Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου και Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ηπειρωτών συμπορεύονται σε αναπτυξιακά ζητήματα

Εκτενή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την Ήπειρο και ειδικότερα για τις αναπτυξιακές της προοπτικές, είχαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομο Δήμου και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δήμητρα Πέτσα, Ελευθ. Δημητρίου, Σπ. Κωσταδήμα. Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τα στελέχη της Ηπειρωτικής αποδημίας για τα σημαντικά αποτελέσματα και τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο χρόνο, αλλά και στο νέο προγραμματισμό που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης. "Δεν μένουμε μόνο στο ΕΣΠΑ, αλλά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα HELENA, ή ακόμη και το πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη", με τα οποία επιχειρούμε να προωθήσουμε ευρύτερες παρεμβάσεις, όπως π.χ. την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στη Θεσπρωτία". 

Το πλαίσιο δράσης συζητήθηκε στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου

Το πλαίσιο δράσης με τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και επισκέψεων σε σχολεία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ισότητας, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδ. Πότσης  (αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης) έθεσε τους άξονες δράσης της Π.ΕΠ.ΙΣ. για το αμέσως επόμενο διάστημα, με γνώμονα την ενημέρωση σε ζητήματα ισότητας.  Η περιφερειακή σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής κ. Π. Μητροκώστα τόνισε πως οι ενημερωτικές ημερίδες που προγραμματίζονται στις τέσσερις Π.Ε., δίνουν έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στον πρωτογενή τομέα. Έχουν δε τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο των ημερίδων θα πραγματοποιηθούν επίσης, επισκέψεις μελών της Επιτροπής σε γυναικείους συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Γκόγκος Χρήστος: Απάντηση στην καταγγελία του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Ρεπετίστας

Είναι εύκολο στον καθένα να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για αδιαφορία. Όταν η καταγγελία αυτή όμως προέρχεται από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Ρεπετίστας, αποδεικνύεται περίτρανα δυστυχώς η ανικανότητα συνεργασίας του.
Για την Δημοτική Αρχή ο εκάστοτε εκπρόσωπος Τ.Κ., αποτελεί συνδιοίκηση και απαραίτητο όργανο για την εύρυθμη λειτουργία του.
Η Δημοτική Αρχή (τοπικοί αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι), καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα απασχολούν τους συνδημότες μας όπως το σοβαρότατο πρόβλημα της ύδρευσης που προέκυψε πριν από μια εβδομάδα περίπου στην Τ.Κ. Ρεπετίστας και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την άμεση επίλυσή του.
Ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Ρεπετίστας, επειδή δεν επισκευάσθηκε εγκαίρως ο συγκεκριμένος δρόμος (ο οποίος οδηγεί σε κτήμα συγγενικού του προσώπου), έχει το θράσος να καταγγέλλει αντιδήμαρχο χωρίς καν να αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποιον, ενώ ταυτόχρονα να συγχαίρει τον εαυτό του για την επίλυση του προβλήματος. Τέτοιες συμπεριφορές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλά άνευ σημασίας.

Ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ανω Καλαμά
Χρήστος Γκόγκος

Γιάννης Δάλλας: Ο Φιλιππιαδιώτης λυρικός που διεύρυνε τους ορίζοντες της γνώσης. Παρουσίαση από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, του συνόλου του έργου του Ηπειρώτη Ποιητή, Δοκιμιογράφου και Μεταφραστή Αρχαίων Ελλήνων Λυρικών, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στην Παλαιά Βουλή

Όσα κι αν γραφούν για το φιλόλογο, ποιητή, πεζογράφο, δοκιμιογράφο, μεταφραστή αρχαίων λυρικών δημιουργών, κριτικό και ακαδημαϊκό δάσκαλο, Ηπειρώτη Γιάννη Δάλλα θα είναι πολύ λίγα μπροστά στο τεράστια παραγωγικό πνευματικό έργο το οποίο έχει προσφέρει στα γράμματα και την παιδεία.
Και τούτο διότι ο Γ. Δάλλας δεν έγραψε, μετέφρασε και δίδαξε απλώς, στη Μέση και Ανώτατη εκπαίδευση, αλλά διαμόρφωσε σύγχρονη λογοτεχνική σκέψη, διεύρυνε τους ορίζοντες της γνώσης, έκανε ευρύτερα γνωστό το λυρισμό, τη λυρική ποίηση και έκφραση των αρχαίων δημιουργών και άνοιξε μονοπάτια ευρύτερης ερμηνείας και κατανόησης στους σύγχρονους ανθρώπους του πνεύματος. Άριστος μελετητής, γνώστης και εκφραστής της λυρικής δημιουργίας αρχαίων, αλλά και σύγχρονων ποιητών, μεταξύ των οποίων και οι Κάλβος, Βάρναλης, Καβάφης, Πεντζίκης, Φιλύρας, Οικονόμου, Θεοτόκης, Σολωμός, Άγρας, διαμόρφωσε εθνικές συνειδήσεις γύρω από ιστορικά πρόσωπα και την πραγματική ζωή, κάνοντας ευρύτερα γνωστά επίμαχα τμήματα της ιστορίας.
Με τη στέρεα οργανωσιά του φιλόλογου και του οραματιστή καυτηρίασε με οξύ και αιχμηρό λόγο την κατάρρευση των αξιών και την εκποίηση των οραμάτων. Με ώριμη, θαρραλέα και τίμια σκέψη κράτησε όρθια στάση σε όλη τη ζωή του και επί 65 και πλέον έτη η φωνή του ακούγεται μεγαλοπρεπής και επικριτική, συγχρόνως όμως περίτεχνη. Περίπτωση σπάνια, ή και μοναδική, ολοκληρωμένου ανθρώπου, εμπνευσμένου νεοελληνιστή που τίμησε, κόσμησε και ενέπνευσε με την εργασία και το πάθος του τις νεότερες γενιές και ανύψωσε την ελληνική γραμματεία, ανεβάζοντας τον πήχη της διδασκαλίας και της μόρφωσης πολύ ψηλά.
Πρωτοπόρησε στην πνευματική ζωή των Ιωαννίνων και από την «Ενδοχώρα» άπλωσε τα φτερά του πνεύματος και αγκάλιασε όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα, την αλλοδαπή, στην οποία μεταφράστηκαν έργα του σε πολλές γλώσσες.Αυτός είναι με λίγες λέξεις ο εκ Φιλιππιάδας Πρεβέζης ορμώμενος Γιάννης Δάλλας, την προσωπικότητα, το έργο και την ανεκτίμητη προσφορά του στα γράμματα τίμησε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα.
 Κατά τη διάρκεια της οποίας του απενεμήθη τιμητική πλακέτα, την οποία φιλοτέχνησε ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), Γιαννιώτης γλύπτης και ιδρυτής του ομώνυμου Σύγχρονου Μουσείου Τέχνης στο Ελληνικό, Θόδωρος Παπαγιάννης.
Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας της Πανηπειρωτικής κ. Ιπποκράτης Κατσένης, ενώ για την προσωπικότητα και την εργογραφία του τιμώμενου μίλησε ο πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Κώστας Αλεξίου.Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αθανάσιος Αγγέλου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική διοργανώνουν τις «Δράσεις Πολιτισμού», που στόχο έχουν την παρουσίαση και ανάδειξη του έργου σύγχρονων Ηπειρωτών δημιουργούν που διακρίνονται στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες.
Το ποιητικό έργο του Γ. Δάλλα παρουσίασε ο ποιητής κ. Στέλιος Μαφρέδας, το μεταφραστικό ο ποιητής, μεταφραστής και κριτικός κ. Γιώργος Μπλάνας και τη δοκιμιογραφία και κριτική ο νεοελληνιστής αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τάκης Καγιαλής. 

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου οι πληρωμές των συντάξεων του ΟΓΑ

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου οι πληρωμές των συντάξεων του ΟΓΑ.
Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων θα καταβάλλει 294,7 εκατ. ευρώ για τη σύνταξη του μήνα σε 659.166 δικαιούχους.
Η ανακοίνωση του ΟΓΑ αναφέρει τα εξής:

"Η σύνταξη μηνός Αυγούστου 2016 θα καταβληθεί σε 659.166 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, τη Δευτέρα 1η Αυγούστου. Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Αυγούστου ανέρχεται στο ποσό των 294.680.903,45 ευρώ".

