Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Παρακάλαμος: Άναμμα αποκριάτικης φωτιάς

 


Το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, άναψε η αποκριάτικη φωτιά δίπλα από το άγαλμα του Παύλου Μελά στον Παρακάλαμο.


Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα: Ευχαριστήριο

 


Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τα άτομα που ήρθαν σήμερα στο Μοναστήρι και βοήθησαν στην καθαριότητα.

 Ονομαστικά ευχαριστεί τους παρακάτω:

Νικόλαος, Γιάννης, Ελένη, Χριστίνα, Άννα, Χαλιγιάννη,

Κοντού Σπυριδούλα,  Γκόνη Στεφανία,  Κρομμύδα Διαμάντω,

Κυριάκου Σόνια, Χαλιγιάννη Σπυριδούλα.


Έλεγχοι για παράνομη εμπορία ειδών πυροτεχνίας στα Ιωάννινα

 


Κατασχέθηκαν συνολικά 6.700 πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα σε δύο διαφορετικές  περιπτώσεις

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων για την αποτροπή της παράνομης εμπορίας παντός είδους πυροτεχνίας, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων προχώρησε χθες (16-03-2024) σε δύο συλλήψεις στην πόλη των Ιωαννίνων, που αφορούν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για ημεδαπή και ημεδαπό, ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι διέθεταν προς πώληση χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής 4.050 και 2.650 τεμάχια πυροτεχνικών παιδικών αθυρμάτων, αντίστοιχα, τα οποία κατασχέθηκαν.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει:

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κάθε είδους πυροτεχνίας άνευ αδείας απαγορεύεται.

Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού.

Μην επιτρέπετε στα παιδιά να προσεγγίζουν σε χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προκληθεί ατύχημα.

Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή.        

Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 10ήμερο

 


Στη σύλληψη συνολικά 9 ημεδαπών σε 7 διαφορετικές περιπτώσεις προχώρησαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά το τελευταίο 10ήμερο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν ανάλογες δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

5 ημεδαποί από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων για κατοχή – κατά περίπτωση – κάνναβης και ναρκωτικών χαπιών,

3 ημεδαποί από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας για κατοχή κάνναβης και

ημεδαπός από την Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας για κατοχή κοκαΐνης.

Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι αλλοδαποί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παραβάσεις περί όπλων

 


Κατηγορούνται ότι τραυμάτισαν με μαχαίρι δύο ανήλικους αλλοδαπούς

Συνελήφθησαν προχθές (15-03-2024) αργά το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ανήλικοι αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν κατά τη διερεύνηση υπόθεσης τραυματισμού δύο ανήλικων αλλοδαπών με μαχαίρι, που έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια μήκους 15 εκατοστών έκαστο.

Οι δύο τραυματισθέντες αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου ο ένας από αυτούς παραμένει νοσηλευόμενος.

Οι δύο συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα για τα Κέντρα Πρόληψης

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προχώρησε ομόφωνα σε έκδοση ψηφίσματος για τα Κέντρα Πρόληψης, ύστερα από πρόταση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα και πρωτοβουλίας του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπέγκας είχε επιδιώξει να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία έκδοσης ψηφίσματος μετά από συναντήσεις με εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Αναλυτικά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ έχει ως εξής:

Πού κυμαίνονται οι τιμές των σαρακοστιανών

 


Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις τόνισε ότι σε γενικές γραμμές φέτος το καλάθι της Σαρακοστής είναι «μεσοσταθμικά ίδιο ή φθηνότερο με πέρσι».

Επιπλέον, είναι σε λειτουργία πλατφόρμα του υπουργείου e-katanalotis, όπου οι καταναλωτές μπορούν να δουν και να συγκρίνουν τις τιμές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους, ώστε να φτιάξουν το δικό τους «Καλάθι».

Πόσο θα πληρώσουμε φέτος για την απλή παραδοσιακή λαγάνα με σουσάμι;

Οι τιμές που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας:

750 γρ.: 2,80 – 3,50€

μικρή: 1,80 – 2€

Εκτιμώμενες τιμές από αρτοποιούς:

750 γρ.: 3,15 – 3,70€

μικρή: 1,90 – 2,20€

Σε τι τιμές θα βρούμε τα σαρακοστιανά στα σούπερ μάρκετ; (Από το «καλάθι της Σαρακοστής»)

Χαλβάς: 3,99 – 9,32€ / κιλό

Γαρίδα: 6,96 – 15,25€ / κιλό

Καλαμάρια: 3,47 – 12,22€ / κιλό

Θράψαλα: 5,70 – 11,48€ / κιλό

Χταπόδι: 9,48 – 18,71€ / κιλό

Σουπιά: 10,69€ / κιλό

Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους πελαργούς τα Γιάννενα


 Μια «επιχείρηση» διαφορετική από τις άλλες πραγματοποίησαν το πρωί το Τμήμα καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθαρίζοντας και επιδιορθώνοντας τη φωλιά των πελαργών, στο Τζαμί Καλούτσιανης.

Τα Γιάννενα είναι πλέον έτοιμα να υποδεχθούν τους φτερωτούς επισκέπτες της Άνοιξης, που θα βρούνε όταν καταφθάσουν ένα φιλόξενο «σπίτι» να τους περιμένει.

Με το ειδικό γερανοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής το συνεργείο έφτασε στην κορυφή του μιναρέ για να αποκαταστήσει τη φωλιά από τις φθορές που υπέστη το χειμώνα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ευχαριστεί θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη συνεργασία και την  παραχώρηση του γερανοφόρου οχήματος, καθώς στο ύψος στο οποίο βρίσκεται η φωλιά μπορούσε να προσεγγίσει μόνο το ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 έως 22 Μαρτίου

 


Κατά την περίοδο 19 έως 22 Μαρτίου, θα καταβληθούν 90.223.745 ευρώ σε 96.786 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 19 έως 22 Μαρτίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Από τις 19 έως 22 Μαρτίου θα καταβληθούν 19.800.000 ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Στις 20 Μαρτίου θα καταβληθούν 12.723.745 ευρώ σε 29.666 δικαιούχους για την πληρωμή επιδομάτων Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

25 εκατ. ευρώ σε 46.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

14 εκατ. ευρώ σε 170 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Ζίτσας

 


Με παρέλαση καρναβαλιστών, αποκριάτικα δρώμενα και τις καθιερωμένες «Τζαμάλες» θα διασκεδάσουν τις φετινές  Απόκριες όσοι βρεθούν στο Δήμο Ζίτσας.

Ο Δήμος με τη συμμετοχή τοπικών Συλλόγων και φορέων διοργανώνει το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, στην Ελεούσα το απόγευμα της Κυριακής (17/03/2024) θα πραγματοποιηθεί παρέλαση καρναβαλιστών. Η έναρξη θα δοθεί στις 5 το απόγευμα από την πλατεία στο παλιό Δημαρχείο με γαϊτανάκι από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου. Θα ακολουθήσει παρέλαση με προορισμό τη «Τζαμάλα» στον προαύλιο χώρο του Λυκείου όπου θα στηθεί αποκριάτικο γλέντι με γαϊτανάκι από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου, χορούς και δρώμενα.

 Παράλληλα, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς σε 25 χωριά του Δήμου (ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ, ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΑ, ΑΣΦΑΚΑ, ΒΛΑΧΑΤΑΝΟ, ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ, ΒΟΥΤΣΑΡΑ, ΓΑΡΔΙΚΙ, ΓΙΟΥΡΓΑΝΙΣΤΑ, ΓΚΡΙΜΠΟΒΟ, ΓΡΑΝΙΤΣΑ, ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ, ΔΟΒΛΑ, ΖΙΤΣΑ, ΖΩΟΔΟΧΟ, ΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΚΑΤΩ ΛΑΨΙΣΤΑ, ΚΛΗΜΑΤΙΑ, ΚΟΥΡΕΝΤΑ, ΛΕΥΚΟΘΕΑ, ΛΙΘΙΝΟ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΡΑΔΟΒΙΖΙ, ΡΟΔΟΤΟΠΙ, ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟ) θα ανάψουν τις καθιερωμένες «Τζαμάλες» και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ξεφαντώσουν όπως προστάζουν τα έθιμα της Αποκριάς.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, την Τρίτη 19 Μαρτίου, ώρα 9:30

Σας καλούμε την 19-03-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 9:30 στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Έγκριση του Πρακτικού 2ο/12-03-2024 της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 2ου Υποέργου «Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίου άρδευσης αρδευτικό Α2 – χαμηλής ζώνης ΤΟΕΒ Λάμαρης (Μάγισσα)», προϋπολογισμού € 1.340.000,00 με ΦΠΑ, της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου ΤΟΕΒ Λάμαρης», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036171880 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Έγκριση του από 06-03-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 13-02-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Εξοχής Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 176.612,90 χωρίς  Φ.Π.Α.

Έγκριση του από 08-03-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 01-03-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 1ου υποέργου «Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου – Αγωγοί μεταφοράς νερού από το αντλιοστάσιο του Αγ. Γεωργίου» προϋπολογισμού € 784.845,81 με ΦΠΑ της ομώνυμης πράξης, με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036174270 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (18– 24/3/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (18 έως 24 Μαρτίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ 19/03/2024      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.  08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  20/03/2024

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    21/03/2024

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο.    08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       22/03/2024          

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  23/03/2024

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ 19/03/2024      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  20/03/2024

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    21/03/2024

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/03/2024     

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες.      18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  23/03/2024

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  18/03/2024         

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος   18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ        19/03/2024         

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές         18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  20/03/2024         

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ    21/03/2024         

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       22/03/2024

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΤΡΙΤΗ 19/03/2024

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  20/03/2024         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    21/03/2024         

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 22/03/2024     

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας-Κερασώνας-Αγ. Γεώργιος-Δρυόφυτο-Παντάνασσα-Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  23/03/2024         

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.          08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 19/03/2024      

Φανερωμένη-Γηρομέρι-Μαυρονέρι-Κάτω Ξέχωρο-Κερασοχώρι-Παλαμπάς –  Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  20/03/2024         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ    21/03/2024         

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.  08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/03/2024     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά.   18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   24/03/2024         

Σαμονίδα – Τσαγγάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκουλιοί – Γλυκή.        08:00-15:00.

Με σύγχρονο σύστημα σεισμικών ερευνών για υποθαλάσσιες έρευνες εξοπλίστηκε το ΕΛΚΕΘΕ

 


Με ένα σύγχρονο και ισχυρό ερευνητικό σύστημα για την έρευνα και κατανόηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων, εμπλουτίστηκε πριν από λίγες ημέρες ο ερευνητικός εξοπλισμός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε!

Πρόκειται για το νέο συστήμα πολυκαναλικών σεισμικών τομών ανάκλασης (multi-channel seismic reflection profiles) το οποίο τοποθετήθηκε στο Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ.

«Με το νέο πολυκαναλικό σύστημα αναβαθμίζονται δραστικά οι ερευνητικές δυνατότητες αφενός, γιατί αυξάνεται το βάθος διείσδυσης του ηχητικού σήματος σε τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα κάτω από τον θαλάσσιο βυθό και αφετέρου γιατί βελτιώνεται δραστικά η ποιότητα των σεισμικών δεδομένων» αναφέρει ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, Γεωλόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε και Επιστ. Υπεύθυνος του προγράμματος «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου».

Ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου

Το σύνθετο αυτό σύστημα αποτελείται από δύο ηχητικές πηγές “airgun” μέγιστου συνολικού όγκου 5 λίτρων (300 κυβ. ίντσες), έναν αεροσυμπιεστή 250 bar που παρέχει αέρα στα airguns, ένα βαρούλκο με υδρόφωνο 24 καναλιών και συνολικού μήκους 350 μέτρων, την μονάδα ψηφιακής καταγραφής και την μονάδα επεξεργασίας των σεισμικών τομών.

Η εγκατάσταση του νέου συστήματος πολυκαναλικών σεισμικών τομών ανάκλασης (multi-channel seismic reflection profiles) στο ωκεανογραφικό σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Η εγκατάσταση στο Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ διήρκεσε δύο εβδομάδες στο λιμάνι του Πειραιά και ολοκληρώθηκε με τριήμερες δοκιμές εν πλω και σε πραγματικές συνθήκες θαλάσσιας έρευνας.