Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας πέστροφας


Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι το ψάρεμα της πέστροφας απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Περιφέρειας Ηπείρου από 1η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους έως 15 Φεβρουαρίου του 2020 (Β.Δ. 142/1971 –  ΦΕΚ 49/Α΄/12-3-1971). Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της αλιευτικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Θετικές εξελίξεις δρομολογούνται για ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου


Θετικές είναι οι εξελίξεις που διαγράφονται για διάφορα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προέκυψε από συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με Κυβερνητικά στελέχη.
Πρόκειται για το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά Ιωαννίνων, την παραχώρηση του προκατασκευασμένου και υψηλών προδιαγραφών Κλειστού Γυμναστήριου που είναι εγκατεστημένο στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού και την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Επίσης ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του οδικού έργου Ζωτικό- Μπεστιά και προέβη σε ανακοινώσεις για την επιδιωκόμενη ίδρυση και λειτουργία τεχνόπολης.
Αναλυτικά:
ΕΣΠΑ και πρόγραμμα ανεργίας
Η πορεία του Ε.Π. Ήπειρος 2013-2020 ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη, στην οποία παρευρίσκονταν επίσης  ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Εύη Παπανικολάου.
Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων  νέων επιστημόνων σε επιχειρήσεις, το πρώτο σε επίπεδο περιφερειών που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα.  Μέχρι και σήμερα  εκκρεμεί  από το Μάρτιο-  όπως είπε ο Περιφερειάρχης- η έγκριση από την ΕΔΕΛ της μεθοδολογίας απλοποιημένου κόστους, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός, ώστε να εκδοθεί η αντίστοιχη πρόσκληση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».
Το πρόγραμμα, θα καλύπτει πλήρη απασχόληση για 22 μήνες, εκ των οποίων οι 18 θα χρηματοδοτούνται  από το Ε.Π.   και οι τέσσερις από τις επιχειρήσεις.
Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, είχε συνάντηση επίσης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, κατά την οποία εξετάστηκε στο ζήτημα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ο Υπουργός ανέφερε πως δεν πρόκειται να γίνουν άλλες «χρονικές μετατοπίσεις» και θα προτείνει να γίνει μια προγραμματική σύμβαση, που όσον αφορά την Ήπειρο θα περιλαμβάνει  τέσσερα σχέδια, ένα ανά Περιφερειακή Ενότητα. «Εντός των ημερών θα καλέσει όλες τις Περιφέρειες για να τελειώνουμε, γιατί καίει το θέμα προχωρώντας η νέα ΚΑΠ, αλλά και γενικά θα έχει τεράστιο πρόβλημα η χώρα», συμπλήρωσε.

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας - World Vegan Day


Vegan εγκυμοσύνη και γονιμότητα
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα vegan διατροφής, ας απαντήσουμε ένα όλο και πιο συχνό ερώτημα: Επηρεάζει η αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή τη γονιμότητα του ζευγαριού; Και πόσο εφικτή είναι μια vegan εγκυμοσύνη;
Παγκόσμια ημέρα αυστηράς χορτοφαγίας η 1η Νοέμβρη και με ολοένα και περισσότερους οπαδούς αυτής της διατροφικής προσέγγισης σε παγκόσμιο επίπεδο, γεννάται μια εύλογη απορία για το εάν και κατά πόσο οι διατροφικοί της περιορισμοί επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη. «Ας ξεκινήσουμε από τη βασική προϋπόθεση», απαντά ο Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης  MBBCH MMEDSC CCST FRCOG, μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Η αυστηρά χορτοφαγική ή vegan διατροφή έχει αρκετούς διατροφικούς περιορισμούς και απορρίπτει ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Ωστόσο, εάν είναι σωστά σχεδιασμένη με τη βοήθεια ειδικού διατροφολόγου που θα συνεργαστεί με τον γυναικολόγο, και εφόσον υπάρχει ιατρική παρακολούθηση και κάλυψη των διατροφικών αναγκών, μπορεί να επιτευχθεί η σύλληψη και να ολοκληρωθεί μια υγιής εγκυμοσύνη».

Ελεύθερη η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Κυριακή 3 Νοεμβρίου


Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Κλειστό Γυμναστήριο υψηλών προδιαγραφών

Οριστική είναι η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου το προκάτ κλειστό γυμναστήριο που σήμερα είναι εγκατεστημένο στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού. Αυτό, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, προέκυψε από τη συνάντηση που είχε μαζί του και τη συζήτηση που ακολούθησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της   LAMDA Development S.A. κ. Αθανασίου, στην οποία έχει περιέλθει πλέον το πρώην αεροδρόμιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης το κόστος κατασκευής του Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως προέκυψε από τη μελέτη που είχε ζητηθεί από την προηγούμενη αθλητική ηγεσία, υπολογίζεται   περίπου  στα 15  εκ. ευρώ, ενώ το κόστος αποσυναρμολόγησης και συναρμολόγησης του προκάτ  είναι κατά πολύ μικρότερο.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη πως οι προγραμματικές που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν έχουν λήξει, για το θέμα υπάρχει συνεργασία με το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ, ενώ  ο  χώρος εγκατάστασης του προκάτ Κλειστού Γυμναστηρίου, πιθανόν να μην είναι ο Βοτανικός, αλλά το Κάτω Νεοχωρόπουλο ή και τα Καρδαμίτσια. «Θα είναι μεγάλη υπόθεση αν καταφέρουμε να το μεταφέρουμε στα Γιάννενα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ορίζοντες Ηπείρου: Μεταχειρισμένο το «καινούργιο» γήπεδο στην Ήπειρο


Οι ανάγκες για αθλητικές υποδομές στην Ήπειρο, είναι μεγάλες και δεδομένες, παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια, με εμβαλωματικές λύσεις τύπου «αίθουσα βαρέων αθλημάτων», η οποία από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε, δεκαπέντε χρόνια μετά…
Έτσι λοιπόν αντί για δέκα γήπεδα που θα έπρεπε να έχει πάρει η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια καταλήξαμε στο γεγονός ότι τελικά θα παραλάβουμε ένα μεταχειρισμένο γήπεδο προκάτ.
Η ευθύνη για τις ελλιπείς αθλητικές υποδομές βαρύνει όλο το πολιτικό προσωπικό που πέρασε διαχρονικά από την Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του νυν Περιφερειάρχη και επί οχταετία Νομάρχη Ιωαννίνων, γιατί όλοι τους δεν διεκδίκησαν αυτά που οφείλονταν στην περιοχή και έτσι πόροι κατανέμονταν ανισοβαρώς στους Νομούς που είχαν ισχυρότερους πολιτικούς εκπροσώπους.
Τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατασκευή δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στα Γιάννενα, σε έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Ιωαννιτών, και για το οποίο έργο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τη λογική του «κατόπιν ενεργειών μου», έχει μιλήσει αρκετές φορές από τις μέρες των εκλογών και μετά, μόνο ως αστείο ακούμε τις σημερινές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για τις εναλλακτικές που του προτείνει ο Υπουργός Ανάπτυξης. Τα 15 εκατ. ευρώ που όπως λέει ο Περιφερειάρχης είναι το εκτιμώμενο κόστος για ένα καινούργιο δεύτερο κλειστό, δεν είναι καθόλου απαγορευτικά για την τόσο αδικημένη Ήπειρο.

Από το γραφείο Τύπου

Σεισμική δόνηση 4,9 R, 49 χμ βόρεια της Κόνιτσας


Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 R, σημειώθηκε στις 6:25 π.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στην Αλβανία, 49 χμ. βόρεια της Κόνιτσας, με εστιακό βάθος τα 10 χμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Ηπείρου  και  της Δυτικής Μακεδονίας.


7η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Θύελλα Ελεούσας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 3-11-19/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ  ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ  
ΩΡΑ: 15:00

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ     

Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 2 Νοεμβρίου  2019
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Ε.ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ   (15:00)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (17:15)            
Κυριακή 3 Νοεμβρίου  2019         
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)  
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (15:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (15:00)

5η Γιορτή μελιού στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων από 7 έως 10 Νοεμβρίου


5η Γιορτή μελιού στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων από 7 έως 10 Νοεμβρίου 2019.

Σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω, κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

7η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Π.Α.Σ. Αλμυρός 3-11-19/15:00), εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου- Α.Ο. Σταυρακίου 2009 3-11-19/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ       
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ   

ΓΗΠΕΔΟ    ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ       
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009        

Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 2 Νοεμβρίου  2019
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (15:00)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)
Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)
Κυριακή 3 Νοεμβρίου  2019         
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:00)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ (15:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)
Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ (15:00)

Νέα θεραπεία καλύπτει το 90% των ασθενών με κυστική ίνωση


Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκου (FDA) ενέκρινε χθες την φαρμακευτική αγωγή με την ονομασία Trikafta, που αποτελεί τον πρώτο τριπλό συνδυασμό φαρμακευτικών ουσιών (elexacaftor/ivacaftor/tezacaftor) και απευθύνεται σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με την πιο συχνή γονιδιακή μετάλλαξη της νόσου. Το νέο φάρμακο αφορά ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, που έχουν τουλάχιστον μια μετάλλαξη F508del και αυτοί υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 90% του συνολικού ινοκυστικού πληθυσμού.
Στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου (FDA) αναζητούνται συνεχώς τρόποι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών για σπάνιες παθήσεις, διατηρώντας συγχρόνως υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στην αξιολόγηση. Η χθεσινή έγκριση είναι μία σημαντική απόδειξη αυτών των προσπαθειών, καθιστώντας αυτή την καινοτόμο θεραπεία διαθέσιμη σε ακόμα περισσότερους ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως κάποια άλλη παρόμοια θεραπευτική επιλογή.
Το νέο φάρμακο είναι συνδυασμός τριών ουσιών, που στοχεύουν στην καλύτερη απόδοση και λειτουργία της ελαττωματικής πρωτεΐνης CFTR, η οποία παράγεται από την μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που προκαλεί τη νόσο. Μέχρι τώρα, οι διαθέσιμες θεραπείες, που  στοχεύουν στο αίτιο της νόσου και την λειτουργικότητα της πρωτεΐνης απευθύνονταν σε ορισμένους ασθενείς με συγκεκριμένο γονότυπο, οπότε για πολλούς ασθενείς με άλλες μεταλλάξεις δεν υπήρχε διαθέσιμη θεραπεία. 
Το Trikafta είναι το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας αυτών που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου που καλύπτει περίπου το 90% του ινοκυστικού πληθυσμού. Η αποτελεσματικότητα του Trikafta σε ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών ελέγχθηκε σε δύο δοκιμές.