Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Επιστροφή πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας, για τον Δεκαπενταύγουστο

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα επιστρέφονται, από σήμερα Πέμπτη 10-8-2017, οι πινακίδες, άδειες οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους, κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις αστυνομικές αρχές έως και την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και χθες, 9 Αυγούστου 2017.
Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις παραβάσεις για μέθη, υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, ανασφάλιστα αυτοκίνητα, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και «κόντρες».
Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο Δελτίο Καιρού Ε.Μ.Υ. για υψηλές θερμοκρασίες- εκδήλωση καταιγίδων

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού για το επόμενο τριήμερο.
Συγκεκριμένα για σήμερα και αύριο στα Δυτικά Ηπειρωτικά η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους τους 41 βαθμούς. 
Αλλαγή καιρού θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο στα Βόρεια θα εκδηλωθούν καταιγίδες, οι οποίες τοπικά θα έχουν έντονη μορφή και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.
Η θερμοκρασία,  από τα Δυτικά θα σημειώσει πτώση,  το Σάββατο.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, με βάση τις ανωτέρω προβλέψεις,  εφιστά την προσοχή σε Δήμους, εμπλεκόμενους φορείς και στους πολίτες.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Κακαβιά Ιωαννίνων και στην Πρέβεζα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Κακαβιά Ιωαννίνων και στην Πρέβεζα, δύο άτομα, ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας και μία 30χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Ειδικότερα, ο 33χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή του 18ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών και Διάταξη του Προέδρου Εφετών Αθηνών, για τα αδικήματα της ληστείας, της αρπαγής και παραβάσεων της Νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών.
Σε βάρος της 30χρονης, η οποία συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πταισματοδικείου Θεσσαλονίκης, για επαιτεία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Οδηγίες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού λόγω του καύσωνα από τον Στέφανο Φούσα (ΕΡΤ 1)

Στη διεξοδική επισήμανση προληπτικών οδηγιών για την προστασία ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού από τις παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα, προέβη ο κ. Στέφανος Φούσας, με αφορμή την παρουσία του στη Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ1), το πρωί της Τετάρτης (09.15). 
Ο Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες ανήκουν άνθρωποι που έχουν υποστεί έμφραγμα, που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, που υποβλήθηκαν σε bypass, που έκαναν αγγειοπλαστική, οι υπερτασικοί, οι ηλικιωμένοι και άλλοι με συστηματικά νοσήματα.
Παράλληλα, ο Σ. Διευθυντής  του Τζανείου Νοσοκομείου, συνέστησε να προτιμούνται μικρά και συχνά γεύματα, με έμφαση στα ψαρικά, στα πουλερικά, στις σαλάτες και τα φρούτα, να αποφεύγεται το αλκοόλ, να αξιοποιούνται οι πρωινές ή απογευματινές και εξ ορισμού περισσότερο δροσερές ώρες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, να επιλέγεται το συχνό μπάνιο με δροσερό νερό και η παραμονή σε χώρους όσο το δυνατόν κλιματιζόμενους.

Ο κ. Στ. Φούσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ασθενής μπορεί να συγκριθεί με τη ζυγαριά του φαρμακοποιού, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και επηρεάζεται από την παραμικρή λεπτομέρεια.  

Ριάχοβο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι, τη Δευτέρα 14  Αυγούστου στο Ριάχοβο Πωγωνίου.

Μαζαράκι Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά, την Κυριακή 13 Αυγούστου


Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος διοργανώνει δημοτική βραδιά, την Κυριακή 13 Αυγούστου στο Μαζαράκι Πωγωνίου.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 13 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 13 Αυγούστου, στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.

Άνω Ραβένια Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 12 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 12 Αυγούστου, στα Άνω Ραβένια Πωγωνίου.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Η ΑΕΔ Πωγωνάτος διοργανώνει δημοτική βραδιά την Κυριακή 13 Αυγούστου

Η ΑΕΔ Πωγωνάτος  διοργανώνει δημοτική βραδιά, την Κυριακή 13 Αυγούστου, στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Πωγωνιανή Πωγωνίου: Βραδιά μουσείου (πολυφωνικό συγκρότημα), το Σάββατο 12 Αυγούστου

Βραδιά μουσείου (πολυφωνικό συγκρότημα),  το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, στην Πωγωνιανή Πωγωνίου.

Ιερομνήμη Πωγωνίου: Λαϊκή βραδιά αδελφότητας και πολιτιστικού συλλόγου, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017.

Λαϊκή βραδιά αδελφότητας και πολιτιστικού συλλόγου,  το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 στην Ιερομνήμη Πωγωνίου. 

Hμερίδες ενημέρωσης για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ. και στη Δερβιτσάνη Βορείου Ηπείρου, ώρα 7:00 π.μ.

Hμερίδες ενημέρωσης για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων πραγματοποιούνται στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας στις 17 Αυγούστου 2017 και ώρα 11.00 και στη Δερβιτσάνη Βορείου Ηπείρου στις 07.00 το απόγευμα  της ιδίας ημέρας  από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Πρόεδρό της Βελλαϊτη - Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανο Φούσα, σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τους τοπικούς δημοτικούς φορείς.

To βιβλίο του Hπειρώτη δημοσιογράφου Φώντα Χήτα, «Στη σκιά του ήλιου-Το Ανήλιο της Πίνδου», παρουσιάζεται την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, ώρα 11:00 π.μ., στο Ανήλιο Μετσόβου


Το βιβλίο του αθλητικού δημοσιογράφου και Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου Φώντα Χήτα «Στη σκιά του ήλιου-Το Ανήλιο της Πίνδου» (εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ) παρουσιάζεται την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, ώρα 11.00' πρωινή, στο Ανήλιο Μετσόβου.
 
Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανηλίου  κι ο Συγγραφέας και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών συγγραφέας Γούλης Πλατάρης-Τζίμας.

Η Αδελφότητα Μελισσουργιωτών Αθήνας παρουσιάζει το βιβλίο του Ανδρέα Ρίζου, «Το Διπλοκάγκελο στους Μελισσουργούς Άρτας, την αετοφωλιά των Τζουμέρκων», τη Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 20.00 στους Μελισσουργούς

Οι Μελισσουργοί

Οι Μελισσουργοί είναι το τελευταίο χωριό, δυτικά των Τζουμέρκων, μέσα σε μια κοιλάδα.
Σε υψόμετρο 1000 μέτρων, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον συγχωριανών και φίλων, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού και ειδικότερα τον 15Αύγουστο, όταν γίνεται και το τριήμερο πανηγύρι.
Ανήμερα της Παναγιάς, ξετυλίγεται, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, ο παραδοσιακός κυκλικός χορός, ο λεγόμενος Διπλοκάγκελο. Είναι πολυπρόσωπος υπαίθριος χορός (και τραγούδι), σε δύο κύκλους, έναν για τους άντρες και έναν για τις γυναίκες. Την ονομασία Διπλοκάγκελο την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα στριφογυρίσματα που κάνουν οι χορευτές στο χορό.
Το δρώμενο αυτό «ζωντανεύει» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που έγραψε ο Μελισσουργιώτης δημοσιογράφος Ανδρέας Ρίζος, σε μια προσπάθεια να προβληθεί αυτό και οι Μελισσουργοί και κυρίως να μάθουν οι νεότεροι ποιο είναι το διπλοκάγκελο τραγούδι.
Η έκδοση των Ηπειρωτικών Εκδόσεων «Πέτρα» συνοδεύεται και με cd που περιλαμβάνει τραγούδια που ηχογραφήθηκαν «ζωντανά» με τους Λαλητάδες, τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 στους Μελισσουργούς.
Το βιβλίο με τίτλο «Το Διπλοκάγκελο στους Μελισσουργούς Άρτας, την αετοφωλιά των Τζουμέρκων» θα παρουσιαστεί στο χωριό την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 στις 8 το βράδυ.
Θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Αυδίκος-καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Γιώργος Παπασωτηρίου δημοσιογράφος-συγγραφέας, ενώ θα συντονίσει και θα μιλήσει η Κούλα Κουτσούμπα εκ μέρους του Συλλόγου «Φίλοι του Βιβλίου» της Άρτας.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Αδελφότητα Μελισσουργιωτών Αθήνας με το Σύλλογο Μελισσουργιωτών Άρτας «Ο Αϊ-Μάρκος». 

Εγκυμοσύνη: Συμβουλές για να αντέξετε τη ζέστη

Η ζέστη δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας, αλλά ειδικά για τις εγκύους μπορεί να αποδειχθεί ανυπόφορη, αφού το πρόσθετο βάρος και οι ανάγκες της κυήσεως κάνουν το σώμα τους να παράγει περισσότερη θερμότητα και οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού καταπονούνται για να την διαχειριστούν.
«Το καλοκαίρι είναι ίσως η πιο δύσκολη εποχή για τις περισσότερους εγκύους και ειδικά για όσες βρίσκονται σε προχωρημένη κύηση», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Αιτία είναι οι μεταβολές που εκ φύσεως συμβαίνουν στο σώμα τους καθώς μεγαλώνει το μωρό και οι οποίες επηρεάζουν τα πάντα, από τον όγκο του αίματός τους έως την σωματική θερμοκρασία. Έτσι, αν τυχόν υπερθερμανθούν ή αφυδατωθούν, μπορεί να κινδυνεύσουν οι ίδιες και τα μωρά τους».
Δυστυχώς όμως τόσο η υπερθέρμανση όσο και η αφυδάτωση αποτελούν αληθινούς κινδύνους γι’ αυτές. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυοι είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση, με συνέπεια να χάνουν έναν από τους βασικούς θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού τους (την εφίδρωση) και να κινδυνεύουν από θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
«Παρότι ο οργανισμός της μητέρας προστατεύει το μωρό, σε πολύ θερμό περιβάλλον η εσωτερική θερμοκρασία της μπορεί να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, οπότε το μωρό κινδυνεύει», εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος.
Για να αποφύγει η έγκυος την υπερθέρμανση και την αφυδάτωση πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική. Ο Δρ. Βασιλόπουλος έχει τις εξής συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:
* Να αποφεύγετε την παραμονή σε υπαίθριους χώρους όταν έχει πολλή ζέστη, με ή χωρίς υγρασία (καύσωνας).

Στη 12η Γιορτή Λαδιού παρευρέθηκε ο Γιάννης Καραγιάννης, την Τρίτη, 8 Αυγούστου, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε την Τρίτη, 8 Αυγούστου, στην 12η Γιορτή Λαδιού και Ελιάς που διοργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Από όλους τους συμμετέχοντες, επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης του εξαιρετικού ελαιόλαδου της περιοχής, ώστε να κερδίσει τη θέση που του αρμόζει στην ελληνική και διεθνή αγορά. Η ομάδα παραγωγών της περιοχής μπορεί να ενισχυθεί, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για τη δημιουργία σύγχρονου τυποποιητηρίου και την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων για την προβολή και την προώθηση του προϊόντος στις αγορές.