Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Νίκος Παπαθανάσης: Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν τη Δευτέρα 4 Μάη


Τι ισχύει για το ωράριο και τα τετραγωνικά

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης έδωσε αναλυτικές οδηγίες για την άρση των περιοριστικών μέτρων, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τη πορεία του κορονοϊού,  το απόγευμα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθάναση: «Από Δευτέρα 4 Μάη επαναλειτουργούν βιβλιοπωλεία, καταστήματα με περιφερειακά υπολογιστών, ανθοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία, καταστήματα αθλητικών, καταστήματα οπτικών και βαρηκοΐας».
Ο κ. Παπαθανάσης απηύθυνε έκκληση στους καταστηματάρχες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.
Αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε πως αυτό θα ξεκινά στις 10:00.
Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής μπορούν να έχουν διευρυμένο ωράριο από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ..
Καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, αύριο Κυριακή θα λειτουργήσουν κανονικά.
«Επιστρέφουμε αλλά προσέχουμε. Στις 4 Μάη κάνουμε το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην οικονομία» τόνισε ο κ. Παπαθάνασης.

Ένας παραβάτης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, το Σάββατο 2 Μαΐου


Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα , βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια:
(16) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:
(8) στην Αττική,
(2) στη Θεσσαλονίκη,
(2) στη Δυτική Ελλάδα,
(1) στη Στερεά Ελλάδα,
(1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία και
(1) στην Ήπειρο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (11) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.502) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (944) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
(238) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(69) στην Αττική,
(68) στη Θεσσαλονίκη,
(30) στην Κρήτη,
(16) στη Θεσσαλία,
(15) στην Κεντρική Μακεδονία,
(14) στα Ιόνια Νησιά,
  (9) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (5) στην Πελοπόννησο,
  (4) στο Νότιο Αιγαίο,
  (3) στη Δυτική Ελλάδα,
  (2) στη Στερεά Ελλάδα,
  (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  (1) στην Ήπειρο.
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (61.229) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Νίκος Χαρδαλιάς: Πού είναι υποχρεωτική για πολίτες και εργαζόμενους η χρήση μάσκας από την Δευτέρα


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την χρήση της μάσκας που είναι επιβεβλημένη από την Δευτέρα.
«Η νέα καθημερινότητα είναι πιο σύνθετη. Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση. Και νέα κρούσματα θα έχουμε. Προετοιμαζόμαστε. Τη Δευτέρα δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό».
«Οι τελικές αποφάσεις των επιστημόνων έχουν αλλάξει καθώς κινούμαστε παγκοσμίως σε αχαρτογράφητα νερά. Μεγάλοι οργανισμοί αλλάζουν αποφάσεις. Αυτό που μετρά πάντα είναι το αποτέλεσμα και η Ελλάδα τα πάει καλά»
Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ταξί, ασανσέρ, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, και νοσοκομεία.
Για τους εργαζόμενους στα:
ΜΜΜ, ταξί. σούπερ μάρκετ σε sections μή τυποποιημένων τροφίμων, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.
Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας».

Σωτήρης Τσιόδρας: Τρεις νέοι θάνατοι, συνολικά 143 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 8 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 8 νέα κρούσματα, τρεις νέοι θάνατοι σήμερα, συνολικά 143 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.620 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 37 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Δέκα τέσσερις οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Παρασκευή 1 Μαΐου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 1 Μαΐου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (59) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(41) στην Αττική,
(9) στην Κεντρική Μακεδονία,
(3) στη Θεσσαλία,
(2) στη Θεσσαλονίκη,
( 2 ) στη Δυτική Μακεδονία,
(1) στην Κρήτη και
(1) στη Στερεά Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (29) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.486) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (933) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (867) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(315) στην Αττική,
(98) στη Θεσσαλονίκη,
(78) στην Κεντρική Μακεδονία,
(99) στην Κρήτη,
(61) στη Θεσσαλία,
(49) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(44 ) στη Δυτική Ελλάδα,
(33) στην Πελοπόννησο,
(25) στα Ιόνια Νησιά,
(22) στο Βόρειο Αιγαίο,
(14) στην Ήπειρο,
(12) στη Στερεά Ελλάδα,
(11) στο Νότιο Αιγαίο και
(6) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (60.991) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (7) παραβάσεις και συνελήφθησαν (7) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (559) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (537) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι top αδυνατιστικές θεραπείες σώματος για μετά την καραντίνα


Ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση μετά την καραντίνα; Στην περίπτωση, που επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τα 2-3 περιττά κιλά, που πήρατε το διάστημα του εγκλεισμού, αλλά και στην περίπτωση που επιθυμείτε να αποκτήσετε εύκολα μία καλλίγραμμη σιλουέτα, μία επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού μπορεί να βοηθήσει. 
Υπάρχουν θεραπείες, με τη συμβολή των οποίων μπορείτε να δείτε άμεσα αποτελέσματα.
LPG: Για τοπικό λίπος και για κυτταρίτιδα
Το LPG (μηχανικό λιπομασάζ) είναι ένα μηχάνημα, που στηρίζεται στην ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μηχανική δράση δυο κυλίνδρων, οι οποίοι κινητοποιούν και μηχανοποιούν τον δερματικό ιστό. 
Το αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής είναι ένα πιο καλλίγραμμο σώμα, με απαλό και σφιχτό δέρμα.
Όπως λέει ο πλαστικός χειρουργός, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Απόστολος Γαϊτάνης (www.agaitanis.gr ):
«Το LPG ενεργοποιεί και ανανεώνει τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού και του δέρματος, χαρίζοντας καταπληκτικά αποτελέσματα. Κατά την διάρκεια της θεραπείας αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Επίσης αποβάλλονται οι τοξίνες και οι κατακρατήσεις, που υπάρχουν στον οργανισμό».

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Πρέβεζας για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας


Σε βάρος του σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη χθες (01-05-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, ο κατηγορούμενος, χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας, επιβαίνοντας σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προσέγγισε ημεδαπή που κινούνταν πεζή και προέβη σε βάρος της σε άσεμνες χειρονομίες.
Κατόπιν αναζητήσεων, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο λίγα λεπτά αργότερα να οδηγεί το παραπάνω αυτοκίνητο στην ευρύτερη περιοχή και τον συνέλαβαν.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι μήκους (24) εκατοστών.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έλεγχο (αλκοτέστ) που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας, ο συλληφθείς οδηγούσε το ανωτέρω αυτοκίνητο υπό την επήρεια αλκοόλ.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας στα σχολεία


Όπως δήλωσε  η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως  στις αρχές της εβδομάδας οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να βρίσκονται στα σχολεία.
Η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων θα αφιερωθεί σε οδηγίες προς διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, προκειμένου ο καθορισμός των σχολείων να γίνεται στη διάρκεια της ημέρας, και όχι όπως μέχρι τώρα γίνονταν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει απόφαση για τη απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι στα σχολικά λεωφορεία (εν αντιθέσει με τα ΜΜΜ) η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική.
Από την άλλη, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα.

Τι γίνεται με τα χρόνια νοσήματα και τις έκτακτες ανάγκες υγείας στις μέρες της πανδημίας;


Η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό δίνεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε το καλύτερο. 
Εκτός, όμως, από αυτήν υπάρχει και η μάχη για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία χρόνιων προβλημάτων και έκτακτων αναγκών υγείας που, για να κερδηθεί, πρέπει να είναι αδιάκοπη. 
Πώς θα γίνει αυτό, από ποιον και πόσο ασφαλές είναι να συμβεί εν μέσω πανδημίας; Σε αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα απαντά ο ιατρός Εμμανουήλ Βαϊδάκης, Διευθυντής Παθολόγος στο Metropolitan Hospital.
Ισχύει ότι πολλοί ασθενείς με χρόνια προβλήματα ή έκτακτες ιατρικές ανάγκες αποφεύγουν να επισκεφθούν τον γιατρό;
Αναμφισβήτητα ισχύει. Πολύ συχνά ασθενείς με χρόνια προβλήματα διακόπτουν πλέον -εν μέσω πανδημίας-  την παρακολούθηση και ενίοτε τη θεραπεία, ενώ και οι διαγνωστικές εξετάσεις παραπέμπονται -όχι σπάνια- στις καλένδες. Όσον αφορά τις έκτακτες ιατρικές ανάγκες, αυτές είτε δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής και αξιολόγησης είτε αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον με πενιχρά μέσα.
Ο φόβος και η αποφυγή των ιατρικών εξετάσεων, θεραπειών και επισκέψεων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και ίσως και τη ζωή κάποιων ασθενών;
Είναι προφανές ότι η πλημμελής αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας μπορεί να αποβεί καταστροφική. Κάθε οξύ πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Για παράδειγμα μια οξεία θωρακαλγία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου ή πνευμονικής εμβολής ή ακόμα και ρήξης ανευρύσματος αορτής. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επιφέρουν άμεσα το θάνατο, αν δεν απευθυνθεί ο πάσχων σε κάποια δομή υγείας.