Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού με 617 πακέτα λαθραία τσιγάρα

 


Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού προέβησαν νωρίτερα το πρωί στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στο ταμπλό, στην πλάτη και τα πλαϊνά της καμπίνας, στον χώρο του κρεβατιού πίσω από την μοκέτα και στην εξωτερική θήκη του πυροσβεστήρα του οχήματος 617 πακέτα τσιγάρων διάφορων επωνυμιών, στερούμενα ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το όχημα και η ποσότητα καπνικών προϊόντων.

Σιταριά Πωγωνίου: Ακολουθία του Εσπερινού και προσφορά Φανουρόπιτα, την Παρασκευή 26 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 και ώρα 19:00-20:00, εορτή του Αγίου Φανουρίου, θα τελεστεί η Ακολουθία του Εσπερινού και προσφορά Φανουρόπιτα.

Πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για την Τουριστική Έκθεση «IFTM -TOP RESA 2022» στο Παρίσι

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετέχει για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Γαλλίας «IFTM -Top Resa», που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2022 στο Παρίσι, και ειδικότερα στον εκθεσιακό χώρο Paris Expo Porte de Versailles.

Στο περίπτερό της η Περιφέρεια Ηπείρου θα φιλοξενήσει φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να προγραμματίσουν τις συναντήσεις τους με τουριστικούς πράκτορες και τους εν δυνάμει επισκέπτες από τη Γαλλία. Πρόκειται για μια αγορά ιδιαίτερα σημαντική για την Ήπειρο, δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των Γάλλων για πολλές μορφές θεματικού τουρισμού.

Ειδικότερα, η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέχρι την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 στα email: ch.kazakos@php.gov.gr  και  ar.stasinou@gmail.com  

Η αποστολή της συμπληρωμένης φόρμας στις παραπάνω διευθύνσεις ισοδυναμεί με αποδοχή των όρων συμμετοχής.

Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει να μεταφέρει  ενημερωτικό υλικό των Δήμων,  επιχειρήσεων και φορέων, ώστε να διανεμηθεί στην Έκθεση και το οποίο πρέπει να είναι κυρίως στη Γαλλική ή στην Αγγλική γλώσσα. Το υλικό  θα πρέπει να το παραδώσουν οι ενδιαφερόμενοι στο Τμήμα Τουρισμού στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, στο γραφείο 143, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 1 μ.μ.  

Περισσότερα για τη Διεθνή Έκθεση «IFTM-Top Resa 2022» στο www.iftm.fr/en-gb.html

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Εφιάλτης οι αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

 


Οι αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν δείχνουν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης ή έστω σταθεροποίησης.

Η πορεία των τιμών σε βασικά είδη διατροφής τους τελευταίους μήνες και η εκτίμηση για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ για το φθινόπωρο.

Για παράδειγμα, τιμές ανά μήνα:

Αλεύρι (1 κιλό): Μάρτιος 1,28€ - Αύγουστος 1,86€, αύξηση 45%

Ψωμί για τοστ (500 γρ.): Μάρτιος 1,85€ - Αύγουστος 2,20€, αύξηση 18,9%

Γάλα (1 λίτρο): Μάρτιος 1,38€ - Αύγουστος 1,82€, αύξηση 31%

Μακαρόνια (500 γρ.): Μάρτιος 0,97€ - Αύγουστος 1,20 €, αύξηση 23,7%

Ανατιμήσεις «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Για τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση από 4% έως 20% σε αρκετά προϊόντα:

Αλλαντικά

Τυροκομικά

Γαλακτοκομικά

Στιγμιαίος Καφές

Αυγά

Χαρτικά

Νέο κύμα ακρίβειας τον Σεπτέμβριο

“Ο Ουρανός Κατακόκκινος” της Λούλας Αναγνωστάκη

 


To Θέατρο Actina, έπειτα από την επιτυχία του πρώτου κύκλου παραστάσεων Ιούνιο και Ιούλιο,  παρουσιάζει ξανά το έργο “Ο Ουρανός Κατακόκκινος” για τέσσερις παραστάσεις στην αυλή του Arte Povera εντός του κάστρου των Ιωαννίνων. Οι παραστάσεις θα δοθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και την πρώτη του Σεπτεμβρίου Τρίτη 30/8, 6/9 και Τετάρτη 31/8, 7/9  με ώρα έναρξης 21:15’. Πρόκειται για τον αντισυμβατικό μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Τσικνιά και ερμηνεία της Ελένης Καμποσιώρη σε ένα ιδιαίτερο μέρος, στην αυλή ενός μπαρ/καφέ, το οποίο έχει γίνει το σπίτι της ηρωίδας του εμβληματικού αυτού έργου. Απαραίτητη για το κοινό η κράτηση θέσης. 

