Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ

Την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να συνεργαστεί σε κάθε επίπεδο με το ΕΚΑΒ για την παροχή άμεσης βοήθειας προς τους πολίτες, εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρό του κ. Νικόλαο Παπαθανασίου, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο γραφείο του. Ταυτόχρονα εξήρε το έργο που επιτελεί σήμερα- κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες- το προσωπικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες του στην Ήπειρο.
Η επίσκεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ, έγινε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ήπειρο και η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. 
Από την πλευρά του ο κ. Ν. Παπαθανασίου, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την προμήθεια ασθενοφόρων μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και για την πρόθεση ανάπτυξης νέων τομέων (Μετσόβου) και ενίσχυσης υπαρχόντων (Παραμυθιάς), έτσι ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη «εποπτεία» της Εγνατίας Οδού εντός των ορίων της Ηπείρου. 
Επίσης έγινε αναλυτική συζήτηση για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε όλη την Ήπειρο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στο δύσκολο έργο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Tη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στηρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς στηρίζουν τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων,  μετέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σχολή και σε συνάντηση που είχε με τη Διευθύντριά της κ. Αλεξάνδρα Μέγα, τους καθηγητές και τους μαθητές της.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η απώλεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχει συγκλονίσει όλη την Ηπειρωτική κοινωνία και αποτελεί τιμή στη μνήμη του, η συνέχιση του ρόλου που καλείται να παίξει η Σχολή στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδος. Απευθυνόμενους στους σπουδαστές  πρωτοετείς και δευτεροετείς, επεσήμανε τη σημασία της φοίτησης και αποφοίτησης από τη Σχολή και πως πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι στο στόχο τους
Υπογράμμισε ότι το οδυνηρό και θλιβερό συμβάν με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη η οποία  θα αποκαλύψει την αλήθεια και δεν έχει κανείς άλλος το δικαίωμα να στοχοποιεί τον οποιονδήποτε.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 23 Μαρτίου, ώρα 18:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου της Δ.Ε. Δελβινακίου

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί την  Δευτέρα   23  Μαρτίου 2015, και ώρα  18.30.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στo  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ  και στην αίθουσα συνεδριάσεων  του  Δημαρχείου της Δ.Ε.  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ.
ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού Ι.Δ. ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα ετ. 2015 Δήμου Πωγωνίου.
2. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου, ετ. 2015 Δήμου Πωγωνίου.
3. Έγκριση απόφασης 3/2015 Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πωγωνίου, «Περί προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού Ι.Δ. ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο προγραμμάτων ετ. 2015».
4. Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού ετ. 2015.
5. Έγκριση εκτέλεσης προμηθειών.
6. Έγκριση και τρόπος διενέργειας προμήθειας τροφίμων.
7. Έγκριση και τρόπος διενέργειας προμήθειας καυσίμων &  ελαιολιπαντικών.
8. Έγκριση και τρόπος διενέργειας προμήθειας ειδών καθαριότητας & ευπρεπισμού.
9. Έγκριση και τρόπος διενέργειας προμήθειας υλικών φαρμακείου.
10. Έγκριση απόφασης Δ.Σ. 2/2015 του ΝΠΔΔ του Δήμου «Περί εγκρίσεως απολογισμού ετ. 2013.
11. Ανακλήσεις-Προεγκρίσεις αδειών καταστημάτων.
12. Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.
13. Έγκριση συνεδρίασης Δ.Σ. στην έδρα της Δ.Ε. Άνω Καλαμά, λόγω εργασιών στην αίθουσα του Δ.Σ. στην έδρα του Δήμου Δ.Ε. Καλπακίου.
14. Επί αιτήσεως Ζηκόπουλου Σταύρου για την έγκριση παράτασης μίσθωσης Δημοτικού Ακινήτου [Παλαιά Σφαγεία] στην Τ.Κ. Μαζαρακίου [12ετία].
15. Επί αιτήσεως Παπαδοπούλου Πανωραίας για την παραίτηση από τη μίσθωση Δημοτικού καταστήματος [Καφενείο – Ξενώνας] Τ.Κ. Δελβινακίου – Διαγραφή βεβαιωμένου μισθώματος – Έγκριση δημοπράτησης καταστ/τος.
16. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εκμίσθωσης Δημοτικού Ακινήτου [Φαρμακείο] Τ.Κ. Δελβινακίου.
17. Επί αιτήσεως Σπυρίδωνα Χάσκου.
18. Γνωμοδότηση σχετικά με τη δυνατότητα συμβιβαστικής επίλυσης αστικής διαφοράς σε ότι αφορά την αγωγή με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 20/20-5-2009, ενώπιον Ειρηνοδικείου Πωγωνίου.
19. Συζήτηση για τη διάθεση Πάγιας Προκαταβολής.
20. Επί αιτήσεως Τζιούμα Ιωάννη, για μείωση τελών ύδρευσης.
21. Κατεδάφιση αυθαίρετης περίφραξης φερόμενου ιδιοκτήτη Χρ. Σιδέρη στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.
22. Έγκριση Διαχειριστικής Μελέτης Δημοτικού Δάσους Βασιλικού Δήμου Πωγωνίου, για τη διαχειριστική περίοδο 2015-2024.
23. Έγκριση Διαχειριστικής Μελέτης Δημοτικού Δάσους Δολού Δήμου Πωγωνίου, για τη διαχειριστική περίοδο 2015-2024.
24. Έγκριση 2ης παράτασης προθεσμίας υποβολής της μελέτης:  «Κατασκευή  αναψυκτηρίου στην Τ.Κ. Ρεπετίστας».
25. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Διαμορφώσεις Κοινόχρηστων χώρων – δρόμων Τ.Κ. Ιερομνήμης».
26. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Αποχετευτικό Δίκτυο ομβρίων υδάτων στην Τ.Κ. Κρυονερίου».
27. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Συντήρηση στέγης Δημοτικού κτιρίου Τ.Κ. Ρουψιάς». 
28. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Δελβινακίου». 
29. Επί εγγράφου Σχολής Φυσικής Αγωγής Πανεπ/μίου Αθηνών σχετικά με  άσκηση επιτόπιας Λαογρ/κής – Ανθρωπ/κής έρευνας – πρόταση συνεργασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΜΑΤΣΙΑΣ

Έξοδος από το δημόσιο για 30.000 εργαζομένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982

Για τους «παλαιούς ασφαλισμένους» ισχύει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης, µε τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να ισχύουν σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Είκοσι πέντε ασφαλιστικές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα εξόδου σε περίπου 30.000 εργαζόμενους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982.
Μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων επιτρέπουν την «έξοδο» των μισθωτών του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Θετικές διατάξεις ισχύουν, σύμφωνα με το «Έθνος», για τις μητέρες στο δημόσιο και στα περισσότερα Ταμεία, ωστόσο, δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και σε κάποια ταμεία του ΕΤΑΑ.

Ολική ανατροπή στα εφάπαξ: Μετατρέπονται σε έντοκη επιστροφή των εισφορών



Ολική ανατροπή έρχεται στα εφάπαξ 17 φορέων και Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα, καθώς η απόφαση στην οποία καταλήγει το υπουργείο Εργασίας είναι η πλήρης κατάργηση του μαθηματικού τύπου και η μετατροπή του βοηθήματος σε έντοκη επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Ως βάση για την έντοκη επιστροφή των εισφορών θα χρησιμοποιηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Τραπέζης της Ελλάδος βάσει του οποίου θα αναπροσαρμόζονται οι εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι για το εφάπαξ από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της ασφάλισής τους.
Οι μειώσεις δεν αποφεύγονται με το νέο σύστημα, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μη δημιουργούνται ελλείμματα, πλην όμως δεν θα είναι της τάξης του 45% ως και 60% που θα προκαλούσε η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, αλλά κατά πολύ μικρότερες.
Το πράσινο φως για να προχωρήσει το νέο σύστημα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, άναψε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και αφού τις προηγούμενες μέρες είχαν εξεταστεί και εν τέλει απερρίφθησαν οι επιμέρους προτάσεις και οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν.

Εκλογή διευθυντών στα σχολεία από τον σύλλογο διδασκόντων

Με γενική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών

Σχέδιο να αντικατασταθεί πιλοτικά το ερχόμενο έτος ο τρόπος τοποθέτησης διευθυντών στα σχολεία, με γενική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», όπως προέκυψε από πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του υπουργείου σε εκπαιδευτικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης μελετά ένα σχέδιο για εκλογές διευθυντών που θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον Σεπτέμβριο, αντί της παράτασης θητείας των στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντών εκπαίδευσης, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων) που προγραμματιζόταν αρχικά.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, με την έναρξη της νέας χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολείου θα συνεδριάσει για να επιλέξει με ψηφοφορία τον εκπαιδευτικό που θεωρεί ότι διαθέτει διευθυντικές ικανότητες.

Πότε πρέπει να γίνονται τα εμβόλια «κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας»

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Εδώ και λίγα χρόνια έχει αποδεδειχθεί ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), είναι η αιτία αυτού του καρκίνου. Έχουν βρεθεί πάνω από 200 τύποι του ιού. Η διάδοση του ιού είναι τόσο γρήγορη ώστε η πιθανότητα μια σεξουαλικά ενεργή γυναίκα μέχρι 30 ετών, να προσβληθεί από τη λοίμωξη, είναι ως 30%. Οι περισσότερες γυναίκες μολύνονται από τον ιό συνήθως τα δυο ή τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Από το 2002 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Φαίνεται ότι τα εμβόλια έχουν άριστη αποτελεσματικότητα και δεν παρατηρούνται σοβαρές παρενέργειες.
Πριν την πρώτη σεξουαλική επαφή
Η μεγαλύτερη ωφέλεια για τη γυναίκα μπορεί να επιτευχθεί όταν ο εμβολιασμός προγραμματιστεί και ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Για το σκοπό αυτό, τα εμβόλια αυτά έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού εμβολιασμού στα παιδιά.
Μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής
Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ωφέλεια για όλες τις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Έτσι συνιστάται ο εμβολιασμός και για τις ηλικίες έως και 26 ετών. Για μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες η χρησιμότητα του εμβολίου είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γυναίκας και γυναικολόγου.
Συνδυασμός εμβολίου με test-Pap.

Ηπειρώτικο Γλέντι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων σας προσκαλεί το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 και ώρα 20:30 στο  στην ταβέρνα «ΑΒΡΑΜΗΣ» στη Χασιά (Λεωφ. Φυλής 90, τηλ. 2102411483).
Θα μας διασκεδάσουν στο τραγούδι ο Κώστας Μήτσης και στο κλαρίνο ο Δήμος Πότσης και ο Θοδωρής Δημοπότσης 2ο κλαρίνο με την ορχήστρα τους, ενώ θα παρουσιαστούν όλα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ με πλήρες μενού και απεριόριστο κρασί (διατίθεται νηστίσιμο μενού)