Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Χωρίς εισιτήριο αύριο σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ., ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων, για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ορίζεται η 1η Ιουνίου.
Την απόφαση έλαβε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), σε συνεργασία με επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών και Ομοσπονδίες και Σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. «Δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη ποιότητας είναι δικαίωμα» αναφέρει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και προσθέτει ότι «η δημόσια περίθαλψη αντιμετωπίζεται ως ''περιττό βάρος'' για το κράτος που πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών».


«Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του Ε.Σ.Υ. που σχετίζονται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και πόρων. Θέλουν φτηνή και κακής ποιότητας περίθαλψη. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν είναι επιχειρήσεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο. Οι περικοπές στο Ε.Σ.Υ. κοστίζουν πολύ σοβαρά στην υγεία. Η δημόσια, δωρεάν περίθαλψη ποιότητας για όλους είναι δικαίωμα και η υπεράσπισή της είναι υπόθεση όλων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΩΓΩΝΙ: Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών από το Δελβινάκι στη Νέα Αγχίαλο- Συλλήψεις εμπόρων

Στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων έπεσαν Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας.


Συγκεκριμένα αστυνομικός από τα Γιάννινα προσποιούμενος τον «μεταφορέα» και υπό την διακριτική παρακολούθηση των αστυνομικών τόσο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών όσο και του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιωαννίνων πήγε σε περιοχή του Δελβινακίου, κοντά στη γέφυρα Πωγωνιανής, και παρέλαβε μετά από τηλεφωνική υπόδειξη δύο σάκους που περιείχαν 41 κιλά χασίς.


Στη συνέχεια ο αστυνομικός πάντα υπό την διακριτική παρακολούθηση συναδέλφων του έφτασε στη Νέα Αγχίαλο, σε περιοχή του λιμανιού, όπου έφτασαν για την παραλαβή ναρκωτικών με Ι.Χ. αυτοκίνητο δύο Αλβανοί με τους οποίους προηγουμένως ο αστυνομικός που προσποιήθηκε τον μεταφορέα των ναρκωτικών είχε μαζί τους τηλεφωνική επικοινωνία.


Μάλιστα ο αστυνομικός επρόκειτο να πάρει για τη μεταφορά 800 ευρώ και όταν εμφανίστηκαν οι δύο έμποροι για να δώσουν τα λεφτά και να πάρουν τα ναρκωτικά συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

ΟΓΑ: Παράταση για τις εισφορές μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου

Ο ΟΓΑ έδωσε παράταση στην προθεσμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, και μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕbank) μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου αντί για 31 Μαΐου χωρίς καμιά επιβάρυνση ή αναπροσαρμογή των εισφορών.


Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές: μέσω ΕΛ.ΤΑ., με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν σταλεί. Για την καταβολή των εισφορών μέσω της ΑΤΕbank, θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και τους αρμόδιους Ανταποκριτές ΟΓΑ για την παραλαβή του ειδικού εντύπου (ΚΜΠ 639) που πρέπει να προσκομίσουν.


Οι πληρωμές των εργοδοτών-επιχειρήσεων θα γίνονται κανονικά μέσω ΑΤΕ με την προσκόμιση του εντύπου για την ΑΤΕ ΚΜΠ 640.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διαψεύδει τα σενάρια για μείωση ΦΠΑ


Έντονη φημολογία για ΦΠΑ και προνοιακά επιδόματα.


Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν, παράλληλα, τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μείωσης τώρα του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «εφέτος χρειαζόμαστε έσοδα».

ΕΦΟΡΙΑ: Τελευταία μέρα για την υποβολή δηλώσεων φόρου νομικών προσώπων

Ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.



Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Νομικών Προσώπων 2011, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ του υπόχρεου Νομικού Προσώπου.


Η προθεσμία για την υποβολή του Ειδικού Φόρου για τα Ακίνητα 2011 λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων με το ν. 3943/3-3-2011. Στην υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου συνυποβάλλονται παραστατικά που εκδίδονται και στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ του υπόχρεου Νομικού Προσώπου.

«Κλείδωσε» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα-Μειώνεται ο ΦΠΑ!!!

«Ώρα μηδέν» για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται στην τελική ευθεία και ίσως σήμερα να έχουμε οριστική κατάληξη και ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10% με στόχο να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση, τουλάχιστον με τη ΝΔ, που θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση της φορολογίας για να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Την ίδια, όμως, ώρα με πολύ σκληρούς όρους «κλείδωσε» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, με τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα και την επίσπευση των κινήσεων σε μεγάλες εισηγμένες ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα την κρίσιμη διετία 2012-2013.



Προς πώληση οδεύουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ εντός του Ιουνίου πωλείται πάση θυσία το 10% ίσως και το 16% του ΟΤΕ και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές πωλήσεις κρατικών ακινήτων, καθώς έως το τέλος του έτους υπάρχει δέσμευση να έχουν οριστεί επακριβώς χρήσεις γης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση ευνοϊκά, ώστε να εκταμιευτεί κανονικά η πέμπτη δόση στα τέλη Ιουνίου.


Εκπληξη από ΦΠΑ
Σενάρια για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% στο 20% και από 13% στο 10% εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις στο να «χαμηλώσει» ο ΦΠΑ, μέτρο που εκτιμάται ότι θα δώσει μία «ανάσα» στην αγορά που πλήττεται από την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης. Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει στην περίπτωση μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες προτείνεται να αντισταθμιστεί από τη μετάταξη των υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό.
Tο σχέδιο για τη μείωση του ΦΠA.


Στο 20% από 23%
Mείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠA από 23% σε 20% που επιβάλλεται σε: ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης.


Στο 10% από 13%
Mείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠA από 13% σε 10% που επιβάλλεται σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εισιτήρια.

Υπηρεσίες εστίασης
Mετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.α.) στον υψηλό συντελεστή ΦΠA. Eξετάζεται η μετάταξη στον υψηλό ΦΠA και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως των υπηρεσιών ανακαίνισης παλαιών κατοικιών κ.ά.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ: «Πάλι η κοιλάδα της Δωδώνης στο στόχαστρο των σκουπιδο-υπεύθυνων»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατόπιν συνάντησης με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κοσμηράς πληροφορήθηκαν για την πρόθεση εγκατάστασης Α.Σ.Α. στη ορεινή περιοχή της Τσούκας. Οι κάτοικοι εκφράζουν την πεποίθηση δε ότι το Εργοστάσιο Στερεών Αποβλήτων θα συνοδεύεται και από Χ.Υ.Τ.Υ. που θα χωροθετηθεί στην ίδια περιοχή. Με αφορμή τα παραπάνω εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των κατοίκων Κοσμηράς ενάντια στη χωροθέτηση Α.Σ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ. στις θέσεις Τσούκα 1,2,3. Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν στη χωροθέτηση να μας χαρακτηρίσουν ως «μονίμως αντιδρούντες» που λένε... όχι σε όλα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η εναντίωσή μας στους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην εδαφική διάθεση απορριμμάτων είναι γενικότερη καίτοι το ελληνικό κράτος εσχάτως ανακάλυψε τους Χ.Υ.Τ.Υ. και τους διαφημίζει ως πανάκεια.


Α. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
1) Είμαστε ενάντια στην εδαφική διάθεση των απορριμμάτων και υπολειμμάτων, κι (προφανώς) είμαστε υπέρ της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών του διαχωρισμού στην πηγή της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και της κομποστοποίησης. Ο επίτροπος περιβάλλοντος της Ε.Ε. σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα ανέφερε ότι Χ.Υ.Τ.Α. και Χ.Υ.Τ.Υ. πρέπει να επιλέγονται «σε έσχατη περίπτωση». Η (χώρα μας αντίθετα επιμένει…Ελληνικά, ώστε δια της πλαγίας και δημιουργώντας «κοινωνικά αδιέξοδα», η κυβέρνηση να δώσει τη λύση» τελικά δια της πυρόλυσης, που ουσιαστικά είναι κατάθεση ομολογίας για την πλήρη αδιαφορία του κράτους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών και την διαλογή στην πηγή που μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε μηδενικά σκουπίδια εντός δεκαετίας, στόχος ορατός ήδη σε άλλες πόλεις της Ε.Ε..!


2) Σε καμία σχεδόν από τις χωροθετήσεις στην επικράτεια δεν έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις των κατοίκων (ενίοτε έχουν πάρει την δικαστική οδό, άλλοτε έχουν δημιουργήσει...εμπόλεμες ζώνες). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η πολιτεία αδυνατεί να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα του εγχειρήματος και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει όλους όσους -όντας ψηλά ιστάμενοι-κόπτονται περί της «αναγκαιότητας» των χωροθετήσεων, περί... αδιαμφισβήτητης (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) «επιστημονικότητας» των μελετών, περί «κεντροβαρικότητας"» των κριτηρίων (συνήθως οικονομικών) και άλλα επιστημονικοφανή.


Β. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
(σε σχέση με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση ορεινής περιοχής Τσούκας)
(1) Βρίσκεται μόλις 1-2 χλμ. από τον «ζωντανό» οικισμό της Κοσμηράς χώρος -όπου υπάρχει ορατή η προοπτική οικιστικής εξάπλωσης της πόλης των Ιωαννίνων.


(2) Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3,3-4,4 χλμ. από τον «κορεσμένο» περιβαλλοντικά Χ.Α.Δ.Α. της Δουρούτης που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διάθεση των υπολειμμάτων θα είναι και πάλι εδαφική (μάλιστα με υψηλότερο τοξικό φορτίο) επιβαρύνει το ήδη υπερφορτωμένο μικροκλίμα της περιοχής και γιατί όχι το έδαφος ή τον υδροφόρο ορίζοντα ειδικά οι θέσεις Τσούκα 1,2 που γειτνιάζουν με παραγωγικές γεωτρήσεις μεγάλης παροχής, ιδιοκτησίες του Δήμου Ιωαννίνων με προοπτική κάλυψης αναγκών ύδρευσης του ΣΥΔΚΛΙ.
Μάλιστα και οι τρεις προτεινόμενες περιοχές έχουν γεωλογικό υπόβαθρο ασβεστόλιθο ο οποίος είναι διαπερατός από το νερό.
Ιδιαίτερα στην θέση Τσούκα 3, η στρωμάτωση των πλακών είναι κάθετη σε σχέση με το έδαφος.


(3) Οι προτεινόμενες θέσεις Τσούκα 1,2,3 χωροθετούνται επάνω σε καταγεγραμμένο σεισμικό επίκεντρο από το οποίο διέρχονται τρία διαμήκη ρήγματα με κατεύθυνση Βορειοδυτική - Νοτιοανατολική.


(4) Όντας στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Ιωαννιτών διαφαίνεται ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επιδιώκει ν' αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο προς την κοιλάδα της Δωδώνης με τη θέση Τσούκα 3, σε απόσταση πλέον εγγύτερη προς τις αρχαιότητες της Δωδώνης από τον προηγούμενο απορριφθέντα Χ.Υ.Τ.Α. Τσιμπουριού(!), (κατεβαίνουμε δηλαδή κάτω από τα 4 χιλιόμετρα)... Η προηγούμενη χωροθέτηση απορρίφθηκε παταγωδώς καθότι ξεσήκωσε παγκόσμιες αντιδράσεις για την προσβολή της έννοιας του τοπίου της Δωδώνης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν για την προστασία της κοιλάδας ουκ ολίγες φορές, με επερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. Λυπούμαστε που θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε και ειλικρινά απορούμε γιατί τέτοια εμμονή; Γιατί τέτοια άρνηση εκ μέρους των σχεδιαστών να λάβουν επιτέλους υπόψιν τους αυτό το δεδομένο! Μοιάζουν σαν να επανέρχονται με ανεξήγητη επιμονή - και δια της πλαγίας οδού - σε μια θέση που έχει απορριφθεί για συγκεκριμένους λόγους, με πρακτικές και «εν κρύπτω» μεθοδεύσεις που θυμίζουν την περίοδο Πανοζάχου! Αν μη τι άλλο πρόκειται για προσβολή των κοινωνικών κατακτήσεων και απροκάλυπτο εμπαιγμό των πολιτικών δυνάμεων που συνέβαλαν σ' αυτές, η αντανάκλαση μιας πρωτοφανούς υποκρισίας από την πολιτεία απέναντι σε αξίες και πολιτισμικά αγαθά...


(5) Είναι τουλάχιστον ύποπτο να κατασκευαστεί η μονάδα Α.Σ.Α. σε υψόμετρο 1000 μέτρων! Επιπλέον είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο να ανεβαίνουν τα απορριμματοφόρα σε τέτοια ύψη! Γιατί θα πρέπει ο Χ.Υ.Τ.Υ. ή ο Α.Σ.Α. «να πάρει τα όρη και τα βουνά» σύμφωνα με την προκαταρκτική τεχνική έκθεση, αφού είναι τόσο ασφαλής όσο διατείνονται οι μελετητές; Για να προκαλέσουν αυτή τη χαώδη όχληση διερχόμενοι από την Κοσμηρά μ' έναν ανεπαρκή χωματόδρομο προβληματικής διατομής και κλίσης εδάφους;


(6) Σ' αυτόν τον ορεινό όγκο και μάλιστα από το διάσελο στην θέση Τσούκα 3 περνάει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, το αρχαίο μονοπάτι Ιωαννίνων - Παραμυθιάς, το οποίο έχει εκτός της απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, ιδιαίτερη ιστορική και λαογραφική αξία: από το σημείο αυτό περνούσαν εδώ και αιώνες, αλλά και πρόσφατα, οι περισσότεροι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας προς την Πίνδο, ενώ κατά την περίοδο του Αλή Πασά, το πέρασμα αυτό θεωρούνταν στρατηγικό σημείο νια τους οπλαρχηγούς του Σουλίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο διάσελο αυτό υπάρχουν μη καταγραμμένες αρχαιότητες οι οποίες θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.


(7) Στο ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία (θέση Τσούκα 1, 2), υπάρχουν δεκάδες άγρια άλογα (τα οποία ίσως ξεπερνούν τα 50!), ένα μοναδικό κεφάλαιο για την ανθρωπογενη Βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής που θα πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως ένα αναπόσπαστο μέρος του μοναδικού αγροτικού τοπίου Κόντσικας-Μαρμάρων-Κοσμηράς το οποίο σε συνδυασμό με την κοιλάδα της Δωδώνης και τους ιστορικούς δρόμους της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, αποτελεί αναπόσπαστο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτισμικής ιστορίας της Ηπείρου στο σύνολο της, βρισκόμενο μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων που απαξιώθηκαν από την άναρχη δόμηση, προϊόν λανθασμένων πολιτικών επιλογών και απόρροια μικροπολιτικών κομματικών συμφερόντων, που είχαν ως αποτέλεσμα την παντελή απουσία χωροταξίας και οδήγησαν στην πλήρη αλλοίωση και απαξίωση του αγροτικού χαρακτήρα τους.


Συνοψίζοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε πρόταση για χωροθέτηση σε μία από τις τρεις παραπάνω θέσεις θα μας Βρει σφόδρα αντίθετους και θα πρέπει εκ προοιμίου, κατά την άποψη μας, να απορριφθούν εάν θέλουμε επιτέλους να κάνουμε τα λόγια πράξη και την θέληση έργο. Προσκαλούμε τέλος τους δημοτικούς άρχοντες, που εκλέχθηκαν μάλιστα με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων, να επισκεφθούν τον χώρο για να έχουν ιδία αντίληψη των προαναφερθέντων και να ξεφύγουν από την εικονική αναπαράσταση της πραγματικότητας μέσω της χαρτογραφικής «επιστημονικής» απεικόνισης.


Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αρχίζουν αύριο οι εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Αύριο αρχίζουν οι εγγραφές των μαθητών και των νηπίων για το σχολικό έτος 2011-12 και λήγουν την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011.


Οι γονείς θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα προσκομίσουν στα σχολεία μέσα στην προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας. Στο Νηπιαγωγείο εγγράφονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των 5 ετών (που γεννήθηκαν, δηλαδή, το έτος 2006), για τα οποία η φοίτηση είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που παραμένουν κενές θέσεις μπορούν να εγγραφούν προνήπια (που γεννήθηκαν το έτος 2007), για τα οποία η φοίτηση είναι προαιρετική.
Στην Α΄ τάξη Δημοτικού εγγράφονται υποχρεωτικά τα παιδιά που συμπληρώνουν την ηλικία των έξι ετών (έτος γέννησης 2005). Η εγγραφή νηπίου στην Α΄ Δημοτικού, που δεν φοίτησε σε νηπιαγωγείο, εγκρίνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική αίτηση των γονέων, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι της μη φοίτησης, άλλως εγγράφεται και πάλι στο νηπιαγωγείο.

'Oσοι γονείς μαθητών ή νηπίων - προνηπίων επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους για να παρακολουθήσει την πρωινή ζώνη του ολοήμερου δημοτικού σχολείου - νηπιαγωγείου (07.00-8.00 π.μ.) θα πρέπει να το δηλώσουν με σχετική αίτησή τους κατά την περίοδο των εγγραφών (1-21 Ιουνίου). Αντίστοιχη αίτηση μπορούν να υποβάλουν και γονείς μαθητών μεγαλύτερων της Α΄ τάξης.


Για να λειτουργήσει η πρωινή ζώνη απαιτούνται 5 τουλάχιστον αιτήσεις ανά σχολική μονάδα, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 10 για τα δημοτικά σχολεία που θα λειτουργήσουν ως σχολικές μονάδες Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Ψαλίδι 10% στο εφάπαξ

Υπό κατάρρευση το Ταµείο Πρόνοιας.

Με µέση απώλεια στο εφάπαξ ύψους 4.500 ευρώ ή 10% θα πληρώσουν την κατάρρευση του Ταµείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) οι δηµόσιοι υπάλληλοι – όχι µόνον εκείνοι που σπεύδουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν αλλά και όσοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις.
Κύκλοι του Ταµείου τόνιζαν χτες ότι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για εφάπαξ κινδυνεύουν να πάρουν όχι µόνο µε µεγάλη καθυστέρηση την αποζηµίωση αλλά και µε περικοπές.
Χαρακτηριστικό της οικονοµικής κατάστασης του Ταµείου είναι ότι η διοίκησή του αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις.


Σήµερα εκκρεµεί η πληρωµή 39.000 αιτήσεων για εφάπαξ – απαιτούνται 1,7 δισ. ευρώ – και αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του Σεπτεµβρίου του 2009!
Εκτός από την αδυναµία καταβολής του εφάπαξ, το ΤΠ∆Υ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Σηµειώνεται ότι η µείωση του εφάπαξ προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και είναι απαίτηση της τρόικας µετά την ολοκλήρωση των σχετικών αναλογιστικών µελετών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αυξάνονται οι επιστροφές φόρου

Εστάλη η τρίτη πατρίδα εκκαθαριστικών.



Την τρίτη σειρά 453.513 εκκαθαριστικών σημειωμάτων απέστειλε στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών από την οποία προκύπτει ότι τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ( επιστροφές φόρου) ανέρχονται στο 39,73% του συνόλου, έναντι 18,43% των χρεωστικών και 41,84% των μηδενικών.


Συνολικά έως τώρα έχουν αποσταλεί 1.235.125 εκκαθαριστικά σημειώματα εκ των οποίων τα 39,81% είναι πιστωτικά, τα 18,65% είναι χρεωστικά και τα 41,54% είναι μηδενικά. Το συνολικό ποσό των επιστροφών φόρων ανέρχεται σε 464,1 εκατ. ευρώ έναντι 593,4 εκατ. ευρώ που είναι οι καταβολές φόρου που προκύπτουν από τα χρεωστικά σημειώματα.


Σημειώνεται ότι οι αυξημένες επιστροφές φόρου οφείλονται στη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει ελαφρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα αλλά σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν εγγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις αποδείξεις δαπανών 15.000, που είναι το ανώτατο όριο προκειμένου να κερδίσουν το μέγιστο όφελος από το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει ελέγχους για να εξακριβώσει την αξιοπιστία των δηλώσεων αυτών και ότι θα επιβληθούν οι αυστηρές κυρώσεις του νόμου για τους παραβάτες. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι του υπουργείου θα αφορούν και επιστροφές φόρου χαμηλότερες των 1.500 ευρώ ανά φορολογούμενο.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ο Ηλίας Κώτσιος είναι ο επόμενος παίκτης που ετοιμάζεται να αποχωρήσει

Ο έμπειρος αμυντικός, αν και έχει συμβόλαιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2012, ενημερώθηκε πως δεν υπολογίζεται από τον προπονητή Στεφάν Ντεμόλ και μέσα στις επόμενες μέρες θα περάσει την πόρτα της εξόδου μετά τους Κουβεντάρη και Βαρτζιώτη.


Εκτός πλάνων είναι επίσης οι Σκούφαλης και Σικαλιάς, η συνεργασία με τους οποίους θα λυθεί μέχρι την Τετάρτη.
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικό αποτελεί η παραμονή του μακροχρόνιου τραυματία Μπουχάν, το μέλλον του οποίου θα ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα.


Στάθης, Βαγγελής και Φουρτάδο θα αποτελέσουν με τη σειρά τους παρελθόν λίαν συντόμως.


Τέλος, Σιαλμάς και Μπακαγιόκο δύσκολα θα ανανεώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΚΑΚΑΒΙΑ: Σύλληψη 38χρονου Αλβανού που εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Interpol Μολδαβίας

Έναν 38χρονο Αλβανό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Interpol Μολδαβίας για διακεκριμένη διακίνηση ανθρώπων (trafficking) και μαστροπεία, συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Κακαβιάς το μεσημέρι του Σαββάτου στα σύνορα.


Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.



ΠΗΓΗ: http://www.epirusonline.gr/