Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ''Oμάδας πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ στο Πωγώνι''

Μπορεί να μην γνωρίζουνε όλοι τι σημαίνει ακριβώς Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ).
Το πιο τραγικό όμως είναι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε και οι κάτοικοι των περιοχών που τους αφορά άμεσα, που ο τόπος τους έχει επιλεγεί από κάποιους, για αυτόν τον σκοπό, για την δημιουργία ΕΟΖ !
Μια τέτοια περιοχή είναι το Πωγώνι, ο Δήμος Πωγωνίου συγκεκριμένα ! Ενώ έχουν προχωρήσει αρκετά οι «διαπραγματεύσεις» για το θέμα της ΕΟΖ
Πωγωνίου, οι κάτοικοι έχουν βαθιά μεσάνυχτα.
Αυτό δεν είναι τυχαίο!
Ευτυχώς που υπάρχουν και «οι γρηγορούντες», με πρώτους ίσως και καλύτερους τους ανθρώπους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, οι οποίοι είναι κάθετα ενάντια, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ΕΟΖ, όχι μόνο θεωρητικά, νομικά αλλά και στην πράξη!
Έχουν υπ οψιν τους τις εμπειρίες των άλλων χωρών όπου εφαρμόστηκε το καθεστώς των ΕΟΖ ειδικά σε χώρες του τρίτου κόσμου !
Υπάρχουν όμως και οι θιασώτες της ΕΟΖ, που προσπαθούνε να μας πείσουν ότι η ΕΟΖ Πωγωνίου, ειδικά του Πωγωνίου , θα είναι διαφορετική απ ότι είναι οι αντίστοιχες του Μπαγγλατές, του Πακιστάν, της Ουκρανίας, της Κίνας κλπ. γιατί αυτοί έχουν λέει τρομερές δυνατότητες (αλλά και ικανότητες προφανώς ) να θέσουν κόκκινες γραμμές και όρους.
Και εδώ αναρωτιέται κανείς :
Όρους ως προς τι;
Στα εργασιακά , στα φορολογικά , στα της διοίκησης;
Αυτά έχουν ρυθμιστεί εδώ και καιρό από πάνω η πιο σωστά από έξω, τι θα μπορέσουν αυτοί να αλλάξουν και μάλιστα κατόπιν εορτής!
Οι άλλοι , οι γρηγορούντες που λέμε και που είναι ενάντια στην ΕΟΖ υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο :
Πιστεύουν ότι με την σημερινή δραματική για την χώρα μας κατάσταση η ΕΟΖ Πωγωνίου (και όποιας άλλης ΕΟΖ στην Ελλάδα) θα είναι πολύ χειρότερη από τις ΕΟΖ του τρίτου κόσμου.
Οι θιασώτες , οι υποστηριχτές της ΕΟΖ Πωγωνίου ισχυρίζονται ότι με την ΕΟΖ θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο προφανώς των κατοίκων της περιοχής!
Σε μια εποχή που και λόγω μνημονίου όλοι βλέπουμε πόσο κατεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, κάθε φορά που μειώνονται οι μισθοί και τα μεροκάματα, οι κύριοι αυτοί μας λένε ότι θα ανέβει το βιοτικό μας επίπεδο, αν οι μισθοί θα πιάσουν το επίπεδο των μισθών του Μπανγγλαντές.
Με το μνημόνιο μας έκοψαν τα πόδια , με την ΕΟΖ θέλουν να μας κόψουν και τα χέρια!
Σε κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε δεν τόλμησαν να δημιουργήσουν ΕΟΖ. Το πρώτο πείραμα τους αρχίζει από την Ελλάδα, αρχίζει από το Πωγώνι, από το Καλπάκι και αυτό επίσης δεν είναι τυχαίο.
Ποια είναι αλήθεια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των άμεσα. ενδιαφερομένων.
Οι κάτοικοι του Πωγωνίου είναι ανημέρωτοι , τραγικά ανημέρωτοι, κι αυτό λέμε ακόμη μια φορά δεν είναι τυχαίο !
Ελάχιστοι γνωρίζουν π.χ ότι την 27-12-2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:30 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ετοιμάζεται :
Η Έγκριση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πωγωνίου - Περιφέρειας Ηπείρου και ΠΕΔ Ηπείρου, για τη διερεύνηση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή.
Αυτό είναι το πρώτο θεσμικό τους βήμα !
Μας προκαλεί κατάπληξη γιατί ένα θέμα, τεράστιας σημασίας, ένα θέμα που θα σημαδέψει την μοίρα αυτού του τόπου για δεκαετίες ίσως, μπαίνει για «συζήτηση», για «διερεύνηση» την περίοδο του χειμώνα , και μάλιστα των εορτών, ενώ θα έπρεπε να έρθει για συζήτηση την περίοδο του καλοκαιριού για να είναι εδώ και οι ξενιτεμένοι μας, μας προκαλεί κατάπληξη γιατί το ζήτημα της ΕΟΖ που θα έπρεπε να αποτελέσει μοναδικό θέμα μιας συνεδρίασης, μπαίνει για συζήτηση δίπλα από τα θέματα των όμβριων υδάτων του Κρυονερίου και δίπλα από το θέμα της τοποθέτησης του μποιλερ στην Κοινότητα της Ιερομνήμης !
Κάτι δεν πάει καλά !
Αγαπητοί συμπατριώτες ! Ας είμαστε όλοι εκεί, στις 27-12-2012 στις 17.30 ! Είναι η στιγμή της ευθύνης όλων μας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα !
Να ζητήσουμε πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση : Στο ζήτημα της ΕΟΖ Πωγωνίου : Ποιος προσέγγισε , ποιόν , πότε , που , και πώς;
Να ζητήσουμε ονόματα , ημερομηνίες, διευθύνσεις .

Υ.Γ: Στην Ουκρανία διώξανε άρον-άρον τις ΕΟΖ που είχαν εγκατασταθεί εκεί μετά την κατάρρευση , γιατί μεταξύ των άλλων είχαν γίνει και θερμοκήπιο τεράστιας διαφθοράς . Μερικοί. μάλιστα είναι και στη φυλακή !

Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ στο Πωγώνι

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση Δ.Σ. την 27 Δεκεμβρίου 2012

`Εχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί τη Πέμπτη 27η Δεκεμβρίου 2012, και ώρα 17.30.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί στo KAΛΠΑΚΙ και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου [Παιδικός Σταθμός].

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

   1. Aποδοχή επιχορηγήσεων από ΥΠΕΣΔΔΑ.
2. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού οικ. ετ. 2012.
3. Έγκριση διακοπής μισθώματος κτιρίου στέγασης Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.
4. Έγκριση διακοπής εργασιών του αναδόχου του έργου: «Κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στο Τ.Δ. Μαυροπούλου.»
5. Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων υδάτων στην Τ.Κ. Κρυονερίου»
6. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής & Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Εγκατάσταση αερισμού - τοποθέτηση μπόϊλερ & συντήρης Η/Μ εγκαταστάσεων Τ.Δ. Ιερομνήμης».
7. Έγκριση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πωγωνίου – Περιφέρειας Ηπείρου και ΠΕΔ Ηπείρου, για τη διερεύνηση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή.
8. Σχετικά με το γήπεδο 5Χ5 της Τ.Κ. Δελβινακίου [Ότι ανήκει στο Δήμο Πωγωνίου].
9. Έγκριση παράτασης του συνολικού χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας της Προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη «Εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων οικισμού Κεφαλοβρύσου», μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου [πρώην Δήμο Άνω Πωγωνίου] με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων [ΠΕΔ] Ηπείρου [πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ιωαννίνων].
10. Έγκριση παράτασης του συνολικού χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας της Προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη «Φυσιολατρικής διαδρομής Χαράδρας Καταρράκτη – Θεογέφυρου», μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου [πρώην Δήμο Άνω Καλαμά] με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων [ΠΕΔ] Ηπείρου [πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ιωαννίνων].
11. Έγκριση παράτασης του συνολικού χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας της Προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη «Ανάδειξης – ανάπλασης ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι», μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου [πρώην Δήμο Άνω Καλπακίου] με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων [ΠΕΔ] Ηπείρου [πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ιωαννίνων].

