Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ντότης Δημήτρης: Ημερίδα με θέμα ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών

Τη Δευτέρα 13/3/2017 οι Oμοσπονδίες Αδελφοτήτων Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μουργκάνας και Άνω Καλαμά διοργάνωσαν στην Αθήνα Ημερίδα με θέμα φύλαξη συνόρων των ακριτικών μας περιοχών.
Την ίδια ώρα τη ειρωνεία στην Αρετή, στο Μαζαράκι και στο Ριάχοβο Πωγωνίου είχαμε κρούσματα διαρρήξεων σε αρκετά σπίτια και μάλιστα μέρα μεσημέρι.
Το ίδιο συνέβη και στην Καστάνιανη Πωγωνίου επανειλημμένα τις προηγούμενες μέρες.
Στην Ημερίδα παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη Κος Αναγνωστάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατία  Κος Τασούλας και πλήθος πολιτικού κόσμου.
Ο κος Αναγνωστάκης ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε στις στρατιές αστυνομικών που υπάρχουν στην περιοχή μας. Προφανώς μιλούσε για την εγγεγραμμένη δύναμη στα χαρτιά και τα κιτάπια του Υπουργείου γιατί στην πραγματικότητα μετά από μεταθέσεις και αποσπάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, δεν έχουν μείνει ούτε οι μισοί.
Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι εναπομείναντες αστυνομικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την φύλαξη των κατοίκων των ακριτικών περιοχών μας, αλλά και για να κρατούν όσο το δυνατό ψηλότερα το αίσθημα ασφάλειας στους ήρωες μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών.
Ο κος Τασουλας ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη που έκανε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η περιοχή μας.
Ε και; Αναγνωρίζουμε την μεταμέλεια, αλλά αυτό δεν διορθώνει τίποτα...
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την αφαίμαξη και εγκατάλειψη της περιοχής μας.
Όπως:
Κάκιστο οδικό δίκτυο, που θα έπρεπε να είναι η βιτρίνα της χώρας μας γενικότερα.
Στρατός κατά μήκος των συνόρων ανύπαρκτος και ας έχουμε πάρει μπόλικες υποσχέσεις για επαναφορά και επάνδρωση όλων των κλεισμένων φυλακίων του στρατού σχεδόν από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.
Ανεπαρκές κέντρο υγείας στο Δελβινάκι περιβαλλόμενο όμως από περίσσεια αγάπη και φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, που δίνουν όλη τους την δύναμη, όλα τους τα ψυχικά αποθέματα, για να εξυπηρετούν τους εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.
Προσπάθεια να κλείσουν τμήματα συνοριακής φύλαξης, υψίστης σημασίας, ψυχολογικής αλλά και προσφοράς σε θέματα ασφάλειας της περιοχής.
Κλείσιμο του Ειρηνοδικείου και της ΔΟΥ Δελβινακίου, με αποτέλεσμα την μέγιστη ταλαιπωρία των κατοίκων αλλά και την απογύμνωση της πρώην Ιστορικής Πρωτεύουσας του Πωγωνίου.
Προσπάθεια να κλείσει η παιδική μέριμνα στην Πωγωνιανή, μια δομή που μαζί με την Κιβωτό του Κόσμου έχουν αναζωογονήσει το ακριτικό χωριό της Πωγωνιανής.
Εγκατάλειψη και πώληση ή κλείσιμο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας στο Κεφαλόβρυσο, που σε τελική φάση εάν είχε κάτι που μπορούσε να καυχηθεί το Πωγώνι ήταν αυτό το συγκεκριμένο εργοστάσιο της Μεταλλουργικής που πρόσφερε θέσεις εργασίας αλλά και ελπίδας στην περιοχή
Φυσικά υπήρξαν και προσπάθειες να κλείσουν, ακόμη και κάποια σχολεία της περιοχής μας, και προσπάθεια ένταξης στον Ο.Α.Ε.Ε. μικρών επιχειρήσεων σε χωριά ελαχίστων κατοίκων, που αντί να τους επιδοτεί το κράτος που κρατούν τα σύνορα της χώρας μας με την παραμονή τους στα ακριτικά χωριά, με τον τρόπο αυτό τους σκοτώνει οικονομικά αλλά και ψυχικά.
Προφανώς όλα αυτά είναι δώρο των κυβερνήσεων τουλάχιστον των 20 τελευταίων ετών σαν χαριστική βολή για το ήδη εγκαταλελειμμένο Πωγώνι και που δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά ποιό θα είναι το μέλλον του σαν ακριτική περιοχή.
Σίγουρα η πολιτικοί μας δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους τον ψυχικό βιασμό που νιώθουν οι λιγοστοί κάτοικοι του Πωγωνίου την νύχτα ακούγοντας έναν θόρυβο στην πόρτα τους.
Σίγουρα δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αποκοπή παιδικών αναμνήσεων για έναν τόπο. (Κανένας γονιός δεν τολμά να αφήσει τα παιδιά του να επισκεφτούν και να μείνουν στο χωριό με τον παππού και την γιαγιά λόγω των όσων έχουμε γράψει παραπάνω)
Πριν λίγο καιρό μας ήρθε και ένα νέο δώρο που ονομάζεται δασικοί χάρτες, για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.
Με τόση προχειρότητα όμως που αποτέλεσμα έχει υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά με νόμιμο τρόπο όμως.
Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε· 
ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ;
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όπου έγινε και η σχετική ημερίδα-εκδήλωση, προς έκπληξή μας ο Κος Μαρτσέκης πρόεδρος των αδελφοτήτων Κονίτσης επανέφερε το αρχειοθετημένο θέμα της Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή μας.
Ευτυχώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις απο το κοινό και ιδιαίτερα από τον Κο Κωνσταντίνο Κωνή Αντιπρόεδρο Α΄ της Π.Σ.Ε και τον Κο Γιωργο Τσαβίδη μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστάνιανης Πωγωνίου.
Από εμάς τους τοπικούς άρχοντες;
Σιγή ιχθύος;

