Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Έρχεται η νέα πλατφόρμα e-χωράφι


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, η νέα πλατφόρμα www.greekfarms.gov.gr , που τέθηκε σε λειτουργία, θα εξελιχθεί ώστε να αποκτήσει «εμβέλεια» και στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να εξάγουν τις σοδειές τους.
Επιπλέον, μπορούν να αναρτούν «αγγελίες» εργασίας για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο προβολής του συνολικού τους προφίλ, καθώς θα μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα έναν πιθανό δικό τους ιστότοπο, στον οποίο θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.
Στόχος της κυβέρνησης με τη λειτουργία της www.greekfarms.gov.gr  είναι η εξασφάλιση της επάρκειας αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά, με την ψηφιακή ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας «από το χωράφι στο ράφι και στο πιάτο του καταναλωτή».

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς κεντρώους»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, μίλησε για συνωστισμό στις πλατείες: «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς κεντρώους», «Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν πολιτική διάσταση σε κάτι λες και αντιστέκονται σε κάτι»
«Αύριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες».
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον  συνωστισμό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες σε πλατείες.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε σωστά τα μέτρα», αντικατοπτρίζουν ότι κάναμε πριν από δυο εβδομάδες. Η συνέπεια και η πειθαρχία μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 10-15 μέρες από τώρα. Θέλω να μιλήσω για την κατάσταση στις πλατείες τις τελευταίες δύο μέρες. Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν πολιτική διάσταση σε κάτι λες και αντιστέκονται σε κάτι. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς κεντρώους. Αυτές οι εικόνες δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Οι κανόνες υγιεινής παραμένουν το σημαντικότερο στην καθημερινότητά μας. Έτσι θα μείνουμε ασφαλείς».

Υπουργείο Υγείας: Κανένας νέος θάνατος, συνολικά 151 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 6 νέα κρούσματα

Ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 151 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.716 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 30  διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθη, χθες (09-05-2020) το βράδυ, σε περιοχή της Ηπείρου, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως προσωρινά υπεύθυνος, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, σε βάρος του ανωτέρω επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Νίκη Κεραμέως: Τέλος Μαΐου οι αποφάσεις για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία


Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία και τα μέτρα προστασίας.
Η κ. Κεραμέως ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο».
Η υπουργός Παιδείας τόνισε μάλιστα πως προβλέπεται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και καθηγητών, τα μαθήματα θα γίνονται εκ περιτροπής με 15 μαθητές ανά τμήμα ενώ θα υπάρχουν διαφορετικά διαλείμματα.
Η κ.  Κεραμέως επισήμανε ότι οι αποφάσεις για τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ληφθούν στο τέλος του μήνα με γνώμονα τις συμβουλές των ειδικών.

Πληκάτι Κόνιτσας: Συνελήφθη αλλοδαπός, για παράνομη συλλογή ποσότητας αρωματικού-θεραπευτικού φυτού


Είχε συλλέξει από την παραπάνω περιοχή ποσότητα αρωματικού -θεραπευτικού φυτού, βάρους -24- κιλών & -500- γραμμαρίων

Συνελήφθη, χθες (09-05-2020) το βράδυ σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στο Πληκάτι Κόνιτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης, ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στην παραπάνω περιοχή, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους -24- κιλών και -500- γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε.
Παράλληλα, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.
Το προανακριτικό έργο ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων ενώ ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού από Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) στην Άρτα


Ταυτοποιήθηκε ως δράστης ανήλικος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Επίσης, σχηματίσθηκε συμπληρωματική δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σε βάρος της μητέρας του ανήλικου δράστη
Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού από Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) στην Άρτα και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ανήλικου ημεδαπού.
Επίσης, σχηματίσθηκε συμπληρωματικά δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σε βάρος της μητέρας του ανήλικου δράστη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, ο δράστης την 28-04-2020 το βράδυ στην Άρτα, αφαίρεσε από το εσωτερικό Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτου (ταξί), το χρηματικό ποσό των -250- ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Εννέα οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, το Σάββατο 9 Μαΐου


Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 9 Μαΐου:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (27) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
(15) στην Αττική,
  (8) στο Βόρειο Αιγαίο
  (2) στην Κρήτη
  (1) στη Δυτική Ελλάδα και
  (1) στη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (202) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (137) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(29) στην Αττική,
(26) στην Κεντρική Μακεδονία,
(24) στη Θεσσαλονίκη,
(24) στη Θεσσαλία,
(11) στη Στερεά Ελλάδα,
  (9) στην Ήπειρο,
  (6) στη Δυτική Ελλάδα,
  (5) στη Δυτική Μακεδονία,
  (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  (1) στην Πελοπόννησο.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (667) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (7) παραβάσεις και συνελήφθησαν (7) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (599) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (579) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Γιάννενα: Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης, από τη Δευτέρα 11 Μάιου


Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ενημερώνει τους συναδέλφους ότι, από αύριο Δευτέρα 11 Μάιου 2020, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης των Ιωαννίνων θα είναι το ισχύον ετήσιο ωράριο: 

*Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ενημερώνουμε ότι η υποχρεωτική έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στις 10 το πρωί αφορά μόνο στις περιοχές Αττικής & Θεσσαλονίκης.

ΟΑΕΔ: Επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού


Η διοίκηση του Οργανισμού  αποφάσισε την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού (2019-2020) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, λόγω του κορωνοϊού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.
Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2019-2020 έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με δηλώσεις του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημειώνει ότι, παράλληλα, εκπονείται και το νέο πρόγραμμα περιόδου 2020-2021, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση και την αναβάθμισή του.
Ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρει ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, στηρίζοντας τόσο το εργατικό δυναμικό, όσο και τις επιχειρήσεις.
«Έχει προσφέρει πολλά, μπορεί όμως να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Ιδιαίτερα, στην τωρινή συγκυρία, που η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στον τουρισμό είναι αναγκαία, η επέκταση και η αναβάθμιση του προγράμματος θα συμβάλει ουσιαστικά στην άμεση στήριξη της απασχόλησης και στην ανάσχεση της ανεργίας» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να πραγματοποιήσουν διακοπές, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες, αποτελώντας, με τον τρόπο αυτό, έναν κινητήριο μοχλό της οικονομίας.

Φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Πώς βοηθάει το mindfulness;


Ένα πράγμα, που εμπεδώσαμε μέσα σε αυτή την πανδημία, είναι ότι χωρίς ενισχυμένο ανοσοποιητικό γινόμαστε βορά των απανταχού ιών, που ενίοτε συνιστούν απειλή για τη ζωή μας.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βέβαια, δεν είναι απλά ένας φυσικός μηχανισμός, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά μεταδίδει τις πιο μύχιες σκέψεις μας στα κύτταρα του οργανισμού μας. Ειδικότερα τα λεγόμενα ανοσοκύτταρα συμμετέχουν στα χημικά μηνύματα, που στέλνει ο εγκέφαλος σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις, οι διαθέσεις, οι αισθήσεις και οι προσδοκίες μας μεταδίδονται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και, όταν διαλογιζόμαστε, αυτά τα μηνύματα μπορεί να αλλάζουν με σημαντικούς τρόπους.
Από τη δεκαετία του ’80, οπότε οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι ευφυές, πολλές επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι το λεγόμενο mindfulness - ενσυνειδητότητα στα ελληνικά - παίζει καίριο ρόλο στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού και μειώνει τα γονίδια της φλεγμονής.