Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 273.913 ατόμων την Τετάρτη  27 Σεπτεμβρίου και θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους την επομένη (28/9/2017).

Το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την μεταφορά πίστωσης ύψους 63.796.674,70 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της πληρωμής μηνός Σεπτεμβρίου 2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους.

Γιάννης Καραγιάννης: Ακύρωση των πλαστών εμπορικών σημάτων "Φέτα" και "Οίνος Σάμος" ζήτησε η Ελλάδα από την Κίνα

Σαφές μήνυμα πως η παραποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσης, όπως η φέτα και το ΠΟΠ κρασί Σάμος, αποτελούν "κρίσιμο ζήτημα" για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας μεταξύ EE - Κίνας, απέστειλε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της 12ης Συνόδου Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Κίνας που έλαβε χώρα στην Αθήνα, την Τετάρτη 20-09-2017.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, επεσήμανε στην Κινεζική  αντιπροσωπεία πως "η ύπαρξη δύο κινεζικών εμπορικών σημάτων με τις ονομασίες «Φέτα» και «Οίνος Σάμος», τα οποία παραποιούν δύο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, όσο και για τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιούνται να κάνουν επιλογές με βάση ορθές πληροφορίες και εγγυήσεις για την ποιότητα και την καταγωγή των προϊόντων, ώστε να απολαμβάνουν γνήσια διατροφικά προϊόντα", και κάλεσε την Κινεζική πλευρά "να αναλάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για την ακύρωση των ανωτέρω εμπορικών σημάτων, δεδομένης της μακραίωνης παράδοσης και του σεβασμού της χώρας σας στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως".
Το εν λόγω ζήτημα, είχε αναδειχθεί με κοινή επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Καραγιάννη (Ιωαννίνων) και Δημήτρη Σεβαστάκη (Σάμου), προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εξωτερικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις 6 Ιουλίου 2017, στην οποία ανέφεραν:
“Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δημοσιεύσει μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (100 ευρωπαϊκά και 100 κινέζικα), τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν από τις απομιμήσεις στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί εντός του έτους. Ο κατάλογος που εστάλη, στις 03-06-2017, από την ΕΕ στην Κίνα, συμπεριλαμβάνει (μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων) τη φέτα και το κρασί της Σάμου, προϊόντα για τα οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις από κινέζικες εταιρείες που τα έχουν κατοχυρώσει ως κινέζικα εμπορικά σήματα (trademarks).
Με το επιπλέον στοιχείο ότι πρέπει από την πλευρά της Κομισιόν να υπάρξει θεσμική αντίδραση μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2017, σας καλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκρουστεί η διεκδίκηση και να συνεχίσει αδιατάρακτα η παραγωγή και η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.
Να σημειώσουμε ότι η ταυτότητα ευδιάκριτων προϊόντων, όπως τα δύο συγκεκριμένα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δεν σχετίζεται απλώς με την ιδιαίτερη ποιότητά τους, αλλά και με τα πολιτιστικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου μας και των μεθόδων παραγωγής που η παράδοση και η επιστήμη έχουν διαμορφώσει.

Σας υποβάλλουμε την θερμή προτροπή μας, για τις εκ μέρους των υπουργείων σας, απαραίτητες διοικητικές, θεσμικές, νομικές και πολιτικές πράξεις και επισημαίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στους καταλόγους της διμερούς συμφωνίας ΕΕ - Κίνας, για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.”

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στην «Ελευθερία του Τύπου» το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων θα αρχίσει τον Οκτώβριο που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ο προγραμματισμός είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να δοθεί η  προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70% και θα ακολουθήσει η εκκαθάριση εντός του Δεκεμβρίου 2017.
Συνολικά οι πληρωμές το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν τα 2,1 δις. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 2,76 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τους νέους αγρότες οι πληρωμές της πρώτης δόσης του προγράμματος –που αφορούν τις ενστάσεις και τους εν δυνάμει δικαιούχους- αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους.
Επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι πληρωμές β’ ή και γ’ δόσης συνολικού ποσού 4.509.250 ευρώ της προκήρυξης του έτους 2014, οι οποίες αφορούν 933 δικαιούχους.

Αμφιθέα Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο άτομα, που εμπλέκονται στην εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ποσότητας κάνναβης βάρους πάνω από (52) κιλών

Συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δυο άτομα, ένας 47χρονος ημεδαπός και μία 31χρονη υπήκοος Γεωργίας, οι οποίοι εμπλέκονται στην εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ποσότητας κάνναβης, βάρους πάνω από (52) κιλών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανωτέρω προχθές (20-09-2017) το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης (στο ύψος της Ελεούσας Ιωαννίνων) να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, με οδηγό τον 47χρονο και συνοδηγό την 31χρονη.
Σε έλεγχο που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν στο όχημά τους, ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε στο σήμα στάθμευσης και πραγματοποιώντας επικίνδυνο ελιγμό διαφυγής προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα. Το όχημα εντοπίστηκε λίγο αργότερα στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, όπου και συνελήφθησαν οι προαναφερόμενοι.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες πριν τη σύλληψή τους, είχαν αποκρύψει σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (52.300) γραμμαρίων, η οποία εντοπίστηκε στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου.
Κατασχέθηκαν:
ποσότητα κάνναβης, βάρους (52.300) γραμμαρίων
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 47χρονου δράστη
το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ και
τρία κινητά τηλέφωνα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με την κακουργηματική σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας στην Ιόνια Οδό, οι οποίοι μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πάνω από -51- κιλά κάνναβης


Συνελήφθησαν, χθες (21-09-2017) το μεσημέρι στην Ιόνια Οδό (στα διόδια Τερόβου), από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 36 και 41 χρονών, κατηγορούμενοι για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι στην Ιόνια Οδό (στα διόδια Τερόβου), οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 36χρονος δράστης με συνοδηγό τον 41χρονο και μετά από έρευνα βρέθηκαν στο πορτ-μπαγκάζ του οχήματος, τρεις σάκοι που περιείχαν (14) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -51- κιλών και -150- γραμμαρίων.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (51.150) γραμμαρίων
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 41χρονου συλληφθέντα, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών
τρία κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Επίσκεψη του Γιάννη Στέφου στην Δομή Προσφύγων «Αγία Ελένη»

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος επισκέφτηκε την Δομή Στέγασης Προσφύγων Παιδόπολη Αγία Ελένη, όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο της ΜΚΟ Intersos, που έχει αναλάβει την Αγία Ελένη, κ. Γιώργο Γιοβανούδη.
Η δομή συμπληρώνει τους πέντε περίπου μήνες λειτουργίας και με την επίσκεψή του ο κ. Στέφος ενημερώθηκε και είχε άμεση εμπειρία των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.
Στη συνάντηση ο κ. Γιοβανούδης ενημέρωσε το βουλευτή για τα τωρινά δεδομένα της δομής.
Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 264 άτομα, από τα οποία τα 80 είναι παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Πρόκειται για μια υποδειγματική δομή, όπου στους πρόσφυγες παρέχεται ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της πόλης και ειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, ενώ υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων και την ΕΠΡΟΨΥΗ.
Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εκπαίδευσης όλων των παιδιών της δομής και ενημερώθηκε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία από το Υπουργείο Παιδείας για την τοποθέτηση Συντονιστών Εκπαίδευσης στις δομές προσφύγων. Τα παιδιά που διαμένουν με τις οικογένειές τους σε διαμερίσματα  και φοίτησαν και πέρυσι στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων), οι οποίες λειτούργησαν πανελλαδικά, θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής, που θα λειτουργήσουν στην πρωινή βάρδια σχολικών μονάδων.

KKE: Ερώτηση για τις απολυμένες καθαρίστριες στο Δήμο Ζίτσας

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών

Θέμα: Να επαναπροσληφθούν οι αυθαίρετα απολυμένες σχολικές καθαρίστριες στο Δήμο Ζίτσας

Η Δημοτική Αρχή στο Δήμο Ζίτσας, μέσω της Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας σχολικής επιτροπής, αντί να προχωρήσει να ανανεώσει τις συμβάσεις των 15 σχολικών καθαριστριών, που για χρόνια εργάζονται και υπηρετούν τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής, με μισθούς ψίχουλα και σχεδόν ανύπαρκτα εργασιακά διακαιώματα, προβαίνει στην απόλυσή τους. Προκηρύσσοντας ένα φωτογραφικό, δήθεν «διαγωνισμό», με αποκλειστικό στόχο να αποκλείσει τις ήδη, για χρόνια, συμβασιούχες κιθαρίστριες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψευτοδιαγωνισμό που έστησε η δημοτική αρχή συμπεριλαμβάνονται απαράδεκτοι όροι που δεν αναφέρονται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο και μπαίνει ως ερώτημα αν και πως η εποπτεύουσα αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενέκρινε ή παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους αυθαίρετες πρακτικές
Η δημοτική αρχή θέλει, όπως δηλώνει, να αντικαταστήσει τις καθαρίστριες με άλλους ανέργους με το αναιδές επιχείρημα “να φάνε και άλλοι ψωμί”! Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή ευθυγραμμίζεται με την γενική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ στην ανακύκλωση των ανέργων. Παίρνει την μπουκιά του φτωχού για να χορτάσει δήθεν τον άνεργο!
Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών οι περίπου 15 εργαζόμενες, εκ των οποίων οι περισσότερες δουλεύουν για περισσότερα από δέκα χρόνια και αρκετές είναι μπροστά στην προσδοκία των τελευταίων ενσήμων για τη σύνταξη, βρίσκονται σήμερα, στην έναρξη του σχολικού έτους, με την απειλή της ανεργίας. Δεν τους έφταναν οι μισθοί πείνας των 200-300 ευρώ, η δουλειά χωρίς δικαίωμα να πάρουν άδεια ούτε ακόμα και όταν αρρωστήσουν αφού θεωρούνται «εργολάβοι», σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με το σκηνικό «ανθρωποφαγίας» που στήνει η δημοτική αρχήν αξιοποιώντας το υπάρχον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που συντηρεί και η σημερινή Κυβέρνηση
Η απαράδεκτη απόφαση, της πλειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας, όχι μόνο νομιμοποιεί το σημερινό εργασιακό μεσαίωνα που υφίσταται στους δήμους με τους  κάθε λογής συμβασιούχους αλλά δείχνει και το δρόμο των ομαδικών απολύσεων που δεν διστάζουν να αξιοποιούν κράτος και δήμοι. Με τη δράση της η δημοτική αρχή Ζίτσας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πέρασμα της λειτουργίας των σχολείων στους δήμους υποβαθμίζει παραπέρα τους όρους εκπαίδευσης. Το σημαντικό ζήτημα της υγιεινής των σχολείων που αφορά την δημόσια υγεία για χιλιάδες παιδιά, οικογένειες, εκπαιδευτικούς αντιμετωπίζεται ως κόστος διαδοχικά από τις κυβερνήσεις και πολλές δημοτικές αρχές. Αντί να λύσουν με μόνιμο και επαρκές ως προς τις ανάγκες προσωπικό το σημαντικό ζήτημα της υγιεινής στα σχολεία, κάθε χρόνο εκβιάζουν τις καθαρίστριες και εμπαίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
• Να επαναπροσληφθούν οι αυθαίρετα απολυμένες σχολικές καθαρίστριες στο Δήμο Ζίτσας και να σταματήσει ενέργειες της δημοτικής αρχής που οδηγούν στην απόλυση 15 καθαριστριών και στον εμπαιγμό και την παραπλάνηση άλλων άνεργων γυναικών στην περιοχή.
• Για να γίνει επιτέλους σχετικά επαρκής η χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και οριστική η λύση της καθαριότητας στα σχολεία με πρώτο βήμα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία και τα πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος

Ένα μαγικό θεατρικό ταξίδι αυτογνωσίας και έκφρασης

Η συνάντηση μας με την τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα, ενώ όλοι μας μπορούμε να ευεργετηθούμε από τα δώρα της. Η τέχνη δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά δικαίωμα των πολλών. Η έκφραση δεν έχει όρια ούτε κανόνες που πρέπει να υπηρετηθούν. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από παιχνίδι, χαρά, συγκίνηση, απόλαυση καθώς και στιγμές ανεμελιάς και δημιουργίας, επισημαίνει ο ηθοποιός-δραματοθεραπευτής Γεράσιμος Δεστούνης.
«Η λέξη έκσταση» εξηγεί,  «σημαίνει την εκτός εαυτού στάση, αυτό είναι το ζητούμενο στον καλλιτέχνη κατά τις δημιουργικές στιγμές του, να φύγει από το γνωστό και το οικείο και να υπάρξει στο μυστηριακό άγνωστο. Αυτό θα επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε στο θεατρικό εργαστήρι, σ’ ένα χώρο ασφάλειας και εμπιστοσύνης, αποδοχής και ανακάλυψης του παράδοξου της θεατρικής τέχνης.
Η διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι μια πράξη “μετάφρασης” που επιτρέπει το πέρασμα από τον κόσμο του πνεύματος στον κόσμο των αισθήσεων, από το όνειρο και την έμπνευση στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό ο στόχος του εργαστηρίου θα είναι ένα μαγικό υποκριτικό ταξίδι με τη βοήθεια θεατρικών ασκήσεων και του αυτοσχεδιασμού προς την παράσταση. Μέσα από ασκήσεις και τεχνικές ο συμμετέχων θα έρθει σε επαφή με τις δημιουργικές εκφραστικές του δυνατότητες, ελεύθερος σε έναν επινοημένο κόσμο καλείται να γίνει συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ενδυματολόγος, να κάνει τη μουσική επιμέλεια κλπ, αντιλαμβανόμενος την ουσία της τέχνης σφαιρικά. Στον κόσμο του θεάτρου και της φαντασίας όπου όλα μπορούν να συμβούν, οι συμμετέχοντες θα συναντήσουν τον δημιουργικό και παιχνιδιάρη εαυτό τους αλλά και τον συνάνθρωπο αφού θα προαχθεί η ομαδικότητα και η συνεργασία».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00

Την Παρασκευή 22-09-2017  και ώρα 11.00  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 14-09-2017 συνεδριάσεως.
1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-07-2017 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αναστύλωση – στερέωση Δημοτικού Σχολείου Κράψης», προϋπολογισμού 50.000,00 με Φ.Π.Α.
2. Έγκριση του από 18-09-2017 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση προστασία οικίας επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας στο ύψος του Παραποτάμου» προϋπολογισμού 37.200,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.
3. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 03-08-2017 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση  E.O.  Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 100.000,00 με Φ.Π.Α.
4. Έγκριση του από 15-09-2017 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 25-07-2017 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού πλησίον του κυρίως φράγματος στην λίμνη Μετσόβου», προϋπολογισμού € 65.000,00 με Φ.Π.Α.

3η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Θρίαμβος Σερβιανών-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 23-09-17/16:30)

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ     
ΩΡΑ: 16:30

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (16:30)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (16:30)  
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (16:30)
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:30)
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ - Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (16:30)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (16:30)
Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (16:30)
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ  (16:30)

3η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου- Α.Π.Ο.Ε.Λ. 23-09-17/16:30), εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Π.Α.Σ. Αγίας Μαρίνας 23-09-17/16:30)

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ       
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ε. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Π.Ο.Ε.Λ.

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ     
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
 
Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (16:30)
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.ΓΙΑΝΝΕΝΑ (16:30)
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (11:00)
Α.Ε. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (16:30)
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (16:30)
Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:30)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (16:30)

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής, δασικής κυρίως έκτασης στο Όρος Κασιδιάρη για την εγκατάσταση και λειτουργιά αιολικού σταθμού

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ, ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ, ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 4.500 ΣΤΡΕΜ.,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΜΕΧΡΙ 60MW ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
1) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
2) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
3) το Ν. 3852/2010
4) την αριθ. 112/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
5) την 92/2017 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής περί παραπομπής στο Δημοτικό Συμβούλιο του καθορισμού των όρων της δημοπρασίας
6) την αριθ.136/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί κατάρτιση των όρων
 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
Άρθρο 1
  Θα διεξαχθεί φανερή πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση μιας εκτεταμένης δημοτικής έκτασης,  δασικής κυρίως, στο όρος Κασιδιάρη συνολικής επιφάνειας περίπου 4.500 στρεμμάτων. Η  έκταση αυτή εκτείνεται στις κορυφές και θέσεις με τοπωνύμια «Ψηλή Ράχη, Έλατος, Αγραχλαδιά, Προφήτης Ηλίας, Σφενδάμι, Πέτρα Χάιδως, Τούρλα, Κακό Πλάι και Καναβοτόπια» και αποτελεί τμήμα των δημοτικών δασών Λάβδανης, Δελβινακίου, Μαυρονόρους, Παρακαλάμου και Αρετής» του Δήμου Πωγωνίου.
  Σκοπός της εκμίσθωσης είναι η εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση στην εκμισθωμένη έκταση, συνόλου ή τμήματος, μονάδας ή μονάδων, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες (Αιολικό Πάρκο), συνολικής ισχύος έως 60 MW, με την πραγματοποίηση των απαραίτητων για το σκοπό αυτό έργων και εγκαταστάσεων.
Άρθρο 2
   Η δημοπρασία θα είναι φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί στο  Δημοτικό Κατάστημα Πωγωνίου στο Καλπάκι,  από την αρμόδια Επιτροπή σύμφωνα με την ΑΔΣ 252/2016, στις 3 Οκτωβρίου 2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00π.μ.
Άρθρο 3
   Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται εικοσαετής και θα αρχίσει από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Ο εκμισθωτής Δήμος παρέχει στον μισθωτή το δικαίωμα προαίρεσης να παρατείνει τη μίσθωση για μια ακόμη 20ετία, με μονομερή έγγραφη δήλωσή του η οποία θα πρέπει να επιδοθεί στον Δήμο με δικαστικό επιμελητή τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη της μίσθωσης.
   Το ίδιο δικαίωμα, μονομερούς δηλαδή παράτασης της μίσθωσης για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών, παρέχει μετά την παρέλευση της δεύτερης εικοσαετίας, στον μισθωτή, ο εκμισθωτής Δήμος,  με την προϋπόθεση ότι ο μισθωτής θα γνωστοποιήσει στον εκμισθωτή την πρόθεσή του αυτή με έγγραφο που θα κοινοποιηθεί στον εκμισθωτή τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη της δεύτερης εικοσαετίας.
Άρθρο 4
  Το ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς ορίζεται στο ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000€) ευρώ ετησίως.

Ο Νεομάρτυς Άγιος Ιωάννης ο εκ Κονίτσης (Τούρκος και μωαμεθανός πριν)


Αν τα αδέσποτα στα Ιωάννινα ψήφιζαν θα «μαύριζαν» Περιφερειάρχη-Δήμαρχο


Γράφει ο Πάνος Κοντογιάννης

Η συγκινητική ιστορία για τον «Χάτσικο» των Ιωαννίνων, το μικρό σκυλί που έμενε στο νεκροταφείο αναμένοντας το αφεντικό του σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για την περισυλλογή και φροντίδα του, αποτέλεσε την αφορμή για μια ευρεία καταγραφή ενός φαινομένου που ενώ δεν ιεραρχείται ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων, εντούτοις αποτελεί μια υγειονομική βόμβα. Ο λόγος φυσικά για τον μεγάλο αριθμό αδεσπότων που κυκλοφορούν στα Ιωάννινα.
Στην επιτόπια καταγραφή μας, ενθαρρυντικό στοιχείο αποτέλεσε η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι μέσα από τις εθελοντικές οργανώσεις προσπαθούν να καλύψουν άλλη μια περίπτωση απουσίας των φορέων, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τις ευθύνες τους- επικαλούνται τυφλά μια λίστα αρμοδιοτήτων.
Από τη στιγμή της άφιξής μας στην πόλη των Ιωαννίνων, το πρόβλημα ήταν ορατό σε κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου. Από την παλιά Νομαρχία μέχρι το Ρολόι και από τα καταστήματα μέχρι την οδό Γεωργίου Γεννηματά τα αδέσποντα κατακλύζουν τον δημόσιο χώρο. Δυστυχώς είναι ορατές ακόμα και φόλες πλάι σε κάδους σκουπιδιών. Εικόνες με λίγα λόγια, που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου τα ζώα περιφέρονται σε αγέλες και σε κάθε χώρο -από το κυλικείο και τη φοιτητική εστία, ως τις αίθουσες διδασκαλίας και τις τουαλέτες.  Σύμφωνα με την Ελένη Σταμάτη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΖΩ.Ο.ΠΙ., τη φιλοζωική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθημερινά στο campus κυκλοφορούν περίπου 40 με 50 αδέσποτα σκυλιά. Ωστόσο, χάρη στο έργο τους τα περισσότερα ζώα είναι πλέον εμβολιασμένα. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί επιθέσεις λυσσασμένων σκυλιών σε φοιτητές. Δυστυχώς, η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν βοηθούν, καθώς συστηματικά διακόπτονται τα προγράμματα επιτήρησης λύσσας και διαχείρισης των αδέσποτων ενώ και οι συμβάσεις με το κυνοκομείου των Ιωαννίνων έληξαν τον Δεκέμβριο του 2016 και έκτοτε δεν ανανεώθηκαν.