Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Αρχίζουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες για τη συγκρότηση Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία μπορούν να ενταχθούν η Περιφέρεια,  οι Δήμοι, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης και οι ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δρομολογείται μετά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος «Απόλλων» που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με την παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρας Σδούκου και του Προέδρου της ΡΑΕ κ. Αθανάσιο Δαγούμα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης  στην αρχή της σύσκεψης- παρουσίασης, που έγινε με την συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων και Αντιπροέδρων ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ κ.α., καλωσόρισε την Υφυπουργό, αναφέροντας ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου είχαν διαδοχικές συζητήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης του ενεργειακού κόστους για  τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με το Πρόγραμμα «Απόλλων» διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι καθώς περιλαμβάνονται πλέον σε αυτό, οι Ευάλωτες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες,  οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ.

Απάτη με το όνομα του Δήμου Πωγωνίου

 


Υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πωγωνίου προσποιούνται επιτήδειοι που επικοινωνούν με δικαιούχους χρηματικών ενταλμάτων ζητώντας τους περαιτέρω στοιχεία, όπως τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να γίνει, όπως ισχυρίζονται, κατάθεση των χρημάτων που τους οφείλονται από το Δήμο.

Πρόκειται για μία ακόμη απάτη καθώς οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσουν τηλεφωνικά τέτοιου είδους στοιχεία, τα οποία έχουν άλλωστε ήδη καταχωρημένα. Οι επιτήδειοι έχουν συλλέξει τα στοιχεία των δικαιούχων από τη «Διαύγεια» όπου αναρτώνται, μεταξύ άλλων, όλες οι αναθέσεις και τα εντάλματα πληρωμών.

Παρακαλούμε οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Στις 29 Ιουλίου εξετάσεις για Ειδική άδεια ταξί

 


Οι  Εξετάσεις για Ειδική Άδεια Ταξί στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 και ώρα 8.00 π.μ. στην Αίθουσα Εξετάσεων, Δομπόλη 30.

Για τη συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την 24 Ιουλίου και ώρα 12 μ. να υπογράψουν στη λίστα συμμετεχόντων που έχει καταρτιστεί στην ίδια Διεύθυνση. Αρμόδιος Υπάλληλος: Βασίλειος Χαρίτος.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Τροποποίηση ωραρίου αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης λόγω καύσωνα

 


Λόγω της επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών και στο πλαίσιο λήψης μέτρων προστασίας από τους κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών των φαινομένων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει το κοινό ότι αύριο Σάββατο 20.7.2024 και την Κυριακή 21.7.2024 ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης θα παραμείνει κλειστός κατά τις μεσημβρινές ώρες από 13.00 έως 18.00.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά στο τηλέφωνο του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης τηλ.: 2651082287

Ο δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται για το “πρώτο κουδούνι”

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες και θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μια σειρά εργασιών σε σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Ιωαννιτών.

Πιο αναλυτικά, όπως ενημέρωσαν οι αντιδήμαρχοι  Παιδείας, Έργων και Εργοταξίου, Στέφανος Σίντος, Κώστας Γκόγκος και Πέτρος Παλάσχας τόσο τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, όσο την Ένωση Γονέων Ιωαννίνων, καθώς και διευθυντές σχολείων, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που αφορούν την επισκευή και συντήρηση 40 σχολικών συγκροτημάτων.

Συγκεκριμένα σε εξέλιξη είναι το έργο με τίτλο “Επισκευή σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων σχολείων Δήμου Ιωαννιτών” προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ το οποίο αφορά την επισκευή και συντήρηση των παρακάτω 29 σχολικών μονάδων:

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Τρίτη 23 Ιουλίου, ώρα 10:00 π.μ. στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθ. 9 του Ν.5056/2023) και το υπ. αρ. 1/03-01-23 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου  περί εκλογές των μελών της, όπως αρμοδίως επικυρώθηκε,   σας καλούμε  να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις  23 Ιουλίου 2024, ημέρα Τρίτη  και ώρα  10.00 π.μ. στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, για την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ακολουθεί:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Έγκριση  πρόσληψης  τακτικού  προσωπικού Δήμου  Πωγωνίου στο  πλαίσιο  του  ετήσιου προγραμματισμού   ανθρώπινου   δυναμικού   Δημόσιας   Διοίκησης   έτους   2025 (σχετ.ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/91/οικ.12793/10-07-24 -ΑΔΑ.: ΡΟΞΛ46ΜΤΛ6-ΑΒ7).

2.Σχετικά με διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο.520600012250)κατόπι αιτήματος του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου.

3.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων»-(σχετ.αρ. 115/24 Α.Δ.Σ.).

4.Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος –Ξενώνα στον οικισμό  Κάτω Λάβδανη-Δημοτικής Κοινότητας Λάβδανης.

5.Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος  στην Δημοτική Κοινότητα Βροντισμένης.

6.Υποβολή πρότασης με τίτλο «Ανάπλαση πλατειών Κοινοτήτων Αγίου Κοσμά, Αρετής και Βήσσανης» στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για τα έτη 2023-2024.

7.Έγκριση ή μη σύναψης όρων σχεδίου σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου και ορισμός μελών επιτροπής παρακολούθησής της για την επίβλεψη τεχνικών –επιστημονικών υπηρεσιών Δήμου Πωγωνίου.

8.Έγκριση 1ουπρακτικού ανοιχτού διαγωνισμού της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια υγρών καυσίμων, λιπαντικών, αντιψυκτικών του Δήμου Πωγωνίου» για ένα έτος (2024-2025) προϋπολογισμού 268.406,93€ με Φ.Π.Α. 24%.

