Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση μέχρι 31 Μαΐου για τα Σχέδια Βελτίωσης

 


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους για την έκδοση απόφασης από το ΥΠΑΑΤ με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου και ώρα 13.00 η προθεσμία για   υποβολή των αιτήσεων στήριξης για τα Σχέδια Βελτίωσης   (2η Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 534/13-3-2023 Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα στο Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», της Δράσης 4.1.5 : «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ της Ελλάδας 2014-2022). Αιτήματα απο-οριστικοποίησης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 29/5/2023 και ώρα 13:00 ύστερα από υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι όποια αίτηση στήριξης από οριστικοποιηθεί θεωρείται ως μηδέποτε υποβληθείσα εκτός και αν οριστικοποιηθεί ξανά.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο άνδρες, κατηγορούμενοι – κατά περίπτωση – για απόπειρα δωροδοκίας, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση

 


Συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας δύο άνδρες, κατηγορούμενοι  – κατά περίπτωση – για απόπειρα δωροδοκίας, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες επέβαιναν ως οδηγός και συνεπιβάτης σε δίκυκλο μοτοποδήλατο, έχοντας μαζί τους και δεύτερο συνεπιβάτη, όταν ο οδηγός δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησε να διαφύγει το έλεγχο.

Οι αστυνομικοί ακολούθησαν το μοτοποδήλατο και το ακινητοποίησαν σε κοντινή απόσταση, προβαίνοντας στη σύλληψη του οδηγού αλλά και ενός εκ των συνεπιβατών, ο οποίος επιχείρησε να προσφέρει στους αστυνομικούς χρηματικό ποσό 50 ευρώ, προκειμένου να παραλείψουν τις νόμιμες ενέργειες σε βάρος τους.  

Βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Το γεγονός και μόνο ότι 80% του πληθυσμού ζει με κουπόνια είναι λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

 


Ο υποψήφιος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολίασε σήμερα την επικαιρότητα στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στην εκπομπή «Αυτός, αυτή και τα πειστήρια», με τους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο.

Για ποιο λόγο πρέπει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική συμμαχία ο πολίτης της μεσαίας τάξης, ο εξουθενωμένος πολίτης που αγωνίζεται και δεν έχει να βγάλει το μήνα:

Υπάρχει μία πραγματικότητα εξαιρετικά δεινή για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ένα μεγάλο ποσοστό του που βιώνει αυτόν τον εξευτελισμό και το λέω ως άνθρωπος ο οποίος αγωνίστηκα για τα επιδόματα των αναπήρων αλλά πάντα προσπαθούσαμε να τα θεσμοθετήσουμε.

Γιατί το να είναι ένας άνθρωπος επιδοτούμενος, είναι μία εξαιρετικά δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξανάγκασε τον ελληνικό λαό, αυτόν τον περήφανο λαό να ζει με επιδόματα. 

Το γεγονός και μόνο ότι 80% του πληθυσμού ζει με κουπόνια είναι λόγος να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Θερμά συλλυπητήρια για το χαμό του Κωσταντίνου Τώνη

 


Σήμερα η οικογένεια του Πωγωνάτου αλλά και όλη η κοινωνία του Δελβινακίου βυθίστηκε στη θλίψη.

Έφυγε από τη ζωή ο Κωσταντίνος Τώνης.

Ο δικός μας Κωτσοτώνης πέρασε επί σειρά ετών  από όλα τα πόστα της ομάδας μας τόσο σαν ποδοσφαιριστής και προπονητής όσο και σαν μέλος του Δ. Σ..

Πάνω από όλα όμως υπήρξε γνήσιος φίλος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις την ομάδα του χωριού μας.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα για το θάνατο του υπαλλήλου Κων/νου Τώνη

 


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του υπαλλήλου του Κων/νου Τώνη, ο οποίος υπηρέτησε με ιδιαίτερο ζήλο και ευσυνειδησία τον Δήμο Πωγωνίου, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

– Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων του Δήμου Πωγωνίου στους οικείους του εκλιπόντος.

– Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τέλεση της εξόδιας ακολουθίας του.

– Να κατατεθεί στεφάνι στη  μνήμη του.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Επαφές της Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα με τους πολίτες του Δήμου Δωδώνης

 


Συνεχίζονται οι επαφές με τους πολίτες από την υποψήφια Βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Έτσι χθες βρέθηκε σε τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Δωδώνης.

Συζήτησε με τους κατοίκους στα χωριά Ψήνα, Τύρια, Ελευθεροχώρι,  Πολύγυρο, Δωδώνη,  Δραμεσιοί, Μελιγγοί για τις δυσκολίες της καθημερινότητας και την προσπάθεια εξεύρεσης εφικτών λύσεων.

Στην Π.Ε. Πρέβεζας για επαφές με κατοίκους, φορείς και επιχειρήσεις ο Σπύρος Ριζόπουλος

 


Σειρά επαφών και επισκέψεων σε περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας είχε τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.

Η αρχή έγινε το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στο Μιχαλίτσι, καλεσμένος του προέδρου της τοπικής κοινότητας για την γιορτή, Δημήτρη Κωστή.

Εκεί, μετά τη δοξολογία συναντήθηκε με κατοίκους και αντάλλαξε απόψεις για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα και την Ήπειρο.



«Τέτοιου είδους επισκέψεις είναι συνήθως εθιμοτυπικές. Το γεγονός όμως ότι η συζήτηση που είχαμε με τους κατοίκους για την πολιτική κατάσταση στην χώρα από την μεταπολίτευση και μετά καθώς και για τα προβλήματα της Ηπείρου ήταν πολύ ποιοτική μου έκανε θετική εντύπωση. Ήταν πραγματικά μια αχτίδα φωτός στην παραπολιτική που κατατρώει συνήθως τους ηπειρώτες», δήλωσε ο κ. Ριζόπουλος.



Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έφτασε στο Θεσπρωτικό όπου είχε μια εγκάρδια συζήτηση με τον πρόεδρο του Πολυστάφυλλου, Κώστα Καραβίδα κυρίως για τα  προβλήματα της περιοχής και το μεγάλο στρατηγικό οδικό έργο στην περιοχή της Λάκας Σουλίου.

Ο κ. Ριζόπουλος θύμισε ότι ένα έργο που έχει βαλτώσει εδώ και 20 χρόνια ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά τις πρώτες επισκέψεις του ιδίου από το 2018 σε Ρωμανό και Σιστρούνι, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει δοθεί οριστική λύση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Η περιφερειακή αρχή ακόμα κωλυσιεργεί. Δεν έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής του αρχικού σχεδίου. Με την ύπαρξη της Ιόνιας οδού πρέπει να αλλάξει η χάραξη», είπε ο κ. Ριζόπουλος στον κ. Καραβίδα, ο οποίος συμφώνησε.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, βρέθηκε στην Πρέβεζα στη δοξολογία που τελέστηκε για τους πεσόντες της εθνικής αντίστασης.

Τέλος, το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΒΕ, παράρτημα της νορβηγικής πολυεθνικής εταιρίας foppen, μιας μονάδας επεξεργασίας Σολωμού στην Πρέβεζα με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

Αδελφοποίηση του Δήμου Πωγωνίου με τον Δήμο Αγίας Νάπας, την Τετάρτη 17 Μαΐου, στις 10:00 π.μ., στο Δημαρχείο Δελβινακίου

 


Ο Δήμος Πωγωνίου σας προσκαλεί στην τελετή Αδελφοποίησης με το Δήμο Αγίας Νάπας (Α’ Φάση) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, στις 10:00 π.μ., στο Δημαρχείο Δελβινακίου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και απείθεια

 


Συνελήφθη χθες (9-5-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και απείθεια.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί αυτοκίνητο και να το σταθμεύει σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης καταστήματος, που δεν ήταν σε λειτουργία εκείνη τη στιγμή.

Οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν και επιχείρησαν να τον ελέγξουν, αφού πρώτα έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους, όμως εκείνος, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, ενήργησε ελιγμούς με το αυτοκίνητο και κινήθηκε με ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον ενός εξ αυτών, ο οποίος είχε εξέλθει του υπηρεσιακού οχήματος.

Τότε ο αστυνομικός, προκειμένου να αποτρέψει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, πυροβόλησε δύο φορές ελαστικό του αυτοκινήτου, το οποίο καταστράφηκε. Ο κατηγορούμενος ωστόσο συνέχισε την πορεία του οχήματος επιχειρώντας να διαφύγει, πλην όμως ακινητοποιήθηκε με τη συνδρομή και έτερων αστυνομικών που προσέτρεξαν στο σημείο και ακολούθως συνελήφθη.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης, ενώ κατασχέθηκε επίσης το ανωτέρω όχημα.

Παράλληλα, προέκυψε ότι, πριν από τη διενέργεια του ελέγχου, είχε προβεί στην κατάποση αντικειμένου, ενδεχομένως συσκευασίας με ναρκωτική ουσία και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κρατείται φρουρούμενος, έως ότου οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αδελφότητα Μαυρονοριτών Ιωαννίνων "Άγιος Γεώργιος": Θεία λειτουργία με αρτοκλασία, την Κυριακή 28 Μαΐου, στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, Αργυρούπολη

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της Αδελφότητας αποφάσισε να πραγματοποιηθεί και φέτος η καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην Αργυρούπολη.

 Την Κυριακή 28 Μαΐου, θα παρακολουθήσουμε τη θεία λειτουργία, έστω και χωρίς το Παπαδημήτρη, με αρτοκλασία υπέρ υγείας και ευημερίας όλων τον Μαυρονοριτών και στη συνέχεια θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε τους παραδοσιακούς μας χορούς με όργανα από τη πατρίδα, πληρωμένα από την Αδελφότητα.

Όπως πάντα με γεμάτα τα «σακούλια μας» με τους δικούς μας και τους φίλους μας θα περάσουμε  μια υπέροχη Κυριακή τραγουδώντας και χορεύοντας για να θυμηθούμε  τα παλιά και να ξεχάσουμε τις καθημερινές μας έγνοιες.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Πωγωνίου (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)»

 


Ο Δήμος Πωγωνίου προκηρύσσει Ηλεκτρονικό Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό (μέσω της πλατφόρμας του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της προμήθειας: 

«Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Πωγωνίου (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.
Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της εν λόγω προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 662.192,55€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24 %. 

Η προμήθεια εντάσσεται στην Πράξη με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμων», η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» (αριθμ. πρωτ. 871/30-12-2020 απόφασης ένταξης του Υπουργού Εσωτερικών) και ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου. 

Η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση βαρύνει τον Κ.Α. Εξόδων 60-7331.002.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης: http://www.promitheus.gov.gr   και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) σε ηλεκτρονικό φάκελο.
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: 22-06-2023 και ώρα 09:00 π.μ. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Ηλεκτρονικό Σύστημα. 

Η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών είναι η 29-06-2023 και ώρα 09:00 π.μ.
Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες), εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που ανέρχεται στο ποσό των 10.680,53 € (δέκα χιλιάδες εξακόσια ογδόντα ευρώ και πενήντα τρία λεπτά).
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ημεδαπά ή αλλοδαπά), συνεταιρισμοί και ενώσεις, κοινοπραξίες, που υποβάλλουν κοινή προσφορά σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης και του λοιπούς όρους συμμετοχής.
Στο σύνολο των τευχών του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΕΣΗΔΗΣ www.promitheus.gov.gr  και στον ιστότοπο του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr  στη διαδρομή: Ενημέρωση ► Νέα Διακηρύξεις-Διαγωνισμοί.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δήμο Πωγωνίου και στο τηλ. 2653360147 (Αρμόδιος Υπάλληλος: κ. Κύργιου Ελένη).

Δελβινάκι: Εκδήλωση για την επέτειο αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (1914), την Κυριακή 14 Μαΐου

 

Η Μαρία Κεφάλα επισκέφτηκε τη Μηλιά-Αμέρου Μετσόβου

 


Η υποψήφια Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα επισκέφτηκε τη Μηλιά-Αμέρου Μετσόβου.

Συναντήθηκε με τους κατοίκους του χωριού, τους οποίους και ευχαριστεί για την θερμή υποδοχή που της επεφύλαξαν.

"Η υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και εδώ και δείχνει την επιλογή της κοινωνίας για μια Ελλάδα ισχυρή και αυτοδύναμη", δήλωσε η κα Κεφάλα.

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

 


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλμπάνη Τριαντάφυλλο, Μακή Κωστούλα και Σουλελέ Αγλαϊα-Λίλα, με τον συντονιστή της ΟΜ Υγείας Λάμπρο Παπανδρέου και μέλη της ΟΜ Υγείας επισκέφτηκαν  το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Τα μέλη του κλιμακίου διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά την τραγική υποστελέχωση ιδιαίτερα στην Νοσηλευτική και τεχνική υπηρεσία, την εντατικοποίηση της εργασίας και τον μεγάλο χρόνο αναμονής για εξετάσεις και ραντεβού,  την εργαλειοποίηση του ρόλου των Ιατρών καθώς μετακινούνται αναγκαστικά σε άλλες δομές δημιουργώντας προβλήματα λειτουργίας στις κλινικές από τις οποίες προέρχονται, και το έλλειμα σε αξιοκρατία και ισονομία ανάμεσα στους εργαζόμενους. 

Κοινή διαπίστωση από τους εργαζόμενους είναι ότι η υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών στο νοσοκομείο από το έλλειμα σε πρωτοβάθμιες και άλλες δομές, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πολίτες της πόλης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 10 Μαΐου


Την Τετάρτη 10 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Μπότοξ: Πώς αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο από το τρίξιμο των δοντιών;

 


Οι εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (μπότοξ) δεν θεραπεύουν αποτελεσματικά μόνο τις ρυτίδες, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και τους ασθενείς με πονοκεφάλους που οφείλονται στον βρουξισμό (τρίξιμο και σφίξιμο δοντιών).

Αυτό υποδηλώνουν ολοένα περισσότερες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση της αλλαντικής τοξίνης καταπραΰνει την ένταση στη γνάθο που προκαλεί ο βρουξισμός, εμποδίζοντας τους μυς να κάνουν τις ακούσιες κινήσεις που οδηγούν στον πονοκέφαλο.

Το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών στη διάρκεια της νύχτας, αλλά μερικές φορές και της ημέρας, είναι πολύ συνηθισμένο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκδηλώνει ποσοστό 15-40% των παιδιών και 8-10% των ενηλίκων. Στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, αλλά τα περιστατικά κορυφώνονται στην ηλικία των 6 ετών. Στους ενήλικες, τα ποσοστά κορυφώνονται κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και είναι πιο χαμηλά (2-4%) μετά τα 60 έτη.

Ο βρουξισμός είναι μία ασυναίσθητη κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από σπασμωδική κίνηση της κάτω γνάθου και των μυών που την ελέγχουν. Περίπου δύο στους δέκα πάσχοντες από βρουξισμό έχουν και συμπτώματα κροταφογναθικού συνδρόμου, μιας διαταραχής που χαρακτηρίζεται από πόνο στα πλάγια του προσώπου (μπροστά από τα αυτιά) και έναν ήχο σαν «κλικ» όταν ο ασθενής κινεί τη γνάθο του (π.χ. όταν μασάει), αναφέρει ο δρ Νικόλαος Δημήτρουλας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facemed Clinic.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πάσχοντες από κροταφογναθικό σύνδρομο αναφέρουν και πονοκεφάλους, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι πονοκέφαλοι αυτοί συνήθως είναι κεφαλαλγίες τάσης, αν και μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν ημικρανίες.