Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Επισήμως εκπτώσεις από την Δευτέρα

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου ξεκινά η περίοδος των θερινών εκπτώσεων και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους εμπορικούς συλλόγους-μέλη της σε όλη τη χώρα για να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (για παράδειγμα «50% έκπτωση»).
Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν 10ήμερα προσφορών.
Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

33ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου στον Γυφτόκαμπο στις 4 Αυγούστου 2012

Η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου (ΑΣΗ) δημιούργησε στο Γυφτόκαμπο Σκαμνελίου την Παραδοσιακή Σαρακατσάνικη Στάνη.
Εκεί θα γίνει και φέτος το 33ο  παραδοσιακό αντάμωμα το Σάββατο και την Κυριακή 4 και 5 Αυγούστου 2012
Σε έκταση δεκαέξι στρεμμάτων η ΑΣΗ ζωντάνεψε τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων αποδίδοντας πιστά την κατοικία, την επίπλωση και τα καθημερινά τους εργαλεία.
Φυσικά όλοι είναι προσκεκλημμένοι στο Σαρακατσάνικο αυτό αντάμωμα στον Γυφτόκαμπο Σκαμνελίου Ιωαννίνων.

Παπάδες,φαντάροι και...αιώνιοι φοιτητές στα μέτρα των 11,5 δισ!

Συνολικό σχέδιο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ. 
Η διυπουργική θα συνεχίσει τις συζητήσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη σύσκεψη των «3».
Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Δευτέρα, ώστε την Τετάρτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των μέτρων που προκρίνονται. Σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων.
Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα «λουκέτα», είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Σύμφωνα με "Τα Νέα", η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.
Τρεις προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι για την εξεύρεση συνολικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν:
Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.
Όπως σημειώνει «Το Βήμα», οι περικοπές θα αναζητηθούν κωδικό-κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη από τις πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Μείωση φορολογίας και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με προστασία της εργασίας ζητά το ΕΒΕΑ

Ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η μείωση των φορολογικών βαρών, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησε από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Μηταράκη, η Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κατά τη διάρκεια συνάντησής του το μεσημέρι της Πέμπτης. Επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μίχαλος κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΕΒΕΑ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, επισημαίνοντας ότι η αγορά βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων σαράντα χρόνων.
Ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη (μέσω του επενδυτικού νόμου) διπλασιασμού του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και επιλογής των πέντε πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας για περαιτέρω ενισχύσεις.
Ακόμη, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων ως προς τα έργα ενεργειακού χαρακτήρα, στην περίπτωση που δεν επιλεγούν για επιχορηγήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μίχαλος τόνισε στον υφυπουργό Ανάπτυξης ότι η αγορά βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων σαράντα χρόνων και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι αυτό της έλλειψης ρευστότητας.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων για την άμεση διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ουσιαστικής συμβολής του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΟΓΑ: Από 23 Ιουλίου τα δελτία κοινωνικού τουρισμού

Από τη Δευτέρα, 23 Ιουλίου, ξεκινά η διαδικασία χορήγησης των Δελτίων Κοινωνικού και Εκδρομικού Προγράμματος του ΟΓΑ, καθώς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής στα Προγράμματα έτους 2012.
Οι κληρωθέντες δικαιούχοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομικού Προγράμματος μέσω των Κ.Ε.Π. όλης της χώρας.
Ακόμη, τα ονόματα των 140.000 κληρωθέντων στα παραπάνω προγράμματα θα είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα 16-7-2012 στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού, www.oga.gr .
Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού ξεκινά από την παραλαβή τους και διαρκεί μέχρι τις 31-03-2013, ενώ τα Δελτία του Εκδρομικού Προγράμματος ισχύουν έως 31-12-2012.

Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται για τη "Δωδώνη"

Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στην προοπτική πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, καθώς όπως επισημάνθηκε και την Τρίτη στη σύσκεψη που συγκάλεσαν οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου, οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, φαίνεται πως αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Η αρχή έγινε πριν από λίγες ημέρες με την απόσυρση του ενδιαφέροντος των εταιρειών ARLA και Friesland, για την οποία έγινε λόγος στην σύσκεψη της Τρίτης, ενώ χθεσινά δημοσιεύματα εμφανίζουν ως βέβαιη την αποχώρηση από την κούρσα της διεκδίκησης και της ελληνικής εταιρείας «Όλυμπος-Τυράς-Ροδόπη».
Οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 16 Ιουλίου, ωστόσο πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στην «Ημερησία» αναφέρουν πως η διοίκηση της εταιρείας κάνει και «δεύτερες σκέψεις» για το ενδεχόμενο να καταθέσει τελικά δεσμευτική οικονομική προσφορά για τη «Δωδώνη», με δεδομένες, τόσο τις αντιδράσεις στην Ήπειρο για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας όσο και την περιρρέουσα ασφυκτική κατάσταση στην αγορά.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα η διοίκησή του αναμένεται ότι θα λάβει τελική απόφαση, σταθμίζοντας και το χρηματοοικονομικό βάρος της επιλογής της, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για τη «Δωδώνη», δεν πρόκειται να συμμετάσχουν όσες επιχειρήσεις είχαν λάβει μέρος στην πρώτη μη δεσμευτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Την εικόνα αυτή ουσιαστικά επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, που μετέφερε την άποψη του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πορεία του θέματος της ΔΩΔΩΝΗΣ αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο αισιόδοξη από ότι πριν από λίγο καιρό.
Έτσι, έκανε λόγο για τη διαμόρφωση μίας πιθανότητας να καταλήξουν οι συζητήσεις σε κάποιου είδους συνεννόηση με τις συνεταιριστικές Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους.
«Ο κ. Κουβέλης με διαβεβαίωσε γι’ αυτό και μου ζήτησε να το μεταφέρω στην τοπική κοινωνία. Οι συζητήσεις γίνονται ώστε να μην διασκορπιστεί πωλούμενη η ΔΩΔΩΝΗ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.

ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr