Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 4ης/01-02-2018 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στην Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 01-02-2018, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 24-01-2018 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 4/01-02-2018
Αρ. Απόφασης/Θέμα
168. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 23-11-2017 ανοιχτής διαδικασίας άνω των ορίων του Ν. 4412/2016,για την κατασκευή του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τέροβο της Ιόνιας οδού με την 2ηεπαρχιακή οδό Ιωαννίνων – Γέφυρα Πλάκας», προϋπολογισμού 25.000.000,00 € με Φ.Π.Α. της ομώνυμης Πράξης με κωδικό MIS 5001576 του ΕΠ «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020».
169. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 18-05-2017 ανοιχτής διαδικασίας άνω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου «Κατασκευή Αποχετευτικών Αγωγών (Δίκτυα Συλλογής, Μεταφοράς και Διάθεσης) και Αντλιοστασίων Λυμάτων στα όρια του Δήμου Πάργας», προϋπολογισμού 2.028.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α. της Πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παράλιας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου».
170. Έγκριση του από 24-01-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 718.000,00 με Φ.Π.Α.
171. Έγκριση του από 30-01-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 19-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)Γ. Καραϊσκάκη», προϋπολογισμού € 495.000,00 με Φ.Π.Α.
172. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμού Καμπής Δ.Ε. Ξηροβουνίου», αναδόχου εταιρείας «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ», μέχρι την 30-04-2018.
173. Έγκριση χορήγησης 6ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων σήμανσης για το πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», αναδόχου Γεωργίου Μπρουντζά Ε.Δ.Ε., μέχρι την 30-04-2018.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση για ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου και της ασφάλειας των δημοτών, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου να συντηρήσουν, επισκευάσουν και ανακατασκευάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και κυρίως εκείνα που γειτνιάζουν με δημοτικές εκτάσεις όπως τοίχοι αντιστήριξης, περιφράξεις κλπ.
Οι παραπάνω εργασίες απαιτείται να πραγματοποιηθούν άμεσα για τα κρινόμενα ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Αν παραλείψουν την υποχρέωσή τους, τις εργασίες και το κόστος θα αναλάβει ο Δήμος, καταλογίζοντας τη δαπάνη στους υπόχρεους.

Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου η «Ένωση»: Επανεξέταση των αδειών έρευνας-εξόρυξης πετρελαίου


Συνέντευξη κ. Στέφανου Φούσα στον «Πρωινό Λόγο» του Σαββατοκύριακου


Μαζαράκι Πωγωνίου: Στο έλεος της κακοκαιρίας και των κορμών των δέντρων η γέφυρα στους «Λαιμούς»

Φωτό: Αλέξης Καγιάς
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν και στην περιοχή του Πωγωνίου την Παρασκευή και το Σάββατο, είχαν ως αποτέλεσμα να  σημειωθούν πτώσεις βράχων, να πλημμυρίσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να συγκεντρωθούν  μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών σε πολλούς δρόμους, αλλά και στο ποταμό Καλαμά.
Για μια ακόμη φορά η γέφυρα στους «Λαιμούς» στο Μαζαράκι Πωγωνίου συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες από κορμούς δέντρων, κυρίως πλατάνων.

Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Τα πρόσωπα που το απαρτίζουν είναι τα εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατσίκης Θωμάς
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νακούσης Κων/νος
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπάτσου Κατερίνα
ΤΑΜΙΑΣ: Ζέρβας Μιχάλης
ΜΕΛΗ: Διαμαντοπούλου Φόνη, Ρέσσου Κων/να, Τζαλαλής Σάκης.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ: Κατσένης Ιπποκράτης
 ΜΕΛΗ: Παππάς Γιώργος
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Κατσένης Ιπποκράτης, Κοσοβίτσας Παύλος, Μπάτσου Κατερίνα
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ:
Κοσοβίτσας Παύλος, Μπάτσου Κατερίνα, Παππάς Γιώργος
 ΕΦΟΡΟΣ: και εκπρόσωπος της αδελφότητας εκτός Αθηνών Τζαλαλής Σάκης.


Ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ υγεία και δύναμη ώστε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερό δυνατόν τρόπο, στο ευγενές έργο του.

Επίσκεψη του βουλευτή Γιάννη Στέφου στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος επισκέφτηκε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Ιωαννίνων την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018.
Κατά την επίσκεψή του ο βουλευτής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες του ΠΕΔΥ από τον πρόεδρο κ. Κώστα Φώτου και το επιστημονικό προσωπικό.
Οι υπηρεσίες που μέχρι τώρα έχει προσφέρει το ΠΕΔΥ στην τοπική κοινωνία είναι πραγματικά εντυπωσιακές: παρέχεται θεραπευτικό έργο από 28 ιατρικές ειδικότητες, ενώ πριν 3 χρόνια υπήρχαν μόλις 17.
Λειτουργεί καθημερινό ιατρείο επειγόντων περιστατικών, ιατρείο τραύματος για επείγοντα ή χρόνια περιστατικά με δυνατότητα εκτέλεσης μικροεπεμβάσεων, παρέχεται οδοντιατρική και οδοντοπροσθετική περίθαλψη, λειτουργούν ακτινολογικά, βιοχημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, παρέχονται προληπτικές υπηρεσίες υγείας στο Σταθμό Μάνας, Παιδιού και Εφήβου, ενώ παρέχονται υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης προς του πολίτες, εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς ανέργους του ΟΑΕΔ και φοιτητές της Ιατρικής. Τα παραπάνω αποτελούν ένα κομμάτι από το πολυσχιδές έργο του ΠΕΔΥ.
Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι κατά την προηγούμενη χρονιά 70.000 ασθενείς έτυχαν εξυπηρέτησης από την παραπάνω δομή.
Ο κ. Στέφος κατά την παραμονή του στο χώρο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως για τις παραπάνω δραστηριότητες και να γνωριστεί και συνομιλήσει με το ιατρικό, νοσοκομειακό και διοικητικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν, όσον αφορά το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή της δομής.

Ο κ. Στέφος δεσμεύτηκε να σταθεί αρωγός στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατό γρηγορότερη κάλυψη των αναγκών της δομής. Τόνισε, επίσης, ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, η ανάπτυξη της οποίας περνάει και μέσα από τη λειτουργία της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα υλοποιηθεί το Φεβρουάριο.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπή για παράνομη εμπορία παιδικών αθυρμάτων

Συνελήφθη, χθες (04-02-2018) το απόγευμα, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, 46χρονη ημεδαπή, για παράνομη εμπορία και διάθεση παιδικών αθυρμάτων.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διαπιστώθηκε η 46χρονη, ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος, διέθετε προς πώληση παιδικά αθύρματα, χωρίς σχετική άδεια.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (1.932) παιδικά αθύρματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, θα διαβιβασθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Εξιχνιάστηκαν και άλλες περιπτώσεις κλοπών από μηχανήματα έργων στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε συλληφθεί για διάπραξη κλοπής στην ίδια περιοχή

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας που πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων μετά τη σύλληψη 36χρονου ημεδαπού την 29.01.2018 για διάπραξη κλοπής (Σχετικό το από 30-01-2018 Δελτίο Τύπου), εξιχνιάστηκαν και άλλες περιπτώσεις κλοπών από μηχανήματα έργων στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε συλληφθεί την 29-01-2018, για διάπραξη κλοπής στην ίδια περιοχή.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο 36χρονος, το ίδιο χρονικό διάστημα, αφαίρεσε τρεις μπαταρίες από μηχανήματα έργων, ιδιοκτησίας 43χρονου ημεδαπού.
Οι μπαταρίες αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη.

Η συμπληρωματική δικογραφία σε βάρος του δράστη θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Γιάννενα: Παρουσίαση βιβλίου του Σωτηρέλη Γιώργου με τίτλο «Ποια Αριστερά;» την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30 στον πολυχώρο «Δημ. Χατζή»


Ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών σε Ταμεία και εφορία

Ηλεκτρονικά στο www.keyd.gov.gr ως τις 31/12/2018

Ανοίγει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου  η εφαρμογή στο www.keyd.gov.gr  για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κι αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, οικονομολόγους και λογιστές, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Την Τετάρτη η εφαρμογή θα δέχεται αιτήσεις και για χρέη, επίσης έως 50.000 ευρώ, προς την εφορία.
Μάλιστα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δημοσιοποίησε έγγραφο με συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ενταχθούν στη ρύθμιση, που υπό προϋποθέσεις προβλέπει διαγραφή έως και 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους (95% για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση), ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα και έως 120 δόσεις.
Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται για παράδειγμα ότι στη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία μπορούν να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν είτε θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είτε θετική καθαρή θέση και δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φορολογικές υποθέσεις.

Πάρκινσον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον «βηματοδότη» εγκεφάλου

Η νόσος του Πάρκινσον δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να τεθούν υπό έλεγχο για αρκετά χρόνια.
Τον πρώτο καιρό οι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα που παίρνουν, αλλά όταν αρχίσουν οι κινητικές διακυμάνσεις μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά η προσθήκη στην αγωγή τους και επεμβατικών θεραπειών.
Ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και υπεύθυνος του Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Πάρκινσον στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για μία από τις σημαντικότερες επεμβάσεις: την τοποθέτηση ενός «βηματοδότη» στον εγκέφαλο.
1. Τι είναι. Ο «βηματοδότης» αυτός είναι μία συσκευή που λέγεται νευροδιεγέρτης και προκαλεί εν τω βάθει διέγερση στον εγκέφαλο (Deep Brain Stimulation - DBS). Ο νευροδιεγέρτης τοποθετείται με μικροεπέμβαση κάτω από το δέρμα του θώρακα και παράγει ηλεκτρικές ώσεις οι οποίες μεταφέρονται στον εγκέφαλο με ένα ηλεκτρόδιο. Το ηλεκτρόδιο τοποθετείται με επέμβαση στο κεφάλι, σε μία δομή του εγκεφάλου που λέγεται υποθαλαμικός πυρήνας και είναι υπεύθυνος για την κίνηση. Ο πυρήνας αυτός διεγείρεται από τις ώσεις, ώστε να διατηρεί υπό έλεγχο τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών. Το όλο σύστημα διαθέτει επίσης ανεξάρτητα καλώδια (λέγονται επεκτάσεις) που συνδέουν τον νευροδιεγέρτη με το ηλεκτρόδιο. Τα καλώδια αυτά τοποθετούνται υποδορίως, στη «διαδρομή» από το κεφάλι έως τον θώρακα (περνάνε πίσω από το αυτί και από τον αυχένα). Η τοποθέτηση του όλου συστήματος γίνεται από ιατρική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο νευρολόγος ιατρός και ο νευροχειρουργός.