Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Πωγωνίου: Ευχαριστήριο

 


Το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού  Συλλόγου Σιταριάς θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τους συγχωριανούς και φίλους που τίμησαν με την μαζική τους παρουσία τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστήρια θα θέλαμε να απευθύνουμε στον δήμαρχο κ. Κων/νο Καψάλη, στους αντιδημάρχους κ. Κων/νο Γκέκα και κ. Αθανάσιο Φωτίου καθώς και τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταύρο Βιρβίλη για την οικονομική και υλική στηρίξει.

Έπειτα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ της Αδελφότητας Σιταριάς "Άγιος Αθανάσιος" για την οικονομική και ηθική βοήθεια.

Επίσης θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να δώσουμε στην εκκλησιαστική επιτροπή και ιδιαιτέρως στον Ιερέα του χωριού μας Αιδεσιμολογιότατο πατερά Μιχαήλ Μπράχο για την στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Ακόμη ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε προς όλους τους χορηγούς μας οι οποίοι προσέφεραν πληθώρα πραγμάτων, για την υπέροχη διοργάνωση του πανηγυριού και των λοιπών  πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εν συνεχεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συνοδοιπόρους του, τους αγαπητούς συγχωριανούς μας, που ήταν εδώ πάντα δίπλα μας σε όλες τις εκδηλώσεις δίνοντας το παρόν τους και βοηθώντας το έργο του Συλλόγου μας.

Αφήσαμε στο τέλος να ευχαριστήσουμε τη νεολαία μας, τα παιδιά του χωριού μας για το όμορφο χορευτικό τους που μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα, αλλά και το χορευτικό που φιλοξενήσαμε "το Χ.Ο.Ι" και τους χοροδιδασκάλους τους για την όμορφη πινελιά τους.

Τέλος θα θέλαμε να γνωρίζεται ότι  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς είναι εδώ, εργάζεται και δημιουργεί για το καλό και την ανάδειξη αυτού του τόπου!!

Ο Σύλλογος  μας δεν σταματά ούτε κατά την χειμερινή περίοδο, οραματίζεται και θα πραγματοποιήσει τα επόμενα έργα και εκδηλώσεις, τόσο για τους συγχωριανούς μας, όσο και  για τους απόδημους!

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Πρόκος Στ. Χρήστος

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 87 ετών,  ο συγχωριανός Πρόκος Στ. Χρήστος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022  και ώρα 6:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφή-επιστροφή στην ομάδα, του Σταύρου Μυριούνη

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει τη μεταγραφή – επιστροφή του Σταύρου Μυριούνη.

Άλλη μια σημαντική επιστροφή για την ομάδα μας είναι αυτή του Σταύρου Μυριούνη.

Πολλά τα χρόνια του έμπειρου αμυντικού από το Δελβινάκι και ακόμα περισσότερα τα αγωνιστικά λεπτά με την φανέλα της ομάδας μας.

Τον καιρό που ο ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ ήταν σε απραξία ο Σταύρος  μετακόμισε στην ομάδα του Α.Ο. Σταυρακίου 2009 και στον Α.Ο. Κοσμηράς.

Ήρθε η ώρα για αυτόν τον εμβληματικό αρχηγό να ξανά φορέσει τα κοκκινόμαυρα και να ηγηθεί ξανά στην άμυνα μας

Καλωσήρθες Σταύρο!

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για Ειδικές Προωθητικές Εκδηλώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό


 Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Έργου: «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», θα οργανώσει 7 ειδικές προωθητικές εκδηλώσεις/ παρουσιάσεις, με συναντήσεις B2B, ανάμεσα σε ξενοδόχους και επιχειρήσεις του τουρισμού από την Ήπειρο και πράκτορες στις πόλεις των εκδηλώσεων.

Οι πόλεις στις οποίες θα οργανωθούν οι ειδικές εκδηλώσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου και θα διεξαχθούν οι συναντήσεις B2B,  είναι οι εξής:

Σόφια: 20/10/2022

Άμστερνταμ: Νοέμβριος 2022

Ηράκλειο: Ιανουάριος 2023

Λάρισα: Φεβρουάριος 2023

Τελ Αβίβ: Απρίλιος 2023

Πάτρα: Μάιος 2023

Αθήνα: Σεπτέμβριος 2023

Μέσω των Ειδικών Προωθητικών Εκδηλώσεων, η Περιφέρεια στοχεύει να ενισχύσει τον προορισμό «Ήπειρος»   στις συγκεκριμένες   αγορές-στόχους.

