Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Έρχονται από τον ΟΑΕΔ επτά προγράμματα για 81.000 ανέργους

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή εντός του επόμενου 6μηνου επτά νέα προγράμματα. 
Τα νέα προγράμματα θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για 81.000 ανέργους. Ξεχωρίζουν το πρόγραμμα για τα “μπλοκάκια” - επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε μισθωτούς με σχέση εξαρτημένης εργασίας – όπως επίσης και το πρόγραμμα για την επιδότηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις:
1. Ενίσχυση της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μετατροπή της σύμβασης σε εξαρτημένη εργασία
Το πρόγραμμα ξεκινάει εντός των επόμενων ημερών. Επιδοτεί την εργοδοτική εισφορά και απευθύνεται σε 40.000 ψευδώς αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι εργάζονται ως οιονεί μισθωτοί. Η επιδότηση φτάνει έως και τα 350 ευρώ ανά μήνα πλήρους απασχόλησης, για κάθε εργαζόμενο με Δελτίο που θα προσληφθεί ως μισθωτός. Η επιδότηση καλύπτει την εργοδοτική εισφορά για 12 μήνες. Μετά το 12μηνο ακολουθεί ένα 6μηνο δέσμευσης για διατήρηση των θέσεων εργασίας.
2. Επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από επιχειρήσεις νέων, έως 34 ετών.
Το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Προβλέπεται η επιχορήγηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.
3. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30 - 49 ετών.

Θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, στο ύψος της διασταύρωσης του Παρακαλάμου

Ο απολογισμός,  μια νεκρή  και δύο τραυματίες!

Κάτοικος Παρακαλάμου ο ένας τραυματίας.

Μία 76χρονη βρήκε τραγικό θάνατο, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, κοντά στην διασταύρωση Παρακαλάμου,  την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 και ώρα περίπου 12:30 μ.μ..
Το δυστύχημα συνέβη όταν δύο οχήματα συγκρούστηκαν σφοδρά κάτω από συνθήκες που διερευνά η Τροχαία.
Από τα συντρίμμια ανασύρθηκε νεκρή η 76χρονη  γυναίκα.
Τραυματίστηκαν οι δύο οδηγοί των αυτοκινήτων, 74 και 60 ετών οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου Ιωαννίνων.
****
Θανατηφόρο τροχαίο

Σήμερα (10-10-2017) το πρωί, στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς (στο ύψος της διασταύρωσης Παρακαλάμου), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 74χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 60χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός 76χρονης ημεδαπής, συνοδηγού του δεύτερου οχήματος και ο τραυματισμός των δύο οδηγών.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: www.astynomia.gr

Δήμος Πωγωνίου: Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ώρα 5:30 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου

Νεγράδες Πωγωνίου: Συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο, μία μη νόμιμη μετανάστρια

Συνελήφθη, σήμερα (10-10-2017) τα ξημερώματα στους Νεγράδες Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά μίας μη νόμιμης μετανάστριας.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 31χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μία ομοεθνή του, ηλικίας 30 ετών, η οποία στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Πετυχημένη ημερίδα-διάλεξη για την κατάθλιψη, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

''Η κατάθλιψη στα χρόνια της κρίσης''.
Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ημερίδα-διάλεξη διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, Ομόνοια,  από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, το απόγευμα με θέμα ''Η κατάθλιψη στα χρόνια της κρίσης''.  Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας Γυναικών της ΠΣΕ, σε συνεργασία με Επιστήμονες του Νοσκοκομείου ''Γ. Γεννηματάς'' και με προσωπική προσπάθεια από την Γραμματέα Ελευθερία Σιαμέτη, που είχε και τη γενική ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε Γιώργου Δόση που αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στη χώρα, αλλά και για τις πρωτοβουλίες της ΠΣΕ  για διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης σε ιατρικά θέματα, που απασχολούν τους πολίτες.
Στην εκδήλωση μίλησαν:
Η Dr Πολυξένη Γεωργιλά , Διευθύντρια του Ε.Σ.Υ στην Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς»,Και η Νοσηλεύτρια Msc Ευμορφία Πασχαλίδου μετεκπαιδευθείσα στην « Διασυνδετική Συμβουλευτική Ψυχιατρική».

