Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Κώστας Κωνής: Χρειαζόμαστε ένα New Deal για την ανάπτυξη της Ηπείρου και της Πρέβεζας


Γράφει ο Κώστας Κωνής
Υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας
με το Κίνημα Αλλαγής

Διανύουμε μια περίοδο βαθειάς κρίσης, παρότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-γυρολόγων και ακροδεξιών προσπαθεί να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι,  κατόπιν ενεργειών της αυτή έχει ξεπεραστεί. Τα περιφερειακά κράτη της ΕΕ μαστίζονται από υψηλά χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, και τις πιέσεις των αγορών. Σ’ αυτό το περιβάλλον η αναπτυξιακή πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει περιοριστεί στην ανακοίνωση προγραμμάτων και μέτρων που απαιτούν πόρους που δεν είναι εξασφαλισμένοι (αναπτυξιακός νόμος, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κ.α.).
Από την άλλη μεριά, τα μέτρα του 3ου και επαχθέστερου μνημονίου του Τσίπρα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμόσιμο για πολλά χρόνια ακόμη, παρά τα δήθεν συριζέκια περί του τέλους των μνημομίων, περιλαμβάνουν μόνο πολιτικές εξοικονόμησης πόρων και όχι μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και μέτρα αναπτυξιακά.
Η ταυτόχρονη επιβράδυνση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, που συνοδεύει τη σημερινή κρίση, οδηγεί σε υποτονική ανάπτυξη και ενδημική ανεργία, συνεχώς διογκούμενη. Στην περίπτωση της Ηπείρου έρχονται να προστεθούν και οι γνωστές αδυναμίες της: χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη υποδομών, απουσία καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας, κλπ.
Η Ήπειρος, μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δεν ακολούθησε, δυστυχώς, την ενδεδειγμένη για την ανάπτυξή της πορεία. Ο πρωτογενής τομές εγκαταλείφθηκε και οι απασχολούμενοι σ’ αυτόν στράφηκαν προς άλλες δραστηριότητες.
Η στροφή του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα είχε ως αποτέλεσμα, την ερήμωση της υπαίθρου, τη διόγκωση των απροετοίμαστων από υποδομές πόλεων και την έντονη ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας.
Η δραστηριότητα αυτή ενισχύθηκε από τους απόδημους Ηπειρώτες και παράλληλα ενίσχυσε την παραοικονομία.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων του ΟΑΕΔ


Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την νέα δράση του ΕΣΠΑ «Προώθηση στην Απασχόληση ηλικίας 30 έως 45 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ».
Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον άνεργο, ενώ όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πάρουν το εκπαιδευτικό επίδομα των 2.800 ευρώ.
Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 800 €, (200 ώρες X 4 €/ώρα).
Αναλυτικά:
Ο ωφελούμενος δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης, συνολικής αξίας 2.800,00€. Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται για κάθε καταρτιζόμενο συνολικά σε 2.000 € (400 ώρες X 5 €/ώρα).
Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 800 €, (200 ώρες X 4 €/ώρα).
Το αντικείμενο της δράσης
Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) και πιστοποίησης στον κλάδο των ΤΠΕ σε 2.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-45 ετών, πτυχιούχους ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης (εκτός πληροφορικής).
Σκοπός της δράσης είναι ο περιορισμός του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο στο 2ο χμ της Επαρχιακής Οδού Άρτας-Κορωνησίας


Σήμερα νωρίς το πρωί, στο 2ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κορωνησίας, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, που οδηγούσε 23χρονος,
συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 20χρονος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου οδηγού της μοτοσικλέτας.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Ανοίγει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Ανοίγει την Δευτέρα 1η Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Την πλατφόρμα θα εγκαινιάσει ο ειδικός τομεακός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στις 9.00 το πρωί.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αφορά 180.000 σπίτια που μπορούν να διασωθούν και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Μέσω αυτής ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει και την επιδότηση του Δημοσίου που μπορεί να ανέρχεται στο 50% της δόσης.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Αγώνες Boxing στο Καλπάκι Πωγωνίου


 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες Boxing στο Καλπάκι Πωγωνίου την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουνίου.



Κατάθλιψη: Πως «κρύβεται» στην καθημερινότητά μας


Η διάγνωση της κατάθλιψης είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, όχι μόνο για τον ίδιο τον πάσχοντα και για το περιβάλλον του, αλλά συχνά ακόμα και για τον ειδικό – ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Κι αυτό γιατί τα αρχικά συμπτώματα πολύ συχνά έχουν την τάση να “κρύβονται” σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας του ασθενή.
Ο ειδικός ωστόσο, μετά από κάποιες συνεδρίες θα καταλήξει τελικά σε ασφαλές συμπέρασμα για το εάν κάποιος πάσχει πραγματικά από κατάθλιψη, όμως, ο ΜΗ-ειδικός δεν θα τα καταφέρει, επισημαίνει ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (psychikifrontida.gr):
“Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Μία κομψή γυναίκα στα 48 της βουλιάζει σε κατάθλιψη κάνοντας αρνητικές σκέψεις για την αυτο-εικόνα της σε σχέση με τα χρόνια που περνούν, ενώ οι δύο καλύτερες της φίλες προσπαθούν να την πείσουν ότι δεν έχει “κανένα λόγο για να έχει κατάθλιψη, καθώς παραμένει όμορφη και γοητευτική”. Μετά από συζήτηση με τον ειδικό, αποκαλύπτεται ότι αυτή η γυναίκα πλησιάζει στα ηλικιακά χρόνια όπου η μητέρα της έχει πεθάνει κι αυτό την φέρνει αντιμέτωπη με ένα φόβο θανάτου, γεγονός το οποίο είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από την επιφανειακή που βλέπουν οι φίλες της”.
Έτσι, λοιπόν, όταν κάποιος παραπονείται στο περιβάλλον μας για πράγματα τα οποία εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε και τον χαρακτηρίζουμε “υπερβολικό”, θα πρέπει να μην καταλήγουμε σε εύκολα συμπεράσματα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να κατευθύνουμε διακριτικά τον ενδιαφερόμενο σε κάποιον ψυχολόγο με τον οποίο μπορεί να μοιραστεί την αγωνία του και να πάρει ουσιαστική βοήθεια.
Συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης
Ποια είναι, όμως, τα συνήθη συμπτώματα στη διάγνωση της κατάθλιψης; Ο κατάλογος είναι μακρύς. Οι πάσχοντες συνήθως διαμαρτύρονται για χαμηλή ενεργητικότητα, δυσκολίες με τον ύπνο, έχουν όψη “στεναχώριας”, αδιαφορία για σεξ, κάνουν είτε κατάχρηση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά, νικοτίνη κ.α.), είτε υπερβολές στη διατροφή (υπερφαγία-ανορεξία), έχουν παρορμητική συμπεριφορά (π.χ. ξαφνική έντονη τάση για ψώνια), άρνηση για εξόδους με φίλους, νευρικότητα - ευερεθιστότητα, επιθετικότητα με ξαφνικά ξεσπάσματα με οργή ή και κλάματα, χωρίς λόγο.
Ο Διευθυντής της Ψυχικής Φροντίδας, διευκρινίζει: «Όλα αυτά είναι ενδεικτικές αναφορές, τις οποίες ελέγχουμε -για να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα- εάν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι παροδικές. Στη συνέχεια προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ένα αρχικό γεγονός που “πυροδότησε” την κατάσταση αυτή, για παράδειγμα μία απώλεια, ένα πένθος, ή μία μεγάλη διαμάχη στο περιβάλλον του θεραπευόμενου. Αυτά είναι τα εργαλεία του ειδικού για να πει με βεβαιότητα εάν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη ή όχι”. Και τα εργαλεία αυτά εφαρμόζονται με μέθοδο κι ενσυναίσθηση, ΔΕΝ είναι απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο».