Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ: Αναφορά κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για παράβαση καθήκοντος

Η χώρα μας καυχιέται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 8 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, που προσφέρουν ανοικτά δημόσια δεδομένα που μέσω της διαύγειας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, παρέχουν πρόσβαση σε όλους τους έλληνες πολίτες.Μελανό ωστόσο παράδειγμα Αυτοδιοίκησης αποτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών που δεν συμμερίζεται, ως οφείλει, κανονιστικές πράξεις, διαδικασίες, συλλογικά όργανα και οικονομικές επιτροπές.
Το χωματουργικό εργοτάξιο της Αμφιθέας και τα παράνομα Φαραωνικά λιμενικά έργα –θα μείνουν ως μνημεία αυθαιρεσίας και διαφθοράς- για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι, των πανευρωπαϊκών αγώνων που θα λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών λειτουργεί ως μοναδικός Διατάκτης, για αμφίβολης νομιμότητας έργα, μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση σε «πασσαλίκι» του και αντιμετωπίζοντας τους γιαννιώτες πολίτες ως «υποτελείς» δουλοπάροικους!

ΤΕΡΙΑΧΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου αφιερωμένο στους απόδημους Πωγωνησίους δεύτερης και τρίτης γενιάς, την Κυριακή 11 Αυγούστου και ώρα 19:00




"Σιγανά και ταπεινά", αφερωματική συναυλία μνήμνης, στις 11 Αυγούστου 2013, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας, προς τιμή της Δόμνας Σαμίου

Αφιερωματική συναυλία μνήμης για την ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, την μονάκριβη κυρά του δημοτικού τραγουδιού.
Ένα χρόνο από το μεγάλο «ταξίδι» της, συνεργάτες και φίλοι της τραγουδούν αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες που η ίδια μας άφησε κληρονομιά.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣH: ΕΛΛΟΠΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Mιχάλης Ζάμπας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συμπράττουν οι καλλιτέχνες:
Θοδωρής Γεωργόπουλος - κλαρίνο,φλογέρα
Παναγιώτης Ξυδέας - βιολί
Μανώλης Καρπάθιος - κανονάκι
Μιχάλης Ζάμπας - τραγούδι,λαούτο
Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου - τραγούδι
Θανάσης Κάκος - κρουστά
Στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης θα λειτουργεί τμήμα προσφοράς τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

ΠΗΓΗ: www.atpreveza.gr

ΣΧΟΛΙΟ: Επιστημονική ημερίδα για τις «Έρευνες στο Πωγώνι»

Με τον παραπάνω βαρύγδουπο και δυσκολονόητο τίτλο πραγματοποιήθηκε «φιλολογικό μνημόσυνο» στη μνήμη ιστορικών  ανδρών που συνδέονται με την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου καθώς και παρουσίαση θεμάτων λαογραφικού χαρακτήρα που έχουν σχέση με τη κοινωνική διαστρωμάτωση του Πωγωνίου.
Σε καμιά περίπτωση η παρούσα κριτική δεν αφορά τους ομιλητές της εκδήλωσης τους οποίους και θα πρέπει να συγχαρούμε.
Η προχειρότητα της διοργάνωσης πέρα από τον «αχταρμά» των θεμάτων είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή προσέλευση του κοινού καθώς και  τις εύλογες αντεγκλήσεις των παρευρισκομένων στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε και όπου καθολικά προτάθηκε η επόμενη «Γ΄ Επιστημονική Ημερίδα» να περιλαμβάνει θέματα με μια εξειδικευμένη σημασία  καθώς και τη συστηματική, αντικειμενική και εξακριβωμένη αναζήτηση πληροφοριών προς επίλυση κάποιου προβλήματος  των συνθηκών της ζωής των ανθρώπων του Πωγωνίου.
Προκειμένου δε περί  επιστημονικής έρευνας  που αναπτύσσεται κατά κλάδο επιστημονικών πεδίων, αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η σχετική παρουσίαση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρθηκε από ομιλητή σχετικά με το Περιβάλλον, δομημένο και φυσικό, του Πωγωνίου, όπου δεν αρκεί μόνο η Ιστορική του Έρευνα, η οποία όμως κρίνεται απαραίτητη για μια υγιή συνέχεια, αλλά  η εξαγωγή μιας θεμελιωμένης «ερμηνείας» και οι εν συνεχεία πιθανές προτάσεις – εργαλεία για την σύγχρονη και μελλοντική διαχείριση του.