9.Έγκριση 1ουκαι 2ουπρακτικού ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια μηχανήματος  έργου (φορτωτής  -εκσκαφέας) –Φιλόδημος ΙΙ»,  προϋπολογισμού 104.160,00€ με Φ.Π.Α. 24%.

10.Έγκριση της υπ. αρ. 23/2024 μελέτης του Δήμου Πωγωνίου με τίτλο «Αποκατάσταση μνημείου πεσόντων και περιβάλλοντος χώρου στο Κεφαλόβρυσο Νομού Ιωαννίνων» προϋπολογισμού 69.000,00 με Φ.Π.Α. 24%.

11.Έγκριση της υπ. αρ. 26/2024 μελέτης του Δήμου Πωγωνίου με τίτλο «Ανάπλαση πλατειών Κοινοτήτων Αγίου Κοσμά, Αρετής και Βήσσανης»  προϋπολογισμού 281.961,00 με Φ.Π.Α. 24%.

12.Έγκριση στατικής μελέτης με τίτλο «Μελέτη επάρκειας του Ιερού Παρεκκλησίου Εισοδίων της Θεοτόκου οικισμού Παηδονιάς Ρεπετίστης» Δήμου Πωγωνίου.

13.Έγκριση 2ουΑ.Π.Ε.  του έργου «Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Κοινότητας Δολιανών (Β ́φάση)» αρχικού συμβατικού αντικειμένου 69.183,26€  με Φ.Π.Α. με τροποποίηση σύμβωσης.

14.Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με το από 14-06-24 αίτημα του Τμήματος Εσόδων, Περιουσίας και Ταμείου Δήμου Πωγωνίου.

15.Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά ζητήματα που προέκυψαν  με τα διοικητικά όρια μεταξύ Δήμου Πωγωνίου και Δήμου Ζίτσας.

16.Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη εξώδικου για την αποβολή μισθωτή από δημοτικό ακίνητο Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικού-Δήμου Πωγωνίου.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μαζαράκι Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, η συνδημότισσα Εξάρχου Ευαγγελία συζ. Γεωργίου

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 93 ετών, η συνδημότισσα Εξάρχου Ευαγγελία συζ. Γεωργίου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Κυριακή 20 Ιουλίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ. από το Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαζαρακίου Δήμου Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Ευχαριστήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου "Το Σώσινο"

 


Με την παρούσα ανάρτηση μας αγαπητοί φίλοι συγχωριανοί - συνδημότες, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντ/ρχο Πωγωνίου κ. Φωτίου Αθανάσιο αλλά και τον ηλεκτρολόγο του Δήμου μας κ. Ντόντη Γεώργιο, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για την τοποθέτηση προβολέων στο Δημοτικό μας Σχολείο, για την ενίσχυση του φωτισμού που θα βοηθήσει στις όποιες κοινωνικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Περιφέρεια Ηπείρου: Προστασία των ιπποειδών εργασίας από ακραίες καιρικές συνθήκες

 


Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου επισημαίνεται η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης που υφίστανται τα ζώα και κυρίως τα ζώα εργασίας στο διάστημα που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, όταν  η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι από 35-39 βαθμοί Κελσίου, τα ζώα δεν θα εργάζονται από τις 12.00-17.00. Ωστόσο, στις ημέρες του ακραίου καύσωνα με θερμοκρασίες > 39 βαθμών Κελσίου τα ζώα δεν θα πρέπει να εργάζονται καθόλου.

Επιπλέον τα ζώα θα πρέπει να βρίσκονται σε σκιά (φυσική ή υπόστεγο) με ελεύθερη πρόσβαση στο νερό.

Εκδηλώσεις μνήμης στη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα

 


Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 152 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα, το καλοκαίρι του 1943, διοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και οι τοπικοί φορείς της Μουσιωτίτσας την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Παράλληλα οργανώνεται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με την υποστήριξη του Δήμου και με διοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσιωτίτσας, το Τοπικό Συμβούλιο, την Ένωση Θυμάτων, την Αδελφότητα και Αθλητικό Όμιλο «Κένταυρος».

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Κυριακή 21 Ιουλίου

19:00 Αγώνας Μπάσκετ στο χώρο του Γηπέδου της Νέας Μουσιωτίτσας.

Δευτέρα 22 Ιουλίου

10:30 Παιδικό πάρτι στο χώρο της πλατείας στην Κάτω Μουσιωτίτσα.

Τρίτη 23 Ιουλίου

19:00 Αγώνας βόλει στο γήπεδο της Νέας Μουσιωτίτσας.

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις επτά το απόγευμα θα τελεστεί τρισάγιο στην τοποθεσία Σπιθάρι και θα ακολουθήσει ο δρόμος της θυσίας με τερματισμό στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου  Κάτω Μουσιωτίτσας. Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Σταύρου.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις δέκα και μισή το πρωί με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου και θα ακολουθήσει πομπή προς το Μνημείο των Πεσόντων.

Στις 11 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την κατάθεση στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγή.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 19 Ιουλίου

 


Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;

 


Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και περισσότερο ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενέχουν ποικίλους κινδύνους για την υγεία, όπως θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και επιδείνωση χρόνιων παθήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών και παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.

Λειτουργικές Διαφορές

«Μία από τις κύριες περιοχές διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αντίδραση στον καύσωνα εντοπίζεται στις λειτουργικές διαφοροποιήσεις. Οι γυναίκες συνήθως έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους σε σύγκριση με τους άνδρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διάχυση της θερμότητας. Το σωματικό λίπος λειτουργεί ως μονωτικό, μειώνοντας την απώλεια θερμότητας. Επιπλέον, οι γυναίκες γενικά ιδρώνουν λιγότερο από τους άνδρες. Η εφίδρωση είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός για την ψύξη του σώματος και η μειωμένη εφίδρωση μπορεί να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε καταστάσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom και προσθέτει: