Σάββατο 20 Μαΐου 2023

ΕΜΥ: Άστατος θα είναι καιρός την Κυριακή 21 Μαΐου

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ αρχικά στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα στα δυτικά από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου από το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς και κατά τόπους τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα 22 Μαΐου

Άστατος καιρός με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με την αυτοδυναμία, τις διερευνητικές εντολές και την πιθανότητα δεύτερης κάλπης

 


Την Κυριακή 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, οι οποίες βάσει του άρθρου 54 παρ.1 του Συντάγματος θα ακολουθήσουν τον νόμο της απλής αναλογικής.

Αν ωστόσο κριθεί απαραίτητο να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, τότε αυτές θα ακολουθήσουν τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο τελευταίος αφορά στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε τριάντα ημέρες από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών μετά την προκήρυξή τους με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο (άρθρο 37 εδάφιο 3 του Συντάγματος).

Ωστόσο, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη στο μεσοδιάστημα, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πανηγύρι στο εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Σιταριά Πωγωνίου

 

Το Σάββατο 20 Μαΐου μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε πανηγύρι στο εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Σιταριάς Πωγωνίου.

Υπουργείο Εσωτερικών: Χρήσιμες πληροφορίες για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου

 


Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα.

2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική

3. Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Επίσης οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

4. Πού μπορώ να ψηφίσω;

Γιάννενα: Δε θα γίνουν δωρεάν τεστ covid την Κυριακή 21 Μαΐου, λόγω των εκλογών

 


Οι ΚΟμΥ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν το κοινό πως την Κυριακή 21 Μαΐου, λόγω των βουλευτικών εκλογών, δεν θα λειτουργήσει κανένα σταθερό σημείο.

Εκλογές 2023: Είστε εφορευτική επιτροπή; Τι θα γίνει αν δεν πάτε

 


Όσα πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε ειδοποιηθεί ότι θα είστε μέλος σε εφορευτική επιτροπή.

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις Εκλογές 2023 και ένα από τα θέματα που απασχολούν, σε κάθε εκλογική διαδικασία, τους πολίτες είναι η εφορευτική επιτροπή.

Τα μέλη και οι αναπληρωτές κάθε εφορευτικής επιτροπής προκύπτουν από κλήρωση και η παρουσία στο εκλογικό τμήμα για να εκτελεστούν τα καθήκοντά τους είναι υποχρεωτική.

Η εφορευτική επιτροπή σε κάθε εκλογική τμήμα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ο οποίος ορίζεται ως πρόεδρος, τον γραμματέα και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Η μη προσέλευση μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα και μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από τρεις μήνες έως τρία χρόνια. Μάλιστα, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής που δεν έχει προσέλθει στο εκλογικό τμήμα.

Αν κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα, όπως ασθένεια ή εγκυμοσύνη, θα πρέπει να το αποδείξει με ιατρική γνωμάτευση. Η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής θα πρέπει να γίνει εγκαίρως έτσι ώστε να υπάρξει αντικατάσταση του μέλους και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Εξιχνιάστηκαν τρεις κλοπές, που σημειώθηκαν κατά τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε περιοχή της Πρέβεζας

 

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τρεις κλοπές, που σημειώθηκαν κατά τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε περιοχή της Πρέβεζας.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ανδρών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις δράστες, ενεργώντας κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση, αφαίρεσαν από το ίδιο περιφραγμένο αγρόκτημα ενός άνδρα, σωλήνες χαλκού και μεταλλικά αντικείμενα συνολικής αξίας 2.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε χθες το απόγευμα και συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία ένας από τους κατηγορούμενους, για κλοπή που είχε λάβει χώρα το πρωί της ίδιας ημέρας, ενώ μέρος των κλοπιμαίων που βρέθηκε στην κατοχή του αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Εξαφάνιση: Μπορείτε να βοηθήσετε;

 

Η Κατερίνα Μπάτσου 56 χρονών, με καταγωγή από τα Κάτω Ραβένια Πωγωνίου, μητέρα δύο παιδιών, αγνοείται από το πρωινό της Παρασκευής 19 Μαΐου από το Μαρούσι όπου έμενε.

Η οπτικός στο επάγγελμα ξεκίνησε για το κατάστημα στο οποίο εργάζεται πίσω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αλλά δεν έφτασε ποτέ.

Οδηγούσε αυτοκίνητό  μάρκας FIAT PANDA κόκκινο με αριθμό κυκλοφορίας ΙΟΒ – 4248.

Η αγνοούμενη έχει ύψος 1.65, καστανόξανθα ίσια μαλλιά και κάστανα μάτια.

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων τις 12 Ιουνίου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»

 


Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων τις 12 Ιουνίου για τον νέο κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023», με αυξημένο όριο των επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% λόγω της αύξησης των υλικών που μεσολάβησε.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα παρέχει επιδοτήσεις έως 75 % για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι βασικές προδιαγραφές του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

* Να υφίστανται νόμιμα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 20 Μαΐου

 


Το Σάββατο 20  Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Καρκίνος και γονιμότητα: Ποιες επιλογές δίνει η σύγχρονη ιατρική

 


Στις μέρες μας, με δεδομένα την έγκαιρη διάγνωση που προκύπτει από τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών, τις εξετάσεις πληθυσμιακού ελέγχου, όπως η μαστογραφία, αλλά και την αλματώδη ανάπτυξη της ογκολογίας και των φαρμάκων στη θεραπεία του καρκίνου, οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα την κακοήθεια και πολλές φορές μάλιστα, να επιτύχουν και την πλήρη ίαση.

Όμως, κατά τη διαδικασία της θεραπείας τους, εγείρονται και άλλα ζητήματα, όπως η διατήρηση της γονιμότητας τους σε χρόνο μεταγενέστερο της θεραπείας τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαιτέρα σημαντικό και επίκαιρο, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες κάτω των 45 ετών που θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια κακοήθεια μπορεί να μην έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους, ή έχουν αποφασίσει να μεταθέσουν χρονικά την απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.

“Oncofertility” 

«Το θέμα της διατήρησης της γονιμότητας είναι βαθιά ανθρώπινο και μπαίνει όλο και περισσότερο στο ογκολογικό σκεπτικό αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με κακοήθεια, καθώς ακολουθούν θεραπείες που δεν τους επιτρέπουν τη φυσική σύλληψη. Αυτό το ζήτημα άπτεται του κλάδου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο οποίος ονομάζεται “oncofertility” και περιλαμβάνει ογκολογικά περιστατικά γυναικών νεαρής ηλικίας» επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Σκαμπαρδώνης Ειδικός Ανθρώπινης αναπαραγωγής. Επιμελητής Μονάδας Γυναικολογικής Ογκολογίας του Metropolitan Hospital στο Τμήμα Γυναίκας – Μαστού.

Οι επιλογές για τη διατήρηση της γονιμότητας

Όταν μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με κακοήθεια καλείται να λάβει αιφνιδίως αποφάσεις που αφορούν, όχι μόνο στη θεραπεία της, αλλά και στη διατήρηση της γονιμότητάς της σε μεταγενέστερο χρόνο.