Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Έρευνες στην Ερυθρά Θάλασσα αναλαμβάνει το ΕΛΚΕΘΕ


Την επιστημονική εξερεύνηση και χαρτογράφηση της Ερυθράς Θάλασσας αναλαμβάνει για την επόμενη τετραετία το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών!

Αυτό αποφασίστηκε στις συναντήσεις που είχε στο διάστημα 12-16 Φεβρουαρίου 2022, αντιπροσωπεία του Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας με την ηγεσία του King Abdullah University of Science and Technology-KAUST της Σαουδικής Αραβίας.

«Πράγματι, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία μας με το King Abdullah University of Science and Technology-KAUST της Σαουδικής Αραβίας, το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, θα πραγματοποιήσει σειρά ερευνητικών πλόων με το ερευνητικό σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ στην Ερυθρά Θάλασσα » ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Δρ Αριστομένης Καραγεώργης.

Στις συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία προσκλήθηκε από τον Διευθυντή του Red Sea Research Center Prof. Michael Berumen στην Jeddah στο διάστημα 12-16 Φεβρουαρίου 2022, έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων και οργάνωση νέων μελλοντικών συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο του KAUST.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων από την αραβική πλευρά εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον διεξαγωγής σειράς ερευνητικών πλόων με το ερευνητικό σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο 2022 και να συνεχιστούν μέσα στην επόμενη τετραετία.

Κύριος άξονας, των ερευνητικών πλόων του ερευνητικού σκάφους Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ, θα είναι η εξερεύνηση και χαρτογράφηση των άγνωστων βαθιών τμημάτων της Ερυθράς Θάλασσας με έμφαση στη μελέτη ακραίων περιβαλλόντων υποθαλάσσιων υπεραλμυρών λιμνών και της σπάνιας βιοποικιλότητας.

Πολιτική Προστασία: Συστάσεις για την επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου

 


Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει τη Δευτέρα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού από το απόγευμα της Τρίτης.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

    * Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    * Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    * Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

    * Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

    * Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Νέα Οδός: Συμβουλές προς τους οδηγούς λόγω επιδείνωσης του καιρού

 


Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με  Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από τη Τρίτη 22/2 έως το απόγευμα της Πέμπτης 24/2, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις  κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν σταδιακά την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία ενώ χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειώνονται από το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου, της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και  το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

 Για τους οδηγούς που θα πρέπει να ταξιδέψουν, συνίσταται για λόγους ασφαλείας:

   Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στο 2641 306 306.

   Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

  Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

  Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 109η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

 


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Ιωάννινα για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 109ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης, παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, μια επέτειο με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τον ελληνισμό. Ογδόντα πέντε μέρες σκληρών μαχών, με κορυφαία τη μάχη του Μπιζανίου, δικαίωσαν με περιφανή νίκη τον ενθουσιασμό και τον άδολο πατριωτισμό των Ελλήνων. Επανέφεραν στον εθνικό κορμό την προαιώνια ελληνική γη της Ηπείρου και ενσωμάτωσαν στην Ελλάδα τα Γιάννενα, πόλη εθνικών ευεργετών, πολυμήχανων εμπόρων, επιδέξιων τεχνουργών και δασκάλων του Γένους. Τιμάμε τη μνήμη των ηρώων μας και εμπνεόμαστε διαχρονικά από το νόημα των αγώνων τους».

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

 


Συνελήφθη χθες (20-02-2022) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, παράνομη είσοδο στη χώρα και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος επέδειξε κατά τον αστυνομικό έλεγχο πλαστή ταυτότητα ρουμανικών αρχών, ενώ επιπλέον κατείχε πλαστό δελτίο αιτούντος άσυλο.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα παραπάνω ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία κατασχέθηκαν, είχε προμηθευτεί από περιοχή των Αθηνών έναντι χρηματικού ποσού -300- και -50- ευρώ αντίστοιχα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

EΟΔΥ: Ογδόντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 18.094 νέα κρούσματα

 


56 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα οκτώ θάνατοι σήμερα 18.094, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.094 , εκ των οποίων 56 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.317.014 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 288 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.417 θάνατοι.

Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 460 (64.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 87.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 339 (73.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (26.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.217 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 301 (ημερήσια μεταβολή -8.51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 361 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά προβλέπεται να  παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου έως το απόγευμα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου με κυριότερο χαρακτηριστικό τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αναλυτικά:

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά την Τρίτη από το πρωί και μέχρι το απόγευμα.

β. Στη δυτική Πελοπόννησο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τρίτης.

γ. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

δ. Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία από το απόγευμα της Τρίτης έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

ε. Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη.

στ. Στην κεντρική και βόρεια Εύβοια από το πρωί έως το απόγευμα της Τετάρτης.

ζ. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης.

Επιπλέον:

1. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειώνονται από το απόγευμα  της Τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου, της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

2. Την Τετάρτη θα επικρατήσουν βόρειοι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, στο Ιόνιο από την αρχή της ημέρας και στο Αιγαίο από το μεσημέρι. Την Πέμπτη οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν βαθμιαία στο  Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα φτάσουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

3. Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα σημειώσει πτώση κατά 5 με 7 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά.

Τριάντα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 59.364 έλεγχοι, από τους οποίους οι 21.524 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 285 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 7 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

237 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 53 στη Θεσσαλονίκη,

 33 στην Ήπειρο,

 24 στην Αττική,

 21 στο Βόρειο Αιγαίο,

 18 στα Ιόνια Νησιά,

 17 στη Στερεά Ελλάδα,

 15 στην Πελοπόννησο,

 14 στη Θεσσαλία,

 10 στην Κεντρική Μακεδονία,

 10 στο Νότιο Αιγαίο,

 10 στη Δυτική Ελλάδα,

   5 στην Κρήτη,

   4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

   3 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 101.670 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 98.133 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.537 των 150 ευρώ.

43 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη, ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στην Αττική, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από προσωρινά υπεύθυνους, ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 1.500 ευρώ πρόστιμο σε θρησκευτικό λειτουργό Ιερού Ναού, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας καταστήματος,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο, ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 31.907 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.006 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 599 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για ανθρωποκτονία

 


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνελήφθη χθες (20-02-2022) αργά το βράδυ στα Ιωάννινα ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών θανάτου αλλοδαπής, που βρέθηκε νεκρή χθες το βράδυ σε διαμέρισμα της πόλης των Ιωαννίνων, όπου διέμενε με τον συλληφθέντα σύζυγό της, προέκυψε ότι προηγουμένως αυτός της είχε καταφέρει χτυπήματα ύστερα από μεταξύ τους οικογενειακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 21-25 Φεβρουαρίου

 


Η πληρωμή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαρτίου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στον προγραμματισμό των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 21-25 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί ποσό 512,9 εκατ. ευρώ σε 1.095.261 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Μαρτίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί ποσό 513,1 εκατ. ευρώ σε 1.096.587 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

- Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί ποσό 454,3 εκατ. ευρώ σε 819. 266 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Μαρτίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

- Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μαρτίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, με την καταβολή 538,5 εκατ. ευρώ σε 906.769 δικαιούχους για κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

- Θα καταβληθούν επίσης 17 εκατ. ευρώ σε 630 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- Τέλος, 12,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 34,980 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 22 εκατ. ευρώ σε 56.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 21 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 700.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

- 500.000 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα) θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 11:00-17:00

Ιωάννινα, Παρακάλαμος Ιωαννίνων, Παρακάλαμος, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 11:30-13:00.

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

 


Για πολλούς ανθρώπους, η μάχη κατά της φλεγμονής ξεκινά από τη διατροφή. Όπως υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα, έτσι υπάρχουν και τα τρόφιμα που ενισχύουν την εμφάνιση φλεγμονών όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.

«Παρακάτω θα αναφερθούμε σε πέντε από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων που διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής», επισημαίνει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General.

1. Ζάχαρη

H μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

2. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όπως η ζάχαρη, έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Έχει φανεί ότι κατά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη. Έτσι το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

3. Επεξεργασμένο κρέας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συνιστάται η αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος και η φλεγμονή είναι μόνο ένας από αυτούς. Το επεξεργασμένο κρέας έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά της φλεγμονής επειδή περιέχει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα, όπως το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μια αφθονία AGEs στο σώμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επομένως είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωσή του.