Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Κόνιτσα: Ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά στις 23 και 24 Αυγούστου

 


Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και ο Δήμος Κόνιτσας σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 στην Κόνιτσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 23/08/2024:

19:00 π.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μετά το πέρας του οποίου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύντομη λιτανεία μέχρι την κεντρική πλατεία.

Σάββατο 24/08/2024:

7:00 π.μ.: Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει δεξίωση στο Δημαρχείο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Ιωάννινα

 


Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι δημοτικές Ενότητες Ιωαννίνων και Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, λόγω της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων στις 18 Αυγούστου 2024.

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης Πολιτικής Προστασίας των παραπάνω περιοχών αποφασίστηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, η απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Περάματος του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 18-08-2024 στην παραπάνω περιοχή σύμφωνα με το ανωτέρω 8 σχετικό.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 18 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Ιωάννινα: Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία

 


Την συμπαράστασή του στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες για την ταλαιπωρία και τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας της θεομηνίας που έπληξε την πόλη το απόγευμα της Κυριακής εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε, η ένταση του ακραίου φαινομένου, αλλά και το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό σε τέτοιες καταστάσεις, ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο δήμος Ιωαννιτών αιτήθηκε να κηρυχτούν τα Γιάννενα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα το οποίο έγινε ήδη δεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές σε κύριες κατοικίες και οικοσκευές να επικοινωνήσουν με την αρμόδια διεύθυνση και τα τηλέφωνα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

«Μέσα σε δύο ώρες έπεσε συνολικά όση βροχή είχαμε όλο τον Ιούλιο. Μάλιστα τα 40 από τα συνολικά 60 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε μισή ώρα. Ο μηχανισμός του δήμου ωστόσο αντέδρασε άμεσα. Πολιτική προστασία, ΔΕΥΑΙ και εργοτάξιο κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα και παρενέβησαν στα σημεία που δημιουργήθηκαν προβλήματα», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 25 Αυγούστου

 

Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Κυριακή 25-08-2024:

Α) Από ώρα 06:30 π.μ. έως 10:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Τμήμα Ελεούσας & Γοριτσάκι Ελεούσας, φυτώρια Άνω Λαψίστας, Λυκόστομο, Κρανούλα, Περίβλεπτος, Ασφάκα, οικ. Καρυών, Μεταμόρφωση, Χρυσόραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι, Άνω & Κάτω Λαψίστα και οι επιχειρήσεις εκκολαπτήρια Σιώπης ΟΕ, ΗΒΕ ΑΕ, ΧΗΤΟΣ ABEE.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Εγγραφές 2024-25 στη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ.) Ζίτσας

Ανακοινώνεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων επιλογής καταρτιζόμενων στη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ.) Ζίτσας για το έτος κατάρτισης 2024-2025.

Η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

Πριν την υποβολή της αίτησης συμβουλευτείτε τις Οδηγίες Χρήσης και τις Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν μέχρι πέντε (5) προτιμήσεις ειδικοτήτων με σειρά προτεραιότητας, με βάση την ειδικότητα που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά τους. Δείτε τις Ειδικότητες και τους Οδηγούς Σπουδών των ειδικοτήτων που προσφέρονται από τη ΣΑΕΚ Ζίτσας https://blogs.sch.gr/gsaekzits/2024/06/13/eidikotites-paralliloy-michanografikoy-deltioy/

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: από Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, ώρα 13:00 μέχρι και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 15:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για πρώτη φορά ενδέχεται να μην επιτραπούν χειρόγραφες αιτήσεις εγγραφών μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών εγγραφών στις 10 Σεπτεμβρίου.

Δείτε και τους σχετικούς συνδέσμους στους επίσημους ιστότοπους του ΥΠΑΙΘΑ (κάντε κλίκ ΕΔΩ) και τις ΓΓΕΕΚ&ΔΒΜ (κάντε κλίκ https://gsvetlly.minedu.gov.gr/nea-anakoinoseis/352-anakoinosi-gia-tin-enarksi-ypovolis-aitiseon-epilogis-katartizomenon-stis-dimosies-s-a-e-k  

ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε. Β’ ΚΥΚΛΟΥ, Τ.Ε.Λ. ΣΕ Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

Το Αθλητικό Πάρκο Περάματος παίρνει το όνομα του Στέφανου Ντούσκου

 


Το όνομα του γιαννιώτη χρυσού Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία Στέφανου Ντούσκου θα φέρει σύντομα το Αθλητικό Κέντρο Περάματος. Αυτό ανακοίνωσε στον ίδιο τον αθλητή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, μετά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο σήμερα το πρωί.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του Στέφανου από το Παρίσι όπου αναδείχτηκε 6ος Ολυμπιονίκης συμμετέχοντας στον τελικό του αγωνίσματός του, σημειώνοντας μια ακόμα επιτυχία.

«Στην αρχαία Ελλάδα οι πόλεις γκρέμιζαν τα τείχη τους για να υποδεχτούν τους ολυμπιονίκες τους. Σήμερα ο δήμος Ιωαννιτών ανοίγει διάπλατα τις πύλες του για να υποδεχτεί τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο. Ένα δικό του παιδί που τιμά και δοξάζει τα Γιάννενα. Τον ευχαριστώ για την προσφορά του στον τόπο και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να είναι ένας πρέσβης των Ιωαννίνων, με το ήθος που τον διακρίνει και τις σπουδαίες αθλητικές του επιδόσεις. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ο Στέφανος, ως δημοτική αρχή πήραμε την απόφαση το Αθλητικό Κέντρο Περάματος να ονομαστεί Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιονίκη Στέφανου Ντούσκου.

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου σε χωριό της Άρτας

 


Κατηγορούνται  δύο ημεδαποί ότι αφαίρεσαν από το σπίτι του 190 ευρώ

Εξιχνιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα προχθές (20-08-2024) το πρωί σε χωριό της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε σπίτι ηλικιωμένου και αφού τον απασχόλησαν με διάφορες προφάσεις, αφαίρεσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί χρηματικό ποσό 190 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, για τον θάνατο του Σωτήρη Ζιάκα

 


ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων μετά τη θλιβερή είδηση του αδόκητου θανάτου του πρώην Δημάρχου Περάματος Ιωαννίνων Σωτηρίου Βασ. Ζιάκα, ο οποίος υπηρέτησε το Δήμο και την Αυτοδιοίκηση με ανιδιοτέλεια, με συνέπεια και με υπευθυνότητα, στην τακτική διά ζώσης συνεδρίασή του, σήμερα 21.08.2024

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Να εκφράσει τη βαθύτατη οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του οικογένεια.

Να διαθέσει χρηματικό ποσό για την ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών δομών του Δήμου.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΓΛΗ

Αρετή Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρετής Πωγωνίου.

Αποκαθίσταται το σκηνικό οικοδόμημα του μεγάλου θεάτρου στη Νικόπολη

 


Στην αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων του μεγάλου θεάτρου στην Αρχαία Νικόπολη, εντάσσοντας και συγκεκριμένες επεμβάσεις στο συνολικό σχέδιο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα αναστηλωτικά προγράμματα που αφορούν στο κοίλο του θεάτρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης της ορχήστρας. 

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες στερέωσης-αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης στον Οίκο του Γεωργίου Εκδίκου, την πολυτελή έπαυλη του Ρωμαίου αξιωματούχου, και στη Βασιλική Α΄του Δομετίου, ενώ ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων η αναστήλωση της Πύλης της Βασιλικής του Αλκίσωνος.

«Το έργο της αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου, της οικίας του εκδίκου Γεωργίου και των πολύ σημαντικών παλαιοχριστιανικών Βασιλικών, εντάσσεται στο σχέδιο συνολικής ανάδειξης των μνημείων της Νικόπολης» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη αυτοψία της στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και προσέθεσε: «Η ανέγερση του θεάτρου αποτελεί τμήμα του οικοδομικού προγράμματος του Οκταβιανού και συνδέεται με την αναβίωση των "Ακτίων", αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα. Η πρόταση αποκατάστασης και αναστήλωσης του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων του θεάτρου ακολουθεί το αρχαίο σύστημα δόμησης κατά τα ρωμαϊκά πρότυπα και στοχεύει στην προστασία, την ανάδειξη και την επανάχρηση του μνημείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο αποκατάστασης στην ορχήστρα του θεάτρου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 22 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 11:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ιωαννίνων, 11:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00