Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

 


Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου

Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αντίστοιχα, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Ωστόσο, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.

Έπειτα από συνεννόηση με την Διοίκηση της ΑΑΔΕ σχετικά με την πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:

«Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως μέχρι και αυτήν την ώρα, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

ΠΑΣ Γιάννινα: Έναρξη της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Tim Rieder

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Tim Rieder.

Ο Γερμανός μεσοαμυντικός γεννήθηκε στο Νταχάου τον Σεπτέμβριο του 1993 και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπάγερν Μονάχου σε ηλικία 16 ετών. Αφού αγωνίστηκε με όλες τις μικρές ομάδες των Βαυαρών, το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στην Άουγκσμπουργκ αρχικά στην Κ19 και στη συνέχεια στη δεύτερη ομάδα. Μετά από 134 συμμετοχές, τέσσερα γκολ και δύο ασίστ πήρε την ευκαιρία για την πρώτη ομάδα όπου και αγωνίστηκε στην Bundesliga σε έξι παιχνίδια.

Στην Άουγκσμπουργκ παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 πριν παραχωρηθεί δανεικός στην Πολωνία και την Σλασκ Βρότσλαβ μέχρι το τέλος της σεζόν. Στην Πολωνία κατέγραψε 13 συμμετοχές πριν επιστρέψει στην Άουγκσμπουργκ. Την επόμενη σεζόν ο Ρίντερ αγωνίστηκε στην 2.Bundesliga με την φανέλα της Ντάρμσταντ σε 17 παιχνίδια.

Την σεζόν 2019-2020 παραχωρήθηκε ξανά δανεικός στην Μόναχο 1860 όπου είχε μια γεμάτη σεζόν με 26 παιχνίδια και τρία γκολ καθώς και μία ασίστ. Το καλοκαίρι του 2020 αποχώρησε με κανονική μεταγραφή για άλλη μια ιστορική ομάδα της Γερμανίας, την Κάϊζερσλάουτερν στην οποία ήταν βασικός και αναντικατάστατος με 38 παιχνίδια και δύο ασίστ. Επόμενη ομάδα η Türkgücü München όπου κατέγραψε μία ασίστ σε 30 συμμετοχές πριν μείνει ελεύθερος όταν και η ομάδα δήλωσε πτώχευση.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2022 επέστρεψε στην Μόναχο 1860 όπου τα δύο τελευταία χρόνια ήταν βασικό μέλος της ομάδας έχοντας συνολικά 57 συμμετοχές καθώς και δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 345 αγώνες, εννιά γκολ και οκτώ ασίστ.

Tim καλως ήρθες στην οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

Άρτα: Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή κινητού από χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων

 


Εξιχνιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα προχθές (23-07-2024) το μεσημέρι σε χωριό της Άρτας, υπόθεση για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ημεδαπός αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός από χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων κινητό τηλέφωνο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Δείτε αν κερδίσατε τη φορολοταρία Ιουλίου

 


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησε τη φορολοταρία για τις συναλλαγές του Ιουνίου 2024.

Η εν λόγω φορολοταρία αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τον Ιούνιο και εκκαθαρίστηκαν τον Ιούλιο.

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

Ποιοι συμμετέχουν

Στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

-Πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,

-Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι.

Για να δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς: https://www.aade.gr/exypiretisi-enimerosi/efarmogi/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Γιάννινα: Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που κατηγορείται για απάτη

 


Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που κατηγορείται για απάτη, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, προέκυψε ότι κατά τον προηγούμενο μήνα, ο κατηγορούμενος έπεισε ιδιοκτήτη εμπορικής επιχείρησης να του πουλήσει και εγκαταστήσει στο κατάστημά του κλιματιστικό σε συμφέρουσα τιμή, παραλαμβάνοντας για το σκοπό αυτό ως αμοιβή το χρηματικό ποσό των 480 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προβεί στην τοποθέτηση του κλιματιστικού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια ναρκωτικών σε χωριό των Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη χθες (24-07-2024) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, που κατηγορείται για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας και ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 φυτά κάνναβης, ύψους από 60 εκατοστά έως 1,10 μέτρα. Επίσης, κατασχέθηκαν συνολικά -6,7- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, που βρέθηκαν στην κατοχή του και στο σπίτι του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός φυγόποινος

 


Συνελήφθη χθες (24-07-2024) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς αλλοδαπός φυγόποινος.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (7) ετών και χρηματική ποινή -3.000- ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Στα Γιάννενα η σύμβουλος του δήμου από την Ε.Ε. για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις»

 


Στις 17 και 18 Ιουλίου ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε σε συναντήσεις εργασίας με ομάδα τεχνοκρατών του δικτύου των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων στις οποίες συμμετείχε και η Σύμβουλος της Ε.Ε. για τα Γιάννενα και την Κοζάνη με θέμα την πορεία των δύο δήμων προς την κλιματική ουδετερότητα.

Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών βρέθηκαν στην Κοζάνη όπου συμμετείχαν σε κοινή συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους από την Κοζάνη και τα Τρίκαλα. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην πορεία εφαρμογής των Κλιματικών Συμβολαίων των Πόλεων (Climate City Contracts – CCC), στην ενίσχυση του κοινού οράματος, στην αναγνώριση και κινητοποίηση των βασικών κοινωνικών εταίρων (stakeholders) και στον προσδιορισμό των δράσεων προτεραιότητας.

Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, η ομάδα των τεχνοκρατών συνέχισε τις εργασίες της στην πόλη των Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη προγραμματισμένη συνάντηση, ήταν η πρώτη μετά την απονομή του επίσημου σήματος της πόλης –  πιλότου στον Δήμο Ιωαννιτών, τον περασμένο Μάρτιο  στις Βρυξέλλες.

Ιωάννινα: Η επιτροπή ισότητας του δήμου εμπλουτίζει το μητρώο εμπειρογνώμων της


 Οι ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις και η συνεχής ανάγκη για επαγρύπνηση της κοινότητας αποτελούν βασικά ορόσημα και προκλήσεις για την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών.

Το πρώτο σημαντικό βήμα αποτελεί η διερεύνηση των επιστημόνων/ επαγγελματιών της κοινότητάς μας που μπορούν να συνδράμουν στον αγώνα της ισότητας.

Έτσι η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ιωαννίνων καλεί επιστήμονες-ισσες κάθε κλάδου με εμπειρία ακαδημαϊκή/ επαγγελματική σε ζητήματα φύλου να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της με σκοπό την αξιολόγηση ένταξής τους στο μητρώο εμπειρογνώμων.

Φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων: https://forms.gle/D2Kzy8EN6mwFt6u27

ΠΓΗ: https://ioannina.gr/

Ιωάννινα: Mέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19) στο Γ.Ν.Ι. “Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”

 


Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), θα ισχύουν έως και 13-08-2024.

Η Διοίκηση του Γ.Ν.Ι. “Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” σας ενημερώνει ότι,

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid κρίνεται αναγκαία η διενέργεια rapid test για την είσοδο ασθενών / επισκεπτών στο Νοσοκομείο (μέχρι νεωτέρας).

Για την διασφάλιση της υγείας των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας συστήνεται αυστηρά η διενέργεια rapid test η οποία παρέχεται δωρεάν στην πύλη του Νοσοκομείου από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00π.μ έως 12:30 μ.μ..

Η χρήση μάσκας συστήνεται αυστηρά σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

Το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα απαγορεύεται.

Αποκλειστικά οι Δ/ντές των Ιατρικών Τμημάτων κρίνουν την αναγκαιότητα παρουσίας συνόδου σε ασθενείς των Τμημάτων τους.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 15ο χλμ της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων – Περάτης

 


Χθες (24-07-2024) το μεσημέρι, στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων – Περάτης, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 53χρονος ημεδαπός, στο οποίο επέβαινε και 15χρονη ημεδαπή, συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 82χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του τελευταίου και τον τραυματισμό των δύο πρώτων.

Άπαντες διακομίσθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου λίγες ώρες αργότερα ο 82χρονος κατέληξε.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.

Δολό Πωγωνίου: Ρεμπέτικη βραδιά το Σάββατο 10 Αυγούστου

 

Ρεμπέτικη βραδιά το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, ώρα 21:30, στο Δολό Πωγωνίου.

Μαζαράκι Πωγωνίου: «Γλεντάμε όπως παλιά» την Τρίτη 13 Αυγούστου, στο προαύλιο του σχολείου

 

 «Γλεντάμε όπως παλιά» την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, στο προαύλιο του σχολείου στο Μαζαράκι Πωγωνίου. 

Ιωάννινα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 


Απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτοκινήτων στο αριστερό ρεύμα ανόδου της οδού 28ης Οκτωβρίου και τη δέσμευση του αντίστοιχου πεζοδρομίου, από την συμβολή της οδού με την οδό Σταδίου έως και την οδό Νότη Μπότσαρη, λόγω εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, ισχύουν από σήμερα έως το πέρας των εργασιών του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ».

Η κίνηση τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών θα γίνεται μέσω εργοταξιακής σήμανσης.

Παράλληλα, απαγόρευση της κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, πλην εκτάκτων αναγκών θα ισχύσει στην οδό Χρήστου Πάτση από το Σάββατο 27/07/2024 έως και το πέρας των εργασιών βελτίωσης βατότητας.

Η κίνηση των πεζών θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή μέσω εργοταξιακής σήμανσης όπου απαιτείται. Μετά το πέρας των εργασιών η οδός θα τεθεί ξανά σε κυκλοφορία.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν με ευθύνη του αναδόχου.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ): Να φύγει άμεσα ο Τούρκος κατακτητής από την Κύπρο

 


Πενήντα (50) χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οφείλουμε, ως Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί, να  βεβαιώσουμε σε όλους ότι δεν ξεχνάμε την εισβολή, τις φρικαλεότητες, τα εγκλήματα πολέμου,  που διέπραξαν οι  ορδές του Αττίλα αλλά και την τουρκική κατοχή μέχρι σήμερα, μεγάλου  τμήματος της Κύπρου.

Προς τούτο οφείλουμε να είμαστε  σε ετοιμότητα κρατώντας δυνατά τις Θερμοπύλες μας για τους εξής λόγους:

1. Η ελευθερία της Πατρίδας απαιτεί θυσίες, οι οποίες γίνονται μόνον, όταν οι Έλληνες έχουν αγάπη στον Χριστό και στην Πατρίδα, όταν διαπνέονται, δηλαδή, από τις αξίες, τα πρότυπα και γενικά από  το πνεύμα που οδήγησε  στη θυσία τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Ιάκωβο Πατάτσο και όλες εκείνες τις υπόλοιπες ηρωικές μορφές, που αγωνίστηκαν το 1955-59 για την ελευθερία της Κύπρου από την Αγγλική κατοχή αλλά και τους νεώτερους αγωνιστές, τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού.

2. Ο Τούρκος εισβολέας και κατακτητής είναι πρώτιστα και κύρια  ισλαμιστής, έχει, δηλαδή, πάνω από όλα τη θρησκεία του, το Ισλάμ που δηλώνει «υποταγή». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν πρόκειται, μέσω διαπραγματεύσεων, να αποχωρήσουν ειρηνικά από τα κατεχόμενα, διότι η πίστη τους θεωρεί αυτή την ενέργεια ανεπίτρεπτη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Ιουλίου


 Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

«Μερόνυχτα εφημερίας» ενός νοσοκομειακού γιατρού

 


Εμπειρίες, σκέψεις, εξομολογήσεις και προβληματισμοί ενός γιατρού, από την άσκηση της Ιατρικής σε ένα νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. Οι ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, με τα προβλήματά τους –ποικίλα προβλήματα, άλλα σοβαρά και άλλα λιγότερο σοβαρά– παρελαύνουν στις σελίδες του ημερολογίου του ειδικού Παθολόγου Αλέξανδρου Φιλίππου.

Όμως δεν είναι μόνο οι ασθενείς του γιατρού Φιλίππου που γεμίζουν τις σελίδες του ημερολογίου του. Είναι και οι ανατροπές στην προσωπική του ζωή, που την κάνουν να μοιάζει με μυθιστόρημα... 

Ένα βιβλίο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή τους φοιτητές Ιατρικής και όλους αυτούς που ασχολούνται με την υγεία, αλλά και για κάθε αναγνώστη – αναγνώστρια  που θέλει να δει την Ιατρική πίσω από τη βιτρίνα της. Το μυθιστορηματικό αυτό ιατρικό ημερολόγιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ἀνάλεκτο.

*Ο Αλέξανδρος Λυσιμάχου γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Λάππειο εξατάξιο Γυμνάσιο Νάουσας, την πόλη στην οποία μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. όπου ήταν υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τα τέσσερα πρώτα χρόνια των σπουδών του. Φοίτησε για ενάμιση χρόνο στο Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. πάλι ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της Ιατρικής, ενεγράφη στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ. όπου φοίτησε τρία χρόνια. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε μοίρα πυραύλων, όπου ήταν διερμηνέας – μεταφραστής της αγγλικής γλώσσας. Παράλληλα λειτουργούσε ως ιατρός μονάδας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν μεταφραστής των Medical Clinics of North America του Θεσσαλονικιού εκδότη Αλ. Σιώκη.