Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

 


«Αγαπητές Συνδημότισσες, Αγαπητοί Συνδημότες,

Αποχαιρετούμε μία ακόμη δύσκολη χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πατρίδα μας, τον πλανήτη και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Κάθε τέλος όμως μας φέρνει μπροστά σε μία νέα αρχή με την προσδοκία το αύριο να είναι καλύτερο. Κάθε ελπίδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε δύναμη όταν η πορεία είναι κοινή κι εμείς έχουμε μάθει να δίνουμε αντάμα τις μάχες μας για το καλό του Δήμου Πωγωνίου. Μαζί ανταπεξήλθαμε στα δύσκολα κι έτσι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Το 2024 είναι η πρώτη μέρα από τη νέα πενταετία για τον παραμεθόριο και όμορφο Δήμο μας. Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και στα όσα έχουμε σχεδιάσει, συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι και την ίδια εργατικότητα να υλοποιούμε την αναπτυξιακή πορεία και ευημερία της περιοχής μας. Αλλάζουμε χρόνο αλλά δεν αλλάζουμε στόχο. Το στοίχημα που βάλαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια έχει ήδη κερδηθεί.

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς ας αναζητήσουμε όλοι μέσα μας το Φως που θα μας οδηγήσει μπροστά.

Γυρίζουμε σελίδα αλλά κρατάμε μέσα μας την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ελπίδα.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία, ευτυχία, προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και ευημερία.

Να είναι το 2024 μια χρονιά ειρηνική και δημιουργική.

Καλή Χρονιά! Χρόνια πολλά!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κων/νος Καψάλης»

Υπουργείο Εσωτερικών: Έκπτωτοι του αξιώματός τους οι αιρετοί αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους

 


Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών (άρθρο 11 Ν.4804/2021) αναφέρεται στους τρόπους και τις διαδικασίες της εξόφλησης των χρεών των αιρετών των δημοτικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις από 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνουν νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο: «Με τις νέες ρυθμίσεις, που έχουν αναδρομική ισχύ από τη δημοσίευση του ν. 4804/2021, οι αιρετοί οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές που είχαν πριν την εκλογή τους και υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ έως την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών αρχών, δηλαδή έως και την 1η.1.2024, λόγω όμως της εξαιρέσιμης αργίας έως και 2.01.20242.

Νέα απάτη με παραπλανητικό sms δήθεν από τα ΕΛΤΑ

 


Νέα απάτη με δόλωμα δήθεν λάθος διεύθυνση πακέτου από τα ΕΛΤΑ. Απατεώνες επιχειρούν να αξιοποιήσουν την αυξημένη διακίνηση προϊόντων και δώρων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών αλλά και των ΕΛΤΑ κατά την εορταστική περίοδο και στέλνουν παραπλανητικά SMS τα οποία περιέχουν και ένα url προκειμένου να πατήσουν τα υποψήφια θύματα.

To μήνυμα απάτης από τα ΕΛΤΑ

Το μήνυμα που έχουν λάβει  το τελευταίο 24ωρο αρκετοί πολίτες είναι από τον αριθμό 6947973105 και αναφέρει τα εξής: « Ελληνική ανάρτηση: Σημειώστε ότι δεν μπορούμε να σας παραδώσουμε το προϊόν λόγω λανθασμένης διεύθυνση παράδοσης. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να διορθώσετε αμέσως τις πληροφορίες  https://qrco.de/befZTT?QΑν=nSba6YkTYx

Μόλις τα δεδομένα   διορθωθούν, θα σας τα στείλουμε ξανά αμέσως! Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σας εύχονται καλή μέρα».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, ώρα 09:00

 


Την Παρασκευή  29-12-2023 και ώρα 09:00  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 24-10-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή κόμβων στην διασταύρωση της επαρχιακής οδού 8 (Λούρος – Πολυστάφυλο) και στο Γοργόμυλο ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού 1.380.000,00 € ΦΠΑ.

Έγκριση του από 27-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Εγνατίας Οδού», προϋπολογισμού € 300.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Δήμος Πωγωνίου: Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή

 


Όρκο πίστης στην Πατρίδα και υπακοής στο Σύνταγμα και τους Νόμους έδωσαν χθες Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Ενοτήτων.

Η τελετή ορκωμοσίας τελέστηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου σε ευχάριστο κλίμα, γεμάτο αισιοδοξία για τη νέα θητεία που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Την τελετή πραγματοποίησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Χρυσόστομο Τραϊκάπης που μετά το πέρας του τελετουργικού ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία.

Ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και υπογράμμισε ότι ανοίγεται μπροστά μία πενταετία με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Παράλληλα καλωσόρισε παλιούς και νέους εκλεγμένους στη μεγάλη οικογένεια του Δήμου Πωγωνίου.

«Η νέα θητεία έρχεται με πολλές προκλήσεις. Η μείωση των πόρων και η απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων είναι μερικά μόνο στοιχεία που συνθέτουν το δύσκολο έργο μας. Καλωσορίζω στη μεγάλη οικογένεια του Δήμου Πωγωνίου όλους τους παλιούς και νέους εκλεγμένους και δηλώνω βέβαιος ότι θα υπάρξει συμπόρευση καθώς ο στόχος μας είναι κοινός.

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε τη σύμβαση του έργου Πηγάδια-γέφυρα Πλάκας

 


Υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τη σύμβαση για το έργο Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας, συνολικού προϋπολογισμού 23,6 εκ. ευρώ.

Μεγάλο ποσοστό του έργου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή του από την ανάδοχο εταιρεία ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ.

Πρόκειται για ένα δύσκολο κι απαιτητικό έργο, που η ολοκλήρωσή του, θα δώσει άλλη ώθηση στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.

Ποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος συμφέρει να επιλέξουν οι καταναλωτές

 


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος και οι περισσότεροι φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει το χρώμα που θα διαλέξουν. Από τη στιγμή που οι κρατικές ενισχύσεις κόβονται, την Πρωτοχρονιά του 2024 οι κατηγορίες τιμολογίων γίνονται πλέον τέσσερις.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές καλούνται να διαλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο, το πράσινο ειδικό, το κίτρινο κυμαινόμενο και το πορτοκαλί δυναμικό. Καθένα από τα τέσσερα διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια θα πουλάει και σε διαφορετική τιμή την κιλοβατώρα, με τον καταναλωτή να καλείται να επιλέξει ποιο επιθυμεί.

Μπλε τιμολόγιο:

Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης,

Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,

Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων,

Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης, και είναι πιο ακριβό

Παράταση στην ισχύ του Market Pass

 


Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024 οι νέες αιτήσεις

Σύμφωνα με ΚΥΑ προβλέπεται και η παράταση των αιτήσεων, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π., για την καταβολή του Market Pass

Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης του Market Pass, ενώ παράταση έλαβε και η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται η παράταση των αιτήσεων, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π., για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, ώρα 12:00

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρακαλείσθε, όπως προσέλθετε στο κατάστημα της Περιφέρειας Ηπείρου (Διοικητήριο, Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα)  την    Ιανουαρίου  2024,  ημέρα  Τρίτη και ώρα  12.00, ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 165 και 175 του ν. 3852/2010, όπως  αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 14 και 19 του ν. 5056/2023:

1)  Εκλογή μελών του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου  Ηπείρου.

2)  Εκλογή μελών Περιφερειακής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.

Η  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΑΓΝΗ  ΝΑΚΟΥ-ΔΑΣΟΥΛΑ

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου

 


Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00- 15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

«Από στόμα σε στόμα» η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα

 


Στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της Αγοράς Μοδιάνο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η παρουσίαση του βιβλίου «Από στόμα σε στόμα», που υπογράφουν η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η γνωστή δημοσιογράφος, συγγραφέας και life coach κ. Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου.

Για την αξία της ελληνικής διατροφής και τη συμβολή του βιβλίου στη διάδοσή της μίλησε η δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Μιλάνο.

Ο Σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου υπογράμμισε την αξία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και την συμβολή των συντελεστών του βιβλίου στην προσπάθεια διαφύλαξης των «θησαυρών» της.

Η  φωτογράφος και foodstylist Ελισάβετ Δελεχά μίλησε για την συνεργασία της στο συγκεκριμένο βιβλίο και την εμπειρία της κατά την διάρκεια της δημιουργίας του.

Οι συντελεστές του βιβλίου κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου συζήτησαν για την ιδέα της δημιουργίας αυτού του βιβλίου, που αναδεικνύει τον πλούτο και την σοφία των παραδοσιακών συνταγών του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα μας ξαναμαθαίνει τα τοπικά μας προϊόντα, που έχουν υψηλή διατροφική αξία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη.