Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του Πνευματικού Κέντρου Κεφαλοβρύσου

 


Ξεκινούν οι  εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του Πνευματικού Κέντρου Κεφαλοβρύσου μετά την υπογραφή της σύμβασης που θα παραδώσει στην έδρα της Δημοτικής Ενότητας Άνω Πωγωνίου ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 229.679,00 (με Φ.Π.Α. 24%), χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος του από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και το υπόλοιπο ποσό διατίθεται από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ του Δήμου Πωγωνίου.

Συγκεκριμένα, θα εκτελεστούν εργασίες ανακαίνισης του υπάρχοντος κτιρίου Πνευματικού Κέντρου Κεφαλοβρύσου και θα γίνει επέκτασή του με κατασκευή νέου κτιρίου,  συνολικού εμβαδού 74,75m2. Το νέο κτίριο θα περιλαμβάνει αίθουσα γραφείου, αποθήκης – νέου λεβητοστασίου και τουαλέτες, συμπεριλαμβανομένου WC ΑμΕΑ. Οι εργασίες ανακαίνισης στο υφιστάμενο κτίριο εμβαδού 325,00m2 περιλαμβάνουν εργασίες χρωματισμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου καθώς και πλήρη αντικατάσταση των υπαρχόντων ξύλινων κουφωμάτων. Παράλληλα θα εγκατασταθεί νέο σύστημα θέρμανσης που θα καλύπτει όλο το χώρο, υφιστάμενο και προσθήκη.

«Το Κεφαλόβρυσο αξίζει ένα σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό Πνευματικό Κέντρο και πολύ σύντομα θα παραδοθεί στους κατοίκους του ένα μεγάλο κτίριο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της περιοχής. Μέσα από σειρά έργων αναδεικνύουμε τα όμορφα κτίρια που διαθέτει ο Δήμος Πωγωνίου και συγχρόνως επενδύουμε στον πλούσιο πολιτισμό της περιοχής»  τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Ενημέρωση για την υποχρέωση των επιχειρήσεων για αποδοχή πληρωμής με κάρτα (P.O.S.)

 


Aπό το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού γίνονται γνωστά τα εξής:

Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια της προστασίας του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την υποχρέωση αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα (P.O.S.) και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενημερώνει τους καταναλωτές:

Σύμφωνα με το αρ. 65 και αρ. 66 του Ν.4446/16 οι δικαιούχοι πληρωμής, κατάτην συναλλαγή τους με καταναλωτές, υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής. Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.

Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ‘Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERSMAYPAYWITHCREDIT, DEBITORPREPAIDCARD». Η ανωτέρω διατύπωση μπορεί να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη υπό τον όρο ότι πληροφορεί με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα.

Στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο τα συγκεκριμένα συστήματα καρτών πληρωμής τα οποία δέχεται κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά, αναφέρονταιταεξήςσυστήματακαρτώνπληρωμής VISA, MASTER CARD, MAESTRO, DINERS, AMERICAN EXPRESS, DISCOVER, UNION PAY. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται είτε ολογράφως, είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας (Παράρτημα Ι, Υ.Α. 17730/2017).

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιου την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, ώρα 13:00

 


Συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, σε τακτική «δια ζώσης» συνεδρίαση, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 και ώρα 13:00 (Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος).

Πίνακας θεμάτων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου (18-11-2022)

Θέσεις – Προτάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Βόλος, 21-23 Νοεμβρίου 2022)

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ στην διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεών τους

Έγκριση συμμετοχής της ΠΕΔ Ηπείρου στο έργο με ακρωνύμιο «Streets for citizens» στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Euro-MED και ειδικότερα της αποστολής για την Προώθηση Πράσινων Χώρων Διαβίωσης.

Ιωάννινα: Ο αθλητισμός συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

 


Σε ημερίδα που διοργάνωσε η HIGGS με θέμα “Κοινωνικά ζητήματα και χρήση του τετραπλού έλικα για την αντιμετώπισή τους” συμμετείχε και ο Δήμος Ιωαννιτών με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού Νίκο Τσόλη που αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιούνται από τον Δήμο και αφορούν την κοινωνικοποίηση των νεαρών προσφύγων που διαμένουν στον καταυλισμό του Κατσικά.

Ο κ. Τσόλης τόνισε ότι ο αθλητισμός συνιστά μια διαδικασία που οι συμμετέχοντες καλούνται να διαμορφώσουν κοινούς στόχους και αξίες και να αποτελέσουν παράγοντα κοινωνικοποίησης των ατόμων που συμμετέχουν με όρους ισοτιμίας και σεβασμού προς κάθε άνθρωπο , ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία και την οικονομική κατάσταση του καθενός.

ΕΡΤ3 - Πρόγραμμα τηλεοπτικής περιόδου 2022-2023

 


Το πρόγραμμα της για την τηλεοπτική περίοδο 2022-2023 παρουσίασε η ΕΡΤ3 στον κινηματογράφο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης. Το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα βασίζεται στους τρεις κεντρικούς πυλώνες: Περιφέρεια - Περιβάλλον – Αθλητισμός, που συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης.

«Ειδικά φέτος που διανύουμε ένα έτος ορόσημο στην ελληνική ιστορία, δίνουμε περισσότερο χώρο στην Ιστορία και την Παράδοση. Και όχι μόνο. Μέσα από τα ενημερωτικά προγράμματά μας, τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ιδιαίτερης ταυτότητας της ΕΡΤ3, τις αθλητικές μεταδόσεις και τις επιλεγμένες ταινίες, φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό μία εναλλακτική πρόταση που ενημερώνει, εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί ποιoτικά» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος.

