Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Οι όροι του νέου μνημονίου

Σε πλειστηριασμό και η πρώτη κατοικία

Τέλος στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά το 2013 προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο ακόμη «οδεύει» προς οριστικοποίηση, με στόχο οι επίσημες ανακοινώσεις από την Κομισιόν να γίνουν –ει δυνατόν– την ερχόμενη εβδομάδα. Στο κείμενο που έχει στην κατοχή του το «Κεφάλαιο» υπάρχουν αρκετές «προσθήκες» των τελευταίων ημερών.
Μεταξύ αυτών, προβλέπεται σχέδιο κατάργησης της υποχρεωτικής χρονικής ισχύος των επαγγελματικών μισθώσεων (σ.σ.: η ελληνική πλευρά επιχειρεί τρίμηνη αναβολή των αποφάσεων). Υπάρχει, επίσης, δέσμευση για νέο κύμα απελευθερώσεων μεταφορών (αεροπορικών και θαλάσσιων) μέσα στο φθινόπωρο, αλλά και παρεμβάσεων στα «κλειστά» επαγγέλματα τον Δεκέμβριο.
Επίσης, ορίζεται ρητά ότι παγώνουν από 1η Οκτωβρίου οι πληρωμές σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Ταμεία, νοσοκομεία και σε άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου που δεν «νοικοκυρεύτηκαν». Δηλαδή σε φορείς που (έχουν προϋπολογισμό άνω του 1 εκατ. ευρώ και) δεν δηλώνουν σωστά και εγκαίρως τις δοσοληψίες και τα χρέη τους.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον αστυνομικό της ΕΚΑΜ

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγο το ιατρικό ανακοινωθέν του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» για την κατάσταση της υγείας του άνδρα της ΕΚΑΜ που τραυματίστηκε από τα πυρά του Μαριάν Κόλα και του Ιλίρ Κούπα.
"Σήμερα, περί τις 5:30 π.μ., διεκομίσθη στο Νοσοκομείο μας αστυνομικός της ΕΚΑΜ με βαρύ τραυματισμό από πυροβόλο όπλο στην περιοχή του δεξιού γόνατος, με πύλη εισόδου πρόσθια έσω επιφάνεια άνω τριτημορίου της κνήμης και πύλη εξόδου πρόσθια έξω επιφάνεια έξω μηριαίου κονδύλου.
Η διέλευση προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα δεξιού μηριαίου, χωρίς νεύρο-αγγειακές βλάβες, το οποίο χειρουργήθηκε άμεσα.
Ο ασθενής εξήλθε από το Χειρουργείο και θα παραμείνει νοσηλευόμενος στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου μας για την μετεγχειρητική του παρακολούθηση.
Τον ασθενή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας Αντώνης, ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση της υγείας του από τους θεράποντες ιατρούς".

Βροσύνα Ιωαννίνων: Νεκρός ο Μαριάν Κόλα

Σκηνές από τη «μάχη» στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στην ευρύτερη περιοχή της Βροσύνας Ιωαννινων.
Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, ο διαβόητος καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, Μαριάν Κόλα, έπεσε νεκρός από τα πυρά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στη γέφυρα Βροσύνας Ιωαννίνων ενώ κατόρθωσε να ξεφύγει ο συνεργός του, Ιλίρ Κούπα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο επικίνδυνους Αλβανούς να κινούνται πεζή και έκτοτε ακολούθησε μάχη.
Από τους πυροβολισμούς έπεσε νεκρός ο Μαριάν Κόλα και τραυματίστηκε στο πόδι ένας αστυνομικός ενώ η όλη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου συνεργού του.
Έπειτα από πέντε περίπου μήνες συνεχούς καταδίωξης, ο αδίστακτος κακοποιός εξουδετερώνεται, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως αυτός και η ομάδα του παρέμεναν σε ελληνικό έδαφος.

Το προφίλ του επικίνδυνου δραπέτη
Ο Κόλα ήταν γνωστός των ελληνικών αστυνομικών αρχών και πάντα είχε αρχηγικό ρόλο.
Άλλωστε, με βάση τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο, αλλά και τη δολοφονία της 25χρονης στα Ίσθμια Κορινθίας, έγινε φανερό σε όλους ότι δεν φοβάται σε κάθε περίπτωση να τραβήξει πιστόλι.
Ο 36χρονος επικίνδυνος αλβανός δραπέτης Μαριάν Κόλα είχε βγάλει το σώμα του έξω από το παράθυρο του συνοδηγού και πυροβολούσε με καλάσνικοφ εναντίον του πληρώματος του περιπολικού που τους καταδίωκε.

Mάχη αστυνομίας και Αλβανών δραπετών στη γέφυρα της Φροσύνας Ιωαννίνων

 
Νεκρός ο ένας, κυνηγούν τον δεύτερο
 
Νεκρός έπεσε ένας από τους Αλβανούς δραπέτες των Τρικάλων σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη γέφυρα της Φροσύνας Ιωαννίνων.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρόκειται για τον Μαριάν Κόλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο δραπέτη, Ιλίρ Κούπα.
Το χρονικό
Οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν τους δραπέτες στη γέφυρα Βροσύνα και ακολούθησε καταδίωξη. Αστυνομικοί και κακοποιοί συνεπλάκησαν, ενώ από την ανταλλαγή των πυρών έπεσε νεκρός ένας από τους Αλβανούς δραπέτες. Ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών.
Κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε και ένας άνδρας των ΕΚΑΜ στο πόδι και διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Ο αστυνομικός βρίσκεται εκτός κινδύνου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες οι δύο Αλβανοί δραπέτες των φυλακών είχαν φθάσει μέχρι την περιοχή του Σουλίου, αφού προηγουμένως είχαν κλέψει τρία αυτοκίνητα. Όμως, δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην Αλβανία, καθώς είχε στενέψει γύρω τους ο αστυνομικός κλοιός.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

Τα κριτήρια για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών

Η διαδικασία ξεκινά εντός του Ιουλίου

Αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων που αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η διαδικασία για τις μετατάξεις ξεκινά εντός του Ιουλίου και έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.
Σύμφωνα με το «Έθνος» τα κριτήρια για τις μεταθέσεις είναι:
-Έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν 4 μονάδες.
-4 μονάδες λαμβάνουν οι σε χηρεία εκπαιδευτικοί με ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν
-Οι εκπαιδευτικοί που έχουν ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά λαμβάνουν 4 μονάδες για το πρώτο παιδί, 4 για το δεύτερο, 6 για το τρίτο και 7 για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά
-Η κατοχή κάθε επιπλέον πτυχίου ΑΕΙ δίνει 5 μονάδες
-Το μεταπτυχιακό δίνει 7 μονάδες
-Το διδακτορικό δίνει 14 μονάδες
-Οι εκπαιδευτικοί που προέρχονται από μετάταξη από την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας που υπηρετούσαν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης τους.

Ξεκινά η επιχείρηση «κούρεμα δανείων»

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε κινήσεις συνολικότερης διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Σε ποια δάνεια θα επικεντρωθεί η πρώτη φάση του εγχειρήματος

Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στη συνολικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων του ομίλου, μέσω της θυγατρικής Γενικής Τράπεζας, συνιστά την καλύτερη απόδειξη για τις διεργασίες που συντελούνται στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το μείζον ζήτημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλες τράπεζες - από τις λεγόμενες συστημικές - έχουν στα σκαριά ανάλογες κινήσεις, οι οποίες θα αποσκοπούν σε έναν και μοναδικό σκοπό: να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος.
Τα αρνητικά στοιχεία του ενεργητικού τους, αργά ή γρήγορα, θα καθαρίσουν, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων, αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, αυτό το οποίο θα πρέπει να διευκρινισθεί σε αυτό το σημείο είναι πως - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - οι εκκαθαρίσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.
Σε δεύτερη φάση μπορεί να επεκταθούν και στα στεγαστικά, όμως, αυτή τη στιγμή προέχουν τα bad loans από το corporate banking.
Κατά συνέπεια, οι ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο, μέχρι να δουν τα δάνεια τους να κουρεύονται. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο όμως ότι κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr

Κιρκιζάτες Άρτας: Συνελήφθη 51χρονος με αρχαία και ναρκωτικά

Συνελήφθη στους Κιρκιζάτες Άρτας ύστερα από έρευνα που έκαναν αστυνομικοί της ομάδας δίωξης ναρκωτικών και του τμήματος Ασφάλειας ένας 51χρονος, ο οποίος είχε στην κατοχή του στα αρχαία αλλά και ναρκωτικά.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, ο 51χρονος εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε έξω από το σπίτι του, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Από αρχαία αντικείμενα
• τρία (3) χρυσά νομίσματα και
• δύο (2) χάλκινα εξαρτήματα – δακτύλιοι, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους.
Από ναρκωτικά
• ένα γυάλινο βαζάκι που περιείχε (4,10) γραμμάρια αποξηραμένης ακατέργαστης κάνναβης και
• ένα σπιρτόκουτο που περιείχε σαράντα εννιά (49) σπόρους κάνναβης.
Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, ενώ ο 51χρονος συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.