Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές για την εξυπηρέτηση των πολιτών


Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:
Γραφεία Ταυτοτήτων
• Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
• Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)
• Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
• Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr  / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Περιοδείες του υποψήφιου βουλευτή κ. Γιάννη Στέφου στο ΠΓΝΙ και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος στο πλαίσιο των προεκλογικών του περιοδειών επισκέφθηκε κατά το διήμερο 1-2 Ιουλίου το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα. 
Στην περιοδεία στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα συμμετείχαν και οι συνυποψήφιες κα. Φανή Αναγνώστου-Κουμπλομάτη και κα. Όλγα Νάσση. Ο κ. Στέφος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να συναντηθεί με εργαζόμενους όλων των κλάδων και στα δύο νοσοκομεία και να τους ευχαριστήσει για την προσφορά τους στη στήριξη του ΕΣΥ. Επίσης συναντήθηκε και με τις διοικήσεις και των δύο νοσοκομείων.
Κατά τις συνομιλίες, οι διοικητές όπως και το προσωπικό των νοσοκομείων επιβεβαίωσαν την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία της χώρας, όπως και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαιτέρως το προσωπικό των κλάδων εκείνων που κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης εργαζόταν με το καθεστώς των εργολαβιών, υπογράμμισαν τις θετικές εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί τόσο όσον αφορά το εργασιακό τους καθεστώς, όσο και για την οικονομική τους κατάσταση.
Μέσω των συνομιλιών αναδείχτηκε το έργο που έχει επιτελεστεί στο χώρο της υγείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στα δύο νοσοκομεία της περιοχής όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Εργασίες αντιστήριξης στο Μεγάλο Θέατρο της Αρχ. Νικόπολης


Ένα ακόμη έργο για την αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Νικόπολης, θα αρχίσει να υλοποιείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω χρηματοδότησης του Ε. Π. «Ήπειρος 2014-2020».  Πρόκειται για τις «εργασίες αντιστήριξης των τοιχοποιών του σκηνικού οικοδομήματος του Μεγάλου Θεάτρου». 
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων διατύπωσε θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία του συγκεκριμένου έργου, που έχει προϋπολογισμό  180,460.95 €.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιοδείες του Γιάννη Καραγιάννη στους Δήμους Βορείων Τζουμέρκων, Κόνιτσας και Πωγωνίου


Συνεχίζει τις επισκέψεις του σε χωριά του νομού, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Καραγιάννης.
Στο πλαίσιο αυτό περιόδευσε την Κυριακή 30/6 στα χωριά Χουλιαράδες, Βαπτιστής, Μιχαλίτσι, Κτιστάδες, Πράμαντα, Τσόπελα, Ραφταναίοι και Αμπελοχώρι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Την Δευτέρα 1/7 μαζί με τις συνυποψήφιες Όλγα Νάσση και Φανή Αναγνώστου-Κουμπλομάτη επισκέφτηκε την πόλη της Κόνιτσας και την Τρίτη 2/7 περιόδευσε στα χωριά Μαζαράκι, Κουκλιοί, Ρεπετίστη και Παρακάλαμος του Δήμου Πωγωνίου και Κλειδωνιά, Καλλιθέα, Ηλιορράχη, Μάζι και Αετόπετρα του Δήμου Κόνιτσας.
Κατά τις επισκέψεις του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κατοίκους των παραπάνω περιοχών, να συνομιλήσει μαζί τους για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και να καταθέσει προς αξιολόγηση το κοινοβουλευτικό του έργο την τετραετία 2015-2019 καθώς τις προτάσεις του για την τόνωση της τοπικής ανάπτυξης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εργαστηριακός εξοπλισμός στο πρ. ΤΕΙ Ηπείρου μέσω του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020»


Τη σύμφωνη γνώμη της προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλιών Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα σχέδια οκτώ συμβάσεων διατυπώνει με ισάριθμα έγγραφά της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π.  «Ήπειρος 2014-2020». Οι συμβάσεις αφορούν προμήθεια εκπαιδευτικού εργαστηριακού εξοπλισμού για το πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 589.727,38 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΟΑΕΔ: Ξεκινά την Τετάρτη 3 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων 2019


Ξεκινά την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, στις 08:00 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, στις 23:59, η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων βιβλιοπωλείων–εκδοτικών οίκων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2019, το οποίο θα υλοποιηθεί από την 15η Σεπτεμβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες οι οποίοι/ες το έτος 2018:
- Είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ή
- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
- έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
- συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι με συνεχόμενη ανεργία τεσσάρων τουλάχιστον μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:
- Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους.
- Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ίδιων ή του άλλου γονέα.
Οι δικαιούχοι που επιλέγονται, επιδοτούνται για την αγορά βιβλίων. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής αγοράς βιβλίων, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Η οικονομική αξία της επιταγής είναι 20 ευρώ.
Πάροχοι του προγράμματος είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr ).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από το διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 40χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για παράνομη διακίνηση μεταναστών


Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και χρηματική ποινή -30.000- ευρώ

Συνελήφθη, χθες (01-07-2019) αργά το απόγευμα στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 40χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη ο 40χρονος, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας, ποινής κάθειρξης έξι (6) ετών και χρηματικής ποινής (30.000) ευρώ, για παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Στην Περιφερειακή Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου η Σοφία Τζαρούχη


      Την Περιφερειακή Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου επισκέφθηκε η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων Σοφία Τζαρούχη στο πλαίσιο των προεκλογικών επαφών που πραγματοποιεί σε υπηρεσίες και φορείς της περιοχής. Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον Αρχιπύραρχο κ. Θωμά Ρίζο, διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, με τον κ. Βασίλη Βραστό, πρόεδρο των Πυροσβεστών Ηπείρου, με Προϊστάμενους Τμημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με γυναίκες και άνδρες πυροσβέστες.             

          Στο γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, η Σ. Τζαρούχη ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει καθημερινά η υπηρεσία αλλά και για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και γνώρισε τις δυνατότητες του αναβαθμισμένου με ηλεκτρονικά συστήματα Επιχειρησιακού Κέντρου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και των διάφορων έκτακτων αναγκών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, ώρα 9:30


Την 03-07-2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30 συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 26-06-2019 συνεδρίασης.
1.Κατάρτιση της έκθεσης απολογισμού οικονομικού έτους 2018, της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2.Έγκριση δαπανών και διάθεση πιστώσεων της Π.Ε. Ιωαννίνων, όπως διαμορφώθηκαν μετά την 4η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2019.
3.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 16-05-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας προς παραγωγική μονάδα στη θέση Γυαλός της Τ.Κ. Κομμένου», προϋπολογισμού 74.400,00 € με Φ.Π.Α.
4.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 16-05-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας συνδετήριας οδού Ελαίας – Φιλιατών με Κάτω Ξέχωρο», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.
5.Έγκριση του από 25-06-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 25-06-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζας», προϋπολογισμού 74.400,00 € με Φ.Π.Α.
6.Έγκριση του από 27-06-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 27-06-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης στην Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.

Υπερπλασία προστάτη: Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου;


Σοβαρές επιπτώσεις στη διάρκεια και στην ποιότητα του ύπνου έχει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, εξαιτίας της νυκτουρίας που προκαλεί. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η δυσλειτουργία που επιφέρει στο ουροποιητικό σύστημα στους άνδρες άνω των 50 ή 60 ετών, τους υποχρεώνει να ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσουν, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος τους και να υποφέρουν από υπνηλία την επόμενη ημέρα.
«Η νυκτουρία που προκαλείται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των ανδρών άνω των 50 ετών, οι οποίοι παραπονούνται ότι νιώθουν συχνά την ανάγκη να ξυπνήσουν τη νύχτα για να ουρήσουν.  Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο των ανδρών ηλικίας 40-80 ετών έχουν δύο ή περισσότερα επεισόδια νυκτουρίας που οδηγούν σε διακοπή του ύπνου. Κι ενώ η ούρηση μια ή δύο φορές τη νύχτα και η επιστροφή στον ύπνο συχνά θεωρείται ανεκτή από τους περισσότερους, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι πιθανό να διαταράξει τον ύπνο», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης. Όσο, μάλιστα, αυξάνονται τα περιστατικά με την πάροδο του χρόνου και τη γήρανση του οργανισμού, αναλόγως αυξάνεται και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς αλλά και η έκπτωση της ποιότητας ζωής.
Η αϋπνία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Λέγοντας αϋπνία νοείται η δυσκολία στην έναρξη ύπνου, οι νυχτερινές αφυπνίσεις, η πρόωρη πρωινή έγερση ή/και ο μη αναζωογονητικός  ύπνος, που βιώνει ο ασθενής τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα για περισσότερο από 1 μήνα και συνοδεύεται από συνέπειες κατά τη διάρκεια της ημέρας.