Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης μεταξύ αγροτών

 


Έως τις 20 Οκτωβρίου η προθεσμία

Από την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα έτους 2024, όπως σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του Οργανισμού Πληρωμών https://entitlements.opekepe.gov.gr

Όπως είχε αναφερθεί στην εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.

Ως καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή ακύρωσης εμπρόθεσμης αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα έτους ενίσχυσης 2024 ορίζεται η Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Δημόσια διαβούλευση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Φ/Β Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 39,028 MWp, στη θέση «Προφήτης Ηλίας», Δ.Ε. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου ».

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α ́) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της  ΚΥΑ  1649/45/2014  (ΦΕΚ  45/Β’), τους  πολίτες (κοινό,  ενδιαφερόμενο  κοινό) και  φορείς εκπροσώπησής τους( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης,  Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις (σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα  πλαίσια  της  έναρξης  δημόσιας  διαβούλευσης, επί  του  περιεχομένου  του  φακέλου  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Φ/Β Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 39,028 MWp, στη θέση «Προφήτης Ηλίας», Δ.Ε. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας  πραγματοποίησης  και  λειτουργίας  του  έργου  ή  της  δραστηριότητας  είναι  η  εταιρεία: «ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  ΙΚΕ».

Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η19-9-2024και ημερομηνία λήξης αυτής η 31-10-2024. Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η -9-2024 και ημερομηνία  λήξης αυτής η 25-10-2024.Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας είναι η  Δ/νση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου.  Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (Πλατεία Πύρρου 1 –Ιωάννινα, γρ. 203), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).Η  παρούσα  ανακοίνωση  αναρτάται  στην  ιστοσελίδα  της  Περιφέρειας  Ηπείρου, www.php.gov.gr /Ενημέρωση/Ανακοινώσεις.

Καταβάλλεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, το επίδομα των 1.000 και 700 ευρώ στις πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες

 


Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί το οικονομικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Οικονομικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που χειρίζεται ο ΟΠΕΚΑ και πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το χρηματικό ποσό είναι ύψους 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και 1.000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί φέτος ανέρχεται σε 2.018.900 ευρώ και αφορά 2.651 αγρότισσες μητέρες εκ των οποίων 544 πολύτεκνες και 2.107 τρίτεκνες αγρότισσες.

Μερόπη Τζούφη: Να παραμείνουν σε λειτουργία οι αστυνομικές υπηρεσίες της Πυρσόγιαννης

 


Αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, μεταφέροντας στη Βουλή την έντονη ανησυχία των κατοίκων και των τοπικών αρχών των Μαστοροχωρίων Ιωαννίνων σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα, υπάρχει πρόθεση για το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στην Πυρσόγιαννη.

Η βουλευτής Ιωαννίνων καλεί τον αρμόδιο υπουργό να δώσει άμεσα απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, υπενθυμίζει ότι στην ακριτική αυτή περιοχή έχουν ήδη κλείσει Δημόσιες Υπηρεσίες και Τράπεζες, εντείνοντας την αίσθηση εγκατάλειψης στους κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό ζητά να συνεχιστεί η λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των κατοίκων και η ασφάλειά τους.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ειδική συνεδρίαση της Περιφερειακής Αρχής

 


Η Μ Ε Ρ Η Σ Ι Α  Δ Ι Α Τ Α Ξ Η (Ορθή Επανάληψη)

Της Ειδικής Συνεδρίασης λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής

4η/24-9-2024

Θέμα 1ο : Ιαματικά Λουτρά – ΟΧΕ Κόνιτσας.

(κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη)

Θέμα 2ο : Διαδικασίες υλοποίησης προγράμματος ΤΕΒΑ.

(κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη)

Θέμα 3ο : Απολογισμός και εκκρεμότητες σε έργα για το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Προγραμματισμός έργων και δεσμεύσεις πόρων για το ΕΣΠΑ 2021-27.

(κατατέθηκε από την παράταξη «ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», επικεφαλής, κ. Ιωάννης Στέφος)

Θέμα 4ο : Ποιο είναι το σχέδιο και τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης της υπαίθρου.

(κατατέθηκε από την παράταξη «ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», επικεφαλής, κ. Ιωάννης Στέφος)

Θέμα 5ο : Ενημέρωση επί επιβληθέντος προστίμου που καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια Ηπείρου και ο ΦΟΔΣΑ, σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού.

(κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ -Τόπος να ζεις», κ. Στέφανο Ζούμπα)

Θέμα 6ο : Μακροχρόνια προβλήματα της Βιομηχανικής Ζώνης Πρέβεζας

(κατατέθηκε από τoν επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ -Τόπος να ζεις», κ. Στέφανο Ζούμπα)

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η παροχή υπηρεσιών εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σε ό, τι αφορά το θέμα που προβάλλεται από Μ.Μ.Ε. για την έγκριση πίστωσης από την Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου για την παροχή υπηρεσιών εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων  διευκρινίζονται τα εξής:

Στην Περιφερειακή Επιτροπή (συνεδρίαση 17 Σεπτεμβρίου) δόθηκε απάντηση από τον περιφερειάρχη σε ο, τι ρωτήθηκε  από περιφερειακή σύμβουλο- μέλος της.

Μετά την καταληκτική τοποθέτησή  του   ότι πρόκειται για απόφαση που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, θεωρήθηκε ότι το θέμα έκλεισε και δεν  χρειάστηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η διάσταση που  δίνεται ωστόσο σε Μέσα Ενημέρωσης, καθώς περιορίζεται στην συνοπτική απάντηση που δόθηκε στη συνεδρίαση, προκαλεί εσφαλμένες εντυπώσεις.  Προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, πρέπει να προστεθούν τα εξής:

 Το έργο (παροχή υπηρεσιών) καλύπτει διάστημα δύο χρόνων  και  θα γίνει μέσω της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.

 Η αναγκαιότητα ανάθεσης του έργου προέκυψε μετά τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων που απασχολούνταν μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού αντίστοιχων ειδικοτήτων  και  από την αδυναμία νέων προσλήψεων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά: Εκδρομές σε Ναύπακτο και Παραμυθιά

 


Ο Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά διοργανώνει:

 1) 2ήμερη εκδρομή στη Ναύπακτο στις 5 & 6 Οκτωβρίου 2024.

Θα επισκεφτούμε την πόλη της Ναυπάκτου, το νησάκι Τριζόνια καθώς και στο Μεσολόγγι τον Κήπο των Ηρώων και την Τουρλίδα.

Τιμή κατά άτομο 65 ευρώ, και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις και τη διαμονή με πρωινό.

2) Επίσκεψη στο παζάρι της Παραμυθιάς το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024.

Τιμή κατά άτομο 10 ευρώ.

Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:

Νάση Μαρία: 6942431541

Γκερμότση Σοφία: 6946676777

Υ.Γ. Δηλώστε τις θέσεις σας το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουμε έγκαιρα να κάνουμε τις απαραίτητες κρατήσεις και να πραγματοποιηθούν οι εκδρομές.

Διαμαρτυρία του Δημάρχου Ζίτσας για το νέο τρόπο απόδοσης σε κατοίκους των ανταποδοτικών τελών από ΑΠΕ

 


Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας απέστειλε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή τη νέα ΚΥΑ που υπέγραψαν στα τέλη Αυγούστου για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Υβριδικοί σταθμοί, σύμφωνα με το άρθρο 87 του Ν. 4964/2022».

Οι αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο απόδοσης του ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές αδικεί τους μόνιμους κατοίκους των Κοινοτήτων στα όρια των οποίων λειτουργούν Α.Π.Ε. και Υβριδικοί Σταθμοί γεγονός που επισημαίνει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Για το περιεχόμενο της επιστολής και τις αλλαγές που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας Κ.Υ.Α. ο Δήμαρχος ενημέρωσε με παρεμβάσεις του, στη διάρκεια των συνεδριάσεών τους την περασμένη Τετάρτη, την Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. της οποίας είναι μέλος, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας.

Ειδικότερα, στην επιστολή το ο κ. Πλιάκος αναφέρει:

«Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ Α.Π.Ε.ΕΚ/86389/2479/22-08-2024 (ΦΕΚ4844Β΄) ΚΥΑ «Επιμερισμός ειδικού τέλους σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Υβριδικοί σταθμοί, σύμφωνα με το άρθρο 87 του Ν. 4964/2022», μεταξύ άλλων, αλλάζει ο τρόπος που αποδίδεται στους δικαιούχους το τέλος που καταβάλουν οι Α.Π.Ε. υπέρ των οικιακών καταναλωτών σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί τους.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για άδεια άσκησης Φαρμακευτικού Επαγγέλματος

 


Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024, ορίστηκε η Δευτέρα 14-10-2024.

Οι επανεξεταζόμενοι υποψήφιοι και οι εξεταζόμενοι (που δεν προσήλθαν σε προηγούμενη εξεταστική που είχαν δηλώσει) καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης στο Πρωτόκολλο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Μακεδονίας 8, Τ.Κ. 104 33 Αθήνα) ή μέσω e-mail στο gram.kesy@moh.gov.gr  η οποία πρέπει να έχει πρωτοκολληθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 07-10-2024 και ώρα00 μ.μ.

Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Πρωτόκολλο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 07-10-2024 και ώρα 13:00μ.μ..

Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

       Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26513-64138

β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

       Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63511 & 26813-63512

γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας

        Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 26653-60184

δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

       Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113 & 26823-62112

ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης στα τηλέφωνα,  2108208791, 2108208708 ή 2108208787

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ)

4.  Όλοι οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων σχετικά με το τι προβλέπεται από την τρέχουσα Κ.Υ.Α., σε περίπτωση που υπάρξουν νέα μέτρα

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Κολπική Μαρμαρυγή, Παράγοντες Κινδύνου και Ablation: Οι αντιφάσεις των νέων guidelines

 


Η κατάλυση (ablation) είναι μια επεμβατική θεραπευτική μέθοδος με αξιόλογη επιτυχία σε  επιλεγμένα περιστατικά παροξυσμικής ή και εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής. Στις πρόσφατες οδηγίες (guidelines) της Ευρωπαϊκής  και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας προτείνεται με ισχυρή ένδειξη και ως πρώτη θεραπευτική επιλογή, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί συντηρητική αγωγή. Το ίδιο προτείνει και η πρόσφατη Συμφωνία τεσσάρων διεθνών εταιρειών ηλεκτροφυσιολογίας, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή. Είναι όμως οι όποιες επιτυχίες της μεθόδου επαρκής λόγος για τόση βιασύνη στην εφαρμογή μιας  αιματηρής μεθόδου με το ρίσκο των πιθανών επιπλοκών, το υψηλό κόστος και το αβέβαιο αποτέλεσμα;Πριν μάλιστα δοκιμασθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής και αντιμετωπισθούν τα  αίτια  και οι πυροδοτικοί μηχανισμοί της κολπικής  μαρμαρυγής, που όπως τα ίδια guidelines τονίζουν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέτρα;

Οι συνέπειες της Κολπικής Μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή αρρυθμία, κυρίως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Η συχνότητα της συνεχώς αυξάνει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης της επίπτωσης κυρίως της υπέρτασης και της παχυσαρκίας. Υπολογίζεται πως σχεδόν στο 30-40% του πληθυσμού θα εμφανισθεί κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια της ζωής του, συνήθως μικρής διάρκειας (παροξυσμική). Πολύ σύντομα επεισόδια, λεπτών έως μια ώρα, ίσως συμβαίνουν σχεδόν σε όλα τα άτομα προχωρημένης ηλικίας και η παθολογική τους σημασία και η ανάγκη αντιπηκτικής αγωγής αμφισβητείται.  Σε αρκετές περιπτώσεις όμως επεισοδίων μεγαλύτερης διάρκειας υπάρχει ο κίνδυνος της μετάπτωσης σε εμμένουσα (διαρκείας πάνω από 7 ημέρες) ή και μόνιμη κολπική μαρμαρυγή. Ο μεγαλύτερος  κίνδυνος είναι εκείνος του σχηματισμού θρόμβων στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και πρόκλησης κυρίως εμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η χρονιότητα της αρρυθμίας επίσης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η έγκαιρη και μεθοδική επομένως αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής είναι επιβεβλημένη.

Ablation: Πρώτη επιλογή στην Κολπική Μαρμαρυγή;