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις και κρατικές ενισχύσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ

Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ  στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.000 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις και κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται κυρίως για αποζημιώσεις ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, για ζημιές στη φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, καύσωνας, βροχόπτωση, πλημμύρα, χαλάζι ανεμοθύελλα κ.λ.π.), καθώς και κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους 1,2 εκ. ευρώ για ζημιές, κυρίως από πυρκαγιές στο φυτικό κεφάλαιο και τις αγροτικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.
Οι πληρωμές αυτές αφορούν κυρίως αγρότες των νομών Κορινθίας, Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Ηλείας, Ημαθίας, Καστοριάς, Καβάλας, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρεβέζης, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ροδόπης, Σερρών και Τρικάλων.
Η επόμενη πληρωμή έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του 2013.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ «ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ»: Διοργανώνει παιδικό πάρτι το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στο “PLEGMA” CLUB


ΟΧΙ ΕΟΖ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

Στην Ήπειρο της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και των μνημονίων αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι τοπικοί άρχοντες με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι.
Δε μας φτάνει το «σώσιμο» που μας έχουν κάνει ως τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έρχεται να προστεθεί κι αυτό της δημιουργίας ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου με τις ευλογίες του Δημάρχου Πωγωνίου, του Περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ.
Τρίβουν τα χέρια τους οι ξένες και ντόπιες εταιρίες και επιχειρήσεις.
Αφού δεν μπορεί με μιας να γίνει ΕΟΖ όλη η Ελλάδα,ας είναι για αρχή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
 Τι το καλύτερο γι’ αυτούς.
 Να βρίσκουν πρόθυμους για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.
 Για να βρουν διέξοδο από την κρίση σε βάρος της εργασίας με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.
Πλανώνται αν νομίζουν ότι η τεράστια ανεργία της περιοχής θα οδηγήσει τους κατοίκους να συναινέσουν στο να γίνει το Πωγώνι κάτι που να θυμίζει χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας,της Αφρικής ή της Ανατολικής Ευρώπης.
Aν ζήλεψαν οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες τις ΕΟΖ της Μαδαγασκάρης, της Ινδίας ή της Νότιας Αφρικής την εποχή του απαρτχάιντ ας μας το πουν ξεκάθαρα κι ας βγάλουν από το λεξιλόγιό τους τις τόσο ταλαιπωρημένες λέξεις «ανάπτυξη» και «καταπολέμηση της ανεργίας».
Χορτάσαμε να τις ακούμε από τους κυβερνώντες τόσα χρόνια.
Για μας δεν πρέπει να προχωρήσει ένα τόσο εφιαλτικό σχέδιο.
Και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει με τους εργαζόμενους, τους άνεργους κι όλους τους κατοίκους του Πωγωνίου.
Θα είμαστε παρόντες στους αγώνες αυτούς με όλα τα διαθέσιμα κινηματικά και πολιτικά μέσα.
ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

«Φτωχότερη» η Πωγωνιανή χωρίς τον Θωμά Ζαμπέλα


Έχασε τη μάχη ο πρώην Κοινοτάρχης
Με βαρύ πένθος αποχαιρετά το 2012 η Πωγωνιανή και η ευρύτερη περιοχή της,  καθώς θρηνεί την απώλεια του επί σειρά ετών Προέδρου της Θωμά Ζαμπέλα.
Ο θάνατός του αιφνιδίασε τους συντοπίτες του, αφού τίποτε δεν έδειχνε ότι ο σφριγηλός – παρά τα 83 του χρόνια Θωμάς – όταν πριν λίγες εβδομάδες τους αποχαιρετούσε για ένα σύντομο ταξίδι στην Αθήνα, θα κατέληγε σε νοσοκομείο, μετά από μια επέμβαση ρουτίνας, όπως ήταν η αφαίρεση χολής. Η μετεγχειρητική του κατάσταση ήταν ωστόσο απρόβλεπτη και μη αντιμετωπίσιμη και έτσι συγγενείς και φίλοι – κυρίως απόδημοι- το περασμένο Σάββατο τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου και ετάφη.
Ο Θωμάς Ζαμπέλας, άφησε ανεξίτηλη τη «σφραγίδα» του στην Πωγωνιανή όπου έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του. Αρχικά ως ταχυδρομικός υπάλληλος και μετά τη συνταξιοδότησή του και  επί δύο συναπτές τετραετίες, πρόεδρος της Κοινότητας. Από όλες τις θέσεις και τα αξιώματα που υπηρέτησε τα γνωρίσματά του ήταν πάντα ίδια:  Διακρινόταν για την εντιμότητα, την προθυμία και το  ζήλο   για την εξυπηρέτηση  του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του πρωτοστάτησε σε πλείστες πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της επαρχίας και κατέβαλλε τεράστιες προσωπικές προσπάθειες, για την ίδρυση και λειτουργία των Σχολών Λάτση, που για σχεδόν είκοσι χρόνια έδωσε άλλη πνοή στην περιοχή και στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Κοινότητας, συνέχισε – μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του βίου του - να αγωνίζεται για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και της λειτουργίας του Τελωνείου Δρυμάδων.
Ο Θωμάς Ζαμπέλας ευτύχησε να έχει μια ιδιαίτερα δεμένη οικογένεια με τις δύο κόρες του να εργάζονται σήμερα στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΟΓΑ: Σήμερα Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, η καταβολή του επιδόματος των τριτέκνων

Το επίδομα στις τρίτεκνες καθώς και τις πολύτεκνες οικογένειες θα καταβληθεί σήμερα Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, έπειτα από καθυστέρηση 10 ημερών, αφού υπήρχαν τεχνικά προβλήματα στην καταβολή του στις 17 Δεκεμβρίου.
Το επίδομα που ανέρχεται σε 44 ευρώ το μήνα θα καταβληθεί σε 44.034 οικογένειες που το δικαιούνται.

Νέες μειώσεις μισθών από την πρωτοχρονιά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς είναι και πάλι οι  φόροι για τους συνήθεις υπόπτους, όσους δηλαδή δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και έτσι επωμίζονται τα φορολογικά βάρη.
Με την αρχή του χρόνου αλλάζει και πάλι η παρακράτηση φόρου στα μηνιαία εισοδήματα. Επιβαρύνονται πλέον όσοι είναι άγαμοι και έχουν εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και όσοι έχουν δυο παιδιά που θα χάνουν σχεδόν 20 ευρώ το μήνα.
Μόνο όσοι έχουν εισοδήματα ως 20.000 θα έχουν όφελος, ενώ εφέτος λόγω της κατάργησης των δώρων υπάρχει σημαντική διαφορά στην παρακράτηση φόρου μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι
Εισόδημα παρακράτηση 2012- παρακράτηση 2013
9.000                  28 ευρώ                               0
11.000                42 ευρώ                              22 ευρώ
12.000                49 ευρώ                             38 ευρώ
14.000                74 ευρώ                             69 ευρώ
16.000               100 ευρώ                          100 ευρώ
20.000               170 ευρώ                           162 ευρώ
25.000               258 ευρώ                           267 ευρώ
30.000               374 ευρώ                           415 ευρώ
40.000              620 ευρώ                            710 ευρώ
50.000              888 ευρώ                            1.000 ευρώ

Δημόσιοι υπάλληλοι
Εισόδημα παρακράτηση 2012- παρακράτηση 2013
9.000                     32 ευρώ                          0
11.000                   49 ευρώ                        26 ευρώ
12.000                   57 ευρώ                       44 ευρώ
14.000                  87 ευρώ                        80 ευρώ
16.000                 116 ευρώ                      116 ευρώ
20.000                 198 ευρώ                       189 ευρώ
25.000                  301 ευρώ                      312 ευρώ
30.000                 436 ευρώ                       484 ευρώ
40.000                 724 ευρώ                       829 ευρώ
50.000                1.035 ευρώ                    1.173 ευρώ

Μέχρι 31 Ιανουαρίου οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα

Λήγει στις 31  Ιανουαρίου του 2013 η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να δηλώσουν τα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα τους, καθώς, για την ένταξη στο νόμο (Ν.4014/2011) που αφορά στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα η υπόθεση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, εξελίχθηκε από παράταση σε παράταση, όχι μόνο λόγω της τεράστιας αδυναμίας του κόσμου να πληρώσει, αλλά και των τεχνικών δυσκολιών που παρατηρήθηκαν προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία καταγραφής των δικαιούχων.
Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος που ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία του να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, δεν έχει πιάσει ούτε τους βασικούς στόχους στα πλάνα που είχε θέσει, αφού η συμμετοχή του κόσμου στην όλη διαδικασία της τακτοποίησης είναι εντυπωσιακά χαμηλή.