Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο θα επηρεάσει την Ήπειρο από το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά:

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου από τα βορειοδυτικά και βαθμιαία έως και το βράδυ της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα:

Από το απόγευμα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά και από τη νύχτα στην ανατολική Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματά της).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α) στις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι νωρίς το απόγευμα

β) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες

γ) στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα

δ) στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7 με 8 και την Κυριακή κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά έως 9 μποφόρ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr  και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού (συνεδρίαση Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου)

 


Αποφάσεις  για το  περιεχόμενο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  διαφόρων έργων,  για  το πρόγραμμα συμμετοχής  της Περιφέρειας Ηπείρου σε   εκθέσεις τουρισμού και προϊόντων  πρώτου εξαμήνου 2023 και για  άδειες πωλητών πλανοδίου εμπορίου,  έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα:

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε για τα έργα:

Ø   «Υφιστάμενη πτηνοτροφική μονάδα, με αύξηση της δυναμικότητας από 40.700 ωοτόκες όρνιθες σε 103.990 ωοτόκες όρνιθες (ήτοι 12.000 ελευθέρας βοσκής και 91.050 αχυρώνα), εγκατεστημένη στη θέση «Παλιουρίες», της Τ.Κ. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα)

Ø  «Ε.Π.Ο. υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 45.600 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Λάπατα» της Τ.Κ. Ράχης, Δ.Ε. Αμβρακικού, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία)

Ø  «Ανανέωση- τροποποίηση πτηνοτροφικής μονάδας με αύξηση δυναμικότητας από 20.000 σε 28.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Ντούσκο», Τ.Κ. Γυμνοτόπου, Δ.Ε. Ανωγείου Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας 2 Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία)

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Θεσπρωτία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη

 


Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ημεδαπός και αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ημεδαπός με συνοδηγό τον αλλοδαπό, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν με αυτό αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν των απαιτούμενων διατυπώσεων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Το παραπάνω όχημα και τρία κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Καθολικό "ΟΧΙ" του Περιφερειακού Συμβουλίου για μονάδα πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα

 


Την έκδοση ψηφίσματος κατά της εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων  και ασφάλτου στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Το θέμα συζητήθηκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης και σύμφωνα με γραπτή εισήγηση που είχε καταθέσει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ήταν δε συνέχεια απόφασης που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν. Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ζητηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης για την εγκατάσταση της μονάδας και σε διαφορετική περίπτωση να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, την κοινή στάση και συνεργασία που υπάρχει διαχρονικά με τον Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών,   σημειώνοντας  ότι τον προβληματίζει η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για εγκατάσταση της μονάδας. 

«Στηρίζουμε – συνέχισε- τις υδατοκαλλιέργειες που  δίνουν μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ και στις εξαγωγές της περιοχής μας. Δεν είμαι διατιθέμενος ως Περιφερειάρχης να πω ότι επειδή βγήκε η απόφαση του Υπουργού το θέμα τελείωσε, δεν συνηγορούμε σε αυτό»,  για να προσθέσει   ότι: «δεν θα χαλάσουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο», και προσθέτοντας ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον του τόπου μας και οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλο τον κόσμο.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Τη χώρα κυβερνά μια ελίτ ακόρεστη για εξουσία αλλά οι εκλογές θα δώσουν τη λύση στο αδιέξοδο

 


Σημεία ομιλίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργού, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»

Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επιχειρεί έναν πολιτικό αντιπερισπασμό προκειμένου να επισκιάσει το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο μαζί με αυτά της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, στους τομείς της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων, έχουν περιορίσει την αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού που ζει ένα πραγματικό μαρτύριο.

Παρακάλαμος: Ετήσιο μνημόσυνο του Μήτση Γ. Θεόδωρου, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου

 

Το ετήσιο μνημόσυνο του Μήτση Γ. Θεόδωρου, θα τελεστεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη Τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στα γραφεία της παράταξης

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει τη Δευτέρα 12/12/2022, στις 11:00 π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα.

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε στις εργασίες της 60ης Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ.ΟΣΕΠ

 

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κυρία Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ως επικεφαλής, και κ. Χρήστο Γιαννούλη, συμμετείχε στις εργασίες της 60ης Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ.ΟΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι, 6 έως 8 Δεκεμβρίου.  

Οι εργασίες διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, λόγω αδυναμίας της ρωσικής αντιπροσωπείας να λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για τη διαπίστευση μελών της που οδήγησε σε αποχώρηση από τις εργασίες. Κεντρικό θέμα συζήτησης της Ολομέλειας ήταν, «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων και της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Η κ. Κεφάλα στην τοποθέτησή της σημείωσε το μείζονα ρόλο που διαδραματίζουν τα Κοινοβούλια και η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τονίζοντας ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η υιοθέτηση διαφανών πολιτικών, η προώθηση καλών επιχειρηματικών πρακτικών και η διασφάλιση ενός καλά οργανωμένου θεσμικού πλαισίου, αποτελούν σημαντικούς τομείς στους οποίους τα εθνικά Κοινοβούλια καλούνται να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικές πολιτικές και σε στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 Η συνεργασία αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία.

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού: Δήλωση συμμετοχής στο εργαστήριο που ετοιμάζεται

 

Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού καλεί τους φίλους του μοναδικού αυτού είδους, καθώς και όλους όσους θέλουν να το γνωρίσουν και να βαδίσουν στα μονοπάτια του, να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο που ετοιμάζεται.

Όσοι θέλετε να τραγουδήσετε μαζί μας... όσοι θέλετε να γίνετε μέτοχοι της αγάπης μας για το πολυφωνικό τραγούδισμα, επικοινωνήστε μαζί μας και ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα!!!

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Τηλ. επικοινωνίας: 6944740718


10η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου- Α.Ο. Ανατολής 11-12-22/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής    

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)   

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:00)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (17:30)                

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00)       

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (15:00)   

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (15:00)

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (15:00)

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)

6η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Α.Ο. Ζωοδόχος 11-12-22/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 11  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ    ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο.ΖΩΟΔΟΧΟΣ

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ - Π.Α.Ο.ΠΕΝΤΕΛΗΣ    (15:00)

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)              

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)     

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ   (15:00)      

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ - Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ  (15:00)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

 


Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δερβίζιανα, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Θυμεκτομή με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

 


Ο θύμος αδένας βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία και πίσω από το στέρνο μας. Μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής μας παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κι έπειτα υποστρέφει, δηλαδή σχεδόν εξαφανίζεται. Σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να παρατηρείται φυσιολογικά ένα υπόλειμμα θύμου αδένα, όπως χαρακτηρίζεται, στην αξονική τομογραφία.

Μυασθένεια Gravis ή βαρεία μυασθένεια

«Η μυασθένεια είναι μια αυτοάνοση νόσος των μυών που οφείλεται σε κάποια αντισώματα που εμποδίζουν την ομαλή μετάβαση του ερεθίσματος από το νευρικό μας σύστημα στους μυς και κατά συνέπεια προκαλείται διαταραχή στην επικοινωνία νεύρων και μυών.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη και ταχεία κόπωση, την αδυναμία των άνω και κάτω άκρων, την πτώση του βλεφάρου του ματιού και κάποιες φορές δυσκολία στην αναπνοή εάν επηρεάζονται οι αναπνευστικοί μας μύες.
Έχει τεκμηριωθεί ότι υπάρχει συσχέτιση της μυασθένειας με το θύμο αδένα και γι’ αυτό συνιστάται πάντα η χειρουργική αφαίρεσή του (θυμεκτομή) είτε συνδυάζεται με θύμωμα είτε όχι. Η φαρμακευτική θεραπεία που έχει εγκρίνει ο νευρολόγος συνεχίζεται για αρκετό καιρό μετά τη θυμεκτομή», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, MSc, FEBTS Χειρουργός Θώρακα, Διευθυντής Β΄ Θωρακοχειρουργικής Κλινικής/Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Θώρακος,
Metropolitan General.


Θυμεκτομή ρομποτικά ή θωρακοσκοπικά

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ρομποτικά (Robotic-Assisted Thoracic Surgery/RATS) ή θωρακοσκοπικά (Video-Assisted Thoracic Surgery/VATS), μέσω 3 μικρών οπών στο θωρακικό τοίχωμα - συνήθως από τη δεξιά πλευρά. Στη ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται το σύστημα Da Vinci Xi ενώ στη θωρακοσκοπική χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της θωρακοσκοπικής χειρουργικής. Το σημαντικότερο είναι ότι με τις παραπάνω τεχνικές αποφεύγεται η στερνοτομή, δηλαδή η χειρουργική τομή του στέρνου - του οστού που βρίσκεται μπροστά στη μέση γραμμή του θώρακά μας.