Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Νίκη Κεραμέως: Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλήνιες, δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο


Η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως μίλησε σήμερα Τετάρτη 29 Απριλίου για την σταδιακή άρση των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό όσον αφορά τα σχολεία.
Η κα Κεραμέως τόνισε ότι «οι Πανελλήνιες θα γίνουν στις 15 Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς», ένω ανέφερε, επίσης ότι «Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις»
Η δήλωση της κας Νίκης Κεραμέως
«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που διανύουμε ανέδειξε τις δυνατότητές μας για συλλογική δράση, αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη, και στο χώρο της Παιδείας.
Στη βάση όσων εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, προχωρούμε τώρα στο επόμενο βήμα, την αποκλιμάκωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Από την αρχή αυτής της κρίσης, έχουμε τονίσει ότι ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς, τους εξαιρετικούς επιστήμονες που έχουμε το προνόμιο να μας συμβουλεύουν και να μας καθοδηγούν. Και το σχέδιο δράσης που θα σας παρουσιάσω σήμερα στηρίζεται και στην ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.
Έχουμε ως Κυβέρνηση επιλέξει ένα σχέδιο συντηρητικό, πιο μετριοπαθές σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών, και ξεκινάμε μία διαδικασία δυναμική: κάθε βήμα θα αξιολογείται, και θα επανεξετάζεται αν χρειαστεί στο πλαίσιο νέων δεδομένων.
Πρώτον, για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική αγωγή:
Η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:
Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Νίκος Χαρδαλιάς: Μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ανέφερε:
«Τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας, που προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα».
Τόνισε πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο και υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής» σημείωσε περαιτέρω.
Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σωτήρης Τσιόδρας: Ένας νέος θάνατος, συνολικά 139 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 10 νέα κρούσματα

Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα, ένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 139 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.576 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 41 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου, αναλογιζόμενο τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των απαραίτητων μέτρων αποτροπής της διασποράς του, προτείνει ομόφωνα τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξής τους με στόχο την ανακούφιση των δημοτών.
Η ομόφωνη πρόταση αφορά:
• Την απαλλαγή δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει ή περιορίσει τη λειτουργία τους            
• Την απαλλαγή μισθώματος για όσους νοικιάζουν δημοτικά καταστήματα.
Τα μέτρα να αφορούν όλο το διάστημα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου

Συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθησαν, σήμερα (29-04-2020) σε περιοχή της Ηπείρου, δύο ημεδαποί, ως ιδιοκτήτης και προσωρινά υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυκτα, πραγματοποιήθηκε αστυνομικός έλεγχος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου κατελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος να λειτουργεί αυτό, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται επίσης, ότι ο ιδιοκτήτης του ανωτέρω καταστήματος κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου απουσίαζε και στο πλαίσιο αναζητήσεων συνελήφθη σήμερα το πρωί.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο. (Τετάρτη 29 Απριλίου 2020)


 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ



Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ο ασθενής από τα Ιωάννινα. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή και σήμερα πρόκειται να γίνει η μεταφορά του σε παθολογική κλινική.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εβδομήντα επτά (77) νέα δείγματα. Τα δέκα πέντε από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα εννέα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα πενήντα τρία αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Σήμερα 29/4 στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των διακοσίων τριάντα εννέα (239) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα έξι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Σήμερα 29/4 στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια είκοσι ένα (521) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα έξι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα δεν νοσηλεύεται περιστατικό SARS-COV-2, ενώ λήφθηκε και στάλθηκε ένα δείγμα περιστατικού που διακομίσθηκε σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων και αναμένονται αποτέλεσμα του δείγματος.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα 29/4 στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εβδομήντα ένα (71) δείγματα εκ των οποίων αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Εικοσιτέσσερις οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 27 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 28 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (40) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(25) στην Αττική,
(11) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (3) στη Θεσσαλονίκη και
  (1) στη Δυτική Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (32) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.341) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (877) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.567) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(814) στην Αττική,
(167) στη Θεσσαλονίκη,
  (93) στην Κρήτη,
  (80) στα Ιόνια Νησιά,
  (71) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (67) στη Δυτική Ελλάδα,
  (54) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (46) στη Θεσσαλία,
  (45) στο Νότιο Αιγαίο,
  (39) στην Πελοπόννησο,
  (33) στη Στερεά Ελλάδα,
  (24) στην Ήπειρο,
  (19) στο Βόρειο Αιγαίο και
  (15) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (57.595) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (8) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (541) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (517) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ελληνική Αστυνομία: Ανακοίνωση σχετικά με διαδικασίες που αφορούν καταστήματα εμπορίας όπλων-εκρηκτικών, ειδών πυροτεχνίας, άδειες οπλοφορίας, σκοπευτικές άδειες, κατοχής κυνηγετικών κλπ


Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι διαδικασίες που αφορούν σε θέματα καταστημάτων εμπορίας όπλων-εκρηκτικών και ειδών πυροτεχνίας καθώς και εξυπηρέτησης πολιτών και Φορέων για έκδοση αδειών οπλοφορίας, σκοπευτικών αδειών, κατοχής κυνηγετικών κλπ, θα συνεχίσουν να εναρμονίζονται και να παρατείνονται χρονικά σύμφωνα με τις εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Ανοίγουν και πάλι οι εκκλησίες για τους πιστούς


Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του για την σταδιακή άρση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, ανοίγουν και πάλι οι εκκλησίες, αρχικά για ατομική λατρεία, ενώ από τις 17 Μαΐου θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.
Ωστόσο, όπως και σε άλλους κλειστούς χώρους, έτσι και στις εκκλησίες, η παρουσία των πιστών θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΟΠΕΚΑ: Παρατείνονται τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ)


Η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) προέβη στην παράταση του προγράμματος Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) 2019-2020, που λήγει στις 8 Μαΐου 2020, μέχρι την έναρξη του νέου προγράμματος ΛΑΕ 2020-2021.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος ΛΑΕ 2019-2020 να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες παροχές (κοινωνικός και ιαματικός τουρισμός, εκδρομικό πρόγραμμα, πρόγραμμα δωρεάν βιβλίων, παροχή εισιτηρίων θεάτρου).
Αυτό θα γίνει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και χωρίς να υπάρξει κενό διάστημα, μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση των παροχών του νέου προγράμματος ΛΑΕ 2020-2021.

Προτάσεις για τα μέτρα στήριξης στην αγροτική οικονομία του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.


Με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Γεωργίας των 27 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού στον αγροδιατροφικό τομέα.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μέσω της Κοινής αυτής Δήλωσης «επισημαίνεται η ύψιστη προτεραιότητα που έχει δοθεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας όλων των Ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να συνεργαστούν από κοινού όλα τα Κράτη Μέλη στην κατεύθυνση που ορίζει το πνεύμα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Συγκεκριμένα, οι 27 υπουργοί Γεωργίας προτείνουν:
- Την εφαρμογή μέτρων βάσει του κανονισμού για την Kοινή Oργάνωση της Αγοράς (ΚΟΑ) που προβλέπεται στην ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων ιδίως μέτρων για ιδιωτική αποθεματοποίηση, προκειμένου να στηριχθούν οι τομείς στους οποίους έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαταραχές και οι οποίοι έχουν υποστεί επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων τους, καθώς και στοχευμένα μέτρα έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα άρθρα 219 και 221 του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς.

Κλειστοί παραμένουν οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και τα ΚΔΑΠ


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, καθώς και τα ΚΔΑΠ.
Για το λόγο αυτό παραμένει η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία εξαρτάται και από το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο κ. Λιβάνιος ενώ αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών σημείωσε πως για όσες συναλλαγές δεν είναι εφικτή η ψηφιακή εξυπηρέτηση ισχύει το προκαθορισμένο ραντεβού.
Ακόμη  επεσήμανε πως τα ΚΑΠΗ και λέσχες φιλίας παραμένουν κλειστές και θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, όπως επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.
Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν με την τήρηση των κανόνων, ενώ οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές και το άνοιγμα τους θα εξαρτηθεί από την έναρξη των πρωτοβάθμιων σχολικών μονάδων.

Προσοχή και επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορονοϊός


Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορονοϊός, είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης, είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενή, σύμφωνα με μελέτες και αρκετές δημοσιευμένες ιατρικές  αναφορές!
Μάλιστα  τα  πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν  αναφέρουν ότι η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων που μολύνονται από κοροναϊό.
Συγκεκριμένα:
-  Σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν την «συμφόρηση του επιπεφυκότα» σε 9 από 1.099 ασθενείς (0,8%) που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 από 30 νοσοκομεία σε όλη την Κίνα.
-  Σε μια άλλη αναδρομική σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο JAMA Ophthalmology, 12 από 38 «κλινικά επιβεβαιωμένες» νοσοκομειακές περιπτώσεις COVID-19 στην επαρχία Hubei της Κίνας, είχαν οφθαλμικές «ανωμαλίες» δηλ χύμωση (οίδημα) και / ή εκκρίσεις. Δύο (2) ασθενείς είχαν θετικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA, ένας με σημάδια υπεραιμίας επιπεφυκότα και ο άλλος με χύμωση και επιφορά (δακρύρροια).
-  Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο MedRxiv δείχνουν επίσης σχετικά χαμηλή πιθανότητα μολυσματικού ιού στα δάκρυα των ασθενών με COVID-19. Η μία μελέτη των Zhang και συν από 72 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19, μόνο 2 ασθενείς είχαν επιπεφυκίτιδα.
-  Στην εργασία των Zhou et al. από 63 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19 στο Wuhan, μόνο ένας (1) είχε επιπεφυκίτιδα και αρνητικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA. Η καλλιέργεια επιπεφυκότος ενός άλλου ασθενούς ήταν θετικό και 2 ήταν «πιθανά» περιστατικά COVID-19.