Έναν μήνα πριν από κάθε εκδήλωση,   θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση με την ακριβή ημερομηνία και τον τόπο διοργάνωσής της  για να συμπληρωθεί από τους ενδιαφερόμενους η απαιτούμενη φόρμα συμμετοχής.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Γιάννενα: Παρουσίαση του βιβλίου της κας Σοφίας Γραμμόζη - Σωπίκη "Μαμά χάρισέ μου λίγο ουρανό", τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτριος Χατζής"

 


Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19:30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτριος Χατζής" (Παλαιά Σφαγεία), στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Σοφίας Γραμμόζη - Σωπίκη "Μαμά χάρισέ μου λίγο ουρανό", με κεντρικό θέμα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΦΛΟΓΑΣ.

Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών: Ηπειρώτικο γλέντι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.

 

Η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών διοργανώνει «Ηπειρώτικο γλέντι» την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ..

Αισιόδοξα μηνύματα για τον Εναλλακτικό Τουρισμού της Ηπείρου από την Έκθεση TourNatur

 


Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό της Ηπείρου, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, προέκυψαν από την Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.  Στη συγκεκριμένη έκθεση από πέρυσι ενσωματώθηκε και η  Caravan Salon, η  μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον μηχανοκίνητο τουρισμό, προσθέτοντας τα στοιχεία «Ταξίδι και Φύση», που ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που η Έκθεση ήταν «μακράς διάρκειας», ήτοι από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2022.

 Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε, για μια ακόμη χρονιά, με δικό της περίπτερο στο πλαίσιο της στοχευμένης προβολής της σε περιοχές όπως της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας (όπως και της Βαυαρίας) από την οποία ήδη υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τουριστών που επιλέγει περιοχές της Ηπείρου για τις διακοπές τους, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για πολλαπλασιασμό του αριθμού τους.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Η Δόμνα Μιχαηλίδου και η «σφαγή των vouchers»

Με βάση τα πρόσφατα οριστικά αποτελέσματα για τα vouchers σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜεα, στο Νομό Ιωαννίνων συγκεκριμένα μόλις 3.139 παιδιά  εγκρίθηκαν, ενώ 2.735 αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα τα 2.149 είχαν πλήρη φάκελο και οι γονείς πληρούσαν όλα τα κριτήρια που έθετε το πρόγραμμα.

Τα πράγματα στο Νομό Ιωαννίνων είναι αρκετά χειρότερα από τους πανελλαδικούς δείκτες, με  1 στα 3 παιδιά να «μένουν εκτός»,  και εδώ τοπικά σχεδόν 1 στα 2 παιδιά  να έχουν  την ατυχία να μείνουν στο σπίτι, έξω από κάθε  δομή και διαδικασία.  Στο Δήμο Ιωαννιτών, όπου παρά την έγκριση επιχορήγησης 2.739 παιδιών οι δημοτικές δομές (παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί)δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά  μπορούν να φιλοξενήσουν τελικά, με την κατάσταση να είναι επίσης αβέβαιη στους περιφερειακούς δήμους των Ιωαννίνων.

Ξεκινάει τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων του ειδικού εποχικού βοηθήματος

 


Ξεκινάει τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων του ειδικού εποχικού βοηθήματος και λήγει στις 30 Νοέμβρη 2022.

Το ποσό του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τους οικοδόμους είναι 824,91 ευρώ και για τους δασεργάτες 780,33 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις χορήγησής του είναι:

Α. Για τους οικοδόμους:

 Να έχουν πραγματοποιήσει το 2021 αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες 95-210 ημέρες εργασίας, μαζί με την προσαύξηση και την άδεια. Δηλαδή, αρκεί να έχουν 73-163 πραγματικές ημέρες εργασίας.

 Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών και απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς.

 Να απασχολήθηκαν αποκλειστικά στον κλάδο κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

 Να συνεχίζουν να είναι οικοδόμοι την περίοδο καταβολής του βοηθήματος.

Επισημαίνουμε ότι, οι συνάδελφοι οικοδόμοι έχουν το δικαίωμα κατ΄ εξαίρεση να λάβουν το ειδικό εποχικό βοήθημα εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ανεξάρτητα αν κατά την περίοδο καταβολής του λαμβάνουν τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας.

Β. Για τους Δασεργάτες:

 Να έχουν πραγματοποιήσει το 2021 50-210 ένσημα.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2022 και έχουν προϋποθέσεις, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από το ποσό των 495,75 ευρώ.

Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2022 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Συνδικάτο (2651032513), όπου από Δευτέρα απόγευμα και κάθε απόγευμα θα είναι ανοιχτά τα γραφεία μας (6:00 μ.μ.-9:00 μ.μ.) και συνάδελφοι θα εξυπηρετήσουν όσους χρειάζονται βοήθεια με την υποβολή της αίτησης για το επίδομα.

Αρχίζουν τα θεατρικά εργαστήρια του Θεάτρου Actina


Τα θεατρικά εργαστήρια του Θεάτρου Actina αρχίζουν την λειτουργία τους για τέταρτη συνεχή χρονιά και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Οι εγγραφές άρχισαν! 

Στελεχώνονται από αξιόλογους εκπαιδευτές: Αθηνά Τσικνιά (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Ειρήνη Δόβα (υψίφωνος, καθηγήτρια μονωδίας), Άννα Παπανικολάου (χορεύτρια, καθηγήτρια χορού, χορογράφος), Ελεονώρα Ηλία (χορογράφος, καθηγήτρια χορού, ερμηνεύτρια χορού). Στην λήξη του εκπαιδευτικού έτους σε όλα τα εργαστήρια θα ακολουθεί παράσταση. Κατά τη διάρκεια του έτους θα υλοποιούνται σεμινάρια υποκριτικής, φωνής, κίνησης, χορού, αφήγησης, δημιουργικής γραφής, φωτογραφίας και άλλων τεχνών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μαθήματα εβδομαδιαία υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, λόγου και κίνησης, σωματικής έκφρασης, εξάσκησης του εργαλείου της φωνής, αναλύσεις θεατρικών έργων και ρόλων, ορθοφωνίας, ιστορίας θεάτρου και γνωριμία με διάφορες μεθόδους υποκριτικής. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη τέχνη του Θεάτρου, να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-7 και 8-12 ετών

Με εργαλεία τις τεχνικές του θεάτρου και υλικό από θεατρικά έργα, μύθους, λογοτεχνία, κινηματογράφο, ζωγραφική, τραγούδια, φωτογραφίες και άλλες πηγές έμπνευσης γίνεται ένα ταξίδι στον παραμυθένιο κόσμο της τέχνης.

Γιάννενα: 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία

 

1ο Χορωδιακό  Φεστιβάλ Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 8:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέγα Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Οι νεότερες εξελίξεις της νευροχειρουργικής εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης

 


Κάποτε η διαδικασία επέμβασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο συνίστατο σε τρυπανισμό και στη συνέχεια ταξίδι στο άγνωστο, σε αχαρτογράφητα νερά. Η περιγραφή αυτή αποτελεί φυσικά σχήμα λόγου. Ωστόσο, δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια και περιγράφει μια μεγάλη χρονική περίοδο, όχι φυσικά με την ίδια ισχύ σε όλο το μήκος της.
Αν το κάποτε αναφέρεται στο μακρινό παρελθόν, δεν συμβαίνει το ίδιο για το «χθες». Μόλις 15 χρόνια πριν, παρόλη την εν τω μεταξύ πρόοδο, οι νευροχειρουργοί μιλούσαν για μη διαχειρίσιμες και ανεγχείρητες καταστάσεις. Σήμερα, πρακτικά δεν υπάρχει μη εγχειρήσιμη και μη διαχειρίσιμη κατάσταση αναφορικά με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Η πρόοδος που έχει γίνει στη χειρουργική θεραπεία προβλημάτων όπως οι όγκοι εγκεφάλου, τα νευρολογικά ζητήματα της τρίτης ηλικίας, η χειρουργική της υπόφυσης, οι εν τω βάθει εξεργασίες, οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου και του πλέον δύσκολου εντοπισμού, είναι αδιανόητη. Και μάλιστα η πρόοδος αυτή περνάει από την «κλειδαρότρυπα».

Εγκέφαλος: Από την εποχή των μεγάλων κρανιοτομιών/κρανιεκτομιών στην εποχή της «κλειδαρότρυπας»

«Ο εγκέφαλος είναι ένα θαυμαστό όργανο, υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργικότητα όλων των επί μέρους συστημάτων του ανθρώπου. Έχει μεγάλη ευενδοτότητα (δηλαδή μεταβολή του όγκου σε μια δεδομένη μεταβολή της πίεσης) και κρύβεται μέσα σε μια κλειστή ανένδοτη κοιλότητα. Κάθε είδους επέμβαση σε αυτόν απαιτεί ευγένεια και σεβασμό, ακριβή σχεδιασμό, άρτια χειρουργική τεχνική ενώ δεν επιτρέπονται λάθος εκτιμήσεις, κακοί χειρισμοί και πιθανολογικές κινήσεις που οδηγούν μαθηματικά σε κακή χειρουργική την οποία θα πληρώσει ο ασθενής με βαριά αναπηρία ή και την ίδια του τη ζωή.


Κάθε ιατρική πράξη στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη πρέπει να έχει πίσω της ακριβή διάγνωση, ακριβή ανατομικό και λειτουργικό προσδιορισμό της παθολογίας της βλάβης, χειρουργικό και αναισθησιολογικό σχεδιασμό στην εφαρμογή της προσέγγισης της παθολογίας χωρίς καταστροφή υγιών ιστών και, στη συνέχειά της, προσήκουσα και προσεκτική περιεγχειρητική φροντίδα», αναφέρει η κ. Κωνσταντία Στοφόρου, MD, PhD, Διευθύντρια Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital.