Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στα 6,8 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στο τέλος Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από 3,8 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα, όπως πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το οκτάμηνο του 2012.

Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναδεικνύει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και αποδεικνύει την αδυναμία επιχειρήσεων και φορολογούμενος να πληρώσουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος αντίστοιχα.
Εντυπωσιακό είναι εξάλλου το γεγονός ότι τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη από 38,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, αυξήθηκαν στα 44,8 δισ. ευρώ το 2011, ενώ τον Αύγουστο του 2012 υπολογίζονται σε 43,8 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει επίσης ότι έως το τέλος Αυγούστου ο φόρος εισοδήματος είχε αποδώσει έσοδα στον προϋπολογισμό 6,014 δισ. ευρώ. Έτσι για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για τα έσοδα θα πρέπει στο επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου να εισπραχθούν 5,2 δισ. ευρώ.
Τέλος, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι είναι «ανοιχτοί» 416 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και αυτοαπασχολούμενους και έχουν ολοκληρωθεί οι 51, ενώ οι φόροι και τα πρόστιμα που εισπράχθηκαν έπειτα από διακανονισμό φθάνουν τα 12,1 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικοί φόροι που βεβαιώθηκαν φθάνουν τα 16,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν εισπραχθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου 14,1 εκατ. ευρώ.

Οι συνεχείς περικοπές απειλούν τη λειτουργία και αυτού των Ιωαννιτών, ενώ ορατό είναι πλέον το λουκέτο σε πολλούς ΟΤΑ, ακόμη και πριν την δόση των 31 δισ. ευρώ

Και στην Ήπειρο βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία ζητώντας…
«ΟΞΥΓΟΝΟ» ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!

Μισό βήμα πριν τον… γκρεμό βρίσκονται πια πολλοί Δήμοι και στην Ήπειρο, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταβάλουν μισθούς, αλλά και να λειτουργήσουν αρκετές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες τους, αφού τα οφειλόμενα χρήματα από το Κράτος έρχονται με το… σταγονόμετρο.
Η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από ποτέ άλλοτε, μιας και μεγάλοι Δήμοι, όπως των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας κ.α. αντιμετωπίζουν οξύτατες δυσκολίες, ακόμη και απλά για να συντηρηθούν, πόσο μάλλον για να κάνουν νέα έργα και παρεμβάσεις, που έχουν ανάγκη οι δημότες.
Απειλούν τη λειτουργία
Στο Δήμο Ιωαννιτών (όπως έγινε γνωστό χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του δημάρχου Φιλ. Φίλιου με οικονομικούς φορείς της πόλης), οι συνεχείς περικοπές σε θεσμοθετημένους πόρους οδηγούν σε τεράστιες δυσκολίες και απειλούν πλέον την λειτουργία του Δήμου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη, οι περικοπές στους ΚΑΠ φτάνουν, σε σχέση με το 2011, στο 50%, ενώ από τη ΣΑΤΑ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Από την άλλη, τα έσοδα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η ανταπόκριση των οφειλετών του Δήμου στην ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πολύ μικρή. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός των έργων του Δήμου που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ φτάνει στα 151 εκατομμύρια ευρώ.
Στάση πληρωμών
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι ο μοναδικός από τους έξι σε όλη την Ελλάδα που απειλούνται με άμεση στάση πληρωμών, ο οποίος μετά κόπων και βασάνων (εξαιτίας χρημάτων από απαλλοτριώσεις) κατάφερε να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου! Οι μισθοί για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν στις 13 Οκτωβρίου, όμως έκτοτε κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει, με το ενδεχόμενο του λουκέτου να είναι ορατό.
Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος Δήμος στην Ήπειρο που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Όπως έχει γίνει γνωστό (από την ιστοσελίδα www.aftodioikisi.gr ), προς στάση πληρωμών οδεύουν πολλοί Δήμοι της Ηπείρου, όπως Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Ζίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Βόρειων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Πάργας, Ζηρού και βέβαια της Ηγουμενίτσας.

Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Κατάργηση Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου

Δολιανά 28-09-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Απόφαση κατάργησης υπηρεσιών όπως η Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου είναι μία πράξη άστοχη, ανεύθυνη και εσφαλμένη που υποβαθμίζει το Δήμο μας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αυξάνει την ταλαιπωρία των κατοίκων και των επαγγελματιών κυρίως των ορεινών χωριών, λόγω τόσο της μεγάλης απόστασης από τα Ιωάννινα όσο και της υπάρχουσας ελλιπούς συγκοινωνίας.
Εμείς ως Παράταξη είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόφαση για κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν στο Δήμο Πωγωνίου. Διότι η λειτουργία τέτοιων υπηρεσιών έπαιξαν, παίζουν και θα παίζουν σημαντικό και ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά σήμερα που υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης των περιοχών μας, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των προβλημάτων εγκατάλειψης και ανασφάλειας που συνεχώς αυξάνονται, χωρίς η Πολιτεία να δίνει τις αναγκαίες λύσεις. Διότι θεωρούμε ότι μόνο με τέτοιες δομές και τέτοιες συνθήκες μπορεί ο ακριτικός τόπος μας να έχει προοπτική, ανάπτυξη και μέλλον.
Έτσι, από την αρχή που τα σενάρια αυτά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, είχαμε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο σειρά Ψηφισμάτων και συγκεκριμένων δράσεων για την ανατροπή τέτοιων εξελίξεων για την περιοχή και τον Δήμο μας, δράσεις που υπεράσπιζαν το δημόσιο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας.
Τελευταίο παράδειγμα η πρότασή μας από 01-08-2012, όπου ζητήσαμε από το Δ.Σ. να καλέσει «όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας σε δυναμική αντίδραση για την ακύρωση των αρνητικών εξελίξεων», που εμφανίζονταν για την περιοχή μας, όπως η κατάργηση της ΔΟΥ Δελβινακίου.
Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε να προβούμε σε δυναμική αντίδραση για την ακύρωση των Αποφάσεων της Πολιτείας, «ορίζοντας διαπαραταξιακή επιτροπή που θα καθορίσει τις μορφές αγώνα, γιατί φοβόμαστε ότι θα έρθουν και χειρότερα».
Εμείς καταγγέλλουμε την Πλειοψηφούσα Παράταξη και τον Δήμαρχο κ. Καψάλη, ότι όχι μόνο δεν υλοποίησαν την Απόφαση αυτή, δηλαδή να συγκαλέσουν την Διαπαραταξιακή Επιτροπή, αλλά μας διαβεβαίωναν συνεχώς ότι ΘΑ το πράξουν, απαξιώνοντας τον θεσμικό ρόλο τόσο της Αντιπολίτευσης, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Καταγγέλλουμε πολιτικά και τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι, η πρακτική αυτή των μεθοδεύσεων, της έλλειψης βούλησης για πραγματικό αγώνα και στήριξη της περιοχής μας και των υποθέσεων του Δήμου, της αδράνειας και παντελούς απουσίας οποιασδήποτε διεκδίκησης από την πλευρά της Δημοτικής Πλειοψηφίας και του Δημάρχου, αποδεικνύεται καταστροφική για τα συμφέροντα του Δήμου και των κατοίκων του, αποδεικνύεται αρνητικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Η ευθύνη όλων όσων αποδέχονται και υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές και αντιλήψεις, όλων όσων δεν τολμούν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους και στις υποχρεώσεις τους ως θεσμικά όργανα για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων του Δήμου, είναι μεγάλες και οφείλουν να λογοδοτήσουν στους Πωγωνήσιους.
Η Δημοτική Πλειοψηφία οφείλει να εξηγήσει την στάση της για την έλλειψη πρωτοβουλιών και τρόπων αντίδρασης σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τον τόπο μας, σε όλα όσα συμβαίνουν και τα προσπερνάνε χωρίς δισταγμό.
Οφείλει να εξηγήσει στην τοπική κοινωνία και στα χωριά μας, γιατί αντί να επιλέξει τον ρόλο του αρωγού στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, αποδέχθηκε και αφοσιώθηκε στον ρόλο του υπερασπιστή φαινομένων συγκάλυψης των προβλημάτων και καταπάτησης της νομοθεσίας, επιλογών συνεχούς προχειρότητας και αναβολής λήψεως αποφάσεων, αλαζονικής απαξίωσης αιτημάτων των θεσμικών οργάνων, κλίματος καχυποψίας, δυσαρέσκειας και απογοήτευσης των κατοίκων.
Η κοινωνία μας απαιτεί ξεκάθαρη θέση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ελπίζουμε για μία φορά ότι θα γίνει!

Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που εξαπατούσε ιερείς και συγγενείς ιερέων σε διάφορες περιοχές της επικράτειας

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις (4) περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης στην Πρέβεζα, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία και στη Λάρισα


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι (6) ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας
Συνολικά από τη δράση τους είχαν αποκομίσει χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις -5.500- ευρώ
Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδικές έρευνες του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος ιερέων και συγγενικών προσώπων ιερέων, σε όλη την επικράτεια. Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις (4) περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Λάρισας.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία, σε βάρος τεσσάρων (4) ημεδαπών, δύο ανδρών ηλικίας 58 και 67 ετών, καθώς και δύο (2) γυναικών 48 και 19 ετών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε απάτες σε βάρος ιερέων και συγγενών ιερέων. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο (2) άτομα, μέλη της ίδιας εγκληματικής ομάδας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Πρεβέζης, οι ανωτέρω είχαν συστήσει, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, εγκληματική ομάδα, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, εντόπιζε ιερείς και συγγενικά πρόσωπα ιερέων, σε όλη την επικράτεια και επικοινωνούσε μαζί τους, μέσω τηλεφωνικών συνδέσεων.
Κατά την επικοινωνία, οι δράστες προφασίζονταν ότι ήταν οι ίδιοι ιερείς, που εκπροσωπούσαν Εκκλησιαστικούς ασφαλιστικούς φορείς και παραθέτοντας ψευδή στοιχεία, έπειθαν τους παθόντες ιερείς ή συγγενείς ιερέων να καταθέτουν σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.
Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω, ενεργώντας από κοινού, κατάφεραν το τελευταίο δίμηνο, να αποσπάσουν από (2) συγγενείς ιερέων στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και της Αργολίδας το χρηματικό ποσό των -5.971- ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν έναν ιερέα και ένα συγγενή ιερέα, αξιώνοντας το χρηματικό ποσό των -8.247- ευρώ.
Επίσης, γνωρίζεται ότι ο 58χρονος, είχε συλληφθεί την 18-4-2012 από το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Αχαΐας για παρόμοιες παράνομες πράξεις.
Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
Οι αστυνομικές έρευνες και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, προκειμένου εξακριβωθεί η ταυτότητα και των υπόλοιπων μελών του κυκλώματος, καθώς και η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr  /Οδηγός του πολίτη - Χρήσιμες συμβουλές) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό οδηγού οχήματος που μετέφερε 186 κιλά κάνναβης στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας

Χθες (27-9-2012) το μεσημέρι, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Ά Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας αλλοδαπού, να κινείται ύποπτα.

Σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο του οχήματος, ο οδηγός δεν σταμάτησε, ακολούθησε καταδίωξη και τελικά αφού διένυσε μερικά χιλιόμετρα, εγκατέλειψε το όχημα σε δύσβατη αγροτική περιοχή στο δημοτικό διαμέρισμα της Σαγιάδας Θεσπρωτίας και τράπηκε σε φυγή. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εκατόν εβδομήντα (170) δέματα που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους -186,196- κιλών.
Οι έρευνες για την ανακάλυψη της ταυτότητας του οδηγού του οχήματος, καθώς και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του, συνεχίζονται.
Τις Αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

''Φάρος'' της εκπαίδευσης η Αγγελική των Αγνάντων


Στο χρόνο μας ταξιδεύει η εξαίρετη φιλόλογος Αγγελική Ζολώτα με το βιβλίο της «Ο δρόμος μου περνούσε από τα Σχολεία»
 
Η Ήπειρος είναι γνωστή και ως Δασκαλομάνα. Ορεινή, σκληρή, άγονη και φτωχή περιοχή ωθούσε τα παιδιά της προς τα γράμματα προκειμένου ν΄αρπάξουν την ευκαιρία για να βρεθούν σε καλύτερη μοίρα και τόπους, ξεφεύγοντας από τη μιζέρια, εξασφαλίζοντας το ψωμί της χρονιά τους και βλέποντας… άσπρη μέρα.
Χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές αναδείχτηκαν από τα πολύπαθα σπλάχνα της ηπειρώτικης γης, σπούδασαν, έδωσαν και δίνουν τα φώτα τους σε εκατομμύρια παιδιά σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Μεταξύ αυτών και η γλυκύτατη και πολυμαθής Αγγελικούλα των Αγνάντων (Παλαιοχώρι Άρτας), Αγγελική Ζολώτα, η οποία επί 33 χρόνια έδωσε την ψυχή της και μετέδωσε τις πολύπλευρες γνώσεις της προκειμένου χιλιάδες παιδιά και η Παιδεία μας να κατακτήσουν το χώρο της μάθησης και του πνεύματος που αξίζουν.
Ακάματη φιλόλογος, παιδαγωγός, ψυχολόγος, αναμορφωτής, ακέραιος άνθρωπος και αγωνιστής παίδευε αενάως πρωτίστως τον εαυτό της και συνεπακόλουθα τους μαθητές της, μαθαίνοντας παράλληλα μ΄αυτούς. Κάνοντας συγχρόνως το σωστό που επιτάσσει πως αν θέλεις να έχεις αποτέλεσμα και να πετύχεις το επιδιωκόμενο, που δεν είναι άλλο από την πνευματική ανέλιξη στην περίπτωσή της, πρέπει να κατεβαίνεις στο πνευματικό επίπεδο των μαθητών σου, να τους παίρνεις από το χέρι και να τους ανεβάζεις σκαλί-σκαλί στο επόμενο ψηλότερο στάδιο. Αν τον κοιτάς αφ΄υψηλού και χωρίς ν΄απλώνεις χέρι βοηθείας, τότε όχι μόνο θ΄αποτύχεις αλλά θα στραφείς και εναντίον του εαυτού σου αποδεικνύοντας τη γύμνια και την ανικανότητά σου να χειριστείς και περισσότερο να διδάξεις αθώες, εύπλαστες ψυχές προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει με πολλούς εκπαιδευτικούς, άκαμπτους, εγωπαθείς, ψυχονευρωτικούς. Οι οποίοι σέρνουν ασήκωτα προβλήματα πάνω τους ή δεν έχουν ανοίξει βιβλίο μετά την αποφοίτησή τους, αρκετοί εκ των οποίων διορίστηκαν 10 και 15 χρόνια αργότερα σε λειτουργικές θέσεις της εκπαίδευσης. Διδάσκοντες οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε άλλο από το να πληγώνουν χιλιάδες παιδιά με την ανήκεστη συμπεριφορά και αντιμετώπισή τους. Λαμπρή εξαίρεση η Αγγελικούλα των Αγνάντων, φάρος μάθησης και γνώσης που με τις αχτίδες και τις μεθόδους της, την πρακτική και την αγάπη της φώτισε τον αμέτρητο μαθητόκοσμο που είχε την τύχη να περάσει από τα θρανία και τη σκέπη της.
Αγωνίστηκε κόντρα στο αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα που κυριαρχούσε τα πέτρινα χρόνια, σύστημα που οπισθοδρόμησε τη μάθηση για πολλά χρόνια, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της εκεί στο μακρινό αλλά πανέμορφο Μέτσοβο, το Φθινόπωρο του 1958. Και μέχρι το 1991 που υπέγραψε το πρακτικό παραίτησής της δεν έπαψε στιγμή ν΄ανανεώνεται, να μεταδίδει υπεύθυνα και συνετά τις γνώσεις της, να φωτίζει μυαλά, πρόσωπα και καρδιές, ν΄αγωνίζεται για τη βελτίωση της διδασκαλίας, τον τρόπο αντιμετώπισης των διδασκόντων, την κατασκευή σύγχρονων αιθουσών διδασκαλίας και ανθρώπινου περιβάλλοντος χώρου, την ψυχική ισορροπία των μαθητών, την αμέριστη βοήθεια προς συναδέλφους και δοκιμαζόμενους γονείς, την αναγέννηση και ανόρθωση της Παιδείας. Τα ανωτέρω βγαίνουν αβίαστα και συμπεραίνονται από την ανάγνωση του πολύ καλού βιβλίου της Αγγελικής Ζολώτα «Ο δρόμος μου περνούσε από τα Σχολεία», που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ».
Πρόκειται για ένα λεπτομερέστατο ημερολόγιο της διδακτικής, παιδαγωγικής, κοινωνικής και ιστορικής πορείας του τόπου, με ημερομηνίες, ονόματα και τοποθεσίες μέσα από τις σελίδες του οποίου έρχονται στην επιφάνεια όλα τα τρωτά, βλαβερά και αναχρονιστικά σημεία του εκπαιδευτικού μας συστήματος που εφαρμόστηκε στη χώρα μας και που είχε ως αποτέλεσμα την εγκληματική αντιμετώπιση της νεολαίας μας από τους κατά καιρούς πολιτικούς και πνευματικούς ταγούς της χώρας μας. Αντιμετώπιση που οδήγησε στην καταβαράθρωση της Παιδείας μας.
Το βιβλίο μπορεί να είναι ένα από τα πιο καλά ημερολόγια που έχουν γραφεί, θα ήταν όμως λάθος να εκληφθεί αποκλειστικά ως τέτοιο. Κυλάει περισσότερο ως ιστοριογράφημα, αφού σ΄ αυτό καταγράφονται παράλληλα και όλες οι ιστορικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο τα 35 περιγραφόμενα χρόνια. Βεβαίως θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχουν γραφεί τελευταία. Αλλά και όπως είναι γραμμένο δεν χάνει το ελάχιστο από την αξία, την αίγλη και την προσφορά του.
Αγαπητή Αγγελικούλα, ευχαριστούμε γιατί με την ανάγνωση του βιβλίου σου τα πρόσωπά μας πλύθηκαν από τα δάκρυα μνήμης και νοσταλγίας που έτρεχαν από το νου και τα μάτια μας, ξαναζώντας περασμένα, πολύτιμα, δύσκολα και αξέχαστα χρόνια που ζήσαμε ξανά χάρη στη γλαφυρή πένα σου. Δικαίως το εξαίρετο πόνημά σου βρίσκεται στην 8η έκδοσή του και καλό θα είναι να το αναγνώσουν όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και γονείς, αλλά κυρίως οι ιθύνοντες στο χώρο της Παιδείας, μπας και δουν το … φως τους και στολιστούν μ΄ αυτό όλες οι σχολικές και δανειστικές βιβλιοθήκες.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο Μελισσοκομίας του Δήμου, με 53 συμμετέχοντες

Πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο Μελισσοκομίας από 17-21 Σεπτεμβρίου με (53) πενήντα τρεις συμμετέχοντες, στα πλαίσια του 2ου κύκλου αγροτικών σεμιναρίων για την προσέλκυση και εγκατάσταση νέων αγροτών στην περιοχή.
Tο 2ο σεμινάριο μελισσοκομίας, ως βιωματικό, είχε ως στόχο μετά τις βασικές γνώσεις, να καλύψει την παροχή γνώσεων σχετικά με τις εργασίες του φθινοπώρου που σχετίζονται άμεσα με την καλή παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Διεξαχθεί δωρεάν για τους συμμετέχοντες στο μελισσοκομείο του κ. Κ. Σιχλιμίρη, στην Τ.Κ. Νεγράδων του Δήμου Πωγωνίου.
Οι συμμετέχοντες πέραν των γνώσεων γνώρισαν την φιλοξενία του Κ. Σιχλιμίρη και γευστικούς μεζέδες και κρασί από φίλους καλλιεργητές του Δήμου μας.


Τι κόβεται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο πλαίσιο των νέων μέτρων

Αύξηση φόρου στο 15% για τις καταθέσεις

Αντιμέτωποι με νέα σκληρά μέτρα βρίσκονται πλέον οι πολίτες, αφού η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό πακέτο μέτρων ξεπερνά κατά πολύ τα 11,9 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:
•Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2013 και θα επιβαρύνει και τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης κατά 2 έτη.
•Κόβεται 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο.
•Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.
•Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών.
•Νέα μείωση των συντάξεων 1.000 ευρώ και άνω (αθροιστικά κύρια και επικουρική) και από το πρώτο ευρώ. Η κλίμακα προβλέπει παρακράτηση εισφορών από 1.000.000 συνταξιούχους ως εξής:
- Από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ εισφορά 2%
- Από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ εισφορά 5%
- Από τα 2.000 ευρώ και άνω εισφορά 10%.
•Μείωση στα 720 ευρώ θα υποστούν στις συντάξεις τους οι ανύπαντρες θυγατέρες.
•Για να λαμβάνεται η κατώτατη σύνταξη στα 65 θα απαιτούνται τουλάχιστον 20 έτη (6.000 ημέρες ασφάλισης) αντί των 15 (4.500 ημέρες). Οι πρόσθετες ημέρες ασφάλισης θα μπορούν ωστόσο να εξαγοραστούν με πλασματικά χρόνια και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, αν η αύξηση επιβληθεί αυτόματα. Το μέτρο αφορά 150.000 ασφαλισμένους.
•Περικοπή ειδικών μισθολογίων 5%-20%. Πρόσθετες μειώσεις 700 εκατ. ευρώ θα έχουν στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (τα οποία αναπροσαρμόζονται) συμπεριλαμβανομένων και 30.000 στρατιωτικών - αστυνομικών λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.
•Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο.
•Περικόπτονται προνοιακά επιδόματα, αλλά διατηρούνται τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Οι επιδοματούχοι που θα υποστούν απώλειες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ.
Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Σε όσους έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και σε εισόδημα έως 30.000 ευρώ το 1/3 του επιδόματος.
-70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10%-20% σύνταξη.
- 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458-916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.
- 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.
•Αναδρομική επιστροφή μέρους του εφάπαξ που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταµείων πρόνοιας που µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες χορηγούσαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση µε τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ για τους νέους συνταξιούχους.
•Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και σε όλους τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.
•Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.
•Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.
Φόροι
•Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%.
•Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά.
•Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης.
•Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους στους χώρους εστίασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα.
•Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα.
•Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
•Καταργούνται για τους μισθωτούς τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος.
•Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 35% για τη φορολόγηση των κερδών των ελεύθερων επαγγελματιών.
•Για τις επιχειρήσεις η ανώτατη επιβάρυνση περιορίζεται στο 35% από 42,5% σήμερα.
•Μείωση ΦΠΑ αγροτών στο 6%.
•Αύξηση του ορίου εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο ίδιο επίπεδο με των νέων ασφαλισμένων.
•Φόρος στα μηχανάκια του ΟΠΑΠ.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Αφορολόγητο τέλος – Φόρος φωτιά στις καταθέσεις

Με υγιεινό περίπατο θα μοιάζει η ανατροπή στο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, στη περίπτωση που υιοθετηθούν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των 3 δισ. ευρώ από φορολογικά μέτρα.
Κι αυτό γιατί υπάρχουν τρία τουλάχιστον μέτρα που θα προκαλέσουν πολλαπλές επιβαρύνσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων.

Το πρώτο μέτρο αφορά στη πλήρη κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου που έχει κάποιος για τα τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας! Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι το εάν κάποιος έχει δύο παιδιά, αντί αφορολογήτου 7.000 ευρώ, θα μείνει «κολλημένος» στις 5.000 ευρώ και θα περιμένει τις υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για να διαπιστώσει πόσο παραπάνω φόρο θα πρέπει να πληρώσει, με δεδομένο ότι τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε τέσσερα ή τρία, με μικρές αναπροσαρμογές των συντελεστών.
Το κερασάκι στη τούρτα είναι η ειλημμένη απόφαση για κατάργηση των φοροαπαλλαγών- με προσδοκία περίπου 500 εκατ. ευρώ μάλιστα- κάτι που σημαίνει ότι ο λογαριασμός ανεβαίνει επικίνδυνα.
Το δεύτερο μέτρο που θα βάλει «φωτιά» όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στην οικονομία- εάν βέβαια δεν βρεθεί κάποιος ψύχραιμος για να το «παγώσει»- είναι η αύξησης της φορολογίας των τόκων στις καταθέσεις από 10% σε 15%! Το μέτρο είχε προταθεί εδώ και μήνες από το ΔΝΤ- και μάλιστα για 20%- αλλά είχε απορριφθεί αφού κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το κύμα φυγής των καταθέσεων, επιχείρημα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει καταστεί ανεπίκαιρο, τουναντίον μάλιστα.
Το τρίτο μέτρο αφορά στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και στο υγραέριο, το οποίο έχει στόχο να «τιμωρήσει» τους... έξυπνους, που έτρεξαν και έκαναν μετατροπή στα οχήματα τους για να γλιτώσουν από τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή της βενζίνης. Πλέον το υγραέριο θα παραμείνει φτηνότερο αλλά ενδεχομένως όχι τόσο, για να αποτελεί κίνητρο μετατροπής.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης. Μία κοινωνική πρωτοβουλία που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους Ηπειρώτες της περιοχής, αλλά και φίλους του Συλλόγου και της Ηπείρου

Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος


Με αυξημένο το αίσθημα της αυτοεκτίμησης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης πολλοί Ηλιουπουλίτες (Ηπειρώτες και μη) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, και προσήλθαν στα γραφεία του Συλλόγου, όπου πραγματοποιήθηκε (26 Σεπτεμβρίου 2012), η εξάμηνη προγραμματισμένη από το σύλλογο αιμοδοσία.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Σπέγγος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, κάθε εξάμηνο, από το 1986, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, διοργανώνει αιμοδοσία στην οποία σχεδόν όλα τα μέλη μας καθώς και αρκετοί από τους κατοίκους της Ηλιούπολης, εθελοντικά προσφέρουν αίμα για όσους έχουν ανάγκη.

Είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας που έγινε θεσμός και κάθε εξάμηνο όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν, όλο και περισσότερο αίμα συλλέγεται και γίνεται ζωή για τους συνανθρώπους μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κι εγώ προσωπικά πιστεύω πως η σημερινή ημέρα είναι μια χαρούμενη και ελπιδοφόρα γιορτή αγάπης, ανθρώπινης αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς.»

Είναι αλήθεια ότι η προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης είναι σημαντική και ουσιαστική, «σχεδόν σαράντα χρόνια ο Σύλλογός μας συμμετέχει αληθινά όχι μόνο στα πολιτιστικά, αλλά και στα κοινωνικά τεκταινόμενα της Ηλιούπολης, τιμώντας τις παραδόσεις αλλά και τις Ηπειρώτικες αξίες», δήλωσε η έτερη ψυχή του Συλλόγου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Κωστούλας.

Σε τόσο δύσκολες εποχές, όχι μόνο χρειάζονται τέτοιες δραστηριότητες, αλλά είναι ανάγκη να επαινούνται και να προβάλλονται ως παράδειγμα. Η κοινωνική προσφορά και η προϋπόθεσή της, η κοινωνική συνείδηση, είναι αξίες στις οποίες στηρίχτηκαν και μεγαλούργησαν, όπου γης, οι Ηπειρώτες, γι’ αυτό αξίζει ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στους Ηπειρώτες της Ηλιούπολης.

6η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 29/30 Σεπτεμβρίου, με τον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά γηπεδούχο (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Αμφιθέα 30/09), εκτός ο Α.Σ. Καλπακίου (Περίβλεπτος-Καλπάκι 29/09)–και η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Πανφρουριακός –Πωγωνάτος 30/09)

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

ΠΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ - Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ – Α.Ο. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

ΠΑΝΦΡΟΥΡΙΑΚΟΣ - Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της έκτης αγωνιστικής έχει ως εξής: