Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

O Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου παρουσιάζει το βιβλίο «ΠετροΛούκας Χαλκιάς-Η ζωή μου στο κλαρίνο», τη Τρίτη 12 Ιουνίου, ώρα 20:30


Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου "Η Ήπειρος" παρουσιάζει στα μέλη και στους φίλους του το βιβλίο του Δημήτρη Χριστακόπουλου "ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ- Η ζωή μου το κλαρίνο", αφιερωμένο στον βίο του μεγάλου κλαρινίστα και θρύλου της ηπειρώτικης μουσικής.
Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για το ΔΣ του Συνδέσμου, αλλά πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος θα δώσει το "παρών" στην εκδήλωση και θα είναι στη διάθεση του κοινού για συζήτηση και υπογραφή αντιτύπων του βιβλίου.
Σας περιμένουμε όλους την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου και ώρα 20:30 μ.μ., στην Βίλα Κοτοπούλη (οδός Αλέκου Παναγούλη 17, Ζωγράφου).

Πανδαισία ήχων, χρωμάτων μουσικής και χορού, στο 2ο αντάμωμα χορευτικών τμημάτων, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2018, στο πάρκο Κώστα Λιάρου στο Ζεφύρι


Η ιστορία της Ηπείρου χάνεται στα βάθη των αιώνων, μιας και υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην Ήπειρο που χρονολογούνται στην παλαιολιθική εποχή. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή, με σπουδαία γεγονότα, σαν αυτά του μεγάλου πολέμου του Αλή πασά με τους Σουλιώτες, τις αλλεπάλληλες επαναστάσεις ενάντια στον Οθωμανικό Ζυγό, το Ζάλλογο, αλλά και μετά τους εθνικοαπευθερωτικούς αγώνες του 1912-13, το Έπος του ΄40, τις Γυναίκες της Πίνδου, την Εθνική Αντίσταση. Και πολλά-πολλά άλλα που έχουν σχέση με την ηπειρώτικη ευποιία, την ξενιτιά, τον αγώνα επιβίωσης των Ηπειρωτών, τα ήθη και έθιμα τους
Όλα αυτά τα γεγονότα ήταν φυσικό να επηρεάσουν το χαρακτήρα και την ζωή των Ηπειρωτών, πράγμα που φαίνεται σε κάθε τους κοινωνική εκδήλωση• τους έκαναν ανθρώπους πείσμονες και αποφασιστικούς, με όρεξη για ζωή και κίνηση. Ως αποτέλεσμα, το τραγούδι και ο χορός, αποτέλεσαν αναπόσπαστα στοιχεία όλης σχεδόν της καθημερινότητάς τους. Για παράδειγμα, η συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού στον ανοιχτό κύκλο του χορού, ή στο «διπλοκάγκελο», πιασμένων χέρι – χέρι, συμβόλιζε και ταυτόχρονα ενίσχυε την συνοχή και την ενότητά τους ως μελών της ίδιας κοινότητας.
Γενικά πάντως η μορφολογία του εδάφους του κάθε τόπου, φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση του ύφους των χορών που χορεύονται στον τόπο αυτό. Έτσι οι νησιώτικοι χοροί είναι περισσότερο πηδηχτοί, με πιο πολύπλοκες κινήσεις των ποδιών και φέρνουν στο νου, με τα συχνά τους σουσταρίσματα, τον θαλασσινό κυματισμό του Αιγαίου.
Σε πολλές περιπτώσεις ο χορός αποτελούσε κριτήριο για την επιλογή του γαμπρού και της νύφης, ενώ η συμμετοχή μιας κοπέλας σ’ αυτόν ήταν δείγμα ότι έφτασε σε ηλικία γάμου και ήταν έτοιμοι να δεχθεί προτάσεις
Στους δημόσιους αυτούς χορούς,, ο καθένας είχε την θέση του και η σειρά του ήταναπόλυτα προκαθορισμένη, με βάση την κοινωνική θέση την ηλικία και το φύλο του χορευτή.6Μόνο στο Ζαγόρι επιτρεπόταν σε άνδρες και γυναίκες να αναμιγνύονται στο χορό και αυτό ήταν ασφαλώς αποτέλεσμα του ανώτερου μορφωτικού-οικονομικού επιπέδου του οποίου απολάμβανε το χωριό
Όλοι οι ηπειρώτικοι παραδοσιακοί χοροί χορεύονται σε σχήμα «ανοιχτού» κύκλου, με εξαίρεση τον «καγκελάρη» του χωριού Παπαδάτες, ο οποίος έχει σχήμα λαβύρινθου και τον «χορό των κοριτσιών» του Μέτσοβου και της Μηλιάς ο οποίος έχει σχήμα «κλειστού» κύκλου.
Κάποιοι από τους χορούς είχαν ιδιαίτερη χρήση, υπήρχαν για συγκεκριμένη γιορτή ή ώρα και συγκεκριμένους θεατές. Για παράδειγμα το «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» χορευόταν μόνο από τους άνδρες, κυρίως στους γάμους, τις πρωινές ώρες όταν κάποιοι έρχονταν σε μεγάλο κέφι. Επίσης μπορεί να χορευόταν και στα καφενεία, υπό τις ίδιες συνθήκες, ποτέ όμως στο χοροστάσι, σε κοινή θέα, κατά την διάρκεια μεγάλων πανηγυρικών εκδηλώσεων.

