Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κέντρο μεταναστών: Αντιδράσεις παρά το ομόφωνο «όχι» στο Δήμο Πωγωνίου

Την απόφασή του να ψηφίσει ο ίδιος και η παράταξή του κατά της δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, αιτιολόγησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV.
 Ο κ. Καψάλης κατηγόρησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για απουσία διαλόγου και ενημέρωσης, σημειώνοντας πως αν είχε ακολουθήσει διαφορετική τακτική, δε θα υπήρχε ομόφωνα αρνητική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.
Επιπρόσθετα, ρόλο έπαιξε και το ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για την ύδρευση, την αποχέτευση και άλλες λειτουργίες του χώρου.
Από την άλλη ο δήμαρχος Πωγωνίου ανακοίνωσε συνεργασία με την Κιβωτό του Κόσμου για τη δημιουργία ενός παραρτήματος της οργάνωσης στην Πωγωνιανή. Οι επαφές με την γνωστή Φιλανθρωπική Οργάνωση Εθελοντών βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ο κ. Καψάλης παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον για πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
 
Ωστόσο, το γεγονός πως ο Δήμαρχος Πωγωνίου άφησε ένα ανοιχτό “παράθυρο" να συζητηθεί εκ νέου το θέμα του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών σε περίπτωση που υπάρξει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις υποδομές, προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι» με επικεφαλής τον Γιάννη Ντόντη.
«Εμείς ως Παράταξη συνεπείς στην θέση μας λέμε ότι δεν πήραμε ούτε τέτοια απόφαση, ούτε αφήσαμε να εννοηθεί κάτι παραπλήσιο. Όταν λέμε όχι εννοούμε όχι!», αναφέρει σε ανακοίνωση και προσθέτει:
Σε περιόδους μεγάλης ανεργίας στην περιοχή μας και δύσκολης γενικά συγκυρίας για τους κατοίκους του Πωγωνίου το έργο είναι πράγματι δύσκολο. Όμως ένα τέτοιο στάδιο, προϋποθέτει από πλευράς των Δημοτικών Αρχόντων τρείς όρους: καθήκον αλήθειας, καθήκον δράσης και καθήκον αλληλεγγύης. Είναι τα ελάχιστα που απαιτούν οι πολίτες από όλους μας και ιδιαίτερα για όλους όσους θέλουν να είναι από την πλευρά των δυνάμεων που είναι κοντά στους κατοίκους, κοντά στα προβλήματα των πολιτών και να παλεύουν για το συλλογικό και δημόσιο συμφέρον, να διεκδικούν το καλύτερο για το αύριο του Πωγωνίου μας.
Κόντρα και για το Interreg
Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, κάνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Ντόντης.
Ο κ. Καψάλης απαντώντας σε συνέντευξη στο ITV στις αιτιάσεις του κ. Ντόντη για αδιαφάνεια στο Interreg είπε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί όλες τις οδηγίες της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ υποστήριξε ότι ο Γιάννης Ντόντης καταγγέλλει ουσιαστικά τον εαυτό του αφού τα τεχνικά τεύχη του έργου είναι του ίδιου από την περίοδο της δημαρχιακής της θητείας στον Καποδιστριακό Δήμο Πωγωνίου.
«Απλά κάθε μήνα ο κ. Ντόντης ψάχνει και κάποιο θέμα για να κάνει θόρυβο», υποστήριξε ο Κώστας Καψάλης.
Άμεση ήταν η ανταπάντηση του κ. Ντόντη, ο οποίος κατηγορεί τον Δήμαρχο Κ. Καψάλη για διαστρέβλωση και απόκρυψη στοιχείων.
Ο κ. Ντόντης επισημαίνει ότι την ευθύνη της όλης διαδικασίας ένταξης και νόμιμης προκήρυξης των έργων την έχει καθολικά η σημερινή Δημοτική Αρχή, ότι δεν ισχύουν τα όσα αναφέρει για μη δυνατότητα συνεδρίασης της Επιτροπής και ότι είναι απαραίτητες οι μελέτες για τα έργα.
«Η παράταξή μας θέλει με την ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων, να διασφαλίσει την νομιμότητα των αποφάσεων, την λειτουργικότητα των οργάνων και την αξιοπιστία εν γένει του Δήμου», καταλήγει ο κ. Ντόντης.