Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Σύσκεψη για το Γάλα και τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 


Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για θέματα πρωτογενή τομέα, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας Γιάννης Βιτάλης, οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας, ο Γενικός Γραμματέας της Διεπαγγελματικής Φέτας - εκπρόσωπος Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ Νικόλαος Καλιακούδας, o ταμίας της Διεπαγγελματικής Φέτας εκπρόσωπος του ΣΕΚ Δημήτριος Μόσχος, το μέλος της Διεπαγγελματικής Φέτας και εκπρόσωπος ΣΕΒΓΑΠ Γιάννης Σαράντης , το μέλος της Διεπαγγελματικής φέτας και Εκπρόσωπος του ΣΕΒΓΑΠ Αλέξανδρος Μποτός, και ο Τεχνικός Σύμβουλος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κούκουρας.

Ενημέρωση Προέδρων Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά, για θέματα που σχετίζονται με σεισμούς, Θεομηνίες και πυρασφάλεια

 


Επιτυχημένη ήταν η ενημέρωση από τον υπεύθυνο υπάλληλο του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πωγωνίου κ. Λάμπρου, των Προέδρων της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά, για θέματα που σχετίζονται με σεισμούς, Θεομηνίες και πυρασφάλειας, παρουσία του συντονιστή κ. Γκέκα, Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πωγωνίου και του Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά.



 Επίσης  έγινε η παραλαβή των φακέλων με οδηγίες και τηλέφωνα, καθώς και πλήρη ενημέρωση γύρω από τα θέματα αυτά, περισσότερο έγινε συζήτηση για τους δασικούς και αγροτικούς δρόμους, τις υποχρεώσεις του Δήμου για τους κοινοτικούς δρόμους, πλατείες, νεκροταφεία καθώς και ο καθαρισμός των εγκαταλειμμένων οικοπέδων, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, Καλπάκι Δήμου Πωγωνίου!

Δήμος Πωγωνίου: Με λαμπρότητα τίμησε το Δελβινάκι τον προστάτη του Άγιο Γρηγόριο

 


Με τη δέουσα λαμπρότητα και με θρησκευτική κατάνυξη τίμησε σήμερα το Δελβινάκι τον πολιούχο και προστάτη του Άγιο Γρηγόριο.

Η 25η Ιανουαρίου αποτελεί μέρα ορόσημο για την ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου καθώς το 1944, χάρη στο θαύμα του Αγίου Γρηγορίου, το χωριό σώθηκε από τα Ναζιστικά στρατεύματα.

 Έκτοτε ο Άγιος Γρηγόριος θεωρείται προστάτης του χωριού και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο με ευλάβεια και σεβασμό.

Έτσι, το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία και ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχείο Δελβινακίου. Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Τσώνης που αναφέρθηκε εν συντομία στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από ογδόντα χρόνια τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρόσφατη ιστορία του χωριού που δεν πρέπει να ξεχαστεί ενώ η καθηγήτρια του Γυμνασίου κ. Αφροδίτη Κουτρουμπέλη μίλησε στη συνέχεια για τη ζωή και το έργο του Αγίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία με σύνθημα «Δώσε το ΣΤΙΓΜΑ σου, μην ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙΣ!», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας, το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2024, το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων θα φωταγωγηθεί συμβολικά με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.

Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι και φορείς της χώρας, φωταγωγώντας Δημαρχεία και κτίρια ανά την Ελλάδα.

Ο Δήμος μας μέσω της συμμετοχής του στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, στέλνει μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, δημιουργήθηκε animation spot για τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο, σε περίπτωση εμφάνισης επεισοδίου επιληψίας από μαθητή.

To εν λόγω spot θα διανεμηθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, προκειμένου να προβληθεί ενώπιων των μαθητών.

Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Νέα αύξηση της τάξης του 5,6% στα οικοδομικά υλικά

 


Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ νέα αύξηση της τάξης του 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς πτώση των τιμών υπήρξε μόνο στο πετρέλαιο κίνησης.

Με αποτέλεσμα, το 2023 να κλείσει με ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά ύψους 7,6%.

Ειδικότερα, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Τούβλα (14,3%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (11,6%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (8,8%), Θερμαντικά σώματα (7,6%), Μαρμαρόπλακες (7,1%), Κουφώματα αλουμινίου (6,9%), Αγωγούς χάλκινους (6,9%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (6,8%), Ντουλάπες ξύλινες (6,7%), Παρκέτα (6,4%), Έτοιμο σκυρόδεμα (6,1%), Τσιμέντο (6,1%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (5,8%), Παράθυρα ξύλινα (5,3%), Πόρτες εσωτερικές (5%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (4,5%), Σωλήνες χαλκού (2,9%) και Σίδηρο οπλισμού (2,7%). Μείωση τιμής κατά 7,1% καταγράφηκε στο Πετρέλαιο κίνησης- Diesel.

Δήμος Ζίτσας: Συνάντηση του Δημάρχου με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων

 


Την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζίτσας στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ζήτησε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχε μαζί τους παρουσία των Αντιδημάρχων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (24-01-2024) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή μεγάλης πλειοψηφίας των Προέδρων, σε εξαιρετικά θετικό κλίμα.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του αφού καλωσόρισε τους Προέδρους και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση επεσήμανε, « Όλα αυτά τα χρόνια κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί χωρίς αποκλεισμούς εργαζόμαστε καθημερινά, αιρετοί και υπηρεσιακοί, για την επίλυση των προβλημάτων. Θέλω να συνεργαστείτε με τους Αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες και χωρίς διαχωριστικές γραμμές να δρομολογούνται λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν».

Aπαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο των Ιωαννίνων λόγω εργασιών

 


Απόφαση Δημάρχου για την απαγόρευση διέλευσης όλων των οχημάτων  στην οδό Φώτου Τζαβέλλα, από τη συμβολή της με την 28ης Οκτωβρίου έως και τη συμβολή της με την οδό Οπλ. Πουτέτση λόγω εκτέλεσης εργασιών σκυροδέτησης των πεζοδρομίων

Έχοντας υπόψη:

Την μελέτη του έργου: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ»

Το από 15-06-2023 συμφωνητικό του έργου που υπεγράφη μεταξύ του κ. Δημάρχου Ιωαννίνων και του εκπροσώπου της αναδόχου «ΤΡΙΠΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ»

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής εργασιών του παραπάνω έργου, όπως ισχύει.

Την μελέτη Εργοταξιακής Σήμανσης (προσωρινά μέτρα κυκλοφορίας) του τμήματος οδού Φώτου Τζαβέλλα, που συνέταξε ο Ανάδοχος και εγκρίθηκε με το 130894/1.12.2023 έγγραφο της Δ/νουσας υπηρεσίας.

Την από 7.12.2023 σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Την με α.π. 913/4.1.2024 Απόφαση Δημάρχου Ιωαννίνων για την απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων, στην δεξιά πλευρά της οδού Φώτου Τζαβέλλα, από τη συμβολή της με την 28ης Οκτωβρίου έως και την οδό Οπλ.Πουτέτση και τη δέσμευση του αντίστοιχου τμήματος πεζοδρομίου, λόγω εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Επαναπροκήρυξη νέων αδειών επαγγελματιών πωλητών

 


Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η επαναπροκήρυξη για χορήγηση πενήντα (50) νέων αδειών επαγγελματιών πωλητών με δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και ενός (1) δικαιώματος δραστηριοποίησης σε υφιστάμενους κατόχους άδειας επαγγελματία πωλητή άλλων Περιφερειών, σύμφωνα με τον Ν.4849/2021.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται από την 23/01/2024 και ώρα 7:00 έως την 12/03/2024 και ώρα 23:59 να υποβάλλουν την αίτηση τους καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.Α.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://openmarket.mindev.gov.gr  της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Πολιτική και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στην υπ΄αριθμ. 225/22-01-2024 (ΑΔΑ: 9Α2Γ7Λ9-ΒΔ7 ) προκήρυξη η οποία μπορεί να αναζητηθεί στην ιστoσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών – Ώρα Ευθύνης»


Συνάντηση με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, «Κοινό των Ηπειρωτών- Ώρα Ευθύνης», Γιάννη Στέφο και τον περιφερειακό σύμβουλο, Σάββα Δημητριάδη, είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν γενικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης το οποίο ταλαιπωρεί το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Όπως τονίστηκε, η ανάγκη λήψης μέτρων είναι επιτακτική, με το δήμαρχο να σημειώνει πως η δημοτική αρχή στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πιλοτικό πρόγραμμα «100 Ενεργειακά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» έχει στόχο να εντάξει δράσεις με κοινωνικό και όχι μόνο ενεργειακό πρόσημο, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα συμμετοχής σε αυτές ευάλωτων συμπολιτών μας, προκειμένου να έχουν οικονομικό – ενεργειακό όφελος. 

Τι προβλέπουν τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» – «Εξοικονομώ 2024» για την ανακαίνιση σπιτιού

 


Στα «σκαριά» είναι από τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας το νέο «Εξοικονομώ», με οριζόντια στόχευση, στο οποίο θα μεταφερθούν και τα αδιάθετα κονδύλια από εξειδικευμένα προγράμματα λειτουργικής, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα.

Προς τα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» το οποίο αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων.

Παράλληλα όμως, έρχεται και το νέο «Εξοικονομώ 2024» για τις επιδοτήσεις στις αντλίες θερμότητας, το οποίο και αναμένεται να ξεκινήσει προς την Άνοιξη.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

 


Την Πέμπτη  25 Ιανουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Επανορθωτική Μικροχειρουργική: Πότε εφαρμόζονται οι νέες τεχνικές

 


Η επανορθωτική μικροχειρουργική είναι το αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής που αφορά στην αντιμετώπιση πολύπλοκων ελλειμμάτων των ανατομικών δομών, τα οποία προκύπτουν εξαιτίας ογκολογικών εκτομών, τραυματισμών, εγκαυμάτων, ακρωτηριασμών ή συγγενών ανωμαλιών, που αφήνουν έλλειμμα στο δέρμα ή στα μαλακά μόρια, στους μύες, τους τένοντες, τα νεύρα και τα οστά.

«Είναι μια τεχνική κατά την εφαρμογή της οποίας αποκαθίστανται οι δομές, όπως αγγεία και νεύρα διαμέτρου λίγων χιλιοστών, με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και εργαλείων ακριβείας», εξηγεί ο κ. Ανδρέας Γραββάνης Διευθυντής Μονάδας Πλαστικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital. «Η Επανορθωτική Χειρουργική», συνεχίζει, «έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας στον χειρουργό να διαχειριστεί βλάβες που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό και μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, ενώ παράλληλα προσφέρει στον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής και άμεσες λύσεις, καθώς οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν απαιτούν πλέον πολυήμερη νοσηλεία».

Πώς εφαρμόζεται η Επανορθωτική Μικροχειρουργική στους ασθενείς που έχουν ανάγκη;

«Η τεχνική της επανορθωτικής μικροχειρουργικής πραγματοποιείται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς και αφορά στη μεταφορά ιστών από ένα τμήμα του σώματος σε άλλο (ελεύθεροι κρημνοί), για την επανασυγκόλληση ακρωτηριασμένων τμημάτων του σώματος (επανασυγκόλληση ακρωτηριασμένου δακτύλου) αλλά και στη μεταφορά σύνθετων τμημάτων ιστών. Οι επεμβάσεις που κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία είναι τεχνικά σύνθετες και συνήθως εφαρμόζονται εκεί όπου άλλες επιλογές, όπως η άμεση συρραφή, τα μοσχεύματα δέρματος και η τοπική ή περιοχική μεταφορά ιστών δεν επαρκούν για την κάλυψη του ελλείμματος.