Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη


Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» από τη Βουλή, με το οποίο 411.000 πολίτες της χώρας αποκτούν πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια.
Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν κουπόνι των 110 ευρώ, που θα εξαργυρώνουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 23 εκατ. ευρώ.
Στο Δήμο Πωγωνίου οι περιοχές που θα καλυφθούν με τηλεοπτικό σήμα είναι:
Δελβινάκι, Κτίσματα, Κεράσοβο, Στρατίνιστα, Περιστέρι, Αργυροχώρι, Χρυσόδουλη, Φαράγγι, Καλπάκι, Πωγωνιανή, Δολό, Δρυμάδες, Κάτω Λάβδανη.

Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην ειδική συζήτηση για το μέλλον των Βαλκανίων στο Bled Strategic Forum της Σλοβενίας


«Όλη η διεθνής κοινότητα φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως παράδειγμα του τί μπορούν να πετύχουν δύο μέρη, όταν είναι έτοιμα, σε ειλικρινές πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης, με εργώδεις διπλωματικές προσπάθειες, να προχωρήσουν σε δύσκολα, αλλά αναπόφευκτα βήματα, προκειμένου να πετύχουν μια συμφωνία επί των διαφορών τους. Και όλοι οι σύμμαχοί, οι φίλοι και τρίτοι παρατηρητές και όχι μόνο, εκτός από τα συγχαρητήρια στις δύο πλευρές, τονίζουν ότι θα προσφέρει οφέλη και σε πολλές άλλες χώρες, όπως μετ´ επιτάσεως διατυπώθηκε εδώ στο Forum του Bled. (Όπως το ίδιο συνέβη και τη περασμένη εβδομάδα στο Forum της Μπάνια Λούκα, στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη).
Ασφαλώς αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολους συμβιβασμούς, καθώς ακουμπά σε ευαίσθητες παραμέτρους όπως ιστορία, προσωπική αντίληψη πραγμάτων και δικαιολογημένες εθνικές ευαισθησίες. Βεβαίως υπάρχουν και στις δύο πλευρές εκείνοι που αντιδρούν με βάση τις δικές τους Αρχές. Σεβαστό.
Αλήθεια είναι επίσης, ότι και οι δύο κυβερνήσεις χρεώθηκαν ένα πολιτικό κόστος. Αλλά και στις δύο κυβερνήσεις υπάρχει η βεβαιότητα, ότι η ιστορία θα επιβραβεύσει εκείνους που προχώρησαν σε λύση που εκκρεμούσε πάνω από 25 χρόνια. Είναι αξίωμα, ότι όταν κάποιος βαδίζει προς τη κατεύθυνση της λύσης και την πιστεύει, τότε λογικά συναντά την επιτυχία.
Όλοι οι ξένοι συνομιλητές μου, πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία, όταν ενεργοποιηθεί, θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ανάπτυξη όλης της περιοχής, με οικονομικές συνέργειες και αλληλοσύνδεση στους τομείς των μεταφορών, υποδομών, πολιτισμού, Παιδείας, τεχνολογιών και ενέργειας.
Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι θα άρει το κλίμα της έλλειψης εμπιστοσύνης και ανησυχίας μεταξύ κυβερνήσεων και μεγάλων κοινωνικών ομάδων εκατέρωθεν, που όλα αυτά μαζί έμπαιναν ανάχωμα στη συνεργασία, την ανάπτυξη και την πρόοδο».

ΕΕΚΕ: Όρια συνταγογράφησης


Στις 28/8/2018 εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ / Γ.Π. 46843 (ΦΕΚ 3663Β) για τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων. Η Υπουργική αυτή απόφαση έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης του Ιανουαρίου 2015 η οποία καταργήθηκε μετά από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του ΙΣΑ. Στην παρούσα Υπουργική απόφαση στην οποία αναφέρονται τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα του έτους, συγκριτικά με αυτή του 2015 υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση των ορίων συνταγογράφησης κατά 30-35%. Παράλληλα αναφέρεται  εντός παρενθέσεως και η έκφραση ΑΝΑ ΑΜΚΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, που δεν υπήρχε στη προηγούμενη καταργηθείσα Υπουργική απόφαση γεγονός που θέλει διευκρίνιση από μέρους του Υπουργείου σε τι αναφέρεται.
Όπως και στο παρελθόν η Ιατρική κοινότητα είναι κάθετα αντίθετη στην εφαρμογή της Ιατρικής με λογιστικά κριτήρια και όχι με τους κανόνες της Ιατρικής επιστήμης όπως αυτοί εκφράζονται μέσω των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων που είναι υπό εκπόνηση από επιτροπές του Υπουργείου Υγείας στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι ανά ειδικότητα των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών, του ΕΣΥ, της Πανεπιστημιακής κοινότητας και των Ελευθεροεπαγγελματιών ως εκπροσώπων του ΠΙΣ.

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης


Κατασχέθηκαν (10) δενδρύλλια κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (12-09-2018) το μεσημέρι στην περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 38 και 45 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας ναρκωτικών, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν σε αγροτική έκταση, δέκα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,70 έως 1,55 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. 
Όπως προέκυψε, τα ανωτέρω δενδρύλλια καλλιεργούσαν οι δύο άνδρες, οι οποίοι εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, να έχουν προσέλθει στο παραπάνω σημείο προκειμένου περιποιηθούν τα φυτά κάνναβης και συνελήφθησαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή14 Σεπτεμβρίου, ώρα 9:30


Σας καλούμε την 14-09-2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30 στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 05-09-2018συνεδρίασης.
1.Έγκριση του από 06-09-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 31-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Γορίτσας», προϋπολογισμού € 92.552,00 € με ΦΠΑ.
2.Έγκριση του από 10-09-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 20-07-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση -αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων στην Κλειδωνιά Κόνιτσας», προϋπολογισμού 000,00 € με ΦΠΑ.
3.Έγκριση του από 05-09-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 24-07-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Γεωλογική αναγνώριση δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στο Τ.Δ. Καλλιθέας του Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού 30.000,00 € με ΦΠΑ.
4.Έγκριση χορήγησης 1ηςπαράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ζίτσας», αναδόχου ΦΕΙΔΙΑΣ ΑΤΕ, μέχρι την 30-11-2018.

Έως την 26η Οκτωβρίου η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες

Εξόφληση έως το τέλος του έτους 

Έως τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες, ενώ η εξόφλησή της θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη.
Αυτό ανακοίνωσε ο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πληρωμή του υπόλοιπου 20% των αποζημιώσεων του 2017 από τον ΕΛΓΑ.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός για κλοπή τροχοφόρου, κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα


Επιπρόσθετα, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Συνελήφθη, χθες (12-09-2018) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 34χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή τροχοφόρου, κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, ο 34χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, διότι βραδινές ώρες της 11/12-09-2018 στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας αφαίρεσε δίκυκλο μοτοποδήλατο.
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των στοιχείων του, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (13) μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε το κλεμμένο μοτοποδήλατο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του ενώ στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (2,2) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Εβδομάδα Ενημέρωσης & Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη


                                                          (Από αριστερά προς δεξιά)
Aλκιβιάδης Γρηγοράκης,  χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ « Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ε.Ο.Ε.
Στέφανος Στεφανάκης, μέλος ΔΣ της ΕΟΕ, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Γ. Ν. Α. "Ο Ευαγγελισμός"
Νικόλαος Δημάσης, μέλος ΔΣ της ΕΟΕ, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικού Ογκολογικού Τμήματος Α.Ν.Θ. "ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», χειρουργός ουρολόγος, 
Ηρακλής Πούλιας, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιωάννης Γκιάλας,  Αντιπρόεδρος ΔΣ της Ε.Ο.Ε. χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»
Γιώργος Βιδάκης, Πρόεδρος  Iatrica

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.), για μία ακόμη χρονιά στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Ουρολογικών Παθήσεων», διοργανώνει Ενημερωτική εκστρατεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη. Η εκστρατεία θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2018 με κεντρικό σύνθημά της: «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!».
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις Ουρολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπρόσθετα έχουν την δυνατότητα μέσω του δικτύου ιατρικής φροντίδας Iatrica να προβούν σε δωρεάν εξέταση/μέτρηση του PSA στο αίμα,  στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του, καλώντας από 10 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-34.13.400 για να κλείσουν ραντεβού.
Παράλληλα, ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου ως το τέλος της εκστρατείας προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο, ο οποίος παρακινεί τους άνδρες να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να σπεύσουν να εξεταστούν, συμπυκνώνοντας στη φράση «Μία φορά τον χρόνο, σύμφωνοι; Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!», τη φιλοσοφία της ενημερωτικής προσπάθειας της Ε.Ο.Ε.
Τέλος, κατά την εβδομάδα της εκστρατείας θα διανέμονται στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος ενημερωτικά φυλλάδια, ενισχύοντας έτσι την πληροφόρηση του κοινού για την αξία του προληπτικού ελέγχου του προστάτη.

(Από αριστερά προς δεξιά)
Ηρακλής Πούλιας, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιωάννης Γκιάλας,  Αντιπρόεδρος ΔΣ της Ε.Ο.Ε. χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»
Γιώργος Βιδάκης, Πρόεδρος  Iatrica 
Aλκιβιάδης Γρηγοράκης,  χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ « Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ε.Ο.Ε.
Στέφανος Στεφανάκης, μέλος ΔΣ της ΕΟΕ, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Γ. Ν. Α. "Ο Ευαγγελισμός"
Νικόλαος Δημάσης, μέλος ΔΣ της ΕΟΕ, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικού Ογκολογικού Τμήματος Α.Ν.Θ. "ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», χειρουργός ουρολόγος, 


Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία). Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα 2017 στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.

«Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία», τόνισαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας   κ. Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. κ. Ιωάννης Γκιάλας, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», και ο κ. Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ε.Ο.Ε.

Ηρακλής Πούλιας, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας 
 - Χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών


Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι αρχικός/εντοπισμένος, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%. Όταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, έχει ζωτική σημασία οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.
Οι κύριες εξετάσεις του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη. Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση τότε ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.
Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το μεν PSA αυξάνεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η δε ψηλάφηση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υφή του προστάτη. Βέβαια, το PSA πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς μερικές φορές είναι αυξημένο και σε περιπτώσεις, (είτε) καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με μεγάλο αδένωμα, (είτε) οξείας προστατίτιδας.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, οι ειδικοί επισήμαναν ότι στο πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί άμεση θεραπεία, αλλά να καθυστερήσει μετά από ενεργό επιτήρηση (μέτρηση του PSA, ψηλάφηση του προστάτη και επανάληψη βιοψίας) ανά τακτά διαστήματα. Διαφορετικά, στην εντοπισμένη νόσο προτείνεται η ριζική προστατεκτομή ενώ σε προχωρημένη νόσο η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, καθώς και την επιθετικότητα του καρκίνου.
Μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό σποτ της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας www.huanet.gr