Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, το Σάββατο 6 Μαρτίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

1) Το Σάββατο 06-03-2021:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Καρδαμίτσια στη οδό Εθνικής Αντιστάσεως πέριξ επιχειρήσεων NEUROTECHNOLOGY, παιδότοπου (CAROUZEL) και τηλεοπτικού σταθμού ΒΗΜΑ TV.

Β) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Καρδαμίτσια στη οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος των σχολείων 11ο Γυμνάσιο – 9ο ΓΕΛ – 1Ο ΣΕΚ.

Γ) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Άνω Μερώπη.

Δ) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 10:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Αρίστη Ζαγορίου πέριξ ξενοδοχειακής μονάδας “GRAND RESORT AND SPA”.

2)Την Κυριακή 07-03-2021:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ιωάννινα στις οδούς Χρήστου Πάτση από Νο 2 έως 16 και Σακελλαρίου Νο 7, 7Α, 7Β, 7Γ, 7Δ.

Β) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 10:00 π.μ. και από ώρα 14:30 μ.μ. έως 15:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Μύλοι Χρυσοβίτσας, Λιάταινα, Βοτονόσι, σήραγγες Εγνατίας Οδού, ΚΕΣ ΚΡΗΜΝΟΙΚΕΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ, Μέτσοβο πέριξ των ποιμνιοστασίων Μπούμπα Αποστολία – ξυλουργείο Ζάμπου – Πανόραμα Μετσόβου – Κέντρο Υγείας ΜΕΤΣΟΒΟΥ – Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα.

Γ) Από ώρα 09:30 πμ έως 14:30 μμ στις παρακάτω περιοχές: Μέτσοβο επί της οδού Τοσίτσα από το ύψος του ξενοδοχείου «Εγνατία» έως το Κέντρο Υγείας και πέριξ των ξενοδοχείων «ΑΝΑΞ» – «VICTORIA» – «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ» – «ΜΠΙΤΟΥΝΗ» – «ΑΣΤΕΡΙ» και επιχειρήσεων Οινοποιείου Κατώι – Ξυλουργείου Αφών Μπλέτσου – φανοποιείου Ξάνθη – βιοτεχνίας ζυμαρικών Κατσώρα – ποιμνιοστασίου Τρίτου – Τσουλιάη – Μπούμπα – βουστάσιο Γιαννούκα – Καχριμάνη – ξυλουργείου Δάλλα – περιοχή Προφήτη Ηλία – κεραίες Κατάρας – Αιολικός σταθμός στις πηγές Μετσόβου, Μηλιά.

3) Την Δευτέρα 08-03-2021:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Άρδοση.

Β) Από ώρα 15:00 μμ έως 17:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Λίππα.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Συνάντηση Χρήστου Ντακαλέτση, με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

 


Συνάντηση με το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειο Μιχελάκη είχε την Πέμπτη, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, με αντικείμενο τη δημιουργία μονάδων βιορευστών στα σύνορα του Δήμου Δωδώνης και συγκεκριμένα στην περιοχή «Πολιτσές – Μάντρα – Κλαρί» της Κοινότητας Λύγγου.

Ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε τη συνάντηση, ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο πρόκειται να γνωμοδοτήσει για την εξέταση του φακέλου αδειοδότησης της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας, πριν την απόφαση του Συντονιστή. Με την υπ’ αριθμ. 54/2020 απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην εν λόγω επένδυση, γιατί θεωρεί πως ως γειτνιάζουσες με πολλές ιδιοκτησίες της Κοινότητας Κωστάνιανης, οι μονάδες βιορευστών θα υποβαθμίσουν με μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές συνέπειες, την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων αλλά και θα θίξουν τα πολιτιστικά μνημεία του Δήμου Δωδώνης που βρίσκονται στην περιοχή (ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών Κωστάνιανης που αποτελεί μνημείο του 13ου αιώνα μ.Χ. και η Εκκλησία της Παναγιάς στη θέση «Καστέλι»), όπως και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Δωδώνης.

ΕΟΔΥ: Τριάντα πέντε θάνατοι σήμερα, 2.219νέα κρούσματα

 


21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα πέντε, 2.219 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7.36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.

Αίσιο τέλος για τους ιδιοκτήτες του "Λόγγου" Παρακαλάμου και της Βροντισμένης

 


Γράφει ο Παναγιώτης Μανούρης


Ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε δεκάδες ιδιοκτήτες αγρών στην περιοχή "Λόγγος" Παρακαλάμου, αλλά και της Βροντισμένης μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών το 2017, βρήκε - επιτέλους-τη λύση του.

Καθοριστική για την επίλυση του προβλήματος ήταν η πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του Δήμου Πωγωνίου κ. Σταύρου Βιρβίλη, να καταθέσει ο Δήμος  τεκμηριωμένη προσφυγή στην αρμόδια δασική υπηρεσία αρχές του περασμένου φθινοπώρου, εκμεταλλευόμενος σχετική ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έδωσε την δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος, δίνοντας αίσιο τέλος στην αγωνία και την ταλαιπωρία των ιδιοκτήτων της περιοχής.

Οφείλω να επισημάνω ότι ο κ. Στ. Βιρβίλης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και γνωρίζοντας σε βάθος το ζήτημα, έθεσε σε άμεση προτεραιότητά του την προώθηση της αντιμετώπισής του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και με διαρκείς επαφές του με την αρμόδια δασική υπηρεσία, πάντα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας και με υπομονή και επιμονή, κατάφερε να επιτύχει το θετικό αποτέλεσμα.

Τέλος καλό, όλα καλά...

Οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου Καλπακίου καλωσορίζουν τις Αποκριες

 


Πολύχρωμες πεταλουδίτσες και δυναμικούς Batman γέμισαν το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός Καλπακίου σήμερα Τσικνοπέμπτη!

Η μέρα μπορεί να μην είχε τσίκνισμα, είχε όμως άφθονο κέφι και χαρά και ήταν ένα όμορφο καλωσόρισμα για τις Αποκριές!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ένταξη των εργαζόμενων στους Δήμους στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό

 


Κοινοβουλευτική ερώτηση για την ένταξη των εργαζόμενων των Δήμων στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό, κατέθεσαν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «βιώνουμε την τρίτη έξαρση της πανδημίας και προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων όπως άτομα μεγάλης ηλικίας, χρόνιοι πάσχοντες καθώς και άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό και για τους  εργαζόμενους στους Δήμους που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους, είτε είναι εργαζόμενοι που από τη φύση του αντικειμένου τους εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Στις παραπάνω κατηγορίες εντάσσονται μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), των κοινωνικών υπηρεσιών και της δημοτικής αστυνομίας που λόγω του καθ’ αυτού αντικειμένου εργασίας έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας εάν προτίθενται να εντάξουν στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό και τους εργαζόμενους των Δήμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εκτίθενται καθημερινά λόγω της φύσης εργασίας τους στον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Εβδομήντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 3 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.621) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.611) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.434) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.179) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(231) στην Αττική,

(169) στη Θεσσαλονίκη,

(117) στην Κεντρική Μακεδονία,

(102) στη Δυτική Ελλάδα,

(101) στην Πελοπόννησο,

(75) στην Ήπειρο,

(70) στην Κρήτη,

(73) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(65) στο Βόρειο Αιγαίο,

(61) στη Στερεά Ελλάδα,

(53) στα Ιόνια Νησιά,

(26) στη Δυτική Μακεδονία,

(25) στη Θεσσαλία και

(11) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (133.470) ομοειδείς παραβάσεις.

(229) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (224) πρόστιμα των 300 ευρώ και (5) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(34) στην Αττική,

(21) στο Βόρειο Αιγαίο,

(20) στην Κεντρική Μακεδονία,

(19) στην Πελοπόννησο,

(18) στην Κρήτη,

(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(17) στη Δυτική Ελλάδα,

(17) στα Ιόνια Νησιά,

(16) στη Θεσσαλονίκη,

(13) στη Στερεά Ελλάδα,

(12) στην Ήπειρο,

(11) στη Θεσσαλία,

(11) στη Δυτική Μακεδονία και

(3) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (41.338) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (39.560) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.778) των (150) ευρώ.

(10) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας – αναψυκτηρίου, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη (5) ατόμων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο στο καθένα για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.171) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.420) άτομα.

· Τέλος, βεβαιώθηκαν (16) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (68) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Ανάρτηση δασικών χαρτών και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων

 


Ανάρτηση δασικών χαρτών και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων

Περισσότερα:

https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/2875-anartisi-dasikon-xarton-kai-prosklisi-gia-ypovoli-antirriseon

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις με τα SMS

 


Όπως ανακοίνωσε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2, 3 και 6, οι οποίες θα αφορούν σε όλη τη χώρα:

Για τον κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3, που αφορά τη μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες, προβλέπεται μετακίνηση μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Για τον κωδικό 6, η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Για τον κωδικό 4, που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομο που το έχει ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης όπου παρουσιάζεται ο επιδημιολογικός χάρτης επιτήρησης (https://covid19.gov.gr/covid-map ), το μέτρο για μετακίνηση εντός δήμου ή εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος θέλει να μεταβεί σε φαρμακείο (κωδικός 1).

Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

 


Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να μειωθεί ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού, φέρνουν αλλαγές και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι, με τα αυστηρότερα μέτρα lockdown που ανακοινώθηκαν, αναπροσαρμόζεται στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) το ωράριο κυκλοφορίας, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Σε όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Επομένως, οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας φέρνουν αλλαγές στο ωράριο των σούπερ μάρκετ, τα οποία έκλειναν στις 17:00, για τις περιοχές στις οποίες η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε από τις 18:00.

Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ μεταθέτουν το κλείσιμό τους για μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 18:00.

Που μπορεί να οφείλεται η ακμή των ενηλίκων

 


Υποτίθεται ότι είναι ένα πρόβλημα των εφήβων, αλλά γεγονός παραμένει πως πολλοί ενήλικες, κυρίως γυναίκες, εξακολουθούν να έχουν ακμή και μετά τα 25 τους χρόνια ή ακόμα την εμφανίζουν για πρώτη φορά στα 40 ή και στα 50 τους χρόνια.

Σε όποια ηλικία κι αν εμφανιστεί, η ακμή είναι πολύ ενοχλητική. Επιπλέον, τέσσερις παράγοντες συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξή της: η υπερπαραγωγή σμήγματος (λίπος), η απόφραξη των πόρων του δέρματος από «κολλώδη» δερματικά κύτταρα, τα βακτήρια του δέρματος και η φλεγμονή. Ωστόσο στην πρόκλησή της παίζουν ρόλο και άλλοι.

«Οι τέσσερις αυτοί παράγοντες με τη σειρά τους σχετίζονται με πολλούς άλλους, που μπορεί να τους επιδεινώσουν», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Στην περίπτωση της ακμής των ενηλίκων οι συμβάλλοντες παράγοντες είναι πολλοί και συμπεριλαμβάνουν από τη χρήση λάθος καλλυντικών μέχρι αδιάγνωστα προβλήματα υγείας. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την ακμή των ενηλίκων, αρκεί να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να βρεθεί και η τυχόν υποκείμενη αιτία της».

Ο κ. Μιχελάκης εξηγεί ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στα αντιαισθητικά σπυράκια που βλέπετε στο πρόσωπό σας καθώς μεγαλώνετε.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις. Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να επηρεάσουν την ακμή των γυναικών, άλλοτε πυροδοτώντας τις  εξάρσεις της και άλλοτε ευνοώντας την ύφεσή της. 

Η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και ο θηλασμός είναι περίοδοι της ζωής όπου η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει έξαρση ή βελτίωση της ακμής. Αντίστοιχα, στην εμμηνόπαυση παρατηρείται συνήθως έξαρση του προβλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις έξαρση της ακμής μπορεί να συμβεί και όταν η γυναίκα αρχίζει να παίρνει αντισυλληπτικά, όταν τα σταματά ή τα αλλάζει. Η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και μήνες μετά από τέτοιου είδους αλλαγές.

Το ψυχικό στρες. Μελέτες έχουν δείξει πως το στρες μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις της ακμής. Αιτία γι' αυτό είναι οι επιδράσεις του στα ανδρογόνα (ορμόνες ανδρικού φύλου) που φέρουν και οι γυναίκες σε χαμηλά επίπεδα. Τα ανδρογόνα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και τους θυλάκους των τριχών, αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα) και την απόφραξη των πόρων του δέρματος.