Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναδόχους έργων ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή

Αποφάσεις για την βελτίωση και την αποκατάσταση υποδομών στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στη σημερινή  συνεδρίαση. Πρόκειται για αποφάσεις ανάδειξης αναδόχων και δημοπράτησης έργων που – μεταξύ άλλων-αφορούν τη συντήρηση/βελτίωση βατότητας/ αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Ειδικότερα, ανά Π.Ε. αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι:
Π.Ε. Άρτας
Ø  «Διαμόρφωση κόμβου εισόδου Νεοχωρίου  μετά απαλλοτριώσεων» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κ/Ξ Αναστασόπουλος Θεόδωρος του Σταύρου – Κατσαμπιρης Γεώργιος του Βησσαρίωνα.
Ø   «Ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δρόμου από Γέφυρα Κονδύλη έως Πετράλωνα Τετρακώμου» προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος: Παναγιώτης Κατέρος.
Ø  «Αποκατάσταση πρανών κοίτης χειμάρρων και τάφρων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κώστας Κωνσταντίνος
Ø  «Διαπλάτυνση γεφυρών τάφρων για την πρόσβαση σε αγροδιατροφικές μονάδες ΠΕ Άρτας» προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. Ανάδοχος: Λ. Βερλέκης & ΣΙΑ Ο.Ε.
Ø  «Προμήθεια και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας» προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος: Οικονόμου Γεώργιος του Συμεών.
Π.Ε. Θεσπρωτίας
Ø  «Γεωλογική αναγνώριση ερευνητικής γεώτρησης στο Τ.Δ. Αμπέλια του Δήμου Ηγουμενίτσας» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Ανάδοχος: Νικούλης Γ. Αλκυών
Π.Ε. Ιωαννίνων
Ø  «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακών οδών Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συράκκου - Προσήλιο - Χριστοί - Πράμαντα» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Ανάδοχος: Δημήτριος Γ. Τσομπίκος
Ø  «Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού Κάτω Ζάλογγο-Φτέρη-Δοβλά» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ
Ø  «Βελτίωση βατότητας οδού προς Ιερά Μονή Βύλιζας», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Ανάδοχος: Νικόλαος Σιμόπουλος

Σύλλογος Πωγωνίσιου πολυφωνικού τραγουδιού: Πρόσκληση σε γενική συνέλευση, την Τρίτη 25 Ιουλίου, ώρα 13:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Καλπάκι

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού και η ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Καλπάκι,  στη 1 το μεσημέρι.
Παρακαλούνται όλα τα μέλη να προσέλθουν.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι θα τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σύλλογο.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, η νέα Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 14:00.

Για νέες εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Σοφία Τσέπα στο τηλ.: 2653360129.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε μονοκατοικία στην Ηγουμενίτσα

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 17χρονος υπήκοος Αλγερίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης σε μονοκατοικία στην Ηγουμενίτσα.
Σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής, σε βάρος ενός 17χρονου υπηκόου Αλγερίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2017 έως 19-05-2017 σε μονοκατοικία στην Ηγουμενίτσα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Περιφέρεια Ηπείρου:Ανακοίνωση για την έκδοση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών


Η  Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών (τμήματα Εμπορίου των Δ/νσεων Ανάπτυξης) εκδίδει άδειες εργασίας (μορφή εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία) σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών που παράτυπα διαμένουν στην χώρα μας για κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα (αφού ως γνωστόν υπάρχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών από Έλληνες ή πολίτες της Ε.Ε.).
Στα πλαίσια αυτά, εκδόθηκε η Κ.Υ.Α. με αριθμό 4872/105/13-02-2017 η οποία και καθόρισε τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2017 και 2018.
Oι εν λόγω άδειες εκδίδονται στα πλαίσια του νόμου 4384/2016 (άρθρο 58) με βάση τον οποίο ρυθμίστηκε η κατ΄ εξαίρεση απασχόληση στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που παραμένουν στην χώρα μας υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των προσώπων στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Για κάλυψη κενών θέσεων για εξαρτημένη και εποχική εργασία στην αγροτική οικονομία (εργάτες γης, βοσκοί, μελισσοκόμοι) με σκοπό την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών της αγροτικής οικονομίας και  που δεν έχουν πληρωθεί με την διαδικασία της μετάκλησης που προβλέπονταν στα πλαίσια του νόμου 4251/2014.
Οι παραπάνω πολίτες ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. με εργόσημο σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις αυτές.
Τα εργόσημα διατίθενται στον εργοδότη από τις τράπεζες και συνεργαζόμενους φορείς με τον Φ.Κ.Α. (Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζόμενους ως καταβολή για την αμοιβή της εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού αφού παρακρατηθούν οι αναλογούσες εισφορές. (ποσοστό 10% επί της αξίας των καταβαλλομένων αμοιβών).
Δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον Ο.Γ.Α. με εργόσημο όσοι  απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν μορφή Α.Ε. Ε.Π.Ε ή Ο.Ε. όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις ενσταυλισμένου τύπου (βουστάσια, πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων) καθώς και οι αλιεργάτες της παράκτιας και μέσης αλιείας των οποίων οι θέσεις καλύπτονται με την διαδικασία της μετάκλησης και ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. (ΑΠΔ).
Η εξαργύρωση του εργοσήμου γίνεται απαραίτητα εντός του χρόνου ισχύος του από τον εργαζόμενο ο οποίος πηγαίνει στον πιστωτικό φορέα της έκδοσής του έχοντας μαζί του:
1. Το έντυπο του εργοσήμου
2. Την ταυτότητά του ή το διαβατήριο ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης
3. Τη βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ  ή την κάρτα του ΑΜΚΑ.
Αρμόδιος ανταποκριτής ΟΓΑ για την εγγραφή είναι ο ανταποκριτής του τόπου κατοικίας του αιτούντος.
Οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι είναι κάτοχοι άδειας εργασίας προκειμένου να εγγραφούν στον Ο.Γ.Α. θα πρέπει να προσκομίσουν:
1. Το διαβατήριο
2. Αντίγραφο βεβαίωσης  ΑΜΚΑ.
3. Βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.
4. Βεβαίωση Αναβολής Απομάκρυνσης
5. Την άδεια εργασίας
6. Φωτοαντίγραφο σύμβασης εργασίας
7. Φωτοαντίγραφο των εργοσήμων ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού εξαργύρωσης.  Στη συνέχεια ο ανταποκριτής του Ο.Γ.Α. προβαίνει στην συμπλήρωση του δελτίου απογραφής-αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που υπάρχει στην εφαρμογή των ανταποκριτών.
Ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό με βάση  τα παραπάνω:
• Καταθέτει αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Τμήμα Αλλοδαπών) του τόπου διαμονής του με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται (αριθμός εργατών, ιθαγένεια, ειδικότητα, χρονικό διάστημα απασχόλησης κ.λ.π.)
• Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει την πράξη έγκρισης για την κατ΄ εξαίρεση  απασχόληση του παράτυπα διαμένοντα στην χώρα μας πολίτη τρίτων χωρών την οποία στη συνέχεια αποστέλλει στην αρμόδια αστυνομική αρχή από την οποία και εκδίδεται βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης εφόσον δεν συντρέχει λόγος δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
• Στην συνέχεια υποβάλλεται αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για χορήγηση άδειας εργασίας. Η εν λόγω  άδεια κοινοποιείται στον Ο.Γ.Α. και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Έχει διάρκεια ισχύος έξι(6) μήνες, χρόνος ίσος με τον χρόνο αναβολής της απομάκρυνσης και στην συνέχεια ανανεώνεται με την διαδικασία που προβλέπεται.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης-κλοπής σε μονοκατοικία στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 28χρονου υπηκόου Αλβανίας 

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης-κλοπής σε μονοκατοικία στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 28χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη-κλοπή που έγινε την 25-05-2017, σε μονοκατοικία στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας.

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για σχέδια συμβάσεων

Με σχετικές αποφάσεις της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης υποέργων πράξεων. 
Αναλυτικά, πρόκειται για τα έργα:
 «Μίσθωση ανυψωτικών τροχοφόρων μηχανημάτων» της Πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση , ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης- Φάση Α», προϋπολογισμού 124.905 ευρώ, και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
 «Προμήθεια στατο-φορείων-κλινών εξεταστικών-αναπηρικών αμαξιδίων», της πράξης «Προσθήκη πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 35.526 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Π.Γ.Ν.Ι..


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Μεσολογγίου και Αγρινίου, με σκοπό την εκτέλεση έργων ασφαλτόστρωσης.
Ειδικότερα, από τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουλίου, έως και τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιουλίου θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του ρεύματος κυκλοφορίας προς Ιωάννινα, από τον ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου, έως τον νότιο ανισόπεδο κόμβο Αγρινίου, με ταυτόχρονο αποκλεισμό του κλάδου εισόδου του ανισόπεδου κόμβου Μεσολογγίου, με κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
Ως εκ τούτου, όσοι οδηγοί θα κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Μεσολογγίου και θα μπαίνουν πάλι στην Ιόνια Οδό, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού και του νότιου ανισόπεδου κόμβου Αγρινίου.
Τέλος επισημαίνεται, ότι η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση προς Αντίρριο θα διεξάγεται κανονικά, μέσω του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας οδού.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για θέματα επικαιρότητας

Σε τρέχοντα θέματα αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Αναλυτικά:
Για τη λεωφόρου Νιάρχου
Η μελέτη της λεωφόρου Νιάρχου (που οδηγεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) έχει περάσει από όλα τα στάδια, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει εγκριθεί το 2013 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγών, ξεκαθάρισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά και στο ιστορικό της, ως επίσης και τις διορθώσεις που είχαν γίνει επί της αρχικής μελέτης μετά από απόφαση που είχε εκδώσει το ΣτΕ.
«Η διαδικασία της πρώτης μελέτης έληξε το 2001, όταν από το Υπουργείο Υποδομών (Δημοσίων Έργων) είχε κριθεί απαράδεκτη, καθώς δεν είχε λάβει υπόψη σοβαρές παραμέτρους. Όπως τα αποστραγγιστικά δίκτυα – τα οποία απλά έκλεινε- το γεγονός  ότι ο ποδηλατόδρομος δεν είχε τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, ότι δίπλα από αυτόν έπρεπε να υπάρχει δρόμος μονής κατεύθυνσης για τους παρόδιους, ότι υποχρεωτικά έπρεπε να υπάρχει ανισόπεδος κόμβος στη σύνδεση με την περιφερειακή οδό, καθώς και τα έργα αποστράγγισης που αφορούσαν την ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί ότι αυτά καλύπτουν το 40-50% της δαπάνης του έργου. Και οι δύο μελέτες προέβλεπαν διαχωριστικό στο κέντρο, και μάλιστα επειδή η παλιά μελέτη προέβλεπε λάθος τον ποδηλατόδρομο και στις δύο λωρίδες κατεύθυνσης έκανε ειδικούς αποκλεισμούς στους παρόδιους και για αυτό το Υπουργείο Υποδομών έδωσε τις κατευθύνσεις που είναι γραπτές και αυτές ακολουθήθηκαν".
Όσον αφορά τη νέα μελέτη ανέφερε:

Προφήτης Ηλίας Πογδόριανης Παρακαλάμου
Μικρής έκτασης εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στο αύλειο χώρο του Προφήτη Ηλία Πογδόριανης Παρακαλάμου.
Προφήτης Ηλίας
Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Παρακαλάμου βρίσκεται σε μια βραχώδη εσοχή στην απότομη ανατολική πλαγιά ενός αντερείσματος του Κασιδιάρη, που ονομάζεται «Ψηλότερα», πάνω από την Παηδονιά του ΔΔ Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά.
Ως το 1874 ο Αϊ - Λιάς της Πογδόριανης ήταν αυτόνομο μοναστήρι με δική του μεγάλη περιουσία και πολλά γιδοπρόβατα.
Λένε οι παλιοί, ότι τα γιδοπρόβατα το καλοκαίρι τα άρμεγαν στο βουνό, στην κορυφή της «Ψηλοτέρας», και ότι απ' εκεί το γάλα κατέβαινε στο μοναστήρι με σωλήνες (σούγιαλο).

Απ' εκεί έριχναν και ζεστό νερό στους σωλήνες για να ξεπλένονται. Από το 1874 και εξής το μοναστήρι του Αϊ-Λιά της Πογδόριανης ήταν μετόχι του μεγάλου και περίφημου μοναστηρίου του Σώσινου.


Άρθρο του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, με τίτλο: «Στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.insider.gr

Στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση 
Του Βασίλη Τσίρκα*

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου αποτυπώνεται η καθαρή απόφαση προσδιορισμού των παραγόντων για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο χρόνο. Η υπέρβαση της κρίσης και η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν ορόσημο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
Η Ελλάδα μετά το 2022 θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι της τάξης του 2%, μικρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Είναι η πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και διαρκούς λιτότητας, που υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταθερά και αυτό γίνεται σαφές με την ανεργία να συνεχίζει την πτωτική της τάση, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών διετών και δεκαετών ομολόγων, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι θετικοί. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, εν μέσω διαπραγμάτευσης, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,4 %, με τον οίκο Moodys να αναβαθμίζει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τουρισμός  αναμένεται να καταγράψει για φέτος ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επισκεπτών. 

Η αναπαραγωγή της μπεκάτσας

Η ζώνη φωλεοποίησης της μπεκάτσας, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό μέσω ολόκληρης της ευρασιατικής ηπείρου, στην Ευρώπη ξεπερνάει βόρεια την πολική ζώνη, ενώ τα νότια όριά της περνούν νότια των Πυρηναίων, Κορσικής, Βόρειας Ιταλίας, Βαλκανίων, περιοχών της Μαύρης θάλασσας και φθάνουν έως και τον Καύκασο. Προφανώς στις κατάλληλες τοποθεσίες που είναι τα φυλλοβόλα και τα κωνοφόρα δάση, κατά προτίμηση μεικτά, αποφεύγοντας τα πολύ υγρά μέρη και την πολλή πυκνή βλάστηση, σε διάφορα υψόμετρα (το μεγαλύτερο έχει καταγραφεί στα Ιμαλάϊα, στα 4.700 μ.).
Το βασικό συστατικό για την επιλογή, φαίνεται να είναι το στρώμα της βλάστησης στο έδαφος, αποτελούμενο από φυτά και θάμνους, όχι πολύ πυκνά, αλλά που προσφέρουν κάλυψη από τα αρπακτικά, με υψηλό PH (δηλαδή βασικό) και συνεπώς μεγάλη πυκνότητα σε γαιοσκώληκες.
 Το δάσος πρέπει να έχει ξέφωτα, ή τέλος πάντων τμήματα πιο ανοιχτά. Στις καλύτερες περιοχές, τα ενήλικα αρσενικά, τα οποία κατακτούν τις περιοχές αναπαραγωγής, επιδεικνύονται για περίπου μισή ώρα κάθε απόγευμα σε εκείνο το πέταγμα του σούρουπου, το οποίο οι Γάλλοι ονομάζουν “croule” (από τη φωνή που βγάζουν), αλλά σε κάθε χώρα έχει τη δική του ονομασία (roding στην Αγγλία, balzflug στη Γερμανία, Τijaga στη Ρωσία). 

Mini εξωσωματική: Για ποιες γυναίκες είναι κατάλληλη;

Πολλές γυναίκες που χρειάζονται εξωσωματική γονιμοποίηση αποθαρρύνονται να την κάνουν εξαιτίας των καθημερινών ενέσεων και του υψηλού κόστους των φαρμάκων, τα οποία καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για συγκεκριμένους κύκλους.
Ωστόσο αν οι γυναίκες αυτές πληρούν ορισμένα κριτήρια, μπορεί να έχουν μια εναλλακτική λύση: την mini-IVF με ελάχιστη ή και χωρίς καθόλου χρήση ενέσιμων φαρμάκων.
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ, η minimal εξωσωματική είναι μία εναλλακτική τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται λιγότερα φάρμακα και λιγότερο επιθετική διέγερση των ωοθηκών, η οποία μιμείται τον φυσικό κύκλο της γυναίκας.
«Με τη χρήση της mini-IVF είτε δεν απαιτούνται καθόλου ενέσεις είτε χρειάζονται πολύ λίγες - τρεις ή τέσσερις έναντι των οκτώ έως 12 που απαιτούνται στην συμβατική εξωσωματική για να διεγερθούν επιθετικά οι ωοθήκες ώστε να παραχθούν πολλά ώριμα ωοθυλάκια», λέει. «Η mini-IVF γίνεται κυρίως με λήψη φαρμάκων από το στόμα με αποτέλεσμα να συλλέγονται μόνο ένα έως τρία ωάρια που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας έμβρυα. Αντίθετα, στην κλασική εξωσωματική συλλέγονται επτά έως 15 ωάρια, από τα οποία όμως μόνο τα πέντε έως επτά (ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας) δημιουργούν υψηλής ποιότητας έμβρυα».