Με τιμή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  Σ. ΝΤΟΤΗΣ
Επικεφαλής Μείζωνος Αντιπολίτευσης

Δήμου Πωγωνιου

Μοιράστηκαν τους βαθμούς Αγροτικός Αστέρας και Α.Ο. Ζωοδόχου (2-2)-Το Νησί πέρασε κι από το Δελβινάκι (0-2)-Έχασε η Αναγέννηση στο Κεφαλόβρυσο από τον Π.Α.Ο. Κόνιτσας (0-1)

*Μοιράστηκαν τους βαθμούς  Αγροτικός Αστέρας και Α.Ο. Ζωοδόχου το απόγευμα της Τετάρτης στον Παρακάλαμο, αφού ήρθαν ισόπαλοι  με 2-2.
Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν  στο 41' με τον  Σιώτα Γρηγόρη. 
Ο Γρίβας Χρήστος ισοφάρισε για τον Αστέρα σε 1-1  στο 44΄.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 2-1 στο  53΄ με το Γρίβα Χρήστο.
Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με τον βαθμό της ισοπαλίας καθώς ισοφάρισαν σε 2-2 στο 69΄ με τον Γιογιάκα Βασίλη.
Αγροτικός Αστέρας:

Ζota Joel, Μητρογιάννης  Δημήτρης, Δρίβας Λάζαρος, Παπαναστασίου Αλέξανδρος, Γκάνας Κων/νος, Κεραμίδης Αναστάσιος, Μπαζώρας Γεώργιος-Φοίβος Ζότα Αρσέν, Γκόνης Πέτρος, Γρίβας Χρήστος, Μακρής  Χρήστος
Τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 2-2
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ - Π.Α.Ο.ΚΟΝΙΤΣΑΣ 0-1
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 Αναβλήθηκε
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ Αναβλήθηκε
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 3-2
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 0-2
Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 
Α.Π.Ο.Ε.Λ. - Α.Σ.ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (19:30)
* Χωρίς να ικανοποιήσει ιδιαίτερα η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος έχασε στο Δελβινάκι το ντέρμπι από την ομάδα του Αετού Νήσου  με 0-2.
Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για την ακύρωση κανονικού τέρματος που πέτυχε στο 9΄ ο  Κατσαβριάς Βασίλης όταν η μπάλα πέρασε την γραμμή του τέρματος.
Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 0-1 στο 65΄ με τον  Βλαχιώτη Αναστάσιο.
Ο Μπίλης Κων/νος  στο 67΄ έγραψε το τελικό 0-2.
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο, Ναθαναήλ Νικήτας, Καπρινιώτης Ευστράτιος, Καρδάσης Γεώργιος, Μυριούνης Σταύρος, Παπάζης Ιωάννης (Ντέτσικας Λάμπρος 90΄), Μπάγιας Ελευθέριος (Μπουτοβίνας Αλέξανδρος 56΄), Brami Jorgo, Τσαραώσης Ευάγγελος,  Κατσαβριάς Βασίλης (Ντέλλας Κων/νος 70΄), Ζενέλης Πάτροκλος
*Με το τρίποντο έφυγε από το  Κεφαλόβρυσο ο ΠΑΟ Κόνιτσας αφού επικράτησε της τοπικής Αναγέννησης  με 0-1.

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 34΄ με το Μάρκο Κωνσταντίνο.
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου:

Βαλτάς Γεώργιος, Μπάσιος Χρήστος, Καραμάνης Αλέξανδρος Γραμμόζης Γεώργιος (Γκορίτσας Παναγιώτης 73΄), Τάσιος Αλέξανδρος, Τριάντος Ιωάννης,  Καλησπεράτης Ιωάννης, Ντόντης Βασίλειος, Κούρος Γιώργος (Μπάσιος Γεράσιμος 67΄), Μακολλάρι Μαρινγκλέν, Δήμος Αναστάσιος

Βαθμολογία (23η αγωνιστική Α΄ Όμιλος Β΄ Ερασιτεχνική)
1. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 55  
2. Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 51 (22)
3. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 51  
4. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ  45  (22)
5. Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 45
6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 43
7. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 30
8. Α.Π.Ο.Ε.Λ. 28
9. Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ  26
10. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 26
11. Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ  24
12. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 23  (22)
13. Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ 23
14. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 20   (22)
15. Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ 16
16. Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 7

Γιάννης Καραγιάννης: Απαραίτητη η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και η συντονισμένη δράση Φορέων και Υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής λαθροθηρίας

Στην αναφορά που κατατέθηκε στις 12.12.2016 στη Βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη με θέμα "Ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να σταματήσει η διασυνοριακή λαθροθηρία του αγριόγιδου, στο όρος Γράμμος της ελληνοαλβανικής μεθορίου", δόθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς οι παρακάτω απαντήσεις:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνει πως το ζήτημα, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από την οικεία Δασική Υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό και εξαιτίας της σοβαρότητάς του, που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., προτείνει την εκπόνηση κοινού σχεδίου αντιμετώπισής του από τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων - Δασαρχείο Κόνιτσας, τη Θηροφυλακή, τον Στρατό και την Αστυνομία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, γνωστοποιεί πως η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων υλοποιεί Ειδικά Σχέδια Επιχειρησιακής Δράσης, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής ζητημάτων αστυνομικής φύσης κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου και τονίζει πως η δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών της θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον με στόχο την πρόληψη και, σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής περιβαλλοντικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της λαθροθηρίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον ενημερωθεί πλήρως από τα συναρμόδια Υπουργεία επί του θέματος, θα προβεί στις απαραίτητες διεθνείς παραστάσεις.
Αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η εκ νέου ενεργοποίηση του στρατιωτικού φυλακίου στο Πληκάτι Κόνιτσας, σχεδιάζει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Ο κ. Καραγιάννης, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς και προσβλέπει σε περαιτέρω ενέργειές τους που θα συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου. Επισημαίνει δε ότι, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θλιβερό περιστατικό μαζικής εξόντωσης αγριόγιδων στις 21.02.2017, δηλαδή η συντονισμένη δράση των κατοίκων του Ζαγορίου, της Θηροφυλακής της Ε' Κ.Ο.Η. και της ΕΛ.ΑΣ., καταδεικνύει πως η λαθροθηρία μπορεί να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και Υπηρεσιών και, πρωτίστως, με τη συμμετοχή των μελών των τοπικών κοινωνιών.

Ο Συνδέσμος Συρρακιωτών Αθήνας, στήνει το χοροστάσι του Συρράκου, τη Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ώρα 13.00 το μεσημέρι, στο κέντρο "Το αρχοντικό της Φωτεινής", Λεωφ. Βουλιαγμένης 318, δίπλα στο σταθμό του Μετρό του Αγίου Δημητρίου

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι του Συνδέσμου μας και του Συρράκου σας προσκαλούμε στο γλέντι μας που θα γίνει την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ώρα 13.00 το μεσημέρι, στο κέντρο "Το αρχοντικό της Φωτεινής", Λεωφόρος Βουλιαγμένης 318, δίπλα στο σταθμό του Μετρό του Αγίου Δημητρίου.
Τη μουσική ευωχία και τη διασκέδαση, έχει αναλάβει η κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα.
Ελάτε να μεταφερθούμε για λίγο στο χοροστάσι του Συρράκου!!!

Η Πρόεδρος

Ελευθερία Γκαρτζονίκα

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 81χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό, ασέλγεια και αποπλάνηση παιδιού

Συνελήφθη, χθες (14-03-2017) το απόγευμα στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Μαυροματίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας, ένας 81χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε μετά από διαβατηριακό έλεγχο στο σημείο εξόδου, σε βάρος του 81χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, για τα αδικήματα του βιασμού, ασέλγειας και αποπλάνησης παιδιού.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας.

O Βασίλης Τσίρκας συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, σταμάτησαν να καταβάλουν στα ταμεία τις ασφαλιστικές εισφορές, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης,  με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να πάρουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές τους από τη σύνταξη, εφόσον οι οφειλόμενες εισφορές τους δεν ξεπερνούν το ύψος 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος του ασφαλιστικού Οργανισμού, και μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
Συνεπώς, όταν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ, οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 20.000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. 
Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ώστε οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα να ρυθμίσουν την οφειλή τους  για να συνταξιοδοτηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από την αρμόδια Υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης των οφειλών, η οποία θα διευκολύνει τους οφειλέτες στη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, όπως και να τροποποιήσει τους όρους καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες - υποψήφιους συνταξιούχους

Λίμνη Πωγωνίου: Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Καλαμά

Προέκυψε η εμπλοκή του σε τουλάχιστον τέσσερις διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια που έγιναν μέσα σε ένα 24ωρο, στην παραπάνω περιοχή

Αφαίρεσε από τα σπίτια χρήματα, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές

Συνελήφθη, χθες (14-03-2017) το πρωί στη διασταύρωση της Λίμνης Πωγωνίου Ιωαννίνων, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, που ενέχεται σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών και παραβάσεων της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων κλοπών, οργανώθηκε για τον εντοπισμό του δράστη συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, όπου κατά τη διάρκεια αυτής εντοπίστηκε ο 40χρονος στη διασταύρωση της Λίμνης Πωγωνίου Ιωαννίνων και συνελήφθη.
Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν, κλεμμένα αντικείμενα και χρήματα, τα οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχε αφαιρέσει νωρίτερα από σπίτια στην Αρετή και στο Μαζαράκι Ιωαννίνων καθώς και κοσμήματα, ο τρόπος κτήσης και η προέλευση των οποίων διερευνάται.
Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση – αξιοποίηση όλων των στοιχείων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, διακριβώθηκε η εμπλοκή του κατηγορουμένου στις παρακάτω υποθέσεις κλοπών που έγιναν με τη μέθοδο της παραβίασης παραθύρων, κατά το τελευταίο 24ωρο σε χωριά του Πωγωνίου και συγκεκριμένα:
πρωινές ώρες της 13-03-2017 στην Αρετή Ιωαννίνων, διέρρηξε σπίτι, απ’ όπου αφαίρεσε δύο φορητούς υπολογιστές, χρηματικά ποσά, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα αντικείμενα.
βραδινές ώρες της 13-03-2017 στο Ριάχοβο Ιωαννίνων, διέρρηξε σπίτι, έγινε όμως αντιληπτός από τους ιδιοκτήτες και τράπηκε σε φυγή, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.
μετά τα μεσάνυκτα της 13-03-2017 στο Μαζαράκι Ιωαννίνων, διέρρηξε σπίτι, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό.
πρώτες πρωινές ώρες της 14-03-2017 στην Αρετή Ιωαννίνων, διέρρηξε σπίτι, απ’ όπου αφαίρεσε δύο κινητά τηλέφωνα και διάφορα αντικείμενα.
Από τον περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων του προέκυψε ότι εκκρεμούν σε βάρος του μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ενώ έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του.

Το Γυμνάσιο Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο "PLEGMA cafe bar", την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ώρα 21:30

Ζητείται άμεση χρηματοδότηση για το τμήμα Πεδινή-Καρυές

Ζητείται άμεση χρηματοδότηση για το τμήμα Πεδινή-Καρυές 
καταλήγει στις Καρυές έχοντας συνολικό μήκος 34 χλμ., περίπου 30χλμ από το συνοριακό πέρασμα στην Κακαβιά.
Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Τατιάνα Καλογιάννη, το έργο αυτό είναι απαραίτητο στην πορεία ολοκλήρωσης του άξονα της Ιόνιας Οδού.
Από την πλευρά της Περιφέρειας, κατά τον σχεδιασμό του Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Ενίσχυση υποδομών μεταφορών», συνυπολογίστηκε το ποσόν των 35εκατ. Ευρώ είτε για το Ιωάννινα-Κακαβιά είτε για την σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα.
Όπως σημειώνει στο ypodomes.com η κα Καλογιάννη, «η βόρεια επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι τις Καρυές, αποτελεί έργο του «πυρήνα» των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (core TEN-t) ενώ είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Αλβανία.

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών από σπίτια, σε χωριά της Άρτας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 23χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Εξιχνιάστηκαν μετά από μεθοδική έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, δύο περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών από σπίτια, στην Καμπή και στη Γραμμενίτσα Άρτας.
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης 23χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Αναλυτικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας εντόπισαν τον 23χρονο δράστη στην πόλη της Άρτας και μετά από αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του κοσμήματα και χρυσαφικά, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και τα οποία κατασχέθηκαν ως προϊόντα κλοπών.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 23χρονος εμπλέκεται στις παρακάτω υποθέσεις κλοπών:
βραδινές ώρες της 24-02-2017 στη Γραμμενίτσα Άρτας, διέρρηξε σπίτι απ’ όπου αφαίρεσε χρυσαφικά, χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο.
πρωινές ώρες της 02-03-2017 στην Καμπή Άρτας, εισήλθε από ανασφάλιστη πόρτα σε σπίτι, απ’ όπου αφαίρεσε χρυσαφικά και χρηματικό ποσό.
Μέρος των κλοπιμαίων αναγνωρίστηκε και αποδόθηκε στους παθόντες ενώ η προέλευση των υπολοίπων διερευνάται.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ η έρευνα ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Κατάθεση τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες

Με την υπόψη τροπολογία, τροποποιούνται - συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις ν.3889/2010 σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και ειδικότερα:
- Παρατείνεται, κατά τριάντα (30) ημέρες (στις 90 ημέρες από 60 που ισχύει), η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτηθέντων δασικών χαρτών από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
- Καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους εν λόγω φορείς αποστέλλεται εφεξής ψηφιακό αντίγραφο του κυρωμένου δασικού χάρτη.
- Εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν / δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, για τις οποίες εκτάσεις είναι υποχρεωτική η εφαρμογή αυτεπαγγέλτως της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 44 παρ.4 ν.998/1979) σχετικά με τη διαδικασία άρσης αναδασώσεων ή την ανάκληση ή τροποποίηση απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας, κατά τα οριζόμενα.
- Ορίζεται ότι, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α) αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για τον δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στον δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.

- Με υπουργική απόφαση καθορίζονται, εφεξής, οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών, που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.

Το βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου ''Ισαάκ Μιζάν-αριθμός βραχίονα 182641'', παρουσιάζεται τη Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, ώρα 19.30', Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα

«Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός Βραχίονα 182641» – Ένας Εβραίος της Άρτας αφηγείται….

“Κι ήταν στιγμές που μας έζωναν οι ενοχές γιατί επιβιώσαμε εμείς οι ελάχιστοι τυχεροί και χαθήκανε οι άλλοι”. Στα λόγια αυτά του επιζώντα ομήρου των ναζιστικών στρατοπέδων Ισαάκ Μιζάν αποτυπώνεται γλαφυρά το μέγεθος του τραύματος που άφησε πίσω της η Σοά, το Ολοκαύτωμα, αφού σ’ αυτούς που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τη θηριωδία, τη χαρά της επιβίωσης υπερέβαινε η θλίψη και ο πόνος για τους νεκρούς των στρατοπέδων θανάτου του Γ’ Ράιχ.
Το εφιαλτικό οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν από την Άρτα στο Άουσβιτς και το Μπέργκεν-Μπέλζεν (κοινή τραγική πορεία εκατομμυρίων εβραίων που βίωσαν στο πετσί τους την κτηνωδία του ναζισμού) καταγράφει βήμα βήμα ο Δημήτρης Βλαχοπάνος στο βιβλίο του “Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641” (εκδ. Άπειρος Χώρα), μέσα από τη χειμαρρώδη αφήγηση του ίδιου του πρωταγωνιστή.
Ο Ισάακ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα, όπου έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν. 
Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη μαζί με άλλους 351 εβραίους της Άρτας και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου και στη συνέχεια στο Μπέργκεν-Μπέλζεν. Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα δώδεκα μέλη της οικογένειας Μιζάν που εξαναγκάστηκαν στο ταξίδι θανάτου προς το Άουσβιτς επέστρεψαν μόλις τρεις…
“Τώρα δεν ζούσα μονάχα ξανά τη φρίκη των στρατοπέδων, μα ζούσα μαζί και τη βαριά και αβάσταχτη αίσθηση της απουσίας και της ερημιάς στο σπίτι που μεγαλώσαμε και περάσαμε όμορφες κι ευτυχισμένες στιγμές” θα θυμηθεί για την επιστροφή, ο Ισαάκ Μιζάν, αφηγούμενος την ιστορία του στον Δημήτρη Βλαχοπάνο, αυτή που εδώ και χρόνια (από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 περίπου) ο κ. Μιζάν μοιράζεται με μαθητές για να διασφαλίσει πως η λήθη δεν θα “σκοτώσει” τη μνήμη και η θηριωδία δεν θα επαναληφθεί… “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ”.
Είναι το τραύμα αυτό του Άουσβιτς και των άλλων στρατοπέδων-κολαστηρίων που έστησε η ναζιστική μηχανή θανάτου ανά την Ευρώπη και δεν κλείνει ακόμη κι αν έχουν περάσει πάνω από επτά δεκαετίες: “Ψάχνω μέσα σ’ αυτή τη σύνοψη της ζωής να βρω αν υπάρχει επόμενο υπόγειο σκαλοπάτι για να κατρακυλήσει ο κόσμος σ’ άλλη ντροπή φοβερότερη απ’ αυτή των στρατοπέδων της φρίκης.
Αν υπάρχει άλλη ελεεινότερη πράξη που κάνει σκουπίδι τον άνθρωπο […] τον άνθρωπο θύμα, τον άνθρωπο ράκος, τον άνθρωπο μελλοθάνατο, που έχει προσαρμοστεί πια στην ταπείνωση κάθε μορφής και κρέμεται απ’ το στόμα του τρεμάμενου διπλανού του, περιμένοντας με αδημονία να καταρρεύσει πριν από αυτόν, για να του πέσει η μπουκιά και να την αρπάξει εκείνος!”.
Και είναι κι ο τρόμος μην τυχόν και …το φάντασμα του ναζισμού αρχίσει να πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη. “Και ο ναζισμός ξανά στο προσκήνιο. Σαν να μην έγινε τίποτε πριν εβδομήντα χρόνια. Σαν να μην άκουσαν οι οπαδοί του για τις εκατόμβες των ανθρώπων που έστειλε στα κρεματόρια και πέταξε σαν σκυλιά στα πεδία των μαχών και στα εκτελεστικά αποσπάσματα” λέει ο Ισαάκ Μιζάν και καταγράφει στο βιβλίο του ο Δημήτρης Βλαχοπάνος (“…μια μείξη βιογραφίας και ιστορικής τεκμηρίωσης, με την εγκυρότητα ενός πραγματικού ιστορικού ντοκουμέντου”, όπως σημειώνει στο επίμετρο η Δρ. Άννα Μαρία Δρουμπούκη).
Μια (ακόμη) χαμένη εβραϊκή κοινότητα
Πριν από τον πόλεμο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας του βιβλίου “Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641”, Δημήτρης Βλαχοπάνος, η εβραϊκή κοινότητα της Άρτας διέθετε δύο συναγωγές κι ένα σχολείο και αριθμούσε 500 άτομα τη δεκαετία του ‘30 και πάνω από 400 το ‘40, λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Από τους 352 που επιβιβάστηκαν στα τρένα θανάτου μόλις 23 επέστρεψαν κι αυτοί άλλοι έφυγαν για Αθήνα και άλλοι για το νέο (τότε) κράτος του Ισραήλ.
“Δύο δρόμοι φιλοξενούσαν την κοινότητά μας στην Άρτα. Δύο βασικοί δρόμοι. Η οδός Φιλελλήνων και η οδός Μακρυγιάννη. Εκεί ήταν χτισμένα τα σπίτια μας. Και η μια από τις δύο συναγωγές μας. Τα μαγαζιά μας βρίσκονταν τα περισσότερα στην κεντρική οδό της πόλης, την οδό Σκουφά” περιγράφει στο βιβλίο ο Ισαάκ Μιζάν, που σήμερα ζει στην Άνω Γλυφάδα, κάτοικος Αθηνών πλέον.
Ο Ισαάκ Μιζάν ήταν ο τελευταίος εβραίος της Άρτας (μια κοινότητα Ρωμανιωτών εβραίων) που έφυγε από τη γενέτειρά του, σε ηλικία 35 ετών, για το κλεινόν άστυ, αλλά η αγάπη του για την πατρίδα του παραμένει άσβεστη. “Είναι ένας εραστής της Άρτας” εξηγεί ο κ. Βλαχοπάνος, ο οποίος αποτύπωσε το οδοιπορικό της ζωής του πρωταγωνιστή του με σεβασμό προς την Ιστορία βάζοντας το δικό του λιθαράκι ώστε να παραμείνει αναμένει η φλόγα της μνήμης για τους χιλιάδες Έλληνες εβραίους που χάθηκαν στα κρεματόρια και δεν επέστρεψαν ποτέ…

Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, στο οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ανέπτυξε δράση σε συνδικαλιστικά και πολιτιστικά θέματα. Δημοσιεύει άρθρα, κριτικές και κείμενα σε περιοδικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο.
 Κείμενά του παρουσιάστηκαν σε Λογοτεχνικά Συνέδρια, Ποιητικά Συμπόσια, ημερίδες κλπ. και συμπεριλήφθηκαν σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.

Αιμοδοσία του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, ώρα 17.00' μέχρι 20.00', στα γραφεία του, Σοφοκλή Βενιζέλου 130, Ηλιούπολη



Aνακοίνωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης

Oι ανάγκες για αίμα είναι πολλές. Έτσι καλούμε τους αιμοδότες φίλους μας, καθώς και όλους όσους θέλουν και μπορούν, να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου μας που θα γίνει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και ώρα 17.00΄ μέχρι 20.00', στα γραφεία του Συλλόγου μας, Σοφ. Βενιζέλου 130.
Υπενθυμίζουμε ότι οι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την κάρτα αιμοδοσίας, την αστυνομική ταυτότητα και το Α.Μ.Κ.Α.

Ο Πρόεδρος

Νίκος Σπέγκος

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την 15 Μαρτίου, ώρα 8:00

Την 15-03-2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.00 συνεδριάζει εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Έγκριση ανάθεσης των υπηρεσιών για την κάλυψη εξόδων συμμετοχής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών ως εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, στον τελικό Διαγωνισμό Ρομποτικής Π.Ε. με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο» του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής, που διεξάγεται στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 2017.
2.Έγκριση μετάβασης της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αναστασίας Τύρου, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, για την εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση MediterraneanPanorama που διοργανώνεται το διάστημα 17-19/3/2017 και έγκριση των σχετικών δαπανών.
3.Έγκριση δαπανών και διάθεσης πιστώσεων του προϋπολογισμού της Π.Ε. Ιωαννίνων οικ. έτους 2017 (οφειλές παρελθόντων ετών).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr