Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Ιωάννινα: Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κάνουν Rapid test για τον κορονοϊό στον προαύλειο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων covid- 19 στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, το τριήμερο Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την 6η ΥΠΕ και την 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων θα διενεργηθούν εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ με τη διαδικασία Rapid στον γενικό πληθυσμό.

Η διενέργεια των τεστ θα γίνει από έξι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, στον προαύλειο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου κατά τις ώρες:

Τετάρτη και Πέμπτη 10:00 π.μ.-14:00 και απόγευμα 17:00-20:00. Την Παρασκευή τα τεστ θα πραγματοποιηθούν από 10:00 π.μ. έως 14.00.

Tα τεστ είναι δωρεάν και μπορούν να προσέρχονται όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες προς εξέταση.

Παρατείνεται μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου το μέτρο της καραντίνας για όσους εισέρχονται από την Αλβανία

 


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών, παρατείνεται τελικά και το μέτρο της επταήμερης καραντίνας για όσους εισέρχονται από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Η απόφαση για επταήμερη καραντίνα ισχύει μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου.

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι σήμερα, 408 νέα κρούσματα

 


45   εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έξι νέοι θάνατοι, 408  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 408 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα. 177 (38.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ανακοίνωση Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για την υποβολή πιστοποιητικών Πρωτοδικείου ή Γ.Ε.ΜΗ. στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενίσχυσης ΜμΕ που επλήγησαν λόγω κορωνοϊού

 


Από την Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στα Πρωτοδικεία αλλά και της διαφαινόμενης αδυναμίας αυτών να ανταποκριθούν στην έγκαιρη έκδοση των ζητούμενων πιστοποιητικών για το δικαιολογητικό με αύξοντα αριθμό 5 (πιστοποιητικά του Πρωτοδικείου ή του Γ.Ε.ΜΗ.), στην φάση του ελέγχου τυπικών προϋποθέσεων και πληρότητας δικαιολογητικών θα γίνεται αποδεκτή εναλλακτικά η αίτηση του δικαιούχου προς τον αρμόδιο φορέα εφόσον αυτή έχει υποβληθεί το αργότερο στις 4 Νοεμβρίου 2020.

Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που έχει επισυναφθεί η αίτηση στη θέση του ζητούμενου δικαιολογητικού, η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας θα αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον δικαιούχο με το οποίο θα ζητά την υποβολή του πιστοποιητικού σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στο μήνυμα. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί στο προκαθορισμένο διάστημα η έλλειψη θα χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης και θα καθιστά την αίτηση απορριπτέα.

Επισημαίνεται ότι η χορήγηση των ανωτέρω δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται, κατά περίπτωση, είτε από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε από τα κατά τόπον αρμόδια πρωτοδικεία. Αποδεκτό για τον έλεγχο είναι το Γενικό Πιστοποιητικό (Μεταβολών) για τις εταιρίες και το Γενικό Πιστοποιητικό για τις ατομικές επιχειρήσεις τα οποία εκδίδονται από το Γ.Ε.ΜΗ., χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πρόσθετων πιστοποιητικών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Οι ενδιαφερόμενοι δύναται να υποβάλουν την αίτηση στο Πρωτοδικείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις δ/νσεις:

Πρωτοδικείο Ιωαννίνων:  prot.ioan.diathikes@3243.syzefxis.gov.gr

Πρωτοδικείο Άρτας: protodikeioartas@hotmail.com

Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας: prot.kanaki@gmail.com  - prot.kalamidas@gmail.com

Για την αποφυγή συνωστισμού στα ΚΕΠ οι υπεύθυνες δηλώσεις δύναται να εκδοθούν και να υπογραφούν ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr

Τέλος, επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτά πιστοποιητικά Πρωτοδικείου με ισχύ τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής


Σε κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν -41- συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -629,3- γραμμαρίων

Συνελήφθησαν, χθες (12-10-2020) το βράδυ στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, δύο άνδρες και μία γυναίκα, κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής.

Επίσης, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ακόμα ένας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για εξύβριση και αντίσταση.

Ειδικότερα, μετά από εμπεριστατωμένη συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Ιωαννίνων, σχεδιάστηκε στοχευμένη αστυνομική δράση, κατά την εξέλιξη της οποίας εντοπίστηκαν δύο οικίες που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση ναρκωτικών και συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στις παραπάνω οικίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:

-41- συσκευασίες με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (629,3) γραμμαρίων,

-2- ζυγαριές ακριβείας,

-3- πτυσσόμενα στιλέτα,

-11- μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης,

υγρόμετρο – θερμόμετρο,

το χρηματικό ποσό των (490) ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών,

ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συγγενικό πρόσωπο, ενός εκ των κατηγορουμένων, εξύβρισε αστυνομικό ενώ επιπλέον αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Σε μια λιτή τελετή τιμήθηκε η μνήμη του ήρωα Παύλου Μελά

 

 Υπό καταρρακτώδη βροχή και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου τη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, σε μία ιδιαίτερα λιτή τελετή που περιελάμβανε μόνο επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Καψάλη.

Ο σπουδαίος Μακεδονομάχος γεννήθηκε στη Μασσαλία και ήταν  ένα από τα επτά παιδιά του Ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά, γόνου σημαντικής εμπορικής οικογένειας με καταγωγή από την παλιά Πογδόριανη (σημερινός Παρακάλαμος), όπου διασώζονται ερείπια του πύργου των Μελάδων.

 Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες τελείται ο εορτασμός καθώς και στον ηρωισμό του Παύλου Μελά.

«Η πανδημία του κορονοϊού μας αναγκάζει να αλλάξουμε τις συνθήκες της τελετής αλλά δεν μπορούμε να μην τιμήσουμε τη μνήμη αυτού του μεγάλου ήρωα. Η δράση του και ο πρόωρος θάνατός του άλλαξαν την ιστορία αυτής της χώρας. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα αντλούμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά.




ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ορίζοντες Ηπείρου: Στο Forum #EURegionsWeek για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών ο Σπύρος Ριζόπουλος

 

Στη 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities), που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Regio) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών όπου συμμετέχουν παράγοντες της αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη συμμετείχε ο Σπύρος Ριζόπουλος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση με έδρα τις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην περιφερειακή πολιτική. Συζητιούνται ζητήματα όλων των πολιτικών διαστάσεων που σχετίζονται με την Περιφερειακότητα, βασική προτεραιότητα των Οριζόντων Ηπείρου, και τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης.

Μέσα από αυτό το πλαίσιο αναδεικνύονται 4 βασικά συμπεράσματα:

1. Η Περιφερειακότητα είναι το κλειδί του μέλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον αναλαμβάνει καθαρά ρόλο σύνδεσης τοπικών κοινωνιών και αυτοδιοίκησης απευθείας με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μέσω των κεντρικών διοικήσεων. Πάνω στο σκεπτικό της Περιφερειακότητας θα διαμορφωθούν οι χρηματοδοτήσεις του 2021-2027.

2. Η παραγωγή των προτάσεων δεν ξεκινάει από το κεντρικό κράτος προς  τους Δήμους, παράγεται από τους Δήμους και την Περιφέρεια κατευθείαν με τις Βρυξέλλες.

3. Απαιτεί πολύ σωστή καταγραφή η οποιαδήποτε πρόταση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πρέπει εμείς να προσαρμοστούμε στο τρόπο που «μοιράζουν» χρήματα οι Βρυξέλλες και όχι με τον τρόπο που εμείς το αντιλαμβανόμαστε.

4.  Πρέπει οπωσδήποτε οι υπηρεσίες Διαχείρισης που αναλαμβάνουν την εξέταση αυτών των προτάσεων και να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους όχι ως μια υπηρεσία αποστασιοποιημένη που επιπλήττει τους αιρετούς ή τους ιδιώτες αλλά ως υπηρεσία η οποία οφείλει να βοηθήσει με σκοπό την εκταμίευση  και όχι τον αποκλεισμό.

Είκοσι ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (39.159) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (5) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στην Αττική.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (843) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (71) άτομα.

·         (3) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (170) σχετικές παραβάσεις.

·         (180) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

§  (37) στη Στερεά Ελλάδα,

§  (25) στη Θεσσαλονίκη,

§  (21) στην Ήπειρο,

§  (20) στην Κεντρική Μακεδονία,

§  (16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

§  (16) στο Βόρειο Αιγαίο,

§  (13) στη Δυτική Ελλάδα,

§  (11) στην Κρήτη,

§  (9) στα Ιόνια Νησιά,

§  (6) στην Πελοπόννησο,

§  (3) στη Δυτική Μακεδονία,

§  (2) στη Θεσσαλία και

§  (1) στην Αττική.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (20.308) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (20.292) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Τρέχουν» οι αιτήσεις για το Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

 


«Τρέχουν»  οι αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που προσφέρει στους πολίτες φθηνότερο ρεύμα.

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.

Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2019), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Ο έλεγχος των νέων αιτήσεων, όσον αφορά ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), θα ξεκινήσει να γίνεται αφού πρώτα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2020.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης του ελέγχου των νέων αιτήσεων, με βάσει την τελευταία εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ (2020) θα ανακοινωθεί στη σελίδα της ΗΔΙΚΑ.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν αίτηση από την 01/09/2020, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2020, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2019 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2020), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, αφού ξεκινήσει ο έλεγχος των αιτήσεων βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2020.

Υπενθυμίζεται ότι:

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 01/09/2020 έως και 31/10/2020), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Παγκόσμια Hμέρα Aρθρίτιδας: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο των αρθρώσεων

 


Αρθρίτιδα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε διαταραχή που επηρεάζει τις αρθρώσεις.

Ο όρος προέρχεται από: arthr- (από αρχαία ελληνικά: ἄρθρον = ανάβει «από κοινού») και -itis (από -ῖτις,-îtis), η τελευταία κατάληξη σχετίζεται με φλεγμονή. Η αρθρίτιδα είναι το πρήξιμο και η ευαισθησία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), η κα Ελένη Κομνηνού, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων του Metropolitan General, μας ενημερώνει για τα αίτια, τα είδη, τα συμπτώματα της αρθρίτιδας καθώς και την αντιμετώπισή της.

Τι ακριβώς είναι μια άρθρωση;

Μια άρθρωση είναι το μέρος του σώματος, όπου δύο ή περισσότερα οστά ενώνονται. Οι αρθρώσεις μπορεί να είναι άκαμπτες, όπως οι αρθρώσεις μεταξύ των οστών στο κρανίο ή κινητές, όπως οι αρθρώσεις στα γόνατα, τα ισχία και τους ώμους.

Πολλές αρθρώσεις έχουν χόνδρο στα άκρα των οστών όπου ενώνονται. Ο υγιής χόνδρος μας βοηθά να κινούμαστε, επιτρέποντας στα οστά να «γλιστρούν» το ένα πάνω στο άλλο.

Αιτίες αρθρίτιδας

Υπάρχουν πολλές ασθένειες όπου η αρθρίτιδα είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Σε άλλες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα θεωρείται δευτερεύουσα από την κύρια ασθένεια.

Οι δύο κύριοι τύποι παθήσεων που έχουν σαν κύριο σύμπτωμα την αρθρίτιδα -οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα- βλάπτουν τις αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους.
Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλει τον χόνδρο - τον σκληρό, ζελατινοειδή ολισθηρό ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών όπου σχηματίζουν μια άρθρωση. Αποτελεί μια εκφυλιστική κατάσταση.