Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κέντρο μεταναστών: Αντιδράσεις παρά το ομόφωνο «όχι» στο Δήμο Πωγωνίου

Την απόφασή του να ψηφίσει ο ίδιος και η παράταξή του κατά της δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, αιτιολόγησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV.
 Ο κ. Καψάλης κατηγόρησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για απουσία διαλόγου και ενημέρωσης, σημειώνοντας πως αν είχε ακολουθήσει διαφορετική τακτική, δε θα υπήρχε ομόφωνα αρνητική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.
Επιπρόσθετα, ρόλο έπαιξε και το ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για την ύδρευση, την αποχέτευση και άλλες λειτουργίες του χώρου.
Από την άλλη ο δήμαρχος Πωγωνίου ανακοίνωσε συνεργασία με την Κιβωτό του Κόσμου για τη δημιουργία ενός παραρτήματος της οργάνωσης στην Πωγωνιανή. Οι επαφές με την γνωστή Φιλανθρωπική Οργάνωση Εθελοντών βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ο κ. Καψάλης παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον για πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Το ακριτικό Πωγώνι αφημένο στην τύχη του αργοπεθαίνει!

Τεράστιες οι ευθύνες Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έκλεισαν όλες σχεδόν οι δημόσιες υπηρεσίες, Αστυνομικοί και Συνοριακοί Σταθμοί, σχολεία, οικοτροφεία κ.α. Τώρα, ο Δήμος δυστυχώς λέει όχι στην ΕΟΖ, αλλά και στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά!..
Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε πολλούς κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής να πει ομόφωνα «ΟΧΙ» στο προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, που προβλέπεται να γίνει στην Κακαβιά, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.
Αρκετοί Πωγωνήσιοι εκφράζουν προβληματισμούς για τους λόγους που ώθησαν το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί αρνητικά, όχι μόνο για το Κέντρο, αλλά και για την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), για την οποία ο Δήμος Πωγωνίου έχει πρωτοπορήσει Πανελλαδικά και έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για εκπόνηση μελέτης!

Την έγκριση κατά πλειοψηφία της Μ.Π.Ε. του υδροηλεκτρικού έργου στον Καλαμά αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για την υποβολή πρότασης ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 του έργου «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Κουκλιών – Μαζαρακίου – Ριαχόβου και Καταρράκτη», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Επίσης, στην Επιτροπή συζητήθηκε, το εξ αναβολής θέμα για  το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΕ ΚΑΛΑΜΑΣ), εγκατεστημένης ισχύος 5,8 MW, επί του ποταμού Καλαμά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου».
Το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

ΟΓΑ: Βιβλιάρια υγείας για το 2013 και στους εργάτες γης

Οδηγίες για την ένταξη στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), των εργατών γης, τη χορήγηση των βιβλιαρίων υγείας για το έτος 2013, και βεβαιώσεων για ανανέωση των αδειών διαμονής, παρέχονται με εγκύκλιο του διοικητή του Οργανισμού Δημήτρη Κοντού.Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση από την 1η Ιανουαρίου του 2013, όλοι οι εργάτες γης εντάσσονται στον Κανονισμό του ΟΓΑ με βάση τις διατάξεις περί εργοσήμου.
Ο ασφαλιστικός νόμος (ν. 3863/2010) ορίζει, ότι για να δικαιούνται βιβλιάριο υγείας οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 150 τουλάχιστον ημέρες εργασίας μέσα στο προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημέρα που ζητείται η θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας και να έχουν εξαργυρώσει εργόσημα συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 5.035,57 ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για την συντήρηση δικτύων - Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων 2013

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου διακηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ»  αξίας  30.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (23%).
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα στο Καλπάκι την 21-03-2013 ημέρα Πέμπτη με ώρα έναρξης υποβολής προσφορών την 9:30 π.μ. και ώρα λήξης την 10:30 π.μ. ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής .
Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό θα είναι 5% επί του ενδεικτικού προϋπολογισμού και ορίζεται στο ποσό των 1.219,51€.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο γραφείο Προμηθειών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι, στο τηλέφωνο 26533 60110.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ   ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνονται οι δήμοι να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ. από το πρωί της Πέμπτης 14-1-2013 έως και την Παρασκευή 15/3/2013, προβλέπεται επικίνδυνη επιδείνωση  των καιρικών φαινομένων με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Προμήθεια υλικών ύδρευσης για την συντήρηση των δικτύων 2013

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου διακηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ»  αξίας 73.800 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (23%).
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα στο Καλπάκι την 21-03-2013 ημέρα Πέμπτη με ώρα έναρξης υποβολής προσφορών την 11:30 π.μ. και ώρα λήξης την 12:30 μ.μ. ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής.
Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό θα είναι 5% επί του ενδεικτικού προϋπολογισμού και ορίζεται στο ποσό των 3.000,00 €.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο γραφείο Προμηθειών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι, στο τηλέφωνο 26533 60110.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ   ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: «Οι … σκόπιμες ανακρίβειες του κ. Καψάλη»

Δολιανά, 13/03/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
             
Σε χθεσινές  τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε τοπικά κανάλια, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα του Δήμου, διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας  πολλές φορές την αλήθεια των πραγμάτων και των στοιχείων,  και προέβη  σε σωρεία  ανακριβειών για τα γεγονότα.
Εμείς θέλοντας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια που είναι  καθήκον του κάθε πολιτικού που θέλει να καταγραφεί ως  φορέας που σέβεται τους πολίτες, την νομιμότητα στην λειτουργία των οργάνων και τον σεβασμό  στις  συλλογικές αποφάσεις, θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Α. ΕΡΓΑ INTERREG:
Πρώτον, ο κ. Καψάλης είπε ότι «αναιρούν  την υπογραφή τους  ως πρώην Δήμαρχοι Άνω Πωγωνίου και Δελβινακίου, με το να καταγγέλλουν  και να  ελέγχουν  σήμερα τις πράξεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής». Να του θυμίσουμε ότι εμείς προτείναμε πράγματι τα έργα για ένταξη στο πρόγραμμα του INTERREG, διότι θέλαμε να προβάλλουμε τους Δήμους μας και παίρναμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Όμως την ευθύνη  της όλης διαδικασίας ένταξης και νόμιμης προκήρυξης των έργων την έχει καθολικά η σημερινή Δημοτική Αρχή, προεξέχοντος του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου κ. Κουκουλάρη!
Δεύτερον, είπε ότι «η Επιτροπή Διαγωνισμών δεν μπορούσε να συνεδριάσει γιατί δεν εμφανίζονταν ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Ντόντη κ. Γιάννης Καραγιώργος».
Να του θυμίσουμε ότι ο κ. Καραγιώργος δεν απουσίασε ούτε μία φορά, τονίζουμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ,  από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. 
Άς διαβάσει πρώτα τα πρακτικά ο κ. Καψάλης!!!

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε στο όχημά του περίπου εκατόν δέκα (110) κιλά ακατέργαστης κάνναβης

O οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας και ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει
Συνελήφθη χθες (13-03-2012) το μεσημέρι, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για πλαστογραφία.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί αξιοποιώντας κατάλληλες πληροφορίες, εντόπισαν στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 33χρονος και επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο και να το ακινητοποιήσουν.
Ο 33χρονος στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και εγκατέλειψε το όχημά του, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να διαφύγει πεζός.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο όχημα του δράστη, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν (110) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (110.446) γραμμαρίων.
Επίσης, κατασχέθηκε το όχημα του 33χρονου ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών και μία πλαστή άδεια οδήγησης.
Την προανάκριση της υπόθεσης και τις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται, διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

Κομπότι Άρτας: Συνελήφθη αλλοδαπός επ΄ αυτοφώρω με τα κλοπιμαία

Συνελήφθη, χθες (13-03-2013) το βράδυ, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ένας 41χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για κλοπή από αγρόκτημα στο Κομπότι Άρτας.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο 41χρονος, να κινείται επί της Ιονίας Οδού και το ακινητοποίησαν, προκειμένου να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκε εντός του οχήματος ένα σκαπτικό μηχάνημα (φρέζα) και δύο τσουβάλια λίπασμα, τα οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αφαιρέσει νωρίτερα από αποθήκη αγροκτήματος στο Κομπότι Άρτας.
Τα κλαπέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν, προκειμένου να αποδοθούν στον ιδιοκτήτη.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Πλαφόν στα 125.000 ευρώ για τα υπό ρύθμιση δάνεια ζητά η τρόικα

Πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου ποσού των ενυπόθηκων δανείων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προτείνεται να είναι ίσο με το πενταπλάσιο του οικογενειακού εισοδήματος κάθε δικαιούχου, προβλέπει το σχέδιο που σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το εισοδηματικό κριτήριο παραμένει στα επίπεδα των 25.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35% αθροιστικά τα τρία τελευταία χρόνια. Έτσι, η τρόικα προτείνει το πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου να είναι τα 125.000 ευρώ, επικαλούμενη έναν πολλαπλασιαστή που εφαρμόζεται παγκοσμίως.
Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως επιμένει προς την κατεύθυνση το πλαφόν να είναι υψηλότερο. Η τρόικα επίσης θέλει η επανεξέταση του κάθε δανειολήπτη που θα υπαχθεί στις διατάξεις του νομοσχεδίου να γίνεται ανά εξάμηνο, όταν η αρχική ρύθμιση του ΥΠΑΝ μιλούσε για αξιολόγηση κάθε δύο χρόνια. Έπειτα από τις διαπραγματεύσεις, διαφαίνεται συμβιβασμός στον ένα χρόνο.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει όριο τα 300.000 ευρώ όσον αφορά το ύψος της ανώτατης περιουσίας του οφειλέτη τόσο από ακίνητα όσο και από κινητές αξίες (δηλαδή καταθέσεις, μετοχές κ.λπ.), για να μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Η τρόικα όμως θέλει είτε να υπάρξει αναλυτικός προσδιορισμός για το τι αφορούν αυτά τα 300.000 ευρώ είτε ο πήχης να κατέβει.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει σταθερό επιτόκιο 1,5%. Η τρόικα ωστόσο αντιτείνει αυτό να ακολουθεί τη διακύμανση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Το πρώτο δίμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση 35% στις εξαγωγές φέτας της «Δωδώνης»!

Ενώ σήμερα αναμένεται να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι για το γάλα για τον Ιανουάριο, όπως έχει δεσμευθεί η διοίκηση της «Δωδώνης», η γαλακτοβιομηχανία αρχίζει και εμφανίζει πολύ θετικά νούμερα στους οικονομικούς δείκτες.
Όπως έγινε γνωστό χθες, το πρώτο δίμηνο του έτους, η «Δωδώνη» αύξησε τις εξαγωγές της κατά 35%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους!
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, που έρχεται να επιβεβαιώσει την ανοδική πορεία της γαλακτοβιομηχανίας, η νέα διοίκηση της οποίας βλέπει τους έως τώρα κόπους της να επιβραβεύονται. Βέβαια, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς, όμως τα πράγματα, στο κομμάτι των εξαγωγών, δημιουργούν χαμόγελα, όπως παραδέχονται και κύκλοι από την εταιρία.
Η «Δωδώνη» πωλεί πλέον στο εξωτερικό πολύ περισσότερη φέτα, σε σύγκριση με το παρελθόν και έτσι αναμένεται να καλύψει την κάμψη της εσωτερικής αγοράς, στην οποία πάντως διαθέτει τα προϊόντα της σε πιο ελκυστικές τιμές, έναντι του παρελθόντος.

Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Ο Ολυμπιακός χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά και χωρίς να απειληθεί, νίκησε για δεύτερη φορά τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-0) και πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε κεφάτος το παιχνίδι, έχοντας πάρει τα ηνία και πιέζοντας για το γκολ που θα τους έδινε από νωρίς το προβάδισμα στο σκορ. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν τις ευκαιρίες για να κάνουν το 1-0, όμως τα χαλούσαν στην τελική προσπάθεια.
Φετφατζίδης και Φουστέρ έδωσαν πνοή επιθετικά στον Ολυμπιακός, ο οποίος στο 63' κατάφερε να προηγηθεί με κεφαλιά του Μανιάτη.
Οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν να έχουν την υπεροχή και στις καθυστερήσεις έφτασαν και σε δεύτερο τέρμα.
Ο Αμπντούν μετά από πάσα του Φατφατζίδη σκόραρε για ακόμα μία φορά απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννια, γράφοντας το τελικό 2-0.

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Κάρολ, Μανιάτης, Μοντέστο, Μασάντο, Παπάζογλου, Μήτρογλου, Κοντρέρας, Βλαχοδήμος, Χολέμπας, Σιόβας και Αμπντούν.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γ. Χριστόπουλος):  Μπαμπανιώτης, Ντάσιος, Μιχαήλ, Ντε Βινσέντι, Βίλα, Κεϊτά, Ρουμπουλάκου, Νικλητσιώτης, Κολοβέτσιος, Μπέριος και Αυγενικού.