Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Δείτε αν το αυτοκίνητό σας είναι όντως ασφαλισμένο


Περισσότερα από 1.000.000 πρόστιμα - παράβολα έχουν ήδη αναρτηθεί στo Taxis, στα ΑΦΜ των κατόχων ανασφάλιστων οχημάτων, ενώ από αυτόν το μήνα «αρχίζει» το «σαφάρι» της αστυνομίας με επισκέψεις κατ΄ οίκον για παράδοση των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση ωστόσο που έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας, πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική εταιρεία, ώστε με ανάλογο αίτημα να διαγραφείτε από τη λίστα.
Μπορείτε βέβαια να ελέγξετε και μόνοι σας αν το όχημά σας βρίσκεται στη λίστα των ανασφάλιστων που έχει το Υπουργείο Οικονομικών.
Το παρακάτω Link οδηγεί στο site του «Επικουρικού Κεφαλαίου» όπου συμπληρώνετε το ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σας και τον κωδικό ασφαλείας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 8 Oκτωβρίου, ώρα 12:00, στο Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 08η Oκτωβρίου 2018, ημέρα Δευτέρα & ώρα 12.00 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του
Κληροδοτήματος «Παν. Καρέτσου » Τ.Κ. Λάβδανης έτους 2018 - έγκριση γενόμενων δαπανών 2018.
2. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του
Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ »Τ.Κ. Δελβινακίου.
3. Έγκριση του υπ΄αρ. 5/28-9-2018 πρακτικού του Τ.Σ. Βήσσανης σχετικά με την επιλογή των δικαιούχων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχούς για το έτος 2017 από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»- ψήφιση πίστωσης-ανάληψη χρημάτων.
4. Έγκριση του υπ΄αρ. 5/28-9-2018 πρακτικού του Τ.Σ. Βήσσανης σχετικά με την επιλογή της δικαιούχου για τη χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προικοδότηση άπορης κόρης έτους 2017 από το Κληροδότημα ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ-ψήφιση πίστωσης-ανάληψη χρημάτων.
5. Έγκριση απολογισμού-ισολογισμού έτους 2017 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ».
6. Έγκριση απολογισμού-ισολογισμού έτους 2017 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
7. Καθορισμός όρων πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων της συστάδας 1β του δημοτικού δάσους Αργυροχωρίου-Δήμου Πωγωνίου.
8. Aποδοχή δωρεάς ποσού 1.500,00€ από την Energean Oil & Gas – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ για τα «Καλπάκια 2018».
9. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 8η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2018 Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Διαψεύδει η διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗ» τα σενάρια περί πώλησής της

Η διοίκηση της "ΔΩΔΩΝΗ" με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει τα δημοσιεύματα και τα σενάρια που την θέλουν να αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Με αίσθημα ευθύνης προς το  καταναλωτικό κοινό, σεβασμό προς τους εργαζομένους, τους χιλιάδες κτηνοτρόφους και προς όλους εκείνους τους θεσμικούς φορείς που τόσα χρόνια στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ο καθένας με τη δική του ιδιότητα την αδιάλειπτη και ξεκάθαρη αφοσίωση της εταιρείας στη παραγωγή υψίστης ποιότητας προϊόντων με 100% Ελληνικό γάλα, η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ A.E αισθάνεται την ανάγκη να διαψεύσει επίσημα και κατηγορηματικά όσα δημοσιεύματα έχουν έρθει κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας και φέρουν την εταιρεία να βρίσκεται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της. Ο συνεχής εντυπωσιασμός από ορισμένα μη επαρκώς ενημερωμένα μέσα ενημέρωσης οδηγεί σε αβάσιμες και εσφαλμένες δηλώσεις και συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της ΔΩΔΩΝΗ, η Strategic Initiative Food, δεν είναι fund αλλά ιδιώτες μέτοχοι και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συγκεκριμένη «ωρίμανση» στην επένδυσή τους. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι πως ο απώτερος σκοπός των άρθρων αυτών, είναι αποκλειστικά η δημιουργία σύγχυσης. Αντιθέτως, η Διοίκηση της Ηπειρωτικής Γαλακτοβιομηχανίας, έχοντας καταρτίσει πολυετές, μεγαλόπνοο πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων τόσο σε παραγωγικές δομές, όσο και σε νέα προϊόντα καθώς και αγορές -  εντός και εκτός συνόρων -  δηλώνει για μια ακόμη φορά ρητά και απερίφραστα τη δέσμευση της στην υλοποίηση του συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου. Ο CEO της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κ. Tom Seepers όσο και ο Αναπληρωτής CEO, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης δηλώνουν: «Η Διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε προσηλωμένη στους στόχους που έθεσε εξαρχής, κατάφερε στα πέντε και πλέον χρόνια θητείας της υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να εξυγιάνει και να αναπτύξει την εταιρία, επενδύοντας μεγάλα κεφάλαια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό επιτεύχθηκε σε συνδυασμό με διπλασιασμό των θέσεων εργασίας, τη δημιουργία και λειτουργία νέων παραγωγικών δομών και την προσήλωσή μας στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Απερίσπαστοι συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη ΔΩΔΩΝΗ καθιστώντας την κορυφαία στον κλάδο της, χαράσσοντας προσεκτικά και μεθοδικά τα βήματα της επόμενης δεκαετίας μέσω του σχεδιασμού νέων επενδύσεων και ανάληψης πρωτοβουλιών που θα καταδείξουν τη ΔΩΔΩΝΗ ως το σημαντικότερο Ελληνικό παίκτη της εγχώριας και διεθνούς αγοράς».  

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας με Πληροφοριακό Κέντρο στην 6η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας


Προτεραιότητα δόθηκε στην ενημέρωση των παιδιών με διαδραστικά μέσα, σε θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας, αλλά και συνολικά στην ενημέρωση των πολιτών για το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για διάφορα θέματα μέσα από διαπροσωπική επικοινωνία με εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και με έντυπο ενημερωτικό υλικό
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, στο πλαίσιο της 6ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Άρτας, που διεξήχθη στο Εκθεσιακό Κέντρο «Κώστας Βάγιας», από 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2018.
Το εν λόγω Πληροφοριακό Κέντρο επισκέφτηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών της Άρτας καθώς και μαθητές σχολείων, που ενημερώθηκαν για το έργο και τις ειδικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία και εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.



Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυρίως των παιδιών, όπου με την χρήση έντυπου και ψηφιακού υλικού, ενημερώθηκαν από έμπειρους και εκπαιδευμένους τροχονόμους, σε θέματα οδικής ασφάλειας, με στόχο την εμπέδωση της κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής παιδείας.

Επίσης, οι επισκέπτες συνομίλησαν με εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και ενημερώθηκαν σε θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την αποφυγή απάτης σε βάρος τους, την προστασία από κλοπές και διαρρήξεις, ενώ διαμοιράστηκε και σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Δήμος Πωγωνίου: «1oς ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2018"

Άρτα: Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 43χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 54χρονου ημεδαπού.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 43χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, ο 54χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ο δράστης, σχετικά με πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 43χρονος κατάφερε να εξαπατήσει τον 54χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει, την 01-10-2018, σε τραπεζικό λογαριασμό, το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ, ως προκαταβολή για την αγορά του παραπάνω οχήματος, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διακίνησης «σκληρών» ναρκωτικών στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων


Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, δύο αλλοδαποί, ένας 30χρονος και μία 39χρονη, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν υπαίθρια καβάντζα σε αλσύλλιο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -372,3- γραμμάρια ηρωίνης καθώς και ζυγαριά ακριβείας
Συνελήφθησαν, χθες (03-10-2018) το απόγευμα στο Γαρδίκι Ιωαννίνων, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, ένας 30χρονος και μία 39χρονη, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, μετά από εμπεριστατωμένη συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων σχετικά με άτομα που κατέχουν ναρκωτικές ουσίες τις οποίες διακινούν συστηματικά σε τοξικομανείς στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, χρησιμοποιώντας ως χώρο αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών υπαίθρια «καβάντζα», σχεδιάστηκε στοχευμένη αστυνομική δράση, κατά την εξέλιξη της οποίας συνελήφθησαν οι δύο κατηγορούμενοι.
Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικοί που χειρίζονταν την υπόθεση, εντόπισαν τους δύο δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν, ενώ εντοπίστηκε σε αλσύλλιο στην περιοχή μεταξύ Ελεούσας και Γαρδικίου Ιωαννίνων, υπαίθρια καβάντζα, όπου οι δύο συλληφθέντες απέκρυπταν ποσότητα ηρωίνης, βάρους -372,3- γραμμαρίων καθώς και ζυγαριά ακριβείας.
Στο πλαίσιο ερευνών συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
δύο συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους -372,3- γραμμαρίων,
ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της 39χρονης,
το χρηματικό ποσό των -3.475- ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση των ναρκωτικών,
τρία κινητά τηλέφωνα,
μαχαίρι, για τον διαχωρισμό της ηρωίνης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 7 Οκτωβρίου σε χωριά του Δήμου Πωγωνίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 από ώρα 06:30 πμ έως 11:30 πμ στις παρακάτω περιοχές:
Σε ολόκληρη την ΒΙ.ΠΕ., Ελεούσα, Γαρδίκι, Μεγ. Γαρδίκι, Ροδοτόπι, Ζωοδόχος, Γραμμενοχώρια, Πετράλωνα, Λοφίσκος, Αγ. Ανάργυροι, Δελβινακόπουλο, Γραμμένο, Βαγενήτι, Πολύλοφος, Λύγγος, Περάτη, Κόντσικα, Ασβεστοχώρι, Λευκοθέα, Κληματιά, Καρίτσα, Ζίτσα, κάμπος Ζίτσας, Μαθητική εστία Ζίτσας, Σακελλαρικό, Λίθινο, οικ. Μελισσίου, Βασιλόπουλο, Καστρί, Σιάνιστα, Ιερομνήμη, Κοκκινόχωμα, Δελβινακόπουλο, Παλιουρή, Σουλόπουλο, Ραϊκο, Δεσποτικό, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Φωτεινό, Αετόπετρα, Λάβδανη, Βρίστοβο, Αγία Μαρίνα, Καλοχώρι, Εκκλησοχώρι, Βουτσαρά, Κούρεντα, Γιουργάνιστα, Χίνκα, Λάλιζα, Γκρίμποβο, Βρυσούλα, Πολύδωρο, Ραδοβίζι, Σενίκο, Κερασέα, Βροσύνα, Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη, Φτέρη. Λεπτοκαρυά, Ραβενή, Χαραυγή, Καλλιθέα του Δήμου Φιλιατών της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Φυτώρια Άνω Λαψίστας, Λυκόστομο, Κρανούλα, Περίβλεπτος, Ασφάκα, οικ. Καρυών, Μεταμόρφωση, Χρυσόραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι, Άνω & Κάτω Λαψίστα, Κρύα, Κρανούλα, Λυκοτρίχι, Αγία Μαρίνα, Δολιανά, Ελαφότοπος, Μονή Βελλάς, Καλπάκι, Νεγράδες, Ασπράγγελοι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Μονοδένδρι, Βίτσα, Ελάτη, Δικόρυφο, Καλουτά, Διπόταμο, Ανθρακίτη, Μανασσή, Δίλοφο, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά έως Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο και Σκαμνέλι.
 Όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κόνιτσας και του Δήμου Πωγωνίου. Χρυσή, Πευκόφυτο, Ζούζουλη, Επταχώρι του Δήμου Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.
Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
 Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης


Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στις εκθέσεις:
Α) Τουριστικές εκθέσεις:
1.Έκθεση GRAND TOURIST EXPO στα Ιωάννινα το διάστημα 25-28/10/2018. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής των Δήμων Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας, του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, του ΕΟΤ και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
1.Έκθεση W.T.M. στο Λονδίνο το διάστημα 5-8/11/2018. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει σε περίπτερο του ΕΟΤ.
2.Έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 9-11/11/2018.
3.Έκθεση Fly me to the moon στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 23-11-2018.
4.Έκθεση Grecka Panorama στη Βαρσοβία το διάστημα 1-2/12/2018. Η έκθεση προβάλλει τον τουρισμό, την γαστρονομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
5.Έκθεση Athens International Tourism Expo (πρώην Greek Tourism Expo) στην Αθήνα το διάστημα 7-9/12/2018.
Β) Θεματικές εκθέσεις:
1.Έκθεση SIAL στο Παρίσι το χρονικό διάστημα 21-25/10/2018.
2.Έκθεση FOODPANORAMA EXPO & ΟΙΝΟΓΕΥΣΕΙΣ στη Λευκωσία το χρονικό διάστημα 8-9/12/2018.
Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων:
«Άμεσες στερεωτικές εργασίες στο βυζαντινό ναό της Κόκκινης Εκκλησιάς», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Άρτας, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ι.Μ. Άρτας).
«Προμήθεια πίνακα Μ.Τ. 24 KV και καλωδίων αποστραγγιστικού αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Λάμαρης», προϋπολογισμού 22.320 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Λάμαρης).
«Προμήθεια πίνακα Μ.Τ. 24 KV αντλιοστασίου άρδευσης Αμμουδιάς του ΤΟΕΒ Αχέροντα», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Αχέροντα).
«Προμήθεια γαλβανισμένης λαμαρίνας σε σχήμα Π για την κάλυψη τμήματος εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Κόνιτσας).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοίνωσε την μεταγραφική ενίσχυση με τρεις ποδοσφαιριστές


Η Διοίκηση της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοίνωσε την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας με τρεις  νέους ποδοσφαιριστές.
Συγκεκριμένα επέστρεψε στην ομάδα ο γκολκίπερ Σεμπάστιαν Μπαλλατζία, αποκτήθηκε από την Πεδινή ο τερματοφύλακας Αλέξανδρος Αβραμίδης και από τον Αγροτικό Καστρίτσας ο δεξιός οπισθοφύλακας Κώστας Βασάκος.
Η οικογένεια της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος τους καλωσορίζει και τους εύχεται να είναι δυνατοί και υγιείς.

Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στον προϋπολογισμό του 2019


Η πρόβλεψη του διορισμού 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών με την ανάλογη ενίσχυση της ειδικής αγωγής περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Ανακοινώσαμε 15.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε βάθος 3ετίας. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε αρχικά στην ένταξη στον Προϋπολογισμό του 2019 των πρώτων 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών, όπως εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εμπράκτως και παρά τη δυσπιστία διαφόρων, η κυβέρνηση αποδεικνύει τη στήριξή της στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με προτεραιότητα την πιο ευάλωτη πλευρά της. Ενισχύουμε, οιπόν,τα παιδιά που με την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη δεν θα σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν με την πρόοδο τους και τις δεξιότητές τους και τους εκπαιδευτικούς που καθημερινά δίνουν τη μάχη τους στην κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τατιάνα Καλογιάννη για ΣΜΑ, λειτουργία Μονάδας ΑΣΑ και ΦΟΔΣΑ


Για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τα τρέχοντα ζητήματα διαχείρισης των αποβλήτων και για την ενεργοποίηση των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, ενημέρωσε η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τα μέλη της Επιτροπής.
 Με αφορμή την διάθεση πίστωσης ύψους 1,271 εκ. ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος επεξεργασίας των απορριμμάτων από τη Μονάδα Α.Σ.Α. στους ΧΥΤΥ Ελληνικού Ιωαννίνων, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας και Βλαχέρνας Άρτας, (έργο του οποίου η δημοπράτηση προχωρά με σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας), η κ. Καλογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε, τόνισε:
Από το Φεβρουάριο 2018 είχαμε ζητήσει από τους ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους της Ηπείρου να μεριμνήσουν για τη διακήρυξη της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Από τότε μέχρι και σήμερα ουδείς μερίμνησε σχετικά είτε ασχολήθηκε.
Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων κατασκευάζονται και ανά έργο παραδίδονται από την Περιφέρεια στους ΦΟΔΣΑ
Η ημερομηνία εκκίνησης της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου θα ανακοινωθεί αρμοδίως από την Περιφέρεια – Αναθέτουσα Αρχή
Η μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας στους ΧΥΤΥ αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της συνολικής διαχείρισης αποβλήτων. Η αδράνεια των αρμοδίων φορέων επέβαλλε την ενεργοποίηση της Περιφέρειας για την εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η επιτυχής προσπάθεια για τη διεκδίκηση του κονδυλίου εξασφαλίζει μεν την απρόσκοπτη μεταφορά (για ένα έτος), όμως, η αναβολή, για τη λήψη σχετικών προβλέψεων στους προϋπολογισμούς των Δήμων, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και περαιτέρω αδράνεια.

Τι είναι και που οφείλεται η δευτεροπαθής υπογονιμότητα


Περισσότερα από ένα στα δέκα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά, διαπιστώνουν σε επόμενη προσπάθεια τεκνοποίησης ότι αδυνατούν να επιτύχουν νέα εγκυμοσύνη.
Το γεγονός αυτό συνήθως προκαλεί έντονο άγχος και ανησυχία. Πού μπορεί να οφείλεται η αιφνίδια υπογονιμότητα και γιατί συμβαίνει τώρα;
«Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι πρωτοπαθής, δηλαδή να αφορά την προσπάθεια αποκτήσεως του πρώτου παιδιού, ή δευτεροπαθής, δηλαδή να αφορά την απόκτηση του δεύτερου, τρίτου ή επόμενου παιδιού», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ.
«Πολλοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρωτοπαθή υπογονιμότητα, αλλά στην πραγματικότητα τα ποσοστά είναι μοιρασμένα με την δευτεροπαθή».
Σύμφωνα με στοιχεία από τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 11% των ζευγαριών που ήδη έχουν αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά, έρχονται αντιμέτωπα με τη δευτεροπαθή υπογονιμότητα όταν προσπαθούν να αποκτήσουν το επόμενο.
«Τα ζευγάρια αυτά συχνά αποθαρρύνονται να διερευνήσουν το θέμα όχι μόνο από τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά και από πολλούς γιατρούς», λέει ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Αν μη τι άλλο, έχουν ήδη παιδιά, τί τα θέλουν τα περισσότερα; Δεν είναι όμως καθόλου έτσι τα πράγματα για τα ζευγάρια, που νιώθουν την ίδια αγωνία και θλίψη με εκείνα που προσπαθούν για το πρώτο παιδί. Επειδή, εξάλλου, η δευτεροπαθής υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε νέα προβλήματα υγείας, έχει μεγάλη σημασία η αναζήτηση της αιτίας της».
Οι αιτίες της δευτεροπαθούς υπογονιμότητας είναι παρόμοιες με εκείνες της πρωτοπαθούς. Έτσι, στον άνδρα το πρόβλημα μπορεί να είναι διαταραχή στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων, την ποιότητα ή/και την κινητικότητά τους.
Αντίστοιχα στη γυναίκα η αιτία μπορεί να είναι κάποια ήδη υπάρχουσα ή νέα βλάβη στις ωοθήκες, καθώς και διαταραχές της ωορρηξίας, η ενδομητρίωση και διάφορες παθήσεις της μήτρας. Μπορεί επίσης να ευθύνονται επιπλοκές που σχετίζονται με προηγούμενη κύηση ή εγχειρήσεις που έκανε στο χρόνο που μεσολάβησε από την τελευταία εγκυμοσύνη της.
Για παράδειγμα, μπορεί η γυναίκα να είχε πάντοτε ενδομητρίωση ή υποκλινικό (χωρίς συμπτώματα) σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που τώρα επιδεινώθηκαν. Ή μπορεί να γέννησε το τελευταίο μωρό με καισαρική και να δημιουργήθηκε ουλώδης ιστός που εμποδίζει μια νέα εγκυμοσύνη.
Η δευτεροπαθής υπογονιμότητα μπορεί όμως να σχετίζεται και με παράγοντες κινδύνου που μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Τέτοιοι παράγοντες είναι, λ.χ., η ηλικία, το σωματικό βάρος, η γενικότερη κατάσταση της υγείας και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.