Μια γυναίκα, ξεχωριστή, η Σοφία Αποστόλου, έρχεται να μας συναντήσει, να μας συστηθεί και να μας μιλήσει για την πορεία της. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Δεν είχε ποτέ αλυσίδες. Κάνει την δική της επανάσταση. Αποτελεί ένα έργο που συμπυκνώνει όλη τη δραματουργική ιδεολογία της Αναγνωστάκη, ένα απόσταγμα της δικής της θεατρικής περίπτωσης.

Η Λούλα Αναγνωστάκη άντλησε το θεατρικό υλικό της από την ελληνική πραγματικότητα, ακατέργαστο και νωπό ακόμα με τις πληγές να αιμορραγούν από την πρόσφατη ιστορία του τόπου. Μνήμες τραυματικές, αγώνες προδομένοι, πρόσωπα παγιδευμένα σ’ ένα παρελθόν από εφιάλτες. Αυτό ήταν το δραματικό της υλικό αλλά και η θέση της έως τα τελευταία της έργα, τον «Ουρανό Κατακόκκινο», που δίνει την κατάρρευση του κοινωνικού περίγυρου, κατάρρευση των ιδεών και των αγώνων, μέσα από την κατάρρευση του ενός προσώπου. 

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη είναι μια σειρά ηρωικών ασμάτων προς την έξοδο, μια σειρά ταπεινών ύμνων για την ελευθερία. Το κέντρο της δραματουργίας της είναι ο άνθρωπος και η ανάγκη του να υπάρχει ελεύθερος, να νιώθει πως έχει ακόμα τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του, να ξαναβρεί τον προσανατολισμό του. Η δραματουργία της Αναγνωστάκη είναι μια πινακοθήκη ανθρώπων με αξιοπρέπεια.  Όλα βρίσκονται σε μια καθοριστική μάχη με τον ίδιο τους τον εαυτό.


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 91χρονος ημεδαπός στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας



Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, χθες, από τη θαλάσσια περιοχή «ΔΡΕΠΑΝΟΥ-ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ» Ηγουμενίτσας, 91χρονος ημεδαπός.

Ο ανωτέρω διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Δήμος Ζίτσας: Επιμνημόσυνη δέηση, για τους εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής

 


Ο Δήμος Ζίτσας και η Κοινότητα Ελεούσας, σας καλούν να παρευρεθείτε, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 και ώρα 11.00 π.μ. στη θέση Αμπέλια στην Ελεούσα, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, για να τιμήσουμε τη μνήμη των εκτελεσθέντων δημοτών μας από τα στρατεύματα κατοχής των ΕΣ-ΕΣ.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου: Πωγωνίσιοι Πολιτιστικοί Δρόμοι

 


Αθήνα, 23 Αυγούστου 2022

Δ Ε ΛΤ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Πωγωνίσιοι Πολιτιστικοί Δρόμοι

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου και οι Αδελφοί Πωγωνίσιοι της μέσα πλευράς ανταμωθήκαμε στις  Σχωριάδες του Δήμου Δρόπολης. Η είσοδος έγινε δια του συνοριακού σταθμού Δρυμάδων. Η συνδιοργάνωση έγινε με την ιστορική Αδελφότητα των απόδημων Σχωριαδιτών με έτος Ιδρύσεως το 1769.

Την πρωτοβουλία αυτή υιοθέτησαν οι Δήμοι Πωγωνίου και Δροπόλεως  και βοήθησαν γιά την μεταφορά των συνέδρων και επισκεπτών στο όμορφο χωριό της Ελληνικής μειονότητος που είναι γεμάτο ζωή.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ.Καχριμάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων κ.  Μαρία Κεφάλα οι βουλευτές  της μειονότητας και τ. Βουλευτές οι Δήμαρχοι κ. Κ. Καψάλης και Δροπόλεως  κ. Δημ. Τόλης, ο πρόεδρος και τα μέλη της εν Αθήναις Αδελφότητας Σχωριάδων, κ. Αλκιβιάδης Νταλές ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και οι πρόεδροι και μέλη των Αδελφοτήτων Πωγωνίου. Επίσης παρέστησαν οι Πρόεδροι των Ελληνικών κοινοτήτων της περιοχής Δροπόλεως και οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι σύσσωμοι μας καλωσόρισαν. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόξενος της Ελλάδος στο  Αργυρόκαστρο που είχε και την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, η  Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι κ. Καψάλης και κ. Τόλης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων κ. Γρ.Άρμπυρος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σχωριάδων κ. Α. Νταλές.

Εισηγητές ήταν εκ μέρους της μειονότητος , ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και τ. Βουλευτής της μειονότητος και εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας ο κ.  Κων. Κωστούλας συγγραφέας ιστορικός και ερευνητής. Αναφέρθηκαν στην κοινή καταγωγή, τις κοινές παραδόσεις, το ομόγλωσσο τα ήθη, έθιμα και τα κοινά προσκυνήματα.

Η Ομοσπονδία για την δράση και  την προσφορά και τα έργα στο χωριό του, βράβευσε τον Ευπατρίδη Σχωριαδίτη Θωμά Νάκα και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Σχωριάδων κ. Αλκιβιάδη Νταλέ και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους επέδωσε τιμητικές πλακέτες. Επίσης οι Σχωριαδίτες τίμησαν  Αντίστοιχα συγχωριανούς τους, μεγάλους Δωρητές και τον δικό μας Κων. Κωστούλα για το τεράστιο εκδοτικό του και συγγραφικό έργο με θέμα κυρίως το ενιαίο Πωγώνι.

Τέλος με Πωγωνίσιο κέρασμα και με υπέροχο  ντόπιο κρασί μας φιλοξένησαν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με Χορευτικά συλλόγων με φορεσιές των περιοχών Δρόπολης, Σωπικής και Σχωριάδων, και ακούστηκαν πραγματικά παραδοσιακά αυθεντικά πολυφωνικά τραγούδια.

Όλοι είδαμε την εγκατάλειψη της περιοχής που εδώ και τριάντα χρόνια η αδιαφορία για τις Ελληνικές περιοχές από το καθεστώς Χότζα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αν υπάρχει κάποια καλυτέρευση στα Ελληνικά χωριά, αυτό οφείλεται στο πατροπαράδοτο έθιμο της ευεργεσίας των παιδιών της.

Σίγουρα η Ελλάδα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα του Ελληνισμού και με την αιγίδα κάποιου διασυνοριακού Ευρωπαϊκού προγράμματος Ελλάδας - Αλβανίας  να λυθούν άμεσα προβλήματα βασικών υποδομών όπως το συγκοινωνιακό δίκτυο.

Εκ της Γραµµατείας

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις


 Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, έως και την Παρασκευή.

Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε ώρες εκτός της κλασικής αστάθειας (μεσημέρι - απόγευμα) και θα επηρεάσουν όχι μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα και κυρίως το Αιγαίο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι- απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι - απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr

Οι τελικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για το μήνα Σεπτέμβριο.

Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο) υπερκαλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας: στην περίπτωση της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου παρά την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής για το ρεύμα ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται (ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού).

Ειδικότερα, κατά σειρά μεριδίου αγοράς για τους πρώτους δέκα προμηθευτές η εικόνα για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

-ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.

-Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 σεντς που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Μνημόσυνο μνήμης...

 


Γράφει η Μαρίκα Γκόνη

24 Αυγ 2000/24 Αυγ 2022

22 ολόκληρα χρόνια από την καταστροφική  φωτιά που έπληξε το Πωγώνι μας.

Μια φωτιά που στο φονικό πέρασμά της πήρε μαζί της ανθρώπινες ζωές....

Ψυχές αθώες, ψυχές Πωγωνίσιες που έφυγαν άδικα και πολύ σκληρά προσπαθώντας να σώσουν ότι αγάπησαν περισσότερο....

Ανάμεσα στα θύματα ο παππούς μου και η γιαγιά μου, ο Φόρης και η Μαρίγια ή  Φόρενα για τους περισσότερους, (οι γονείς της μητέρας μου).

Η Αγία Μαρίνα ξαναστήθηκε, τα σπίτια έγιναν, ο τόπος πρασίνισε, αλλά εσείς μας λείπετε..

Το εκκλησάκι της Παναγιάς χτισμένο εκεί που ήταν το σπιτικό σας, θα θυμίζει πάντα σε όλους το παράδειγμά σας, τη θυσία σας.

 🤫 22 χρόνια μετά,  μια τυχαία συνάντηση ζωντανεύει μνήμες... και όχι μόνο...

Συγκεκριμένα:

 😪 Χθες 23/8/2022 βρισκόμενη σε εκδήλωση στις Πηγές Άρτας, στην Ιερά Μονή Σέλτσου,  αναφερόμενη στο όνομα του χωριού μου (Αγ. Μαρίνα Πωγωνίου), με πλησίασε ένας κύριος λέγοντας μου πως το 2000 βρισκόταν στην Αγ. Μαρίνα και συγκεκριμένα την ημέρα που κάηκε το χωριό.

Εκείνη την τραγική ημέρα ήταν εκεί.... έζησε τον εφιάλτη... .. θυμάται το ζευγάρι των παππούδων που κάηκαν θυμάμαι το σπιτάκι στη ράχη, θυμάται τις πύρινες γλώσσες, θυμάται τις εκρήξεις, θυμάται τα πάντα.

Τα μάτια του δακρύζουν.... κομπιάζει και σταματά.

Συνεχίζω λέγοντάς του:

😪 Ήμουν και εγώ εκεί, με τον άντρα μου και ένα φίλο μας...

😪 Είμαι  η εγγονή των παππούδων που εσείς  θυμάστε....

😪 Είμαι η εγγονή τους, η εγγονή των θυμάτων...

😪 Είμαι εκείνη η κοπέλα που πέρασε μέσα από τις φλόγες αλλά  μάλλον άργησε να φτάσει....

Ο μέχρι χθες άγνωστος κύριος ακούγοντάς με τα έχασε...

Θαρρώ πως δεν χρειάζεται να αναφέρω τίποτα άλλο από τη συζήτηση μαζί του.

 Η τυχαία αυτή συνάντηση ήταν για μένα βάλσαμο ψυχής, λύτρωση  και η επισφράγιση όποιας αμφιβολίας.

 😪 Θα σας θυμάμαι πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη παππού και γιαγιά μου!!!

 🎯 ΝΑΙ  θα προσπαθήσω και θα προσπαθώ πάντα, με οποιοδήποτε κόστος  να τηρήσω την υπόσχεσή μου σε εσάς του δύο.

Αιώνια η μνήμη των δικών μου  ηρώων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 24 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 24 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Π.Ε.Α.Ν.Δ.: Απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 στις νέες τεχνολογίες

 


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επιλυθεί προς το συμφέρον των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 το θέμα που προέκυψε με τους αισθητήρες γλυκόζης και τα συστήματα συνεχούς καταγραφής, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι τα άτομα με Διαβήτη θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης.

 

Τα παραπάνω επισημαίνει η πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη κα Σοφία Μανέα εξηγώντας ότι «το πρόβλημα ξεκίνησε όταν με το ΦΕΚ  4204Β'/2022 εξισώθηκε η τιμή για τη δαπάνη των ταινιών σακχάρου με την δαπάνη των αισθητήρων καταγραφής γλυκόζης. Είναι γεγονός ότι μια τέτοια εξίσωση θα επιφέρει τεράστιο πρόβλημα σε πολλές οικογένειες παιδιών με διαβήτη, καθώς και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ανεξαρτήτου ηλικίας. 

Οι άνθρωποι με Διαβήτη τύπου 1 ζητούν πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία, γιατί γνωρίζουν ότι προσφέρει μία  καλύτερη ποιότητα ζωής, με τη συνεχή παρακολούθηση της τιμής σακχάρου στο αίμα με ακρίβεια, που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι επιπλοκές.