Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Με την διαδικασία της παραδοσιακής απόσταξης του τσίπουρου, αλλά και ένα γνήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι και φέτος ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου, τήρησε την παράδοση της "γιορτής τσίπουρου" που διοργανώνει ανελλιπώς, τα τελευταία τριάντα χρόνια

Με την παραδοσιακή μυσταγωγία, αναβίωσε και φέτος η διαδικασία απόσταξης τσίπουρου στο Ζεφύρι Αττικής, από τον τοπικό Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, ''τηρώντας μιά συνέχεια 30 και πλέον χρόνων'', όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ακατάματος και χαλκέντερος Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μαλάμος.
 Η αναβίωση της γιορτής του τσίπουρου από τον Σύλλογο Ηπειρωτών, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Ζεφυρίου. Απόδειξη ότι το τιμούν με την παρουσία τους όχι μόνο τα μέλη του Συλλόγου, αλλά πολλοί ακόμα δημότες, που έχουν συνηθίσει να μετέχουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παραδοσιακό δρώμενο, αλλά και στο τρικούβερτο γλέντι που το συνοδεύει.
 Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. 

Έρχεται δεύτερη προκήρυξη με άλλες 2.042 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στην Ήπειρο από τον ΟΑΕΔ

Ποιες ειδικότητες αφορά

Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να εκδώσει το επόμενο δεκαήμερο την δεύτερη προκήρυξη για άλλες 30.000 θέσεις εργασίας για ανέργους κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΔΕ αλλά και κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ.
Περισσότερες από 100.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, από ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 πεντάμηνες θέσεις απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες.
Η κατάθεση των αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με σύστημα μοριοδότησης.
Στόχος της διοίκησης του Οργανισμού είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, για να τοποθετηθούν οι δικαιούχοι στις δουλειές τους, το αργότερο έως τις 5 Νοεμβρίου. 
Το πρόγραμμα αφορά ανέργους που είναι τελειόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) και οι αποδοχές είναι 427 ευρώ για ανέργους κάτω των 25 ετών, και 490 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών.

Αγχωτική νίκη του Αγροτικού Αστέρα επί της ουραγού ομάδας των Ραφταναίων-Πέντε έφαγε η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου από την πρωτοπόρο Αγία Μαρίνα-Επιστροφή στις νίκες για την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος

* Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι, κυριάρχησαν στο χώρο του κέντρου και είχαν δοκάρι με το Χαρίση Αλ. στο 25΄, στην συνέχεια η μπάλα έφτασε στο Σαδεδίν  που με ωραίο πλασέ άνοιξε το σκορ για τον Αστέρα.
Στο 65΄  οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν λάθος των αμυντικών και του τερματοφύλακα του Αστέρα και έκαναν το 1-1.
Η λύτρωση για τον Αστέρα ήρθε στο 83΄ όταν ο Τσιώλης με ωραία πάσα έβγαλε τον Σκόρδο Κ. σε θέση βολής και δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-2.
Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής:
ΑΠΟΕΛ-Αστήρ Αμφιθέας 1-2
ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου -Αετός Πρωτόπαππας 1-2
Δαβάκης-Αλμυρός Βουνοπλαγίας 1-2
Ραφταναίοι-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 1-2
Δόξα Αναργυρων-Περίβλεπτος 0-3
Πωγωνάτος-Αμπελόκηποι 2-1
ΠΑΟ Κόνιτσας-Ζωοδόχος 3-2
Πεντέλη-Σταυράκι 1-1
Αγία Μαρίνα-Κεφαλόβρυσο 5-0


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (9η αγωνιστική)
1. Αγία Μαρίνα: 22  
2. ΑΠΟΕΛ: 20 
3. Σταυράκι: 19
4. Αστήρ Αμφιθέας: 19  
5. ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου: 17 
6. Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: 17   
7. Αετός Πρωτόπαππας: 15 
8. Ζωοδόχος: 14
9. Περίβλεπτος: 14 
10. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 13
11. Δόξα Αναργύρων: 10
12. ΠΑΟ Κόνιτσας: 9 
13. Κεφαλόβρυσο: 7
14. Αλμυρός Βουνοπλαγιάς: 7
15. Πεντέλη: 7
16. Δαβάκης: 5
17. Αμπελόκηποι: 4 
18. Ραφταναίοι: 4  

Δέκα νέες καλλιέργειες που θα σας κάνουν πλούσιους!

Οι καλλιέργειες νέων ειδών και η μεταστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας αποδόσεις έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, στην τιμή παραγωγού.
 Καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βοτάνων και η παραγωγή αιθέριων ελαίων από φυτά, με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων που προσεγγίσει τα 75.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας για 10 στρέμματα καλλιέργειας.
 Οι δυνατότητες ανάπτυξης των «superfoods» και αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι τεράστιες όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά γεωργικά προϊόντα. Η ζήτηση στο ράφι του καταναλωτή αυξάνεται διαρκώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Δυο νεκρές γυναίκες και τρεις τραυματισμένες σε τροχαίο στην σήραγγα Καλαμιών της Εγνατίας Οδού

Τραγικός ο απολογισμός τροχαίου που έγινε τα περασμένα μεσάνυχτα στην σήραγγα Καλαμιών της Εγνατίας Οδού  μετά το Μέτσοβο προς Ιωάννινα.
Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε τοιχίο.

Από τα συντρίμμια του αυτοκίνητου οι άνδρες της Πυροσβεστικής  απεγκλώβισαν τρεις σοβαρά τραυματισμένες γυναίκες και δυο νεκρές.
***
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία Οδό

Χθες (19-10-2013) αργά το βράδυ στην Εγνατία Οδό εντός της σήραγγας Καλαμιών, έλαβε χώρα τροχαίο ατύχημα, όταν Ι.Χ.Ε. που οδηγούσε 64χρονη ημεδαπή και στο οποίο επέβαιναν άλλες τέσσερις ημεδαπές γυναίκες (ηλικίας 65, 66 ,55 και 50 ετών), εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στο στηθαίο - τοιχίο.
Συνέπεια της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστούν θανάσιμα η 64χρονη οδηγός και η 65χρονη συνοδηγός, σοβαρά οι άλλες δύο γυναίκες (66 και 55 ετών) και ελαφρά η 50χρονη επιβάτιδα.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί ο Σταθμός Τροχαίας Μετσόβου. 

Η Υπουργική απόφαση για το πώς και σε ποιους δίνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την υπουργική απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
 Για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, ενώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ.
Ποιοι δικαιούνται
Σύμφωνα με την απόφαση των κ.κ. Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη το επίδομα θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Τα φυσικά πρόσωπα θα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης εφόσον:
-Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους -ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής - ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

Οι ζώνες
Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:
Για τον προσδιορισμό των παραπάνω κριτηρίων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων (στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση).

Metron Analysis: Προηγείται 1% η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ


Σταθερά τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μία μονάδα.
 Αναλυτικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:
ΝΔ: 20,2%
ΣΥΡΙΖΑ% 19,2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 5,1%
ΠΑΣΟΚ: 4,7%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 4,2%
ΚΚΕ: 4,0%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 2,4%