Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


Τα εκλεγμένα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου συνήλθαν στην πρώτη τους συνεδρίαση στα γραφεία του συλλόγου στο Δελβινάκι την Τετάρτη 18 Μαΐου κι ομόφωνα ανέδειξαν Πρόεδρο τον Στέλιο Κουκουλάρη

Αντιπρόεδρο τον Χρήστο Σίμο

Γραμματέα τον Γιώργο Κούκα

Κοσμήτορα τον Βασίλη Τζαβέλλα

Ταμία τον Μιχάλη Τζαβέλλα, και μέλη: τους Βαγγέλη Δάκα, Κώστα Νικολάου, Σπύρο Τάσση, και Δημήτρη Σούλιο.

Ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Μιχάλη Τζαβέλλα και τα μέλη του προηγούμενου συμβουλίου για την προσφορά τους στο σύλλογο και στο Πωγωνι.

Μίλησε για το πρόγραμμα και τους στόχους της νέας διοίκησης ζητώντας τη συνδρομή όλων ώστε να επιτευχθούν.

Τα νέα μέλη συζήτησαν τα άμεσα οικονομικά θέματα, την οργάνωση της ετήσιας καλοκαιρινής εκδήλωσης, τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για τα μέλη του συλλόγου και την πραγματοποίηση ενεργειών που θα ωφελούν το σύνολο.

Ως πρώτη συμβολική ενέργεια αποφασίστηκε η αντικατάσταση των πινακίδων που έχουν αποτελέσει στόχο απερίσκεπτων κυνηγών και όχι μόνο.

Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσε το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, Δημήτριος Ζυγοκώστας που ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Θετικά μηνύματα από την Προωθητική Εκδήλωση προβολής της Ηπείρου στις Βρυξέλλες

 


Την 1η Ειδική Προωθητική Εκδήλωση παρουσίασης της Ηπείρου των 4 εποχών και των τοπικών προϊόντων στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε την Τρίτη 17 Μαΐου η Περιφέρεια στο πλαίσιο του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου».

Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Ηπείρου, ήταν η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Προώθησης Τοπικών Προϊόντων, Γιώτα Ναυρόζογλου και η Δ/ντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου Ιουλία Μαρκούλα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Έλληνας Πρόξενος στις Βρυξέλλες κ. Βασίλης Ζαρμπάλης,  ο Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος κ. Αναστάσιος Παπαθωμάς και η Υποδιευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ Benelux (Κάτω Χώρες) κ. Αντζελα Τζίφα. «Η Ήπειρος είναι ένας υπέροχος προορισμός με κρυμμένα μυστικά, απρόσμενα όμορφος και εντυπωσιακός κάθε εποχή του χρόνου» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ζαρμπάλης, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Περιφέρεια Ηπείρου, για τις στοχευμένες ενέργειες που υλοποιεί, με στόχο την προώθηση του προορισμού στη δυναμική αγορά του Βελγίου.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Ναυρόζογλου, απευθυνόμενη στους προσκεκλημένους τουριστικούς πράκτορες, «σύστησε» στους τουριστικούς πράκτορες τις πολλές και διαφορετικές επιλογές που προσφέρει η Ήπειρος για τους επισκέπτες της, καλώντας τους Βέλγους να την εντάξουν στους επόμενους τουριστικούς προορισμούς τους.

«Η Ήπειρος είναι μια περιοχή που προσφέρει δυνατότητες για τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, συνδυάζοντας, τη θάλασσα με τα βουνά, τον πολιτισμό με την ιστορία και τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα με τη γαστρονομία», τόνισε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας και το χαιρετισμό  του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος υπογράμμισε τις  πολύ στενές τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Ηπείρου και του Βελγίου, μιας χώρα στην οποία ζουν κι εργάζονται αρκετοί Ηπειρώτες.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Δελτίο τύπου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοχών NATURA

 


Η φετινή Ευρωπαϊκή  Ημέρα  βρίσκει τις Ελληνικές περιοχές NATURA και μαζί τις 17 περιοχές της Περιφερειακής μας ενότητας,  ακριβώς όπως το είχαμε προβλέψει από πέρυσι δηλ. σε καθεστώς νομοθετικής απορρύθμισης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αποτέλεσμα  τόσο  της εφαρμογής του Αντι- περιβαλλοντικού  Νόμου 4685/2020  (Νόμος Χατζηδάκη) ο οποίος, αποδυνάμωσε στην πράξη αντί να ισχυροποιήσει  τα κρίσιμα εργαλεία άσκησης  περιβαλλοντικής πολιτικής όσο και  του  άρθρου 218 του ν. 4782/2021,  (Υπουργείο Ανάπτυξης )   που άνοιξε   τον δρόμο για αποσπασματική προστασία τμημάτων Περιοχών  Natura 2000 με γνώμονα  επενδυτικά σχέδια.

Στον χρόνο που πέρασε η περιβαλλοντική πολιτική της Κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από: 

        Καθυστέρηση στην  ανάπτυξη και εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων δηλ των εργαλείων εκείνων, που βάζουν τους διαχειριστικούς κανόνες των Π.Π. και τα οποία ρυθμίζουν τις χρήσεις γης και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των Περιοχών Natura

        Υποβάθμιση της  αποτελεσματικής διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (οι οποίες είτε βρίσκονται, είτε περιλαμβάνουν Περιοχές Natura) μέσω της κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης   και των Διοικητικών τους Συμβουλίων που είχαν δημιουργηθεί  βάσει των αρχών της συνδιαχείρισης και συμμετοχής της Τοπικής Κοινωνίας, η οποία πλέον δεν έχει κανένα λόγο στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση  των Π.Π και των περιοχών Natura.

        Υπονόμευση της  διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με τη μεταφορά  του διασταυρούμενου  ελέγχου και ρύθμισης των Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το κράτος σε ιδιωτικούς «αξιολογητές».

ΕΟΔΥ: Δέκα έξι θάνατοι σήμερα, 3.708 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα έξι θάνατοι σήμερα, 3.708 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.708.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.414.189 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 423 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 131.375 (3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.658 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159 (64.2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 78 (49.06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 81 (50.94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.664 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 107 (ημερήσια μεταβολή +7%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 108 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συμμετοχή επιχειρήσεων της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Οίνων και Ποτών στο Ντίσελντορφ

 


Με 6 επιχειρήσεις  Οίνων και Ποτών, «εκπροσωπήθηκε» η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση  Οίνων και Ποτών Prowein 2022 που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 15-17 Μαΐου στο Ντίσελντορφ  της Γερμανίας.

Η Έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 57.000 οινοποιούς από όλο τον κόσμο και 38.000 εμπορικούς επισκέπτες από 145 χώρες.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ κ. Βασίλης Κοΐνης, το ενδιαφέρον για το Ελληνικό κρασί αυξάνεται συνεχώς για τρεις κυρίως λόγους: Την ποικιλία, την ποιότητα και την καινοτομία. Ο Γενικός Πρόξενος επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας, συνομίλησε με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το δυναμισμό που αναπτύσσουν οι Ηπειρωτικές παραγωγικές μονάδες.

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφτηκε μεγάλος αριθμός εμπορικών επισκεπτών, με τις επιχειρήσεις της Ηπείρου να συνάπτουν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, που δημιουργεί θετικές προοπτικές για τις ίδιες, αλλά και γενικά για τον κλάδο.

 Το  συντονισμό της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου,  είχε η  Προϊσταμένη Προώθησης και Προβολής των Αγροτικών Προϊόντων κα Σοφία Φούκη.

·   H συμμετοχή υποστηρίχθηκε και διοργανώθηκε από  την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Εnterprice Greece)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Κοινότητας Τεριαχίου με το νέο αντλιοστάσιο Ζαβρόχου

 


Ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Κοινότητας Τεριαχίου έδωσε η λειτουργία του νέου αντλιοστασίου Ζαβρόχου.

Το νέο αντλιοστάσιο κατασκευάστηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου βάζοντας τέλος στην χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με το έργο εξασφαλίζεται πλέον η συνεχής τροφοδοσία της Κοινότητας κι έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει διαχρονικά προβλήματα ύδρευσης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δήλωση Γιώργου Ζάψα για την εκλογή του στην Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 


Η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, την Κυριακή 15 Μαΐου, απέδειξε πως ο ελληνικός λαός στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του κόμματος σ. Αλέξη Τσίπρα για απαλλαγή από τις “Μητσοτακικές” καταστροφές πολιτικές.

Αυτή την προσπάθεια στήριξα κι εγώ με την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή και σήμερα κατέθεσα ένσταση καθώς παρότι έχω εκλεγεί με 226 ψήφους και μόνο με την στήριξη των συντρόφων μου – εκτός ποσοστώσεων -δεν ανακηρύχτηκα μέλος της ΚΕ.

Αναμένω όπως καταλαβαίνετε την αποκατάσταση του λάθους και τα υπόλοιπα θα τα κουβεντιάσουμε στα όργανα του κόμματος και αφού λυθεί η αδικία.

Η διαδρομή μου είναι γνωστή, αναγνωρίζω τις συλλογικότητες που λειτουργούν ως δεξαμενές σκέψεις και ρεύματα ιδεών στο κόμμα, υπηρετώ την συλλογικότητα της αυτοδιοίκησης και δενσυμμετέχω σε διαλόγους για κομματικούς στρατούς, αλλά θα υποστηρίξω ένα αριστερό, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, δίπλα στα προβλήματα των πολιτών, απέναντι σε συντηρητικές πολιτικές όπως έκανα μέχρι σήμερα και στην αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετώ από 25ετίας.

Γιώργος Ζάψας, μέλος της ΟΜ/ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων – 

Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»

Συλλήψεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου

 


Δύο συλλήψεις ατόμων πραγματοποιήθηκαν από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

•  Ημεδαπός από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων,  ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης (6) ετών από το Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης για φοροδιαφυγή.

• Αλλοδαπός από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (2) ετών για παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Τέλος από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων συνελήφθη αλλοδαπός, καθώς κατά τον αστυνομικό έλεγχο κατείχε και επέδειξε δελτίο αιτούντος Διεθνούς Προστασίας, το οποίο όπως διαπιστώθηκε  ήταν πλαστό.

Γιάννενα: Επιτρέπεται η παρουσία συνοδών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα


 

Σας ενημερώνουμε ότι από 21/5/2022 και μέχρι νεωτέρας επιτρέπεται η παρουσία συνοδών στο Νοσοκομείο μας, λαμβάνοντας υπόψη τη τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής μας.

Για την παρουσία συνοδού νοσηλευόμενου ασθενούς υπενθυμίζονται τα κάτωθι:
Ενός εμβολιασμένου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) ή rapid test εντός 48 ωρών πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο
Ενός ανεμβολίαστου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) εντός 48 ωρών πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο
(
ΦΕΚ 2369/ τεύχος Β΄/14.05.2022 (σελ.23285 – 23287)

Υπενθυμίζουμε ότι, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Απαρέγκλιτα επιτρέπεται η παρουσία ενός (1) συνοδού ή ενός (1) επισκέπτη στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Παραβάσεις την Πέμπτη 19 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 95.043 έλεγχοι, από τους οποίους οι 64.558 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 7 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 16 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.352 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.591 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.761 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.576 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Να τιμηθεί η προσφορά του Γυμνασίου Πωγωνιανής

 


Κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια πρόταση του Κώστα Κωστούλα για το Γυμνάσιο Πωγωνιανής. Δε χρειάζεται να αναφέρω την αγάπη του Κώστα Κωστούλα για το Πωγώνι και την Πωγωνιανή (Βοστίνα). Η πλούσια εργογραφία του για τη Βοστίνα είναι γνωστή σε όλους και οι οργανωτικές του ικανότητες επίσης. Ο Κώστας Κωστούλας με μια «πρόταση προς τους Βοστινιώτες, προσκλητήριο για ένα χρέος», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου (1924), προτείνει την οργάνωση εκδηλώσεων για την καταγραφή της προσφοράς του Γυμνασίου κατά την διαρρεύσασα εκατονταετία.

«Πρέπει, αναφέρει στην πρόταση, να καταγράψουμε το έργο του (του Γυμνασίου) στα πολλά χρόνια της λειτουργίας, να μελετήσουμε το πλήθος των μαθητών και των καθηγητών που φοίτησαν ή δίδαξαν στο Γυμνάσιο, την καταγωγή τους και τις επιδόσεις και ανελίξεις» και καταλήγει: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει στη λησμονιά ένα μεγάλο εκπαιδευτικό, μορφωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Γυμνασίου μας».

Την υλοποίηση της πρότασης πρότεινε να την αναλάβουν οι παράγοντες της κοινότητας Πωγωνιανής (Κοινότητα και Σύλλογοι) και σε μια κοινή σύσκεψη για τις μέρες του Πάσχα να έπαιρναν σχετικές αποφάσεις. Δυστυχώς, οι μέρες του Πάσχα παρήλθαν χωρίς καμία πρωτοβουλία πραγματοποίησης της πρότασης. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι ανάγκη να παραμείνει ζωντανή. Μέχρι το τέλος του 2024 υπάρχει αρκετός χρόνος για συζητήσεις και ζυμώσεις γύρω από το θέμα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 20 Μαΐου


 Την Παρασκευή 20 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00 – 17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Κοινοτικό Κατάστημα Νεοκαισάρειας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Μέτρηση οστικής μάζας: Γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης

 


Η οστεοπόρωση, αφορά ένα μεγάλο τμήμα του ενήλικου πληθυσμού και συχνά χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή επιδημία», καθώς στα αρχικά της στάδια δεν δίνει συμπτώματα και έτσι δεν αναγνωρίζεται από τους ασθενείς.

Είναι μια πάθηση που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες αλλά συχνά και άνδρες τρίτης ηλικίας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τις γυναίκες υψηλού κινδύνου (πρόωρη εμμηνόπαυση, ρευματοπάθειες κ.ά.).

Οστεοπόρωση: Μια χρόνια νόσος

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια νόσος του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται προοδευτική μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και καταστροφή της δομής του οστίτη ιστού που κάνει εύθραυστα τα οστά και οδηγεί σε κατάγματα κυρίως του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και του καρπού (διαταραχή της ποιότητας και της ποσότητας του οστού).

Διάγνωση

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με τη μέτρηση οστικής μάζας προκειμένου να υπολογιστεί η μάζα και η πυκνότητα των οστών. Κατά την εξέταση, τα ακτινολογικά μηχανήματα χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «απορροφησιομέτρησης διπλής ενέργειας με ακτίνες Χ» (DEXA). Η δόση της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται οι εξεταζόμενοι με αυτή τη μέθοδο είναι ιδιαίτερα μικρή.