Πού θα απασχοληθούν οι εργαζόμενοι για την πυροπροστασία


Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξέδωσε εγκύκλιο για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για την αντιπυρική προστασία των δασών
Σύμφωνα με την εγκύκλιο γίνεται γνωστό ότι οι απασχολούμενοι με την Κοινωφελή Εργασια του ΟΑΕΔ, θα καλύψουν ανάγκες σε προσωπικό, των κατά τόπους δασικών Υπηρεσιών, για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Χώρας, καθώς και για τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων με καθαρισμούς και υλοτομίες συσσωρευμένης βιομάζας, διανοίξεις δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων κλπ.
Ακόμη, στο πρόγραμμα εντάχθηκε και η προτεραιότητα, της απόκτησης δεξιοτήτων των προσλαμβανομένων, με ειδικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν ανά δασική Αρχή, επί σχετικών με το αντικείμενο της απασχόλησής τους θεμάτων. Οι υπηρεσίες απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού (επιβλέποντες φορείς) έχουν την υποχρέωση, με τη λήξη του προγράμματος, να χορηγήσουν στους απασχολούμενους βεβαίωση χρόνου απασχόλησης.
Το χρονικό διάστημα της δράσης ανέρχεται σε 8 μήνες, με δυνατότητα παράτασης, μόνον για τις περιπτώσεις που καθορίζονται στην παρ.6 του άρθρου 2 της ανωτέρω απόφασης.
Οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την διάρκεια, αλλά εξίσου αποτελεσματικά και μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, καθώς τα περισσότερα αντιπυρικά μέτρα λαμβάνονται εκτός της περιόδου αυτής. Για παράδειγμα, οι καθαρισμοί πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και μετά την λήξη της, για την απομάκρυνση και διάσπαση της δασικής βλάστησης και ελαχιστοποίηση του κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς. Επίσης, θα αξιοποιηθούν στη συνέχιση έργων συντηρήσεων και καθαρισμών, καθώς και σε εργασίες αποκατάστασης μετά από πυρκαγιά για τη συγκράτηση των εδαφών, όπως στην κατασκευή κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων κ.λπ.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος για τις αμοιβές του προσωπικού, δηλαδή το μισθολογικό κόστος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, από τον ΟΑΕΔ. Το κόστος των μέσων ατομικής προστασίας των εργατών/τριών (ΜΑΠ), των εργαλείων και του απαιτούμενου εξοπλισμού αυτών για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών, καθώς και τα καύσιμα, τα λιπαντικά και τις δαπάνες προμήθειας ανταλλακτικών, επισκευής-συντήρησης των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί κ.λπ. θα καλυφθούν από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.

Αυξήσεις «φωτιά» στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Η κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε αμέσως με τις απαιτήσεις των δανειστών, υιοθετώντας τις τερατώδεις ανατιμήσεις, κυρίως όσον αφορά στον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας που είναι η Εγνατία Οδός.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019 (και αφότου προηγουμένως η νέα τιμολογιακή πολιτική εγκριθεί από την DG Move) τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου θα αυξηθούν από 0,03 ευρώ (με ΦΠΑ) σε 0,05 ευρώ (με ΦΠΑ), ανά χιλιόμετρο, για την κατηγορία των οχημάτων 2 (με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος μέχρι 2,70 μ. - Ι.Χ.).

