Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Νεκρός εργαζόμενος σε εργοστάσιο ανακύκλωσης οχημάτων στα Ιωάννινα

 


Εργαζόμενος τραυματίστηκε βαρύτατα κατά τη φόρτωση ανακυκλώσιμου υλικού και κατέληξε στο νοσοκομείο όπου και μεταφέρθηκε.

Τη ζωή του έχασε εργαζόμενος, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη φόρτωση ανακυκλώσιμου υλικού σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων στα Ιωάννινα, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται.

Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έχοντας τις αισθήσεις του και φέροντας σοβαρά τραύματα.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δε στάθηκε δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει οργή για τον θάνατο του 40χρονου εργαζομένου, καταγγέλλει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη ελέγχων, θεωρώντας υπεύθυνους τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Ζητά τη διαλεύκανση του δυστυχήματος, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας.

Προγραμματίζει, δε, διαμαρτυρία στις 11 Ιουλίου στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ώρα 9:00 π.μ., στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στην έκτακτη*  συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 11 Ιουλίου 2024, ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα  09.00 π.μ.,   στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 74,74Α και 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης  σχετικά με την από 05-07-24 αναφορά του Αντιδημάρχου κ. Γιούνη Αναστασίου για δολιοφθορά στο σφαγείο Κεφαλοβρύσου (Σχετ. αρ. 147/24 Α.Δ.Ε.).

2.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων»- (σχετ. αρ. 114/24 Α.Δ.Σ.).

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

*Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα που δεν επιτρέπει την συζήτηση των ανωτέρω θεμάτων  σε τακτική συνεδρίαση, λόγω: α) δολιοφθοράς στο σφαγείο Κεφαλοβρύσου (επίκειται μήνυση κατά αγνώστων) και β) στενών χρονικών περιθωρίων -πολιτιστική εκδήλωση 11,12 και 13 Ιουλίου στο Δελβινάκι κατόπι  της υπ. αρ. 114/09-07-24 Α.Δ.Σ.).

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Λάζαρο Τζιοβάρα

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Λάζαρου Τζιοβάρα.

Το νέο μας μεταγραφικό απόκτημα έρχεται από τον ΑΣ Νεοκαισάρεια για να ενισχύσει μεσοεπιθετικά την ομάδα μας.

Στο παρελθόν έχει περάσει από τα τμήματα Υποδομών του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ενώ έχει αγωνιστεί και στην ΑΕ Μικρασιατών.

- Λάζαρε καλώς ήρθες στην οικογένεια μας.

Σου ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες!

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 16 Ιουλίου, ώρα 13:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε στις δέκα έξι (16) του μηνός  Ιουλίου, έτους 2024, ημέρα Τρίτη  και ώρα 13.00,  στην ΤΑΚΤΙΚΗ  συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του  άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με τα παρακάτω θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Έγκριση 5ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2024 (εισήγηση: η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)

Έγκριση 5ης τροποποίησης προϋπολογισμού Εσόδων -Εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2024 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ-ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Κουκλιοί Πωγωνίου: "6ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού και Παραδοσιακής Μουσικής", την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ώρα 21:00

 


"6ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού και Παραδοσιακής Μουσικής"

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, την Παρασκευή 02/08/2024 και ώρα 21:00 να ταξιδέψουμε, παρέα με τις φωνές μικρών και μεγάλων, σε ένα χθες, θεμέλιο του αύριο!!! 

Το πολυφωνικό μας τραγούδι, η κληρονομιά μας,  με την συμμετοχή και την  στήριξη σας, πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται σε τούτο τον τόπο,  διότι όπως λέει και ο Π. Τσούκας:

"Όποιος στη γη, που τον γεννά,

βαθιά τις ρίζες ρίχνει,

Όσο αν μουγκρίσουν θύελλες,

δεν τονε ξεριζώνουν

Καλή αντάμωση !!!

Ο Δήμος Κόνιτσας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Μαρτυρικού Χωριού Αηδονοχωρίου

 


Την 9η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την συμμετοχή τους στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, με τη συμπλήρωση 81 ετών από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού. Το Αηδονοχώρι έχει ενταχθεί επίσημα με ΦΕΚ στον χάρτη των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας από το 2017.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι» και περιέλαβαν Όρθρο, Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό ναό του χωριού χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια έγινε μετάβαση στον χώρο του νέου μνημείου, που ανεγέρθηκε από τον Δήμο Κόνιτσας προς τιμή των εκτελεσθέντων κατά το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1943, αλλά και προς τιμή όλων των ηρώων του Αηδονοχωρίου που έπεσαν υπέρ της πατρίδας σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Ιωάννινα: Το Κάστρο μετατρέπεται σε Πάρκο Πολιτισμού – υπεγράφη η σύμβαση για τις εργασίες προσβασιμότητας στην Β.Α. ακρόπολη


Οι υπογραφές σε μια ακόμα παρέμβαση για την μετατροπή του Κάστρου σε Πάρκο Πολιτισμού, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί από τη δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» την περίοδο 2014-2019, μπήκαν σήμερα από το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, και τον ανάδοχο του έργου «Εργασίες προσβασιμότητας στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ χωρίς το Φ.Π.Α.

Το έργο αυτό είχε τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα μέσα Γενάρη, λόγω των χρονικών περιορισμών που έχει για την ολοκλήρωσή του μιας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Μπέγκας είχε δεσμευτεί στην υπουργό ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως κι έκανε, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μπέγκας δήλωσε:

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσληψη προσωπικού στο ΚΔΑΠ

 


Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 

 Έχοντας υπόψη:

1.Τις  διατάξεις  των  άρθρων  37-42  του  Ν.  4765/2021  «Εκσυγχρονισμός  του  συστήματος προσλήψεων  στο  δημόσιο  τομέα  και  ενίσχυση  του  Ανώτατου  Συμβουλίου  Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 6/τ.Α ́/15-1-2021), όπως ισχύει. 2.Τις  διατάξεις  του  Ν.  3852/2010  «Νέα  Αρχιτεκτονική  της  Αυτοδιοίκησης  και  της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης  -  Πρόγραμμα  Καλλικράτης»  (ΦΕΚ  87/τ.  Α ́/7-6-2010),  όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.  3.Τις  διατάξεις  του  άρθρου  59  του  Ν.4821/2021  «Εκσυγχρονισμός  του  Ελληνικού Κτηματολογίου,  νέες  ψηφιακές  υπηρεσίες  και  ενίσχυση  της  ψηφιακής  διακυβέρνησης  και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 134/τ.Α ́/31-7-2021).

Σελίδα 2 από 814.Τις  διατάξεις  του  Ν.  4914/2022  «Διαχείριση,  έλεγχος  και  εφαρμογή  αναπτυξιακών παρεμβάσεων  για  την  Προγραμματική  Περίοδο  2021-2027,  σύσταση  Ανώνυμης  Εταιρείας “Εθνικό  Μητρώο  Νεοφυών  Επιχειρήσεων  Α.Ε.”  και  άλλες  διατάξεις»  (ΦΕΚ  61/τ.  Α ́/21-3-2022), όπως ισχύει

Τις  διατάξεις  του  Ν.  4914/2022  «Διαχείριση,  έλεγχος  και  εφαρμογή  αναπτυξιακών παρεμβάσεων  για  την  Προγραμματική  Περίοδο  2021-2027,  σύσταση  Ανώνυμης  Εταιρείας “Εθνικό  Μητρώο  Νεοφυών  Επιχειρήσεων  Α.Ε.”  και  άλλες  διατάξεις»  (ΦΕΚ  61/τ.  Α ́/21-3-2022), όπως ισχύει.  5.Τις  διατάξεις  των  άρθρων  70  και  71  του  Ν.  4982/2022  «Ίδρυση,  ανάπτυξη,  διαχείριση  και λειτουργία  των  Επιχειρηματικών  Πάρκων    Ενιαίο  πλαίσιο  ρύθμισης  για  τους  φορείς Οργανωμένων  Υποδοχέων  Μεταποιητικών  και  Επιχειρηματικών  Δραστηριοτήτων  και  άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» (ΦΕΚ 195/τ. Α ́/15-10-2022). 

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

 


 Καλλιεργούσε σε δασώδη περιοχή κοντά στο σπίτι του 11 δενδρύλλια κάνναβης

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την καταπολέμηση της καλλιέργειας ναρκωτικών, συνελήφθη χθες (9-7-2024) το πρωί σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικοί, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 7,40 γραμμαρίων.

Κατά την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης, διακριβώθηκε ότι ο ημεδαπός καλλιεργούσε σε δασώδη περιοχή κοντά στο σπίτι του 11 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 1,40 έως 2,50 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε τους 22 εκτελεσθέντες του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου

 

Τη μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα τίμησε σήμερα με κάθε επισημότητα ο Δήμος Πωγωνίου, στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Κοινότητα Κεφαλοβρύσου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Γυναικών  Κεφαλοβρύσου.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στη «μαύρη» μέρα της 10ης Ιουλίου 1943 μετέφερε με τον χαιρετισμό του τους παρευρισκομένους ο  Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης λέγοντας: «Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε έναν πανέμορφο τόπο με το πράσινο της φύσης να δένει αρμονικά με το γαλάζιο του ουρανού. Θα δούμε ένα χωριό αγέρωχο που αντέχει στις δυσκολίες της καθημερινότητας και του σήμερα, θα δούμε ανθρώπους που μοχθούν αλλά αγαπούν την ιδιαίτερή τους πατρίδα και επιμένουν να παλεύουν να κρατήσουν τα σπίτια τους ανοιχτά. 

Αν όμως κοιτάξουμε προσεκτικά το μνημείο που στέκει πίσω μου, τότε θα πάμε 81 χρόνια πίσω στην αποφράδα ημέρα της 10ης Ιουλίου 1943, όταν από το Κεφαλόβρυσο έμεινα στάχτες και αποκαΐδια, όταν 22 συντοπίτες μας δολοφονήθηκαν άγρια από τα γερμανικά στρατεύματα». 

Παράλληλα, ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στη διεκδίκηση αναγνώρισης του Κεφαλοβρύσου ως Μαρτυρικό Χωριό, θέμα που παραμένει ακόμη ανοιχτό καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών κι επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης του Μνημείου στα πλαίσια του έργου ανάπλασης της πλατείας Κεφαλοβρύσου.

 Η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αγνή Νάκου χαρακτήρισε χρέος όλων την διατήρηση της μνήμης ενώ ο Πρόεδρος της Βλάχικης Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις Μνήμης αποτίουν φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες και ταυτόχρονα αποτελούν υπόμνηση του χρέους της κοινωνίας να θωρακιστεί με ιδανικά. Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου κ. Γιώργος Μεντής επεσήμανε: « Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δε μπορεί να μειωθεί και η αδικία δε μπορεί να ξεχαστεί. Αυτή τη βαρβαρότητα δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ».

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπος Σπ. Φούκης με θέμα: "Παρακαταθήκη η μαρτυρική θυσία των προγόνων μας" που έκανε λεπτομερή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της ημέρας αλλά και στο ζήλο των συγχωριανών να ξαναζωντανέψουν το χωριό.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». 

Την πρώτη θέση έλαβε ο Παναγιώτης Μπούμπας,  τη δεύτερη θέση έλαβε η  Ελευθερία Μεντή και την τρίτη θέση έλαβε ο Ορέστης Κόντης.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Βροντισμένη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής), την Παρασκευή 26 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής) με το συγκρότημα του Νίκου Τάσση, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, ώρα έναρξης 9:30 μ.μ.,  στη Βροντισμένη Πωγωνίου.

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης με τη μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα

 


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων κλοπή, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της 5-7-2024 στην πόλη των Ιωαννίνων, υπόθεση για την οποία ταυτοποιήθηκε ημεδαπή.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η κατηγορούμενη προσέγγισε ηλικιωμένη που καθόταν σε παγκάκι και αφού της απέσπασε την προσοχή, αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτή από το λαιμό της μία χρυσή αλυσίδα με σταυρό.

Η σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 10 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστκό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Νεότερες Εξελίξεις στην Αρθροσκόπηση Ώμου

 


Η αρθροσκοπική χειρουργική παρουσιάζει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια καθώς αναπτύσσονται διαρκώς νέες τεχνικές και νέα εξειδικευμένα εργαλεία/υλικά, που την καθιστούν ολοένα και λιγότερο επεμβατική. Η ελάχιστη παρέμβαση χαρακτηρίζεται κυρίως από πολύ μικρές τομές (χιλιοστών) κι ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, ενώ συμβάλλει στην ελάχιστη νοσηλεία, στην άμεση κινητοποίηση και στην επιστροφή του ασθενούς στις απλές καθημερινές δραστηριότητες.

«Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία επιτρέπει να δούμε στο εσωτερικό της άρθρωσης, να εντοπίσουμε καλύτερα και να επιδιορθώσουμε άμεσα τις βλάβες του ώμου, χωρίς νοσηλεία του ασθενούς», αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Δεληγεώργης MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Aναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ΜSc Αθλητιατρικής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Εξειδικευμένος στις νέες αρθροσκοπικές τεχνικές και συνεχίζει με την περιγραφή της αρθροσκόπησης ώμου:

«Ο ορθοπαιδικός χειρουργός εισάγει στο δέρμα του ώμου μέσω μίας μικρής οπής (περίπου 3-5 χιλιοστών) το αρθροσκόπιο, το οποίο φέρει μια μικροσκοπική κάμερα με ισχυρό φωτισμό και συνδέεται με μία ειδική οθόνη. Εκεί προβάλλεται σε μεγέθυνση εξαιρετικά καθαρή και έγχρωμη η εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης.

Δίνεται έτσι στον χειρουργό η δυνατότητα:

  • Να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης (του ώμου), να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πολύ μικρές, και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία
  • Να επιδιορθώσει τις βλάβες με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ λεπτών εργαλείων και εμφυτεύσιμων αδρανών υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες.