Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Συμβούλιο της Επικρατείας: Άκυρες οι διακοπές ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ σε όσους δεν πλήρωσαν το «χαράτσι»

Άκυρες οι διακοπές ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» στα ακίνητα, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Η απόφαση ακυρώνει μεν την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία προβλέπεται διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση μη καταβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, αλλά δέχεται ως συνταγματικό το μέτρο. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 67 σελίδες του σκεπτικού της κρίνει ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενεων δομημένων επιφανειών δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ, θεωρώντας ότι αποτελεί φόρο προσωρινού χαρακτήρα. Η διάρκειά του, σύμφωνα με την απόφαση είναι διετής και στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια όπως εμβαδόν, τιμή ζώνης κ.λπ..
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποδίδουν την επιβολή του στην «αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης σοβαρού δημοσίου κινδύνου» που συνδέεται με την ανάγκη «να καλυφθεί άμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα σε περιβάλλον οικονομικής υφέσεως». Αν και δέχονται ότι συμπεριλαμβανόμενων και των άλλων φορολογικών μέτρων το ειδικό τέλος «συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών», αναφέρουν ωστόσο ότι «το γεγονός αυτό δεν το καθιστά μη ανεκτό περιορισμό της περιουσίας ενόψει των σοβαρών και επειγόντων δημοσιονομικών λόγων για τους οποίους επιβλήθηκε». Αντίθετη άποψη, ωστόσο, εξέφρασαν 12 σύμβουλοι Επικρατείας που επεσήμαναν ότι το μέτρο είναι αντίθετο σε συνταγματικές διατάξεις και στην ΕΣΔΑ αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.
Όσον αφορά το θέμα της διακοπής της ηλεκτροδότησης, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του». Υπήρξαν και σύμβουλοι Επικρατείας πάντως που είπαν ότι « η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: «Γαλάζιες» και χωρίς «σημαίες» οι Ηπειρώτικες παραλίες

Το γεγονός ότι από την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο δεν περιλήφθηκαν παραλίες της Ηπείρου στη λίστα των «Γαλάζιων σημαιών», δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν Ηπειρώτη και ιδιαίτερα την Περιφέρεια, η οποία καταβάλλει ένα μεγάλο αγώνα για την προσέλκυση τουριστών. Η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις παραλίες της Ηπείρου, πολύ δε περισσότερο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ποιότητα των νερών, που όπως αποδεικνύεται από τα συνεχή δείγματα που λαμβάνονται είναι πεντακάθαρα.
Η απόρριψη φακέλων που είχαν υποβληθεί από τους Δήμους της Ηπείρου- που είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διαχείριση και εποπτεία των παραλιών- έγινε για τυπικούς λόγους, οι οποίοι οφείλονται κυρίως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες (π.χ. για ράμπες ΑμεΑ, επισκευές πύργων, ολοκλήρωση προσλήψεων ναυαγοσωστών κ.α.), που – εξ΄ όσων έγινε γνωστό – δεν ολοκληρώθηκαν στην καταληκτική προθεσμία που είχε θέσει η Ε.Ε.Π.Φ..
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, δεν έχουν την παραμικρή εμπλοκή στην όλη διαδικασία, ούτε ενημερώθηκαν, ούτε και φυσικά ζητήθηκε η συνδρομή τους στην επίλυση ζητημάτων που είχαν ανακύψει στο στάδιο προετοιμασίας των φακέλων υποψηφιότητας για τις «Γαλάζιες Σημαίες».
Η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί θεμελιώδη ζήτημα για τον τουρισμό την καθαριότητα των δημοσίων χώρων, κάτι που άλλωστε έχει επισημανθεί σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν για τον τουρισμό, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση. Περί αυτού υπήρξε απόλυτη ταύτιση και καθολικές διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό των παραλιών. Η Περιφέρεια και στο έργο αυτό, όταν της ζητείται από την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, συμβάλει ενεργά όπως κατ΄ επανάληψη έχει συμβεί για τον καθαρισμό της παραλιακής ζώνης Πρέβεζας – Πάργας για τον οποίο έχουν διατεθεί μηχανήματα της Π.Ε. Πρέβεζας, όπως το ίδιο θα επαναληφθεί και για άλλες περιπτώσεις που θα απαιτηθεί.
Οι «Γαλάζιες Σημαίες», μπορεί να μη κυματίζουν φέτος στις παραλίες μας, όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν το γαλάζιο χρώμα και οι απέραντες ομορφιές τους, που έχουμε χρέος να τις προβάλλουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα πρέπει οι άμεσα αρμόδιοι δήμοι, να προετοιμαστούν έγκαιρα, ώστε το νέο χρόνο να επανέλθουν και πάλι οι «Γαλάζιες σημαίες» στις παραλίες μας, ώστε μαζί με την ουσία να συμβαδίζει και ο τύπος.

DATARC: Πρώτη η ΝΔ με 23,5%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 23%

Μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της DATARC για την "Πελοπόννησο". Η Νέα Δημοκρατία έχει ισχνό προβάδισμα με 23,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23% ως προς την πρόθεση ψήφου. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 10,6%, ενώ πτώση παρουσιάζουν οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες", η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Εικόνα διάλυσης για τον ΛΑΟΣ μετά τις αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του. Συγκεντρώνει μόλις 0,3%.
Συγκεκριμένα ως προς την πρόθεση ψήφου:*
ΝΔ: 23,5% (29,4%)
ΣΥΡΙΖΑ: 23% (28,8%)
ΠΑΣΟΚ: 10,6% (13,3%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,3% (6,6%)
Χρυσή Αυγή: 5,1% (6,4%)
ΚΚΕ: 4,6% (5,8%)
Δημοκρατική Αριστερά: 3,3% (4,1%)
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,1% (1,4%)
Δημιουργία Ξανά: 1,1% (1,4%)
ΛΑΟΣ: 0,3% (0,4%)
Άλλο κόμμα: 1,9% (2,4%)
Άκυρο/λευκό: 0,5%
*Σε παρένθεση η εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα.
Ως προς την παράσταση νίκης το 51,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία και το 34,5% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες παρατάσεις για φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Ζανιά, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, παρατείνεται:

- Έως και τις 31 Μαΐου 2012 η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες, κλπ., ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
- Μέχρι την 8η Ιουνίου 2012 η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2011, για όλους τους υποκείμενους στο φόρο.
Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει οι ενδεχόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός για κατοχή κλεψίτυπων ψηφιακών δίσκων και λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθη χθες (24-05-2012) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 24χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος κατείχε και διέθετε προς πώληση κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους και λαθραία τσιγάρα, ενώ επιπλέον διέμενε παράνομα στη χώρα. Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο αστυνομικών, βρέθηκε να έχει παράνομα στην κατοχή του προς πώληση:
Τριακόσιους τρεις (303) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου (CD).
Εκατόν ενενήντα έξι (196) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας (DVD), χωρίς να φέρουν την ειδική υδατογραφημένη ταινία ασφαλείας και γνησιότητας.
Ακολούθως, σε αστυνομική έρευνα στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλοι (927) κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι ήχου και εικόνας ( CD - DVD ) και τέσσερα (4) αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη ημεδαπού για λειτουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού

Συνελήφθη, χθες (24-05-2012) το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 41χρονος ημεδαπός, για παράβαση του Νόμου Περί Ραδιοσταθμών. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 41χρονος, είχε εγκαταστήσει στην οικία του και λειτουργούσε παράνομα ραδιοφωνικό σταθμό.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ως απαραίτητα για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, τα κάτωθι ηλεκτρονικά μηχανήματα:
*μία μονάδα ταλαντωτή/διαμορφωτή ραδιοφωνικού σήματος.
*μία μονάδα τελικού ενισχυτή ραδιοφωνικού σήματος.
*μία μονάδα δορυφορικού αποκωδικοποιητή.
*μία μονάδα μίξης ηχητικού σήματος.
*γραμμή μεταφοράς και σύστημα ακτινοβολίας ραδιοφωνικού σήματος.
*ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο

Το ύψος του χρέους ανέρχεται σε 71.442,20 ευρώ.


Συνελήφθη, σήμερα (24-05-2012) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 49χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
To ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 71 .442,20 ευρώ.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 49χρονο αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Προς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Αφορά νομικά και φυσικά πρόσωπα και ληξιπρόθεσμα χρέη



Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος.
Η προθεσμία για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ η υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Εντοπίστηκαν μετά από τροχαίο ατύχημα 111 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 111 κιλών και 90 γραμμαρίων εντοπίστηκαν μετά από τροχαίο ατύχημα στο 3ο χλμ. του επαρχιακού δρόμου Κεφαλόβρυσου-Ιωαννίνων.
Το αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του κάτω από άγνωστες συνθήκες, προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ και ανατράπηκε.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου το εγκατέλειψε και λίγο αργότερα η αστυνομία εντόπισε μέσα στο όχημα 100 δέματα ακατέργαστης κάνναβης.

Ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις εποχικών στους δήμους

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες σε δημοτικές υπηρεσίες λόγω της θερινής περιόδου, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.
Αυτό επισημαίνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μετά τη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιό της με τον υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, στον οποίο οι δήμαρχοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, εξέφρασαν την αγωνία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.
Έτσι, η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό την ενεργοποίηση του νόμου για την άρση της απαγόρευσης σύναψης δίμηνων συμβάσεων - λόγω της προκήρυξης των εκλογών-, ώστε να προχωρήσουν οι προσλήψεις για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς κ.λπ.

"Τρύπα" 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012

Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την οποία επικαλείται το περιοδικό "Επίκαιρα" δείχνει "τρύπα" 1,3 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2012.

Περίπου 1,3 δισ. ευρώ λείπουν από τον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Επίκαιρα", που επικαλείται απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 1,3 δισ. ευρώ που λείπουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ανείσπρακτες οφειλές, τόσο από το ΦΠΑ, το ΦΑΠ και το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ άλλων και από τα έσοδα από τον έκτακτο φόρο της ΔΕΗ, αλλά και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.
Στην τετρασέλιδη έκθεση που συνέταξε το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Διεύθυνσης περιγράφεται το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας.
Καταρχήν, στην εκτίμηση για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2012, φαίνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, καθώς τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι η "μαύρη τρύπα" για το 2012 θα φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης, βασική αιτία του εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού είναι τα σκληρά μέτρα, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΛΚ εκτιμά στα 300 εκατ. ευρώ για το 2012 την υστέρηση των εσόδων, εξαιτίας των περικοπών των μισθών και συντάξεων.
Η έκθεση αναφέρει επί λέξει: "Στις εκτιμήσεις εισπράξεων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται κυρίως στο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων, το οποίο λειτουργεί αρνητικά ως προς τα έσοδα από φόρο εισοδήματος κατά 270 εκατ. ευρώ".
Τέλος, στην Έκθεση σημειώνεται ότι οι περικοπές που έπληξαν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απόκλιση ύψους 60 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά στα έσοδα που υπολογίζονταν από τις εισφορές μισθωτών και συνταξιούχων.

Public Issue: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%

Πρώτη πολιτική δυναμη στην πρόθεση ψήφου φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παράσταση νίκης νικάει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει οκτακομματική Βουλή, με το ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτος με 30% και να ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 26%.
Το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα με ποσοστό 15,5% και τέταρτη δύναμη είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με μειωμένα τα ποσοστά τους από την 6η Μαΐου στο 8%.
Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται με ποσοστό 6,5%, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται με ιδιαίτερα μειωμένα ποσοστά μόλις στο 5%. Η Χρυσή Αυγή μπαίνει ξανά στη Βουλή με ποσοστό 4%, ενώ με το οριακό 3% φαίνεται να εισέρχεται στη Βουλή η Δημιουργία Ξανά-Δράση.
Ωστόσο, τα ποσοστά αλλάζουν στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση δηλαδή "ποιός πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές".
Εκεί η πλειοψηφία δηλαδή το 54% θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος με το 35% των πολιτών να πιστεύει ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Στο ερώτημα ποιός είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με ποσοστό 24%, ενώ ο κ. Σαμαράς ακολουθείκ με 19% και ο κ. Βενιζέλος με 17%.
Τέταρτος καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με ποσοστό 16% και ακολουθούν οι κ.κ. Κουβέλης 11%, Καμμένος 7%, Παπαρήγα 2% και Μιχαλολιάκος 2%.