Κτίσματα Πωγωνίου: Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών και ενός λαθρομετανάστη

Για τη διακίνηση χρησιμοποιήθηκαν δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός

Συνελήφθησαν, σήμερα (06-08-2013) τα ξημερώματα, στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25 και 31 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά παράνομου αλλοδαπού.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 25χρονος και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας, έναν 46χρονο ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 31χρονος προπορεύονταν με άλλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός, κατοπτεύοντας το δρομολόγιο κίνησης και ελέγχοντας για τυχόν διενέργεια αστυνομικών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής.
Επιπρόσθετα, σε βάρος του 46χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμούσε το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, συνεπεία διοικητικής του απέλασης.
Τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την διακίνηση, κατασχέθηκαν από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας που διενεργεί την προανάκριση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας

Συνελήφθησαν (34) λαθρομετανάστες Αφροασιατικής καταγωγής, προκειμένου εφαρμοστεί σε βάρους τους η διαδικασία της διοικητικής επιστροφής

Στο πλαίσιο στοχευμένης εξόρμησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, κατά το διήμερο 04 και 05.08.2013, στην περιοχή του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς και σε παρακείμενο λόφο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν -41- προσαγωγές αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν -33- υπήκοοι Αφγανιστάν και ένας υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων που να δικαιολογούν την είσοδο και την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια.
Σε βάρος των συλληφθέντων θα εφαρμοστεί από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας η διαδικασία της διοικητικής τους επιστροφής.

INKA: Οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία θα φέρουν κοινωνική έκρηξη

Tην πλήρη αντίθεσή της εξέφρασε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ΙΝΚΑ, με επιστολή της προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, «σε κάθε συζήτηση ή σχεδιασμό από την κυβέρνηση για έναρξη πλειστηριασμών από 01/01/2014 κατά της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών».
Το ΙΝΚΑ καλεί τα μέλη της Επιτροπής και τους υπόλοιπους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, να καταψηφίσουν κάθε πρόταση η διάταξη νόμου που θα επιτρέπει την έναρξη πλειστηριασμών κατά της πρώτης κατοικίας, η οποία συχνά, είναι και η μοναδική κατοικία των οφειλετών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης που σχεδιάζει μια τέτοια ρύθμιση δεν έχει υπολογίσει τις κοινωνικές συνέπειες της έναρξης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την κοινωνική έκρηξη που μπορεί να προκληθεί από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Τέλος, το ΙΝΚΑ ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε μελέτη ώστε να υπολογιστεί ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι θα μείνουν άστεγοι και σε γενικότερη μελέτη των συνεπειών των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για την κοινωνική συνοχή και για την κοινωνική γαλήνη.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

Φορολογικός «καύσωνας» για χιλιάδες πολίτες

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και στο οικονομικό επιτελείο τα έσοδα εξακολουθούν να προκαλούν «πονοκέφαλο».
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις από το σύνολο των 6,2 εκατομμυρίων ωστόσο τα χρήματα δεν μαζεύονται στα δημόσια ταμεία, αφού οι στόχοι παραμένουν εκτός τροχιάς.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συλλογή των φόρων, για την οποία όπως είπε, στόχος είναι η βελτίωση των μηχανισμών της.
«Το ζητούμενο τώρα δεν είναι η περαιτέρω λιτότητα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς συλλογής φόρων και να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτές είναι οι δυο σημαντικότερες αποστολές που έχουμε μπροστά μας, όπως επίσης να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν απομείνει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόσθετος φόρος από τον επανέλεγχο των δηλώσεων από τις εφορίες

Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία

Προσθετό φόρο 166 ευρώ κατά μέσο όρο κλήθηκαν να καταβάλλουν φορολογούμενοι οι δηλώσεις των οποίων κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν από τις εφορίες πριν από την εκκαθάριση του φόρου.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.200.000 υπόχρεων.
Συνολικά το Taxisnet έχει «μπλοκάρει» την υποβολή 100.000 δηλώσεων οι οποίες κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν από τις Εφορίες πριν από την εκκαθάριση του φόρου, ενώ εντός του Αυγούστου θα εξετασθούν για τον ίδιο λόγο άλλοι 100.000 φορολογούμενοι.
Μόνον την τελευταία εβδομάδα έγινε στις εφορίες έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων, εκ των οποίων οι 600 είχαν πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Στους φορολογουμένους αυτούς, που οι περισσότεροι ανέμεναν επιστροφή φόρου, βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ, δηλαδή 166 ευρώ -κατά μέσο όρο- ανά φορολογούμενο.

Έρχονται χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο

Αυτό θα γίνει ώστε να αντικατασταθούν οι απολυθέντες και όσοι έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης.

Προσλήψεις στο Δημόσιο εντός του 2013 και του 2014 προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, προκειμένου να αντικατασταθούν οι απολυθέντες και όσοι έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης.
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις προσλήψεις το 2013 είπε πως ο αριθμός τους θα κυμανθεί από 5.000 έως 10.000. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ίδιου καναλιού οι προσλήψεις στο Δημόσιο αναμένεται να φθάσουν τις 6.500 και το 2014