Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Κλειστά τα σχολεία έως τις 10 Απριλίου, λόγω κορονοϊού


Νέα παράταση 15 ημερών θα δοθεί στο κλείσιμο των σχολείων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Με ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιευθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου, αποφασίζεται η παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, καθώς και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Απριλίου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.
«Θα παραταθεί το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου», ανέφερε η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως στον ΑΝΤ1.

Νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ και νέες απογορεύσεις

«Δεν πρόκειται για άσκησης ετοιμότητας αλλά για πραγματική μάχη»
Κλειστές το Σαββάτο 21 Μαρτίου οι λαϊκές αγορές
Τέλος τα πικ νικ
Απαγορεύεται ο απόπλους σκαφών αναψυχής

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη λήψη περαιτέρω μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής:
"Από αύριο, Σάββατο 21 Μαρτίου στις 06.00 θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους.
Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.
Για να εκδώσει πλέον εισιτήριο κάποιος ώστε να ταξιδέψει σε νησί είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί να «κατεβάσει» από το Taxis ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1 ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.
Απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση υποχρεούνται ως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.
Το Λιμενικό και οι Λιμενικές Αρχές έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου.
Επιπλέον, αύριο Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας.
Από Δευτέρα στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και την υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.
Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η απόσταση 1 πελάτης ανά 15 τμ αντί 10 τμ που ίσχυε ως τώρα".

Το «Μένουμε σπίτι» έμεινε στα χαρτιά, ο κόσμος ασυγκράτητος ξεχύθηκε στα χωριά


Τι κι αν ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας απηύθυνε στην ενημέρωση της Πέμπτης έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην επαρχία και στα νησιά,
Από το πρωί της Παρασκευής η κίνηση στο ρεύμα εξόδου της Εθνικής Οδού στα διόδια της Ελευσίνας θύμιζε ολίγο από έξοδο Πάσχα!
Δυστυχώς οι αρχές δεν προνόησαν να απαγορεύσουν την διέλευση από τα διόδια δεκάδων χιλιάδων πολιτών που εγκατέλειψαν τα μεγάλα αστικά κέντρα για την επαρχία.
Ο κίνδυνος να μεταφέρουν κάποιοι ταξιδιώτες μαζί τους τον κορονοϊό είναι μεγάλος.
Στα χωριά κυρίως διαμένουν άτομα τρίτης ηλικίας και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και μέσα νοσηλείας.
Ας ευχηθούμε να μην γίνουμε Ιταλία….

Νέα εθελοντική αιμοδοσία έξω από το Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων το Σάββατο 21 και τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (από τις 9:00 π.μ. μέχρι 3:00 μ.μ.)


Μεγάλες οι ανάγκες από αίμα!

Στο πλαίσιο των οδηγιών και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, εντάσσεται και η διοργάνωση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας, ενώ αντίστοιχες θα ακολουθήσουν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους εθελοντές αιμοδότες και τα συνεργεία αιμοληψίας των δύο νοσοκομείων και κάλεσε όλους όσους μπορούν να προσφέρουν αίμα να προσέλθουν για αιμοδοσία, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο.
Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας θα συνεχιστεί το Σάββατο και τη Δευτέρα (ώρες 9:00 π.μ.-3:00 μ.μ.), ενώ για τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Πώς μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν με στις Αστυνομικές Υπηρεσίες

Με αφορμή τα λαμβανόμενα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνει τα ακόλουθα σχετικά με την προσέλευση πολιτών στις Αστυνομικές Υπηρεσίες:
Έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Ελλήνων πολιτών
Η κατάθεση των αντίστοιχων δικαιολογητικών και η έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων θα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννοήσεως των πολιτών με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες και καθορισμού συγκεκριμένης ώρας προσέλευσης για την διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων, προς αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού πολιτών σε κλειστούς χώρους.
Προσέλευση πολιτών στα Τμήματα Τροχαίας
Η υποβολή αντιρρήσεων για τροχαίες παραβάσεις και αντίστοιχα η ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξή τους, θα γίνεται με την αρμόδια Υπηρεσία, με τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεομοιοτυπικά.
Επιπλέον, επειδή μεγάλος αριθμός πολιτών προσέρχεται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να παραδώσει ή να παραλάβει τα στοιχεία κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί για τροχαία παράβαση (πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, άδεια οδήγησης κ.λπ.), ή για την ανανέωση αδειών μοτοποδηλάτων, προκειμένου να αποφεύγεται η είσοδος πολλών ατόμων μαζί στους χώρους των Γραφείων για την εξυπηρέτησή τους, η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννοήσεως με την αρμόδια Υπηρεσία.
Χρήσιμα τηλέφωνα ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου (Παρασκευή 20 Μαρτίου)


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
Ένα κρούσμα νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας σε σταθερή κατάσταση (το περιστατικό από το νοσοκομείο της Άρτας).
Ένα κρούσμα, που ήταν θετικά διαγνωσμένο από τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει νοσηλευόμενο στη Μονάδα Λοιμωδών σε σοβαρή κατάσταση.
Ένα νέο περιστατικό νοσηλεύεται στην Μονάδα Λοιμωδών και είναι υπό διερεύνηση.
Έχουν δοθεί επτά αρνητικές απαντήσεις από την 19-3-2020.
Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Σήμερα 20/3/2020 στάλθηκαν πέντε δείγματα για έλεγχο.
Αναμένονται αποτελέσματα από τρία δείγματα που στάλθηκαν στις 19/3 και από ένα δείγμα στις 16/3
Όσες απαντήσεις έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι αρνητικές.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Παρουσιάστηκε ένα ύποπτο κρούσμα για το οποίο έγινε άμεση κινητοποίηση, λήψη δείγματος και αποστολή στο Παστέρ, το οποίο και βρέθηκε αρνητικό.
Τα άτομα του υγειονομικού προσωπικού, που είχαν έρθει σε επαφή με το θετικό κρούσμα που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι τους και θα παρακολουθούνται για επτά ημέρες. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας. Μέχρι σήμερα ιχνηλατήθηκαν 45 άτομα που έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν σταλεί προς εξέταση 27 δείγματα, από τα οποία ένα βρέθηκε θετικό (ο νοσηλευόμενος στο ΠΓΝΙ), τρία είναι σε εκκρεμότητα και τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Έχουν ληφθεί δείγματα από δύο ύποπτα περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται σε απομονωμένους θαλάμους. Το ένα είναι αρνητικό και αναμένεται απάντηση για το δεύτερο.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Αναμένονται οι απαντήσεις από τα τρία δείγματα τα οποία έχουν σταλεί για εξέταση τις προηγούμενες ημέρες.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Μένουμε σπίτι» ή απαγόρευση κυκλοφορίας


Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απηύθυνε χθες έκκληση προς όλους τους Ηπειρώτες να μείνουν το Σαββατοκύριακο στα σπίτια τους, εκτιμώντας ότι είναι ζήτημα χρόνου – αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος- να επιβληθεί καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και η κίνηση να επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια της Πολιτικής Προστασίας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεργασία ΕΝΠΕ – Υπουργείων για επιχειρήσεις- Δημόσια Υγεία


Ο Περιφερειάρχης  ενημέρωσε ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, αλλά και ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή  επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να παρέμβουν οι Περιφέρειες όπου απαιτείται στη διαχείριση ζητημάτων που  προκύπτουν από τον κορωνοϊό.
Για τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, από τα Υπουργεία διαμηνύθηκε στους Περιφερειάρχες ότι αυτά θα αντιμετωπίζονται κεντρικά. Σε ο, τι αφορά  τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, προς το παρόν οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι να διαβιβάζονται άμεσα στο Υπουργείο τα όποια αιτήματα  υποβάλλονται και στη συνέχεια να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.
Μεγάλες οι ανάγκες από αίμα
Στο πλαίσιο των οδηγιών και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, εντάσσεται – όπως ανάφερε ο Περιφερειάρχης-  και η διοργάνωση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, ενώ αντίστοιχες θα ακολουθήσουν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις δύο μονάδες που λειτούργησαν σήμερα, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους εθελοντές αιμοδότες και τα συνεργεία αιμοληψίας των δύο νοσοκομείων και κάλεσε όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν αίμα να προσέλθουν για αιμοδοσία, προκειμένου όπως είπε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο.
Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας θα συνεχιστεί αύριο Σάββατο και τη Δευτέρα (ώρες 9 π.μ.-3 μ.μ.), ενώ για τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνδρομή της Περιφέρειας σε αιτήματα Νοσοκομείων- Κέντρων Υγείας


Η Περιφέρεια Ηπείρου,  ανάφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ανταποκριθεί σε απόλυτο βαθμό στα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από νοσοκομεία και κέντρα υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο πλαίσιο ενίσχυσης του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού τους για την υποδοχή και αντιμετώπιση   υπόπτων περιστατικών καθώς και για τη νοσηλεία τυχόν επιβεβαιωμένων περιστατικών.
Σήμερα εγκρίθηκε και  συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 33.000 ευρώ   για το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, προκειμένου να ενισχυθεί ο εξοπλισμός του. Σύμφωνα με το αίτημα του Νοσοκομείου, πρόκειται να γίνει προμήθεια θαλάμου νηματικής ροής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και υλικών πρόληψης λοιμώξεων. Η πίστωση βαραίνει τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας έτους 2020 και η έγκρισή της γίνεται με σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
Συνολικά η Περιφέρεια μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 487.000  ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά η προμήθεια τεσσάρων κοντέινερ, η διαμόρφωση χώρου υποδοχής στο Κ. Υ. Φιλιππιάδος, η προμήθεια υγειονομικού υλικού κ.α.
Επίσης η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει 23 αποστολές δειγμάτων υπόπτων περιστατικών για κορωνοϊό από νοσοκομεία σε Εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ελληνική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Χθες Πέμπτη 19 Μαρτίου βεβαιώθηκαν (17) παραβάσεις και συνελήφθησαν (20) άτομα σε όλη την επικράτεια

Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (184) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (194) άτομα σε όλη την επικράτεια
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (184) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (194) άτομα ως ακολούθως:
την Πέμπτη 12 Μαρτίου 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
το Σάββατο 14 Μαρτίου 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις,
τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις,
την Τρίτη 17 Μαρτίου 7 παραβάσεις με 7 συλλήψεις,
την Τετάρτη 18 Μαρτίου 22 παραβάσεις με 24 συλλήψεις και
την Πέμπτη 19 Μαρτίου 17 παραβάσεις με 20 συλλήψεις.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν:
(74) στην Αττική,
(34) στη Δυτική Ελλάδα,
(11) στη Θεσσαλία,
(10) στην Κεντρική Μακεδονία,
(9) στη Θεσσαλονίκη,
(8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(8) στο Νότιο Αιγαίο,
(7) στην Κρήτη,
(7) στα Ιόνια Νησιά,
(7) στην Πελοπόννησο,
(6) στη Δυτική Μακεδονία,
(6) στη Στερεά Ελλάδα,
(4) στο Βόρειο Αιγαίο και
(3) στην Ήπειρο.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας στο Νοσοκομείο Άρτας


Παρέδωσε μάσκες και γάντια

Χίλιες πεντακόσιες μάσκες που είχε στη διάθεσή της η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Άρτας και επιπλέον σημαντικό αριθμό γαντιών παρέδωσε σήμερα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Ψαθάς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης σε συνάντηση που είχε με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ευάγγελο Ντάκουλα ενημερώθηκε και για την κανονική  λειτουργία  της Παθολογικής Κλινικής.
Σημειώνεται ότι από το Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε καραντίνα 43 άτομα από το ιατρικό- νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό που είχαν έλθει σε επαφή με τον ασθενή που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης με αφορμή τη σύλληψη  στην Άρτα ιδιοκτήτη καφέ- ουζερί με την κατηγορία ότι λειτουργούσε την επιχείρησή του παρά την απαγορευτική διάταξη, τόνισε ότι πρέπει όλοι να σέβονται τις αποφάσεις της Πολιτείας, είτε διακόπτοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, είτε παραμένοντας στα σπίτια.
Να σημειωθεί ότι η δίκη στο Αυτόφωρο του συλληφθέντος ιδιοκτήτη καφέ, ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθη, χθες (19-03-2020) το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηπείρου, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως προσωρινά υπεύθυνος, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Χρήστος Σταϊκούρας: Ανακοίνωση του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων


Μεταγενέστερα αλλά στο σύνολό του το δώρο Πάσχα
Αναστολή τριών μηνών για δόσεις σε τράπεζες

Ανακοινώσεις του τρίτου πακέτου μέτρων οικονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης από το υπουργείο Οικονομικών ανέλυσαν τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα επιπλέον μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα παρακάτω:
1. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με διευκολύνσεις στην πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Αναστολή δόσεων για τρεις μήνες.
Καλύπτουμε με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, τόνισε.
2. Στηρίζουμε 1,4 εκατ εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία είναι και ακατάσχετη.
Δικαιούχοι είναι όσοι εργαζόμενοι ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες.
Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας καλύπτουμε και όλη την ασφαλιστική δαπάνη, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δικαιούχων. Το κόστος για τον Απρίλιο ξεπερνά τα 2 δισ.
Στη δημοσιότητα θα δοθεί σήμερα η λίστα των ΚΑΔ, δηλαδή των εταιρειών που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Η λίστα είναι δυναμική και μεταβάλλεται, σημείωσε ο υπουργός. Υπολογίζεται ότι εντάσσονται 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζομένους.
3. Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1 Μαρτίου
4. Στο σύνολό του θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα, από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Δίνουμε στους εργοδότες τη δυνατότητα η καταβολή να γίνει μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν το δώρο.
5. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός χωρίς καμία παρέμβαση στο μαξιλάρι ασφαλείας.

Νέα τηλέφωνα επικοινωνίας με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων


Η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι λόγω προβλήματος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων του ΟΤΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, να γίνεται με το πρόθεμα: 2651362+### τα τρία τελευταία ψηφία.
Π.χ.: Αντί για 2651099504 να γίνεται κλήση στο 2651362504. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν τα 800 ευρώ


Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αποζημίωση της τάξεως των 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα εξαιτίας του κλεισίματος των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού.
Αυτό το ποσό θα καλύψει το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
Το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα υποβάλουν οι εργοδότες και υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ".
Ο μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2 προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Θάνατος λουόμενου στην Πρέβεζα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας ''ΛΟΥΤΣΑ'' Πρέβεζας, 64χρονος ημεδαπός.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Πως επηρεάζουν τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά το δέρμα


Δυναμική είσοδο στη ζωή μας έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες τα απολυμαντικά προϊόντα, καθώς η απολύμανση αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό COVID-19. 
Τι συνέπειες μπορεί όμως να έχουν στο δέρμα μας τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε;
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), τα απολυμαντικά αποτελούν ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στο πλύσιμο με χλιαρό νερό και σαπούνι για την αντιμετώπιση  παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο νέος κορωνοϊός.
«Ο ιός αυτός, όπως και πολλοί άλλοι παθογόνοι ιοί, δομικά διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα που λέγεται έλυτρο και αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες», εξηγεί. «Λόγω των λιπιδίων, το έλυτρο διαλύεται εύκολα από το σαπούνι και το χλιαρό νερό και ο κορωνοϊός καταστρέφεται. Ωστόσο το σαπούνι και το νερό δεν είναι πάντοτε εύκαιρα, ενώ το σαπούνισμα δεν σκοτώνει απαραιτήτως όλους τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Έτσι αναλόγως με την περίσταση μπορεί να χρειάζεται απολύμανση».
Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούμε στα χέρια και στις επιφάνειες συνήθως περιέχουν οινόπνευμα (αιθανόλη ή αλκοόλ) σε διάφορες πυκνότητες, διάφορες άλλες αλκοόλες, χλώριο σε ποικίλες μορφές και συγκεντρώσεις ή διάφορα άλλα χημικά συστατικά.
Τον κορωνοϊό COVID-19 εκτιμάται ότι καταπολεμούν αποτελεσματικότερα ορισμένα από αυτά. Μελέτες που είχαν γίνει με τους παλαιότερους λοιμογόνους κορωνοϊούς SARS και MERS, είχαν δείξει ότι αποτελεσματικά εναντίον τους ήταν τα απολυμαντικά που περιέχουν: α) αλκοόλ σε περιεκτικότητα 62-71%, β) χλώριο (υποχλωριώδες  νάτριο) σε συγκέντρωση 0,1%, ή γ) υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 0,5%.