Θανατηφόρο τροχαίο στο 8ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας

Σήμερα (01-08-2016) μετά τα μεσάνυχτα, στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 44χρονος υπήκοος FYROM, συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 24χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 24χρονου οδηγού της μοτοσικλέτας.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Γιοσέφ Ελιγιά: ''Ο μοναχικός αγωνιστής ποιητής που μας εμπνέει, η κορυφαία νεορομαντική φωνή της περιόδου του μεσοπολέμου (1901-1931)''


Την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γιαννιωτοεβραίο ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά. Η αίθουσα είναι κατάμεστη. Ηπειρώτες της Αθήνας, Γιαννιωτοεβραίοι, μόνιμοι πια κάτοικοι της πρωτεύουσας (σου δίνεται η αίσθηση ότι αυτοί είναι οι περισσότεροι), μέλη της Πανηπειρωτικής. Μπροστά μπροστά οι πιο. επίσημοι: Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας, η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη,  ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωυσής Κωνσταντίνης.


Η κεντρική ομιλία έγινε από την Ελένη Κουρμαντζή, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Κουρμαντζή έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς την στον Ελισάφ, έχει καταφέρει να ταυτιστεί με τον ποιητή και η ομιλία της αναπαραστά όχι μόνο τα Γιάννενα της δεκαετίας του '20 λίγο σκοτεινά και απόμακρα να προσπαθούν να βρουν τα «πατήματα» τους λίγο μετά τον πόλεμο της Μικράς Ασίας.

Ξεπέρασε ταμπού και περιορισμούς.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωϋσής Κωνσταντίνης στη σύντομη ομιλία του έκανε αναφορά στις εβραϊκές κοινότητες της χώρας και μίλησε ιδιαίτερα για την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων: «Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι από τις πιο δραστήριες. Μέσα στο γενικό πνεύμα 'Τα Γιάννενα πρώτα στ' άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα ανδρώθηκε μια εξαιρετικά αναπτυγμένη πνευματική τάξη. Εκεί άνθισε η πρωτότυπη σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο, εβραϊκή διάλεκτος: τα 'ρωμανιώτικα': ένα μίγμα ελληνικών λέξεων και εβραϊκών όρων που κατέστησαν ευρωπαϊκή ντοπιολαλιά εβραϊκής παράδοσης. Στον χώρο αυτό εμφανίστηκε ο Γιοσέφ Ελιγιά ως γνώστης της εβραϊκής, της νεοελληνικής και της γαλλικής λογοτεχνίας. Ξεπέρασε ταμπού και περιορισμούς της εποχής ως πρωτοπόρος στοχαστής δεν δίστασε να εκφράσει με την ποίησή του το ισχυρό μέσα του αίσθημα της ανεξιθρησκείας που τον διακατείχε και να τοποθετήσει φιλελεύθερα δίπλα στον Εβραϊσμό τον Χριστιανισμό. Ως λογοτέχνη περιοπής αναγνώρισαν τον Ελιγιά οι ομότεχνοι της εποχής του. Ο Κωστής Παλαμάς έγραψε: 'Ο Θάνατος του Ελιγιά μου τονώνει την ιδέα ότι εχάθη ένα κόσμημα. Τους στίχους του τους έβρισκα τέλειους, παλλόμενους σκαλισμένους με της τέχνης τις φροντίδες'».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ρεπετίτσας καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή για αδιαφορία στην επίλυση των προβλημάτων της κοινότητας

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ρεπετίτσας κ. Φρίξος Δάσκαλος με την επιστολή που ακολουθεί καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή για αδιαφορία στην επίλυση των προβλημάτων της κοινότητας.

«Εις θέση «Λιανωτιές» ο Δημήτριος Τσιάνος καλλιεργεί 30 στρέμματα τριφύλλι. Ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί εκεί ήταν καταστραμμένος. Ανέφερε στον Αντιδήμαρχο να διαθέσει το σκαπτικό μηχάνημα για την επισκευή του δρόμου και δεν το έκανε. Αξίζουν συγχαρητήρια   στον  Πρόεδρο της Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Ρεπετίτσας κ. Φρίξος Δάσκαλος ο οποίος κάλεσε ιδιωτικό εκσκαφέα με δικά του έξοδα (100 ευρώ) τον κ.Πρόκο Αθανάσιο για την πραγματοποίηση των εργασιών».