Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Αναστολή εκδηλώσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι 31 Αυγούστου


Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, τη συμβολή όλων στην κοινή προσπάθεια περιορισμού της διάδοσής του και την επιβεβλημένη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία και ασφάλεια υπαλλήλων και πολιτών και κατόπιν συνεννόησης του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  κ. Ν. Χαρδαλιά, με απόφαση (Αριθμ. Πρωτ. 110847/755) που υπέγραψε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτριος Μαυρογιώργος, από σήμερα 19 έως και την 31η Αυγούστου 2020, αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα όρια της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στους Δήμους, στην ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr


Κωνσταντίνος Πάλλας: Ευχαριστήρια επιστολή


Στις 14 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες κατά άρθρο νόμου και καταστατικού αρχαιρεσίες του ΑΣΜΕΚ ΔΟΛΙΑΝΏΝ.
Τα μέλη της Γ.Σ. έφεραν στην πρώτη θέση εκλογής, για το Δ.Σ. τον Κωνσταντίνο Πάλλα με 49 σταυρούς προτίμησης.
Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στη Γ.Σ.  για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου.
Υπόσχομαι ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επαληθεύσω τις προσδοκίες όλων, αναδεικνύοντας το συνεταιρισμό μας σε πυλώνα συσπείρωσης και ανάπτυξης του χωριού μας.

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Πάλλας

Δήμητρα Εξάρχου: Ευχαριστήρια επιστολή


Στις 14 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες κατά άρθρο νόμου και καταστατικού αρχαιρεσίες του ΑΣΜΕΚ ΔΟΛΙΑΝΩΝ.
Τα μέλη της Γ.Σ. έφεραν στην πρώτη θέση εκλογής, για το Ε.Σ την Εξάρχου Δήμητρα   με 50 σταυρούς προτίμησης.
Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στη Γ.Σ.  για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου.
Υπόσχομαι ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επαληθεύσω τις προσδοκίες όλων, αναδεικνύοντας το συνεταιρισμό μας σε πυλώνα συσπείρωσης και ανάπτυξης του χωριού μας.

Με εκτίμηση
Δήμητρα Εξάρχου

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι σήμερα, 217 νέα κρούσματα

16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τρεις θάνατοι  σήμερα, 217 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7684, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.
1765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 235 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Έξι παραβάσεις στην Ήπειρο την Τρίτη 18 Αυγούστου Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (35.268) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(10) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (3) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (296) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (22) άτομα.
(4) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας και συγκεκριμένα (2) σε Αττική, και από (1) σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (38) σχετικές παραβάσεις.
(3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (75) σχετικές παραβάσεις.
(236) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(49) στην Αττική,
(38) στη Θεσσαλονίκη,
(34) στην Κεντρική Μακεδονία,
(19) στα Ιόνια Νησιά ,
(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
(16) στη Δυτική Ελλάδα
(15) στη Θεσσαλία,
(14) στην Πελοπόννησο,
(10) στο Νότιο Αιγαίο,
  (8) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (7) στην Κρήτη,
  (6) στην Ήπειρο και
  (4) στη Στερεά Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (6.029) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (6.021) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (8) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (89) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (11) παραβάσεις. Παράλληλα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (3) καταστήματα σε Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο.
Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος) (17) έλεγχοι, με (8) παραβάσεις, (7) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και (1) για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στη Σαντορίνη (5) έλεγχοι με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα) (17) έλεγχοι, με (1) για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στην Τήνο (6) έλεγχοι, με (1) παράβαση για μη χρήση μάσκας,
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος) (20) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) (10) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στη Μύκονο (10) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις και
στη Σύρο (4) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νέα πληρωμή την Παρασκευή 21 Αυγούστου για τις αναστολές συμβάσεων του Ιουνίου


Πληρώνονται την Παρασκευή 21 Αυγούστου 56.458 εργαζόμενοι τις ειδικές αποζημιώσεις των 534 ευρώ που τους οφείλονται για Ιούνιο και Ιούλιο. Ειδικότερα εξοφλούνται για Ιούνιο και Ιούλιο 46.629 εποχικοί εργαζόμενοι που φέτος δεν επαναπροσλήφθηκαν και υπέβαλλαν μονομερή υπεύθυνη δήλωση καθώς το ξενοδοχείο ή το τουριστικό λεωφορείο που εργάζονταν πέρσι δεν επαναλειτούργησε.
Επίσης, θα εξοφληθούν 8.463 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από τους εργοδότες τους τον Ιούνιο, όπως επίσης και 1.366 εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» για το 15ήμερο 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου και περιμένουν την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος. 
Εφόσον η αναστολή διήρκεσε 30 ημέρες εντός Ιουλίου ή Ιουνίου, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει την αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η πίστωση των ποσών θα γίνει την Παρασκευή, 21 Αυγούστου. Συνολικά το κονδύλι που εκταμιεύεται είναι της τάξης των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ, και αφορά σε: 
Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου, ύψους 21.861.810 ευρώ, στους δικαιούχους το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 46.629.
Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Ιούνιο, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 1.750.434 ευρώ, στους δικαιούχους το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 8.463.
Σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 15/6/2020 – 30/6/2020 για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 194.128,46 ευρώ, στους δικαιούχους το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 1.366.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή μοτοσικλέτας


Ταυτοποιήθηκαν επιπλέον τα στοιχεία ημεδαπού συνεργού του, ενώ η μοτοσικλέτα βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της

Συνελήφθη χθες (18-08-2020) πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή μοτοσικλέτας κατά συναυτουργία.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο διερεύνησης της κλοπής, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού συνεργού του, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες μετά τα μεσάνυχτα, οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν δίκυκλη μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένη στην πόλη των Ιωαννίνων.
Μετά από επισταμένες αναζητήσεις των αστυνομικών, εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα ο ένας από αυτούς, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του άλλου.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε η μοτοσικλέτα, η οποία αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ξεκινά την Πέμπτη 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος


Ξεκινά την Πέμπτη 20 Αυγούστου η νέα κυνηγετική περίοδος 2020-21.
Η πιο σημαντική μεταβολή αφορά το αγριογούρουνο το κυνήγι του οποίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος δύναται να επιτρέπεται όλο το χρόνο και μάλιστα δίχως όριο κάρπωσης ενώ και το κρέας τους μπορεί να πωληθεί.
Πέραν των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιέργειες λόγω υπερπληθυσμού τίθεται και ζήτημα μεταφοράς της αφρικανικής πανώλης στους τους οικόσιτους χοίρους.
Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί σχετικά με το ζήτημα των μετακινήσεων λόγω πανδημίας.
Η κυνηγετική περίοδος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2021.
Κατ’ εξαίρεση η θήρα του αγριοκούνελου επιμηκύνεται έως τις 10 Μαρτίου.

Παρατείνεται έως και τις 31 Αυγούστου η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας


Με νέα ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται έως και τις 31 Αυγούστου η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων.
Παράλληλα εξακολουθούν να ισχύουν οι ΚΥΑ για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τους περιορισμούς του αριθμού των ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες τελετές, καθώς επίσης και για την αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω διενέργειας πομπής.
 Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας, λόγω κορονοϊού, προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας 1 ατόμου ανά 5 τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κολύμβηση: Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς στον ώμο


Η κολύμβηση θεωρείται από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης του σώματος, αφού οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται τόσο όσο με άλλες μορφές άσκησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο να προκύψει  κάποιος τραυματισμός. 
Μάλιστα, όσοι παραθεριστές ήταν αδρανείς όλον τον υπόλοιπο χρόνο και τώρα το καλοκαίρι το παρακάνουν από τη λαχτάρα τους να κολυμπήσουν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού του ώμου.
«Η ανατομία του ώμου είναι τέτοια που επιτυγχάνει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα, βοηθώντας στην εκτέλεση σύνθετων κινήσεων. 
Παρότι τα αθλήματα στα οποία είναι αναγκαίο το σήκωμα του χεριού πάνω από το κεφάλι είναι πολλά (π.χ. το τένις ή το βόλεϊ), σχεδόν σε όλα οι κινήσεις του χεριού που απαιτούνται περιορίζονται μόλις σε δύο ή τρεις. Αντιθέτως, η κολύμβηση έχει πολλά μοτίβα κίνησης που περιλαμβάνουν δεξιόστροφη και αριστερόστροφη περιστροφή του χεριού, καθιστώντας το άθλημα αυτό από τα πιο «επικίνδυνα» για τραυματισμό στον ώμο.