Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου: Στιγμές συγκίνησης στην προβολή της ταινίας του Νίκου Παπαπακώστα “Τα Μάρμαρά μας”


Μια ξεχωριστή στιγμή με παρουσίες που τιμούν την αδελφότητά μας η χθεσινή βραδιά!
Μια συντροφιά που σπάνια έχεις την τύχη να συναντάς!
Τα Μάρμαρά μας και ο σκηνοθέτης τους Νίκος Παπαπακώστας σε ένα δυναμικό κάλεσμα αφύπνισης και προβληματισμού για το ζήτημα της επιστροφής τους!

Στιγμές συγκίνησης αυτές της προβολής των τεμαχισμένων και κλεμμένων μαρμάρων που βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους, ηχηρές οι απόψεις που ακούστηκαν των ομιλητών.
Ξεχωριστές οι παρουσίες των δύο συντελεστών του ντοκιμαντέρ της μουσειολόγου- αρχιτέκτονος κ.Αντιγόνης Παπαϊωάννου και του καθηγητή -αστροφυσικού Ξενοφώντα Μουσά!
Τιμή και χαρά η παρουσία του αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ.Βασίλη Παπαϊωάννου και της συζύγου του κ. Ελένης Ζωίδου, του αγαπητού μας καθηγητή - συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου, του καθηγητή και συγγραφέα Ευάγγελου Αυδίκου, του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά κ.Θανάση Τσεκούρα και πολλών φίλων και συγχωριανών!
Ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία τον ιστορικό χώρο του Νew star art cinema για τη φιλοξενία!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη, την υπομονή και τη βοήθεια του σκηνοθέτη και συνθέτη κυρίου Νίκου Παπακώστα στην όλη προσπάθειά μας!
Το μεγαλύτερο ευχαριστώ και την αμέριστη αγάπη μας στον παππού μας Βασίλη Πλόσκα που δίνει το παρών και γεμίζει κάθε χώρο, κάθε προσπάθειά μας με την αγάπη και την παρουσία του!

ΠΑΣ Γιάννινα-Δόξα Δράμας 1-0

Νίκησε και πήρε κεφάλι στην βαθμολογία!
Ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεπέρασε στους «Ζωσιμάδες»  το εμπόδιο της Δόξας Δράμας, νικώντας την  με 1-0, και ανέβηκε μόνος πρώτος στο ρετιρέ της Super League 2.
Ο ΠΑΣ πίεσε από το ξεκίνημα και άνοιξε το σκορ  στο 25΄ με κεφαλιά του Κριζμάν ύστερα από γέμισμα του Ξύδα.
Η Δόξα Δράμας στη συνέχεια ανέβασε την απόδοσή της  και είχε καλές ευκαιρίες με φάουλ του Κρητικού στο 3΄ και κεφαλιά του Κουκόλη στο 37΄.
Στην επανάληψη ο ΠΑΣ κυριάρχησε στο αγωνιστικό χώρο και έχασε πολλές ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ.
Ο Μένκα κατάφερε να αποκρούσει τα τετ-α-τετ του Παμλίδη και του Λεό στο 67΄ και το 72΄ αντίστοιχα, κεφαλιά του Λεό στο 85΄ και σουτ του Κάστρο στο 92΄.
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης):
Χουτεσιώτης, Σκόνδρας, Παντελάκης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Σιόντης (Λιάσος 77' λ.τρ.), Κάστρο, Νάουμετς (Λεό 70'), Ξύδας (Ράντοβατς 60'), Παμλίδης, Κριζμάν.
Δόξα Δράμας (Κωνσταντίνος Ανυφαντάκης):
 Μένκα, Παπαργυρίου, Μαρκοπουλιώτης (Περεγιό 82'), Οικονόμου, Κρητικός (Κόντος 72'), Πλέγας, Ρόβας, Ιωαννίδης, Κουκόλης, Σιώπης (Καψάλης8' λ.τρ.), Κουαμπένα.

Έχασε βαθμούς στον Παρακάλαμο ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Π.Α.Σ. Κράψης 2-2)

*Απώλεια βαθμών στον Παρακάλαμο για τον Αγροτικό Αστέρα καθώς ήρθε ισόπαλος με τον Π.Α.Σ. Κράψης με σκορ 2-2 για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος του Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.
Σε ένα παιχνίδι για δυνατά νεύρα και εναλλαγές στο σκορ οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα με φαλτσαριστό σουτ του Αλεξίου Βασίλη στο 14΄.
Ο Ζαμπέτας Ιωάννης έφερε στο ματς στα ίσα με κοντινό πλασέ στο 36΄.
Στο 70΄ ο Κατσούδας Σπυρίδων εκμεταλλεύτηκε λάθος του γκολκίπερ του Αστέρα Αρχοντάκη Δημήτρη και έκανε το 1-2 για τον Π.Α.Σ. Κράψης.
Στο 77΄ ο Τσουμάνης  Ανδρόνικος ανατράπηκε εντός περιοχής με τον διαιτητή να δείχνει την εσχάτη των ποινών.
Το πέναλτι εκτέλεσε ο Ηλίας Απόστολος  για να κάνει το τελικό 2-2.
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Αλέκος Τάτσης)
Αρχοντάκης Δημήτρης, Ηλίας Απόστολος, Κουλούρης Σωκράτης (Στραγάλης  Παντελεήμων 70΄), Ζότα Romeo, Δρόσος Πέτρος, Τσουμάνης  Ανδρόνικος, Φαρμάκης Αναστάσιος, Ρουμπής Αντώνιος, Αλεξίου Βασίλης, Γκέκα Γκεράλντ (Κλείτσας Βασίλειος-Δημήτριος 83΄), Γκόνης Πέτρος (Ηλίας Μιχαήλ 60΄)
ΠΑΣ Κράψης:
Σταυρόπουλος Χρήστος, Κατσούδας Σπυρίδων, Καρατζιάς Σεραφείμ, Φαρμάκης Ηλίας, Μάρκος Βασίλειος, Κολιός Παναγιώτης, Ζήσης Χρυσοβαλάντης, Μάρκο Νικόλαος, Βύζας Αστέριος (Αλεξίου Βάιος 62΄), Σταμούλης Κωνσταντίνος (Λάμπρης Λάμπρος 93΄), Ζαμπέτας Ιωάννης (Κατσούδας Σπυρίδων 70΄) 

Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής στην  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ 3-0
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 2-4
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 2-1
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 2-1
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2-3
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 0-4     
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 2-2
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 2-4


Βαθμολογία  Hall of Brands Α΄ Κατηγορία 2019-20

1.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 33

2.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 32

3.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 29
4.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 27
5.  Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  21
6.  Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 21
7.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 19
8.  Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 18  
9.  Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 18
10. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 14
11. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 11
12. Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 9 
13. ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 8
14.  Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 6
15. Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 6
16.  ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ 0

Ήττα σοκ στο Δελβινάκι για την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Αστήρ Αμφιθέας 0-1)-Κόλλησαν στο μηδέν Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου και Α.Ο. Αμπελόκηποι


*Μοιράστηκαν τους βαθμούς στο Κεφαλόβρυσο η τοπική Αναγέννηση και ο Α.Ο. Αμπελόκηποι για την  12η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα χωρίς να γίνουν ιδιαίτερα απειλητικοί.
Η Αναγέννηση δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για το γκολ που πέτυχε ο  Μακολλάρι Μαρινγκλέν και ακυρώθηκε ως οφσάιντ.
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου (Γ. Ποτσης):
Γέρακος Δημήτριος, Μπενέκας Ιωάννης, Makollari Dorjan, Γκορίτσας Παναγιώτης, Τάσιος Αλέξανδρος, Ντόντης Βασίλειος, Μπάσιος Χρήστος, Θωμαΐδης Γεώργιος (Τσουμανης Παναγιώτης 53΄), Μακολλάρι Μαρινγκλέν (Πότσης Θεόδωρος 81΄), Καμονάς Ιωάννης, Ζουρνατζής Ιωάννης (Μπάσιος Γεράσιμος 73΄) 
Α.Ο. Αμπελόκηποι:
Μποζιάρης Θεόδωρος, Βλάχος Γεώργιος, Νατσίκας Παναγιώτης, Γαλάνης Πέτρος, Μανούσης Ηλίας, Χριστογιώργος Ιωάννης, Καπέρδας Βασίλειος (Εξαρχος Αγγελος 77'), Γιάτσος Γεώργιος, Παπαστράτος Νικηφόρος (Πολίτης Αναστάσιος 73΄), Λόκας Αδαμάντιος, Δευτεραίος Παναγιώτης  

*Την ήττα γνώρισε η  Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος στο γήπεδο του Δελβινακίου από την Αστήρ Αμφιθέας με σκορ 1-0 για την  12η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη γκέλα της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος στην έδρα της με αποτέλεσμα να μείνει στους 25 βαθμούς και την 4η θέση.
Το γκολ της αναμέτρησης πέτυχε στο 32΄ ο Τζωρτζάτος Φώτιος με μακρινό σουτ.
Οι γηπεδούχοι είχαν αρκετές χαμένες ευκαιρίες με τους Χαρίση Ιωάννη, Στεφάνου Χρήστο, Καπρινιώτη Ευστράτιο και μια διπλή με τον Κώτση Αντώνη. 
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο,  Κόντος Κωνσταντίνος, Ντότης Ραφαήλ-Βασίλειος,  Μήτος Βασίλειος, Καπρινιώτης Ευστράτιος, Νάτσης Σταύρος, Fejzulla Relsi (Μυριούνης Σταύρος 65΄), Avdylaj Agron, Χαρίσης Ιωάννης, Στεφάνου Χρήστος (Μπάγιας Ελευθέριος 78΄), Κώτσης Αντώνιος (Ζενέλης Πάτροκλος 58΄)
Αστήρ Αμφιθέας:
Γκουγιάννος Αναστάσιος, Χυδηριώτης Παντελεήμων, Γκούμας Αδάμ, Φάης Δημήτριος, Καραγιάννης Αλέξανδρος, Τσουμάγκας Χρήστος, Κίτος Άγγελος (Αυγέρης Σωτήριος 72΄), Διαμαντένιας Ευάγγελος, Κούκος Αλέξανδρος (Σδούκος Νικόλαος 68΄), Παπαδημητρίου Νικόλαος (Γκούβας Αλέξανδρος 84΄), Τζωρτζάτος Φώτιος (Νικολόπουλος Παναγιώτης 91΄)              

Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 2-0
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 4-1
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 4-0
Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-Α.Ο.ΖΩΟΔΟΧΟΣ 1-5            
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 0-1
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 4-2
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 0-0


Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής

1. ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 31

2. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 28

3. Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 28

4. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 25

5. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 24  
6. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 23
7. Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 18
8. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 18
9. Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 18
10. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  18
11. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 14
12. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 10 (11)
13. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 10
14. Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 8
15. Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 4 (11)
16. Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ 0

Άρτα: Συνελήφθη αλλοδαπός για διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών


Ο κατηγορούμενος παρείχε κατάλυμα, εντός του καταστήματός του, σε (6) μη νόμιμους αλλοδαπούς

Συνελήφθη, χθες (07-12-2019) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενος για διευκόλυνση διαμονής μη νόμιμων αλλοδαπών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο ελέγχου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας σε συνεργασία με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε διαμορφώσει εντός του καταστήματός του ειδικό χώρο, εξασφαλίζοντας τη διαμονή σε (6) μη νόμιμους αλλοδαπούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Εφημερίδα Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου "Η Αγία Τριάς"(Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2019)


Εφημερίδα Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου (Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2019)


Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, καθώς και ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2019)


Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2019)


Έρχονται 800 προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η πρόσληψη  800 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου.
Οι Συνοριακοί Φύλακες προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου με ετήσια θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται ετησίως και εντάσσονται στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι Συνοριακοί Φύλακες προσλαμβάνονται ξεχωριστά για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, από υποψηφίους που κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από της γεννήσεώς τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους στην περιφέρεια, στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη περιφερειακή Ενότητα ή νησί, όπου λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, Διαχείρισης Μετανάστευσης ή Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και κατά προτίμηση ή αποκλειστικά στις περιοχές της εκάστοτε περιφερειακής Ενότητας ή νησιού.
Με απόφαση του Υπουργού προστασίας του πολίτη καθορίζεται κάθε φορά ο αριθμός των προσλαμβανομένων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή νησί.
Τα λοιπά προσόντα των Συνοριακών Φυλάκων, το όργανο, τα κριτήρια και η διαδικασία πρόσληψής τους, οι προϋποθέσεις ανανέωσης της Θητείας τους, η διαδικασία απόλυσής τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη».

Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ “FLORENCIA” σημαίας Ιταλίας, για βλάβη στην δεξιά κύρια μηχανή του πλοίου, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Μπρίντεζι Ιταλίας προς Ηγουμενίτσα-Πάτρα, με 241 επιβάτες, 53 μέλη πληρώματος, 45 Ι.Χ.Ε και 121 Φ/Γ οχήματα.
Το “FLORENCIA” πλέοντας με μειωμένη ταχύτητα κατέπλευσε αυτοδύναμα στον λιμένα Ηγουμενίτσας, όπου προσδέθηκε με ασφάλεια, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης-αξιοπλοϊας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 27χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 27χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Καρκίνος προστάτη: Ποιος είναι ο ρόλος της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας;


Μεταξύ των διαγνωστικών τεχνικών για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, η διαδικασία που χρησιμοποιεί την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI) ακολουθούμενη από την καθοδηγούμενη από MRI βιοψία (MRI pathway) είναι ακριβέστερη στην ανίχνευση του κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι εντοπίζει μεγαλύτερο αριθμό σημαντικών καρκίνων, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό εκείνων που είναι κλινικά μη σημαντικοί και που ο εντοπισμός τους προκαλεί ανησυχία σε ασθενείς και γιατρούς. Το συμπέρασμα αυτό διεξήχθη μετά από συστηματική ανασκόπηση, τα ευρήματα της οποίας στάθηκαν ικανά να αλλάξουν την καθημερινή πρακτική. Βάσει αυτών μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας αποφάσισε να αλλάξει τις κατευθυντήριες οδηγίες της για τον καρκίνο του προστάτη τον Μάρτιο του 2019.
«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας πολύ συχνός καρκίνος. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 9 άνδρες θα εμφανίσει τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για τη διάγνωσή του πραγματοποιείται δακτυλική εξέταση καθώς και έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), για το οποίο, γίνεται πολύς λόγος τελευταία σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να συστήνεται ο ετήσιος έλεγχός του. Κι αυτό γιατί πολλοί καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και μπορεί να μην έχουν επιβλαβείς επιδράσεις κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ασθενή. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και ορισμένοι που πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος και οδυνηρές αλλοιώσεις των οστών, και να οδηγήσουν μέχρι τον θάνατο. Για την έγκαιρη ανίχνευση αυτών των καρκίνων η εξέταση του PSA ακολουθείται συχνά από λήψη δείγματος ιστού του αδένα υπό την καθοδήγηση υπερήχων.