Συνελήφθησαν δύο λαθροδιακινητές στη διασταύρωση Λαψίστας Ιωαννίνων


Μετέφεραν με ΙΧΕ αυτοκίνητο μία λαθρομετανάστρια, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.

Συνελήφθησαν, χθες (09-10-2017) το μεσημέρι στη διασταύρωση Λαψίστας Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 39 και 35 ετών, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στην ελληνική επικράτεια σε 26χρονη λαθρομετανάστρια.
Ειδικότερα, η σύλληψη των διακινητών πραγματοποιήθηκε όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ως οδηγός και συνοδηγός και διαπίστωσαν ότι μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας, μία 26χρονη ομοεθνή τους, η οποία στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Κατά τον έλεγχο, προέκυψε επίσης ότι σε βάρος της 26χρονης εκκρεμούν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και το χρηματικό ποσό των -810- ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή των δραστών, κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 25χρονος ημεδαπός ο οποίος προέβαινε κατ΄ εξακολούθηση σε ακόλαστες πράξεις σε βάρος νεαρών γυναικών

Η επισταμένη έρευνα και η αξιοποίηση στοιχείων της προανάκρισης, οδήγησε αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης
Ιωαννίνων στην ταυτοποίηση και σύλληψη απογευματινές ώρες χθες (09-10-2017) στα Ιωάννινα, 25χρονου ημεδαπού, ο οποίος προέβαινε κατ΄ εξακολούθηση σε ακόλαστες πράξεις σε βάρος νεαρών γυναικών στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος εντόπιζε κυρίως βραδινές ώρες στην πόλη των Ιωαννίνων νεαρές γυναίκες, οι οποίες βάδιζαν μόνες τους και αφού τις ακολουθούσε πεζός τις περισσότερες φορές μέχρι την είσοδο των πολυκατοικιών που διέμεναν, επιχειρούσε ακόλαστες πράξεις σε βάρος τους, προσβάλλοντας την γενετήσια αξιοπρέπειά τους.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί δεκατέσσερις υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος νεαρών γυναικών, εκ των οποίων η μία ανήλικη καθώς και μία περίπτωση απόπειρας βιασμού, που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για  προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση καθώς και για απόπειρα βιασμού θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συνελήφθη, 24χρονος ημεδαπός στην Ιόνια Οδό (περιοχή Αγίου Δημητρίου Άρτας), για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (09-10-2017) το μεσημέρι, στην Ιόνια Οδό (περιοχή Αγίου Δημητρίου Άρτας), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 24χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή στη χώρα, αποθήκευση και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 24χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν σε κρύπτες σε διάφορα μέρη του οχήματος (στο φίλτρο αέρος, στους θόλους των πίσω τροχών και στον πίσω προφυλακτήρα), σαράντα δύο (42) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (21.704) γραμμαρίων.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:
• ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (21.704) γραμμαρίων
• μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (3,06) γραμμαρίων, η οποία βρέθηκε στην κατοχή του 24χρονου
• το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας αλλοδαπού, ο οποίος αναζητείται,
• τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 2 άτομα με 54,2 γραμμάρια κοκαΐνης και 455 ηρωίνη


Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης
Κατασχέθηκαν, -54,2- γραμμάρια κοκαΐνης, -455- γραμμάρια ηρωίνης και το χρηματικό ποσό των -1.370- ευρώ, που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών.
Επιχείρηση πραγματοποίησαν χθες (09-10-2017) το απόγευμα στην πόλη των Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ένας 29χρονος υπήκοος Αλβανίας και μία 38χρονη υπήκοος Ρουμανίας, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση «σκληρών» ναρκωτικών.

Από τη συστηματική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 29χρονος και η 38χρονη κατείχαν στο σπίτι τους και διακινούσαν ποσότητες «σκληρών» ναρκωτικών ενώ επίσης εξακριβώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν «καβάτζες» αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών, σε παρακείμενο στο σπίτι τους δασύλλιο.
Συνολικά, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
ποσότητα κοκαΐνης βάρους -54,2- γραμμαρίων
ποσότητα ηρωίνης βάρους -455- γραμμάριων
το χρηματικό ποσό των -1.370- ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών
τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Το Πανωπροίκι. (Το Κυριακάτικο λαογραφικό σημείωμα του Χρήστου Τούμπουρου)

Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος

Ως προίκα ορίζεται η υπό της γυναικός ή άλλου χάριν αυτής παροχή προς τον άνδρα χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων προκειμένου να απαλλαγεί αυτός από τα βάρη του γάμου. Και τι βάρη …. Ασήκωτα! Με λίγα λόγια η γυναίκα λογιζόταν ως εμπόρευμα και επί του εμπορεύματος αυτού ο άνδρας, ο αφέντης, ο πρώτος, ο κεχαγιάς, ο πουτσαράς…, αποκτούσε εμπράγματο δικαίωμα…
Αργότερα η λέξη προίκα άρχισε να έχει σχέση και με την πολιτική. «Δεν θα κατέλθω πλέον ως υποψήφιος. Θα πολιτευθεί ο υιός μου.» Λόγια βουλευτού που αποδεικνύουν την αντίληψη περί προίκας που επικρατεί και στην πολιτική πραγματικότητα. «Ο βουλευτής έφυγε από το κόμμα παίρνοντας μαζί και την προίκα του, τους προσωπικούς του ψηφοφόρους», που με την Τζουμερκιώτικη λαλιά θα λέγαμε «παίρνοντας μαζί τα ζωντανά του.»
Ποιος δεν θυμάται εκείνα τα βιβλιάρια υπέρ των απόρων κορασίδων, που συνιστούσαν την προίκα κάθε φτωχής κοπελιάς, ποιος δεν θυμάται εκείνη την προίκα της Σοφίας, της πριγκίπισσάς μας, της θυγατέρας της Φρειδερίκης, που πραγματοποιήθηκε από το υστέρημα των πενόμενων Ελλήνων, όταν παντρεύτηκε τον Χουαν Καρλος; Πέραν του γεγονότος πως «για να στολιστούν οι δύο εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν 80.000 τριαντάφυλλα και γαρίφαλα…»
Το πρόβλημα όμως για κάθε γονιό ήταν το πανωπροίκι, το συμπλήρωμα δηλαδή της κανονικής προίκας. Κι αυτό γινόταν συνέβαινε όταν  η γυνή να «είχε τη σαμπρέλα τρύπια», «να είχε καλαφατιστεί προ γάμου», γενικά άμα ο γαμπρός την έβρισκε «χαλασμένη.» Ε, τότε έμπαινε στη μέση και το πανωπροίκι. Ήταν κάτι ας πούμε ένα «μπάλωμα» για το χάλασμα, μια «φόλα» για την τρύπα στο τσαρούχι. Το πανωπροίκι λεγόταν και απανωπροίκι, εξώπροικα και παράφερνα. (Φερνή σημαίνει προίκα). Μεταφορικά η λέξη πανωπροίκι, μετά την κατάργηση της προίκας σημαίνει επιπλέον προμήθεια. Είναι τα περίφημα μπόνους, ελληνιστί πανωπροίκια. Όρος που χρησιμοποιείται πολλαπλώς στον πολιτικό λόγο. «Η σύμβαση περιέχει και τόσα πανωπροίκια!»

Βιονικός φακός αλλάζει τα δεδομένα στην οφθαλμολογία

Βιονικός φακός (Bionic Lens),που δημιούργησαν καναδοί επιστήμονες, αναμένεται να βάζει τέλος στα γυαλιά και του φακούς επαφής!
Ο βιονικός φακός (BionicLens), που  έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να ανοίξει νέες σελίδες στην οφθαλμολογία, είναι έτοιμος και η καναδική εταιρεία παραγωγής του Ocumetics Technology Corporation  κάνει τις πρώτες κλινικές δοκιμές.
 Εάν όλα πάνε ομαλά, ο βιονικός φακός θα  να είναι στα χέρια των οφθαλμοχειρουργών και στην συνέχεια  στα μάτια των ασθενών μέσα στα επόμενα  δύο χρόνια.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι καναδοί συνάδελφοι οι δυνατότητες που θα προσφέρει ο βιονικός φακός  είναι πραγματικά τεράστιες αφού η χρήση του θα μπορούσε να δώσει υπεράνθρωπες ικανότητες» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.