Το φετινό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 περιλαμβάνει δύο νέες ενημερωτικές εκπομπές. Τη σειρά ημίωρων ντοκιμαντέρ Εντός Κάδρου, που προσεγγίζει πολύπλευρα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα εργατικά ατυχήματα, η καύση των νεκρών κ.α. [Παρουσίαση Χριστίνα Καλημέρη, Αρχισυνταξία Βασίλης Κατσάρας, 

Σκηνοθεσία Νίκος Γούλιος] και το «πρώτο καλωσόρισμα του προγράμματός της ΕΡΤ3» Μέρα με Χρώμα. Πρόκειται για μία πρωινή ενημερωτική-ψυχαγωγική εκπομπή διάρκειας 90’ που στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης της ΕΡΤ3 με την πόλη της Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια, αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν την κοινωνία, τη νεολαία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τους φορείς του. [Παρουσίαση Έλσα Ποιμενίδου, Αρχισυνταξία Τζένη Ευθυμιάδου, Σκηνοθεσία Γιώργος Μπότσος].

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αντιπλημμυρικές οι εργασίες στον ποταμό Λούρο

 


Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ποταμού Λούρου, έγιναν μετά από αιτήματα κατοίκων για την προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και από αυτές δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η περιοχή – σημείωσε – για τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντικείμενο της επέμβασης ήταν η απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια -αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της- προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και η πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες.

Η Δασική Υπηρεσία- ανέφερε ο Περιφερειάρχης- χαρακτήρισε άψογο τον καθαρισμό από τα πεσμένα πλατάνια, ενώ και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδήλωση – αφιέρωμα στην «Πωγωνίσια Φορεσιά» την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου

 


Εκδήλωση – αφιέρωμα στην «Πωγωνίσια Φορεσιά» διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στις 11:00 π.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 26 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και το σεμινάριο για την  «Πωγωνίσια Φορεσιά» το οποίο θα πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Δελβινακίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11:00  Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

11:05 Χαιρετισμός Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Νικοφόρου Γκουρομέτσιου

11:10 Χαιρετισμός Προέδρου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Σωκράτη Μυριούνη

11:15 Ομιλία από την κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή, Φιλόλογο, με θέμα «Αφιέρωμα στην Πωγωνίσια Φορεσιά»

11:30 Προβολή ντοκιμαντέρ για την Πωγωνίσια Φορεσιά.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δήμος Κόνιτσας: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Επετείου της Μάχης της Μολυβδοσκεπάστου, στην Τ.Κ. Μολυβδοσκέπαστης, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου

 

Ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Επετείου της Μάχης της Μολυβδοσκεπάστου, στην Τ.Κ. Μολυβδοσκέπαστης, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Εγκρίθηκε από το Υπ. Ανάπτυξης η προγραμματική σύμβαση για το ΣΜΑ Ζίτσας

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε σημερινές του  δηλώσεις ανακοίνωσε  ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων  το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι «είχε παραδοθεί το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης του ΣΜΑ για τους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου,  για τον οποίο  έχει ζητηθεί να συμμετέχει και ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου   στην  εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Μας  ενημέρωσαν  ότι συμφωνούν με την προγραμματική και ζήτησαν να δώσουμε και τις άλλες προγραμματικές συμβάσεις για να πάρουμε την έγκριση και σιγά – σιγά να αρχίσουμε, λειτουργώντας έναν – έναν τους ΣΜΑ της Ηπείρου για το εξάμηνο που η διακήρυξη  από την αρχή προβλέπει  ότι πρέπει να γίνει».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου

 


Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;

 


Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022

Ο επίμονος αρρύθμιστος διαβήτης θα πρέπει να υποψιάζει ειδικούς και ασθενείς για ύπαρξη ενδογενούς συνδρόμου Cushing, ιδίως σε ασθενείς που έχουν χαρακτηριστικά της νόσου. Αν και η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι τόσο συχνή, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται εξαιτίας της είναι υψηλό. Εκτός από το διαβήτη οι ασθενείς με σύνδρομο Cushing είναι συνήθως παχύσαρκοι και υπερτασικοί, ενώ άλλοι πάσχουν και από οστεοπόρωση. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κλινικά κάθε νέα περίπτωση διαβήτη με χαρακτηριστικά υπερκορτιζολαιμίας ή μεταβολικού συνδρόμου, όπως δυσλιπιδαιμία.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις συχνότερες επιπλοκές του συνδρόμου Cushing. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλείται από την ανεξέλεγκτη έκκριση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης (ενδογενές σύνδρομο Cushing). Σε άλλους ανθρώπους προκαλείται από τη χρόνια έκθεση σε μεγάλες δόσεις γλυκοκορτικοειδών -φάρμακα που μοιάζουν με την κορτιζόλη και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (εξωγενές σύνδρομο Cushing). 

Η λήψη αυτών αν και αναγκαία για κάποιες παθήσεις, προκαλεί πολλές παρενέργειες, μεταξύ άλλων και στο καρδιαγγειακό σύστημα», εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός δρ Σπύρος Αυλωνίτης, MD, MSc, Αναπληρωτής Διευθυντής Ζ' Κλινικής Ενδοκρινών Αδένων και Ε' Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Saint Luc στις Βρυξέλλες και μέλος ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.