Βύθιση Α/Κ σκάφους και τραυματισμός αλιέα στα Σύβοτα


Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Σύβοτων,  ότι στη βραχώδη ακτή του νότιου άκρου της νησίδας “ΜΟΥΡΤΕΜΕΝΟΥ”, βρίσκεται τραυματισμένος επαγγελματίας αλιέας, με το Α/Κ σκάφος να αγνοείται.
Άμεσα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έσπευσε στην περιοχή, όπου εντόπισε επί της βραχώδης ακτής, τραυματισμένο τον 62χρονο αλιέα, κυβερνήτη και μοναδικό επιβαίνων του Α/Κ σκάφους ''ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ'' Σ. Ηρακλείου 423, ο οποίος είχε βγει κολυμπώντας στην ακτή και ανέφερε ότι κατά την προσπάθεια ανάσυρσης των διχτυών και λόγω των καιρικών συνθηκών το σκάφος του  προσέκρουσε στη βραχώδη ακτή, με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και την βύθιση του ανωτέρω σκάφους.
Ο 62χρονος μεταφέρθηκε με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. στο λιμένα Συβότων και από εκεί διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.
Από το περιστατικό δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ το ''ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ'' πρόκειται να ανελκυστεί με μέριμνα του ιδιοκτήτη του.   
Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Συβότων του Κεντρικού Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Νέες εξελίξεις για τους καταναλωτές που έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους μέσω ΕΛΤΑ


Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς στη Βουλή στα «χέρια» της ΔΕΗ βρίσκεται πλέον το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταναλωτές που έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους μέσω των ΕΛΤΑ.
Ο κ. Παππάς ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την καθυστέρηση απόδοσης των χρημάτων από τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ.
Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία και επιβάρυνση που υπέστησαν καταναλωτές οποίοι, αν και είχαν εξοφλήσει λογαριασμούς της ΔΕΗ, μέσω των ΕΛΤΑ, τα ποσά καθυστέρησαν να αποδοθούν.
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει επιλυθεί διότι επικοινώνησαν οι δύο εταιρείες και το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους είναι στα χέρια της ΔΕΗ», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν παραλάβει 22,5 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή από την καθολική υπηρεσία, τις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν άλλα 22,5 εκατομμύρια, σύνολο 45 εκατομμύρια, τα οποία έχουν νομοθετηθεί ήδη. Επίσης τα ΕΛΤΑ εισέπραξαν 40 εκατομμύρια από οφειλές από άλλους φορείς του Δημοσίου.

Μπάφρα Ιωαννίνων: Σύλληψη 56χρονου ημεδαπού για διευκόλυνση παράνομης εισόδου τριών αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας


Συνελήφθη, χθες (09-06-2018) το πρωί στη διασταύρωση Μπάφρας Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 56χρονος ημεδαπός, για διευκόλυνση εισόδου στο εσωτερικό της χώρας τριών αλλοδαπών, μη νόμιμων μεταναστών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 56χρονος, όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 30, 20 και 17 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων των παραπάνω αλλοδαπών, προέκυψε ότι σε βάρος του 30χρονου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΠΟΣΚΕ: Συντάσσεται και στηρίζει πλήρως τις θέσεις του ΠΙΣ για τις νέες συμβάσεις των ιατρών


Η ΠΟΣΚΕ με ανακοίνωσή της συντάσσεται και στηρίζει τις θέσεις του ΠΙΣ για τις νέες συμβάσεις των ιατρών και τις ρυθμίσεις για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος πάγια θέση της ΠΟΣΚΕ είναι:
1) Να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ με ελεύθερη επιλογή ιατρού με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
2) Να γίνει νέα διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις των οικογενειακών Ιατρών με ικανοποιητικές αμοιβές και κατάργηση του αναχρονιστικού gatekeeping
3) Να γίνουν διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις των ειδικών (πλην οικογενειακών) ιατρών με διαφάνεια, σοβαρότητα και όχι υπαναχωρήσεις. Η ΠΟΣΚΕ εξάλλου έχει τονίσει ότι δε θα συμμετάσχει σε προσχηματικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και θέτει ως προϋπόθεση την τήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων.
4) Να διατηρηθεί η πλήρης αυτοτέλεια και η νομική μορφή όλων των Ιατρικών Επιστημονικών και Επαγγελματικών Εταιρειών.