Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Μήνυμα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη για το Πάσχα


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Φέτος έχουμε όλοι μας ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να αναπτερώσουμε τις ελπίδες μας με το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου.
Είναι αλήθεια ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις που αποδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι σε ορατούς και αόρατους εχθρούς. Ας μην χάνουμε όμως την ελπίδα μας…
Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία αρκεί να μεγαλώσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή την αλυσίδα αλληλεγγύης που μας ενώνει. Ας αναλάβουμε όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά τις ευθύνες του για την καταπολέμηση της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη. Ο κορωνοϊός δεν είναι ανίκητος!
Η κορύφωση του Θείου Δράματος γεμίζει τις καρδιές μας με προσδοκία και ελπίδα αποκτώντας φέτος διττό νόημα. Σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να υπερβούμε τις προκλήσεις τις καθημερινότητας για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές για όλους μας από πολλές απόψεις.
Ο Δήμος Πωγωνίου είναι δίπλα σας και σε αυτόν τον αγώνα. Με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες και με προσωπική προσπάθεια από τον καθένα μας ξεχωριστά, είμαστε στο πλευρό σας  με ακόμη πιο διευρυμένη ακτίνα δράσης για όσο διάστημα διαρκούν για περιοριστικά μέρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες,
Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό απ’ ότι έχουμε ζήσει έως τώρα. Θα είμαστε όλοι μακριά από τις οικογένειές μας και από τους ανθρώπους που αγαπάμε. Είναι όμως απαραίτητο γιατί πρέπει να τους προφυλάξουμε.
Απευθύνω σε όλους έκκληση να μην παρακούσουν τα περιοριστικά μέτρα. Όταν ξεπεράσουμε την πανδημία θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί, θα γλεντήσουμε όλοι μαζί με την αρχοντιά και το κέφι των Πωγωνησίων. 
Ας κάνουμε όλοι υπομονή για να υπάρχει μέλλον…
Στις άγιες ημέρες που διανύουμε, οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.
Φίλες και φίλοι,
Με την ελπίδα να τα πούμε σύντομα από κοντά, σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης

Γαλίτσης Νικόλαος: Ευχές για το Πάσχα


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι.
Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό απ’ όσα έχουμε ζήσει έως σήμερα.
Δεν θα περιλαμβάνει τους αγαπημένους μας ανθρώπους ούτε σεβάσμια περιφορά του Επιταφίου και  εορτασμό της Ανάστασης του Θεανθρώπου με τον παραδοσιακό τρόπο. 
Παρόλα αυτά, η Κορύφωση του Θείου Δράματος έρχεται να δώσει ελπίδα στις καρδιές όλων μας.
Μία ελπίδα που έχουμε όλοι ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Η φετινή Ανάσταση θα πρέπει να είναι Ανάσταση των αξιών και του ανθρώπινου γένους.
Εύχομαι το Αναστάσιμο Φως να απλώσει τη ζεστασιά του μέσα στις καρδιές όλων μας.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία!

Γαλίτσης Νικόλαος
Αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου

Νίκος Χαρδαλιάς: Κλειστά τα νεκροταφεία την Μεγάλη Παρασκευή


«Να προσευχηθούμε για όλους αυτούς που δεν είναι μαζί μας από το σπίτι»

Στην καθημερινή ημερήσια ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.  Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε:
«Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση. Μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας στερήσει ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε φίλους και συγγενείς την Κυριακή του Πάσχα.
Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό. Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες».
«Να προσευχηθούμε για όλους αυτούς που δεν είναι μαζί μας από το σπίτι. Τα κοιμητήρια συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και θα μείνουν κλειστά την Μεγάλη Παρασκευή. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται...» ανέφερε.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα τα οποία προβλέπεται να είναι ανοιχτά θα λειτουργήσουν 13.00-19.00.

Θανάσης Φωτίου: Ευχές για το Πάσχα


Φίλες και φίλοι Πωγωνίσιοι επειδή η ζωή όπως αποδεικνύεται κάθε ημέρα είναι δώρο και πολύ μικρή σας εύχομαι από την καρδιά μου υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία με αγάπη και συμπόνια στους συνανθρώπους μας, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Φίλοι μου εφέτος με την δοκιμασία που περνάμε, αν όντως είμαστε προσεκτικοί σίγουρα θα γίνουμε ποιό ανθρώπινοι και τελικά ποιό γεροί, μια στάση θα έλεγα εγώ, μία ανάσα που λένε στο χωριό μου, για να είμαστε όλοι καλά και να κυνηγήσουμε ο κάθε ένας τους στόχους που έχει βάλει στην ζωή του.
Επίσης θα ήθελα μέσω του εορταστικού μηνύματος να σας παρακαλέσω γνωρίζοντας και από κοντά τις ανάγκες των δημοτών μας να στηρίξουμε όσο μπορούμε τα μαγαζιά του τόπου μας (τους γείτονες, τους φίλους, τους χωριανούς μας) αλλά ποιό πολύ τους κτηνοτρόφους μας πού έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των απαγορευτικών μέτρων.
Εύχομαι και πάλι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!

Θανάσης Φωτίου

Αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου

ΟΑΕΔ: Πώς και σε ποιους θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους


Στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, αποφασίστηκε η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.
Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
- Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμέτοχη σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν πρέπει να προβούν σε καμία ενέργεια.
- Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
- Για όσους ανέργους ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σωτήρης Τσιόδρας: 101 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 25 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε  25 νέα κρούσματα, και 101 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 2.170 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 76 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, ώρα 09:30 (μέσω ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)


Την 15-04-2020, Μ. Τετάρτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’ 55/11-03-2020), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.       Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα» προϋπολογισμού 230.000,00 € με ΦΠΑ.
2.       Έγκριση του από 06-04-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 02-04-2020  ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στις Χ.Θ. 5+900 (συμβολή με την οδό Λασκαράτου) και στη θέση Φραξήλα», προϋπολογισμού 400.000,00 € με ΦΠΑ.
3.       Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πωγωνίου» αναδόχου «Κ/Ξ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Χ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ – ΤΖΗΚΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.», μέχρι την 31-05-2020.
4.       Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Φιλιππιάδας», αναδόχου «Κ/Ξ ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε.Ε. ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ», μέχρι την 30-06-2020.
5.       Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Κολομοδίων – Ανθότοπου Δήμου Νικολάου Σκουφά», αναδόχου ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  Α.Τ.Ε., μέχρι την 30-06-2020.
6.       Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης στην Ε.Ο. Καλπακίου - Κακαβιάς», αναδόχου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ», μέχρι την 27-06-2020.
7.       Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων από Δρίσκο έως Δεμάτι», αναδόχου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ», μέχρι την 02-07-2020.
8.       Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση μέσων ασφαλείας στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων (παροχή υπηρεσιών)».
9.       Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση χώρου πρασίνου επί του εθνικού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου (παροχή υπηρεσιών)».
10.        Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας της Ε.Ο Ιωαννίνων – Κοζάνης και προστασία πρανών από τον ποταμό Σαραντάπορο», προϋπολογισμού € 65.720,00 με ΦΠΑ.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου)




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (M. Τρίτη 14 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό.
• Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, με την κατάσταση της υγείας του ασθενή που είναι διασωληνωμένος να είναι βελτιωμένη.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με την κατάσταση της υγείας του ασθενή να είναι βελτιωμένη.
• Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.
• Το τρίτο περιστατικό που αφορά νεαρό άντρα από τα Ιωάννινα, είναι σταθερό και ασυμπτωματικό.
4. Το θετικό περιστατικό του νεαρού άντρα, που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στη Μονάδα αρνητικής πίεσης, διαπιστώθηκε ότι είχε τεθεί σε καραντίνα στην οικία του και παρακολουθούνταν από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, δεδομένου ότι σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό. Από την ιχνηλάτηση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν άλλες επαφές λόγω της πολυήμερης καραντίνας.
5. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα έξι νέα δείγματα. Τα έντεκα αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα υπόλοιπα τριάντα πέντε όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα δώδεκα δείγματα των δύο προηγούμενων ημερών ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν σαράντα τριών (143) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δώδεκα δείγματα που εξετάσθηκαν κατά την χθεσινή ημέρα ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση .
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριακόσια ογδόντα πέντε (385) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται σε απομόνωση δύο πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα.
• Ελήφθησαν επιπλέον τρία νέα δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο εχθές 13/4/2020.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα στάλθηκε ένα νέο δείγμα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα τέσσερα δείγματα και ήταν όλα αρνητικά.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται σαράντα ένα (41) άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι περισσότεροι Γάλλοι υπήκοοι. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Άρτα: Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου


Σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέστηκε σε βάρος 53χρονου ημεδαπού σε χωριό της Άρτας.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 53χρονος πραγματοποίησε συναλλαγή μέσω διαδικτύου σε ηλεκτρονικό κατάστημα και κατέθεσε την 28-12-2019 το χρηματικό ποσό των (227) ευρώ για την αγορά κινητού τηλεφώνου, χωρίς ουδέποτε να παραλάβει το προϊόν.
Μετά από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 48χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
****
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:
Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Περιφέρεια Ηπείρου: Άδειες φύτευσης νέων οινάμπελων για το έτος 2020


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνονται ότι:
Για το έτος 2020 θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης οιναμπέλων, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγουμένου έτους.
Μέχρι τις 10 Μαΐου 2020 οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ  Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου (http://e-services.minagric.gr ) & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Στην αίτηση − υπεύθυνη δήλωση προσδιορίζεται το μέγεθος (σε στρέμματα) και η τοποθεσία της έκτασης για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, η οποία
είναι τουλάχιστον ίση της αιτηθείσας έκτασης. 
Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση για τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο (γραφείο 114) και στο τηλέφωνο: 2651 0 87114.
Επίσης η σχετική Υ.Α 866/86629/18-3-2020 και οι οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  http://www.php.gov.gr

Τριάντα έξι οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (98) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(31) στην Αττική,
(21) στην Κεντρική Μακεδονία,
(14) στη Θεσσαλονίκη,
  (6) στην Ήπειρο,
  (5) στη Στερεά Ελλάδα,
  (5) στη Δυτική Μακεδονία,
  (4) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (4) στη Θεσσαλία,
  (3) στην Πελοπόννησο,
  (2) στη Δυτική Ελλάδα,
  (2) στην Κρήτη και
  (1) στο Νότιο Αιγαίο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (58) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (257) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (165) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.998) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(673) στην Αττική,
(193) στη Θεσσαλονίκη,
(171) στη Δυτική Ελλάδα,
(138) στην Κεντρική Μακεδονία,
(125) στα Ιόνια Νησιά,
(124) στην Πελοπόννησο,
(122) στην Κρήτη,
  (98) στη Θεσσαλία,
  (85) στη Στερεά Ελλάδα,
  (78) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (64) στο Νότιο Αιγαίο,
  (63) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (36) στην Ήπειρο και
  (28) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (37.871) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (9) παραβάσεις και συνελήφθησαν (12) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (425) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (413) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Μαρία Κεφάλα: Ευχές για το Πάσχα


Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό       

  Τα ήθη και έθιμα της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης αποτελούν,   αδιαμφισβήτητα,  αναπόσπαστο   κομμάτι  της  ελληνικής παράδοσης.
Οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, τα οικογενειακά τραπέζια, το ψήσιμο του οβελία και - το σημαντικότερο – η ανταλλαγή ευχών αγάπης και ελπίδας με αγκαλιές και φιλιά , είναι όλα αυτά που σηματοδοτούν για όλους μας το ελληνικό Πάσχα.
  Φέτος, ωστόσο, εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε στις θρησκευτικές ακολουθίες,δε θα μπορέσουμε να  γιορτάσουμε  από  κοντά  με  όλους  τους  αγαπημένους   γνωστούς, φίλους και συγγενείς το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα  να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να «τσουγκρίσουμε» κόκκινα αυγά.
 Το  φετινό  Πάσχα, λοιπόν,  είναι  διαφορετικό.
 Είναι, όμως, διαφορετικό μόνο ως προς τον τύπο και  όχι  στην  ουσία  του. 
 Η προσδοκία  της  Ανάστασης, η   ίδια   η  νίκη  της  ζωής  απέναντι   στον  θάνατο, η  ήττα   της  φθοράς   ενώπιον  της  αφθαρσίας    και η  ελπίδα  της  αιώνιας  ζωής   ποτέ δε θα μπορούσε να πληγεί.
 Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται μας αποτρέπουν από το να γιορτάσουμε το  Πάσχα
 όπως έχουμε συνηθίσει  έως  τώρα.  Ωστόσο, η αξία των ιδεών και των μηνυμάτων που  αυτό πρεσβεύει όχι μόνο δεν μειώνεται  αλλά  τώρα,  περισσότερο,  από  ποτέ,  τα   μηνύματα  της μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού, της  Ανάστασης,  αποτελούν   πυξίδα.
Όπως και  το νόημα της γιορτής αυτής  που  σημαίνει «Πέρασμα» (-από  το  εβραϊκό  Πεσάχ-), ας είναι το Πάσχα αυτό το πέρασμα που όλοι μας περιμένουμε.
Το πέρασμα από το πρόβλημα στη λύση, από τη λύπη στην χαρά και από τον θάνατο στη ζωή.                         
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή  θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της  Μεγάλης Τρίτης 14 Απριλίου με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και από το βράδυ στα βόρεια με σποραδικές καταιγίδες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Αναλυτικά για τα νησιά Ιονίου, την  Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχτούν  αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Στα νότια αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 3 με 5, βαθμιαία 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 
Στην Ήπειρο κατά τόπους η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Γκόγκος Χρήστος: Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα στο https://www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου κ. Γκόγκο Χρήστο στο https://www.tzourlakos.com/  

Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας


Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν έχουν δοθεί οι εξής παρατάσεις:
-Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο έχει δοθεί 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 70.000 ανέργους).
-Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το Φεβρουάριο έχει δοθεί 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 80.000 ανέργους).
-Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο έχει δοθεί επίσης 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 43.000 ανέργους)
-Τέλος, και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει 2μηνη παράταση.

Σιούτης Μιχάλης: Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα στο https://www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Πωγωνίου κ. Σιούτη Μιχάλη στο https://www.tzourlakos.com/ 

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς που φορούν ορθοδοντικούς μηχανισμούς


Η πανδημία του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 έχει αλλάξει την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και η ορθοδοντική φροντίδα δεν αποτελεί εξαίρεση. 
Τα προγραμματισμένα περιστατικά έχουν αναβληθεί, ενώ οι ορθοδοντικοί κατά κανόνα βλέπουν τα επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται άμεση θεραπεία.
Οι αλλαγές αυτές, όμως, μπορεί να πλήξουν την υγεία των δοντιών. 
Γι' αυτό και η Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (American Association of Orthodontists, AAO) σε νέες οδηγίες που εξέδωσε τονίζει πως, το πιο σημαντικό ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι η καθαριότητα του στόματος και η επαφή με τον ορθοδοντικό μέσα από τα νέα σύγχρονα μέσα ψηφιακής τεχνολογίας και επικοινωνιών.
«Σχολαστικό πλύσιμο των δοντιών, χρήση οδοντικού νήματος και πιθανή επιπλέον χρήση ενός στοματικού διαλύματος που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για τη στοματική υγεία», λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, Diplomate of the American Board of Orthodontists και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων (ΕΕΟΝ).
«Από κει και πέρα, οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι, ώστε αν αντιμετωπίσουν κάτι επείγον με τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς τους, να επικοινωνήσουν με τον ορθοδοντικό τους».