Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Αισιοδοξία για έξοδο από την κρίση


Με την μεγάλη παρέλαση ολοκληρώθηκαν εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η παρέλαση με τμήματα μαθητών, προσκόπων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των τμημάτων Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη διαρκή βροχόπτωση, πολλές εκατοντάδες Γιαννιώτες παρακολούθησαν και χειροκρότησαν.

Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν παρέλασαν μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έγιναν πτήσεις από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε επίσημη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Μπιζανομάχων.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου και τη ΝΔ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Παραβρέθηκε επίσης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει από την οικονομική κρίση εξέφρασε σήμερα από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, με δηλώσεις του μετά τη λήξη της μεγάλης παρέλασης για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

«Δύσκολες οι συνθήκες τότε. Η οθωμανική αυτοκρατορία βραχνάς από πάνω μας.
Ένα Μπιζάνι με πίστη και θέληση να απελευθερώσει την πατρίδα.
Σήμερα η κρίση βραχνάς από πάνω μας.
Πρέπει να δείξουμε την ίδια τόλμη, το ίδιο θάρρος και τον ίδιο πατριωτισμό που έδειξαν εκείνοι που πολέμησαν σε αυτές τις βουνοκορφές.
Είμαι βέβαιος ότι τελικά θα επικρατήσουμε γιατί έχουμε την θέληση να επικρατήσουμε.
Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας.
Οι αγωνιστές δεν χάνουν ποτέ την ελπίδα.
Πρέπει να διορθωθούν ορισμένα πράγματα.
Αυτοί που αντέχουν λιγότερο, πρέπει να βοηθηθούν.
Αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά θα νικήσουμε» είπε.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Τους 100 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1


Οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1 έφτασαν τους 100, την ώρα που άλλα 127 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, ο αριθμός των κρουσμάτων κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναμένεται αύξηση των θυμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι επιδημιολόγοι αναμένουν από τις αρχές του Μαρτίου σταδιακή υποχώρηση της γρίπης και εκτιμούν ότι μέσα σε 6 εβδομάδες θα έχει υποχωρήσει πλήρως η μεταδοτικότητα της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε συνάντηση εργασίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή ειδικών εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, 30% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, λόγω της νέας γρίπης, καταλήγουν.

Η μέση ηλικία όσων προσβάλλονται από τον ιό Η1Ν1 είναι τα 53 έτη, ενώ υπολογίζεται ότι 57% όσων νοσούν είναι άνδρες.

Φέτος, είναι κατειλημμένα 126 κρεβάτια ΜΕΘ, λόγω γρίπης Η1Ν1, ενώ πέρσι ήταν 70. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από όσους εμφανίζουν επιπλοκές, εκείνοι που χρειάζονται εντατική θεραπεία, είναι σχεδόν διπλάσιοι από πέρσι.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 21 Φεβρουαρίου 1913 - Ιστορικό Αφιέρωμα

«Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε, μάτια πολλά το λένε όπου γεννούν και κλαίνε»...

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα όπως και κάθε χρόνο τα Γιάννενα γιορτάζουν και φέτος την 98η Επέτειο της Απελευθέρωσης από Τούρκικο Ζυγό.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Γιάννενα το 1431 και παρά τις κατά καιρούς σημαντικές ελληνικές εξεγέρσεις, έμειναν σκλαβωμένα μέχρι το 1913.
Από την 7η Ιανουαρίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός υποστηριζόμενος από πεδινό και βαρύ πυροβολικό, άρχισε συντονισμένες επιθέσεις κατά των οχυρών που κατείχαν οι Τούρκοι στην Ήπειρο.

Ο Ελληνικός Στρατός της Ηπείρου ενισχύθηκε και με νέες Μονάδες Ιππικού και Πυροβολικού.
Μάλιστα είχε έρθει στην Ήπειρο (τέλος Ιανουαρίου) και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος σε σχετικές συζητήσεις με τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, προσδιόρισε τους τρόπους με τους οποίους οι Στρατιωτικές Επιχειρήσεις θα εξυπηρετούσαν αποτελεσματικά τις πολιτικές προθέσεις της Κυβέρνησης.

Το τελικό σχέδιο επίθεσης (που καταρτίστηκε την 16η Φεβρουαρίου) προέβλεπε εκτός των άλλων και παράλληλες αποβατικές επιχειρήσεις στους Αγίους Σαράντα για να αποκλειστεί μετακίνηση της 13ης Τουρκικής Μεραρχίας προς τα Γιάννενα.
Η γενική επίθεση των Ελληνικών Δυνάμεων εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Φεβρουαρίου.
Η 2η Μεραρχία κατέλαβε επίκαιρες θέσεις και η 1η με την 3η φάλαγγα του Α΄ Τμήματος Στρατιάς τα υψίστης στρατηγικής σημασίας υψώματα του.
Την 19η Φεβρουαρίου το Ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να βάλλει κατά των εχθρικών πυροβολείων Καστριού, του Προφήτη Ηλία και της Τσούκας, ύστερα από μεγάλο και σκληρό αγώνα.

Η 2η φάλαγγα κινήθηκε διαμέσου της Μανωλιάσης καταδιώκοντας τους υποχωρούντες και κατέλαβε την κοιλάδα Δωδώνης, φτάνοντας μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Συνεχίζοντας την προέλαση, έφτασε στην Πεδινή και μάλιστα δύο γενναίοι και τολμηροί Αξιωματικοί, επικεφαλής των Ταγμάτων της, (Βελισαρίου και Ιατρίδης) καταδιώκοντας τους Τούρκους, έφτασαν στους λόφους του Αγίου Ιωάννη Ανατολής, όπου εγκατέστησαν προφυλακές για ασφάλεια και έκοψαν τα καλώδια τηλεφώνων και τηλεγράφων, νεκρώνοντας έτσι την επικοινωνία Ιωαννίνων – Μπιζανίου.

Ο Εσάτ Πασάς αναγκάστηκε τότε (8 το βράδυ) να ζητήσει τη μεσολάβηση του Μητροπολίτη Γερβάσιου και των Προξένων για την παράδοση της πολυθρύλητης πόλης των Ιωαννίνων.
Οι Πρόξενοι ανακοίνωσαν στον Κωνσταντίνο το μεσολαβητικό τους ρόλο με έγγραφο που στάλθηκε με τους Αξιωματικούς Ρεούφ και Ταλαάτ, τους οποίους συνόδευε ο Επίσκοπος Δωδώνης Πανάρετος (ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης). Μαζί με τον ατρόμητο Ταγματάρχη Βελισαρίου οδηγήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Φεβρουαρίου στο Γενικό Στρατηγείο Εμίν Αγά.
Ύστερα από σύντομη συζήτηση συμφώνησαν την παράδοσή της πόλης και των Τούρκικων δυνάμεων και δόθηκαν οι σχετικές Διαταγές.
Τα ξακουστά Γιάννινα ήταν πλέον ελεύθερα, όπως ελεύθερη ήταν σε λίγο και ολόκληρη η Ήπειρος.

Ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτής στην πόλη των Ιωαννίνων και η υποδοχή ήταν πράγματι αποθεωτική.
Τα χαρμόσυνο και πολυπόθητο αυτό γεγονός της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων χαιρετίστηκε επάξια με πανηγυρισμούς από όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όμως από τους Ηπειρώτες, των οποίων τα όνειρα και οι πόθοι αιώνων για απελευθέρωση επί τέλους πραγματοποιήθηκαν.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Προσλήψεις τέλος μέχρι νεωτέρας


Με μια κίνηση ματ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης επιχειρεί να ελέγξει ολοκληρωτικά τον προγραμματισμό των προσλήψεων, με απαρέγκλιτο στόχο να μην ξεφύγει η αναλογία ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) σε κανέναν δημόσιο οργανισμό ή υπουργείο.
Έτσι έστειλε την προηγούμενη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου εγκύκλιο σε όλους τους φορείς και στα υπουργεία με την οποία τους ζητεί:
* Να μην προχωρήσουν στην έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων πρόσληψης προσωπικού. Αυτό αφορά εκείνους που έχουν μετάσχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχουν πετύχει, χωρίς ακόμα να έχουν διοριστεί λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Πρόκειται για τακτικό προσωπικό που έχουν πάρει οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ, αλλά έχουν μείνει με το «εισιτήριο» του διορισμού στο χέρι περιμένοντας κάποια λύση από την Πολιτεία.
* Να μην υλοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη απόφαση διορισμού σε τακτικό προσωπικό, είτε πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου είτε για πρόσληψη μονίμων.
Οι διαδικασίες αυτές «παγώνουν» μέχρι να εκδοθούν οι κοινές αποφάσεις Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου, που θα καθορίζουν όχι μόνον τον συγκεκριμένο αριθμό των προσλήψεων για φέτος, αλλά και τη γενικότερη κατανομή των προσλήψεων που θα γίνουν ανά φορέα και υπηρεσία σε όλο το Δημόσιο.
Μάλιστα η κατανομή των θέσεων που θα εγκριθούν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχει ζητήσει τα αιτήματα για προσλήψεις από όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς.
Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Ραγκούση θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τούς περίπου 1.800 που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (το 2008 και το 2009) και δεν έχουν ακόμα διοριστεί. Ανάμεσά τους περίπου 500 υπάλληλοι των ΟΤΑ, 620 εκπαιδευτικοί και 660 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Έχουν ήδη φτάσει τα 93 τα Θύματα


Σε ανησυχητικά επίπεδα βρίσκονται φέτος και οι θάνατοι από τον ιό Α (Η1Ν1), οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει τους 93, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι -έως το τέλος της επιδημίας- οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 150, όσοι περίπου είχαν καταγραφεί κατά την πρόσφατη πανδημία.

Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι το αντίστοιχο διάστημα της πανδημίας (από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου του 2010), οι νεκροί από τη γρίπη είναι λιγότεροι από 60.
Η διαφορά είναι ότι η γρίπη είχε εμφανιστεί από το καλοκαίρι του 2009 και στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν σε ύφεση.
Υψηλή παραμένει και η νοσηρότητα, καθώς ο Α (Η1Ν1) προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Περίπου 126 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων νοσηλεύτηκαν στην εντατική είναι πάνω από 276.

ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου


Η χρηματοδότηση της Παιδείας, το νέο μισθολόγιο, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων αλλά και οι κινητοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν το μεσημέρι σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία αύριο Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Τα κέντρα απόσυρσης στην Ήπειρο


Σύμφωνα με την «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος», που έχει αναλάβει την εφαρμογή του μέτρου τα κέντρα απόσυρσης στην Ήπειρο είναι τα εξης:

1. «Ανακύκλωση Άρτας Αθανάσιος Ζήσης, Ιωάννης Ναστούλης Ο.Ε.» (7ο χιλιόμετρο Άρτας- Ιωαννίνων 26810 51400),
2.«Ηπειρωτική Ανακύκλωση Γ. Αναστασόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.» (8ο χιλιόμετρο Άρτας - Γαβριάς, 26810 41673),
3.«Ηπειροκίνηση ΑΕΒΕ» (3ο χιλιόμετρο Φιλιππιάδας – Πρέβεζας, τηλ. 26830 29120 και στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, 26510 92204), 4.«Χ. Τσούρης & ΣΙΑ Ο.Ε.» (9ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων - Αθηνών 26510 45155),
5.«Ε. Σκότρας – Δ.&Γ. Γκόης Ο.Ε.» (7ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων - Αθηνών, Δ.Δ. Μπιζανίου, 26510 94068) και
6.«Ανακύκλωση Ηπείρου – Κιτσάκης ΕΠΕ» (ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, 26510 57270).

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συμβολική κατάληψη των Δημαρχείων στις 22 Φεβρουαρίου


Σε τρίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων «ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας».

Η κατάληψη θα ξεκινήσει από τις 10:00 το πρωί και θα λήξει στις 13.00.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή την κρίση επιχειρείται η εκβιαστική επιβολή ενός προγράμματος άγριας παρατεταμένης λιτότητας και η διαρκής υποταγή όλων των λαών της Ευρώπης, στις δύο οικονομικά ισχυρές χώρες.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», το οποίο, όπως εκτιμούν θα φέρει μόνο ύφεση και κρίση διαρκείας, ενώ καλούν τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά και αποφασιστικά για να αποκρούσουν «αυτή την καταστροφική αντικοινωνική στρατηγική».

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Αρχίζει σήμερα η απόσυρση ΙΧ με όφελος έως 2.800 ευρώ


Από αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, η άδεια κυκλοφορίας των οποίων έχει εκδοθεί έως τις 31/12/1998.

Το όφελος για τον καταναλωτή είναι από 300 έως 2.800 ευρώ, ενώ παράλληλα οι εταιρείες προσπαθούν να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές με επιπλέον προσφορές.

Η διαδικασία της απόσυρσης θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2011, ενώ προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 καθώς και τυχόν οφειλές προηγούμενων ετών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



ΕΛΕΟΥΣΑ ΄94 - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 0 - 3

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Όση δημόσια περιουσία είναι καταγεγραμμένη και ελεύθερη πρέπει να αξιοποιηθεί


«Η ελληνική δημόσια περιουσία είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάγραπτη και σε εγκληματικό βαθμό καταπατημένη.
Η αξιοποίησή της, όπως και εκείνη των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι επιτακτική ανάγκη», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας απόψε στο επίσημο δείπνο στα Γιάννενα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης.
«Εθελοτυφλούμε όταν εξαντλούμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις, κινδυνολογία, συνθηματολογία, κυνήγι μαγισσών και άγονες αντιπαραθέσεις.
Χάνουμε πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις.
Έχουμε φορτώσει ένα δυσβάστακτο χρέος στις πλάτες των παιδιών μας και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τώρα.
Όση δημόσια περιουσία είναι καταγεγραμμένη και ελεύθερη πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - ΑΜΦΙΘΕΑ 2 - 3